Merkels svar på USA:s Nord Stream 2-sanktioner – Är det en ”krigsförklaring” mot Trump?

19
1760
Nord stream 2 191221. Bild Shutterstock och Pål Steigan.

Denna rapport i Sputniknews publicerades 20/12. Sedan dess har exempelvis Allseas som skulle avsluta utläggningen av rör dragigt sig ur projektet av rädsla för att drabbas av USA:s sanktioner. Ryssland uppger att projektet ska slutföras före årets utgång. här.

Här tuffa uttalande av förbundskansler Merkel. Vi är vana att hon viker sig i handling, i praktiken. Hur blir det denna gång?


Merkels svar på USA:s Nord Stream 2-sanktioner en ”krigsförklaring” mot Trump.

USA:s senat godkände den 17 december en försvarsproposition på 738 miljarder dollar för räkenskapsåret 2020, vilket inkluderar sanktioner mot Nord Stream 2 och dess europeiska partners, samtidigt som Trump-administrationen nyligen ökade pressen på Berlin att överge rörledningsprojektet och menade att det skulle göra Europa energiberoende av Ryssland.

Tysklands förbundskansler Angela Merkels reaktion på Washingtons överhängande sanktioner mot Nord Stream 2-gasledningen är liktydigt med en ”tydlig krigsförklaring” mot USAs president Donald Trump, skriver den tyska kvällstidningen Bild.

”Merkel kommer inte att tolerera att USA fortsätter att undergräva gasledningsprojektet, som åtnjuter hennes regerings stöd,” säger artikeln.

Samtidigt uttrycker tidningen förtroende för att inget skulle kunna äventyra projektet i dess nuvarande skede, och det kommer snart att vara färdigt.

”Samtal enda alternativet”
Under en frågestund i Bundestag (riksdagen) den 18 december kritiserade Merkel USAs sanktioner mot den nya rörledningen, som kostar 9,5 miljarder euro (10,6 miljarder dollar) och som kommer att transportera rysk gas till Tyskland.

Enligt Merkel var Tyskland ”emot extraterritoriella sanktioner” som de som infördes av USAs kongress mot Nord Stream 2, men hade inte för avsikt att införa motsanktioner mot Washington.

”Jag ser inget annat alternativ än att samtala [med USA och klargöra att] vi inte godkänner denna praxis med extraterritoriella sanktioner,” sade hon.

Den tyska förbundskanslern har upprepade gånger hävdat att Nord Stream 2 tjänar Tysklands ekonomiska intressen.

Nord Stream 2-sanktioner
Den 17 december antog USAs kongress ett lagförslag för försvarsutgifter som innehöll sanktioner mot företag som är involverade i Nord Stream 2, och hotade att straffa de entreprenörer som hjälper till att bygga rörledningen som kommer att förse Tyskland med naturgas, levererad från Ryssland via Östersjön.

När Vita huset godkänt lagförslaget skulle företag som arbetar på Nord Stream 2 ha 30 dagar på sig att stoppa sin verksamhet, och namngivna individer involverade i projektet hotas med att få sina USA-visum återkallade och egendom blockerad.

President Donald Trump har signalerat att han är redo att underteckna lagförslaget utan dröjsmål.

Rörledningen, som ursprungligen skulle vara klar i slutet av 2019 men fördröjts till mitten av 2020 p.g.a. Danmarks dröjsmål med att godkänna Bornholm-rutten, har av Washington upprepade gånger beskrivits som ett försök att stärka Rysslands påstådda grepp om EUs energimarknad.

Samtidigt har USA drivit sin egen agenda och försökt få Europa att köpa mer av USAs dyrare flytande naturgas.

Ryssland har upprepade gånger tillbakavisat påståendena och betonat att Nord Stream 2 är ett rent kommersiellt projekt.

”Avgörande för europeisk energisäkerhet”

USA-kongressens drag skapade häftiga reaktioner från tjänstemän i länder som är involverade i projektet. Moskva och Europa ogillar USA:s sanktioner mot Nord Stream 2

”Den europeiska energipolitiken beslutas i Europa, inte i USA,” sa Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Den tyska-ryska handelskammaren sade förra veckan att rörledningen är avgörande för europeisk energisäkerhet och krävde i sin tur sanktionsåtgärder mot Förenta staterna.

