Legitimerar Sveriges Radio Jemens Quislingregering?

0
1222
Lite av förstörelsen i