USA:s senaste sanktioner mot Rysslands Nord Stream 2-ledning, som kommer att leverera naturgas till Tyskland, kommer inte att stoppa projektet, sa den ryska presidentens pressekreterare Dmitry Peskov på onsdagen.

”Vi utgår ifrån att [Nord Stream 2] kommer att slutföras,” sa han till journalister när han frågades om Washingtons potentiella sanktioner kan leda till att byggarbetet upphör.

Bland de europeiska företag som deltar i projektet finns de tyska energiföretagen Wintershall och Uniper, det franska multinationella Engie, den brittisk-holländska olje- och gasjätten Royal Dutch Shell och det österrikiska energiföretaget OMV.

Konsortiet som bygger Nord Stream 2 säger att man har lagt mer än 2 100 km rörledning, och har cirka 300 km kvar.

Arbetet utförs av det schweizisk-holländska företaget Allseas, som direkt skulle påverkas av sanktionerna.

Nord Stream 2, som går från den ryska baltiska kusten till Tyskland, kommer att leverera 55 miljarder kubikmeter naturgas per år till europeiska kunder. Enligt planen kommer leveranserna att börja i mitten av nästa år.

Relaterat.
USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner.
Opinion i Tyskland för mindre beroende av USA. Ökat missnöje med USA:s sanktionshot för Nordstream 2.
USA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!

Föregående artikelFd president Evo Morales: Maktövertagandet i Bolivia var en litiumkupp
Nästa artikelRapport från sjudande 500-åriga Havanna med Kontinentalt Antiimperialistiskt Solidaritetsmöte för Demokrati, mot Nyliberalism.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Knut Gustafson – Varför vill du inte läsa vad ryssarna anser? Varenda dag matas vi med USA-propaganda i alla våra medier (typ SVT och DN). Jag vill höra den andra sidan.

 2. Reuters 16:47, 28 december 2019 EKONOMI.
  Ryssland kan använda ett fartyg som för närvarande är dockat i en avlägsen hamn i östra Stilla havet för att avsluta Nord Stream 2 – gasledningen till Tyskland, berättade Rysslands energiminister Alexander Novak till reportrar på fredag.
  Läs också, amerikanska bestämt sista dag för företag som är involverade i Nord Stream 2 och hotar med sanktioner. Det schweizisk-holländska företaget Allseas, som lägger rörledningen, avbröt arbetet efter att USA införde sanktioner mot Nord Stream 2. Allt som återstår att vara färdig är en sträcka på 160 km (100 mil) nära den danska ön Bornholm, som rapporterats av Reuters. Novak gav inte namnet på fartyget. År 2016 köpte Gazprom ett speciellt rörläggningsfartyg som heter Academic Cherskiy som nu ligger i den ryska Stilla hamnen i Nakhodka. Det skulle ta cirka 45 dagar för Cherskiy att nå Bornholmsområdet via Suezkanalen eller cirka 37 dagar med Northern Sea Route i det ryska arktis, även om det skulle behöva åtföljas av en isbrytare.
  Enligt USA är Nord Stream 2 ett verktyg som Ryssland använder för att stödja sin fortsatta aggression mot Ukraina. USA uppmanar företag som är involverade i byggandet av Nord Stream 2-gasledningen att avsluta avvecklingen inom 30 dagar, annars kommer de att möta sanktioner. ”Förenta staterna kommer att införa sanktioner såvida inte närstående omedelbart visar goda ansträngningar för att avveckla. Närstående parter måste avsluta avvecklingen inom 30 dagar. Alla företag som är involverade i Nord Stream 2 måste titta noga på vad det betyder för deras verksamhet , sade det amerikanska utrikesdepartementet i ett faktablad om USA:s motstånd mot Nord Stream 2. Enligt USA är Nord Stream 2 ett verktyg som Ryssland använder för att stödja sin fortsatta aggression mot Ukraina.
  https://www.unian.info/economics/10813262-russia-may-use-vessel-docked-in-pacific-to-finish-nord-stream-2-minister-reuters.html

 3. Dra rör från Nord Stream 1/2 till Sverige. Via Gotland. Då har vi en möjlighet att täcka upp för framtida energiunderskott. Och pressa elpriserna.

   • Så långt var det väl bra. Men hur skall vi få riksdag, byråkrater, de policyprofessionella osv, att ta tillvara särintresset det svenska folkets möjligheter. I det här fallet att direkt få tillgång till gasen, vilket kommer att behövas om den här jökungeregeringen får fortsätta att förstöra vår energiförsörjning.

    • Jag förstår inte riktigt din kommentar Gunnar. Vi har ett elöverskott som vi exporterar, vi har gott om balanskraft i våra vattenmagasin och vi bygger ut vindkraften stadigt. Solenergin har vi knappt börjat med och det finns oerhört många tak att täcka. Kärnkraften är inte ekonomiskt lönsam för företagen att bygga ut om inte staten kraftigt subventionerar den med garanterade elpriser, vilket inte gynnar folket och skattebetalarna. Så vad menar du egentligen med din kommentar om att förstöra vår energiförsörjning?

     • Det är vindkraften som INTE är lönsam utan subventioner! Kärnkraften utan straffbeskattning är dock lönsam! Sverige kommer att drabbas av elbrist om det blir en kall vinter. Sen är det ju så att Sverige för det mesta importerar elkraft..

     • Avvecklingen av kärnkraften är det som man måste täcka upp för. Det finns inte tillräckligt med vind och sol för det.
      Men om man använder ordet ”vi”, som om vi har något gemensamt ägande inom energisektorn, och vill tro att regering och riksdag skall kunna påverka något, så skulle jag gärna vilja veta hur. Att frågan inte ens verkar existera, att vi borde koppla på ”oss” på gasledningarna, får mig att tro att famförhållningen är noll och att vi är helt i händerna på marknadens aktörer, som naturligtvis utnyttjar situationen.

 4. Benny, vad jag vet straffbeskattas inte kärnkraften, däremot bär den inte sina försäkringskostnader, det gör staten och skattebetalarna. Men du kanske kan ange en källa för ditt påstående? Sverige har en nettoexport av el, även om man ibland importerar. Eller har du en källa för motsatsen?

 5. Inget kommer att stoppa Nord Stream 2 från att färdigställas. Den saken är klar. Peruken och köttberget kan hålla på med sina clownshower därborta i Washington, DC. I själva verket är sanktionerna är ännu ett tecken på ett försvagat imperium. Imperiet håller på att bita sig i svansen meed dess sanktionspolitik. Vi säger duktigt gjort fortsätt meed det 🙂

  https://journal-neo.org/2019/12/25/nord-stream-2-us-sanctions-trump-s-economic-suicide/

 6. Trump vill att USA:s flytande naturgas (LNG) ska ersätta ryska naturgas Nord Stream-export till EU.
  https://www.globalresearch.ca/us-strategy-what-gas-pipeline-war-costing-us/5699048

  Tunga sanktioner mot företagen som deltar i byggandet av North Ström 2, fördubblingen av gasledningen som levererar rysk gas till Tyskland över Östersjön.
  De viktigaste offren var de europeiska företagen som hade hjälpt till att finansiera projektet på 11 miljarder dollar med det ryska företaget Gazprom. Projektet är nu 80% färdig. Det österrikiska företaget Omy, brittiska / holländska Royal Dutch Shell, French Engie, tyska företag Uniper och Wintershall, italienska Saipem och schweiziska Allseas deltar också i uppläggningen av rörledningen.
  Fördubblingen av North Stream ökar Europas beroende av rysk gas, varnar USA. Framför allt är de upptagna av att gasledningen – genom att korsa Östersjön i vatten som tillhör Ryssland, Finland, Sverige och Tyskland – därmed undviker Visegradländerna (Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern), Baltikum och Ukraina. Med andra ord, de europeiska länder som har de närmaste banden till Washington genom Nato (som vi måste lägga till Italien). I stället för att vara ekonomiskt är målet för USA strategiskt. De ekonomiska sanktionerna på North Stream 2 är en del av en politisk-militär upptrappning mot Ryssland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here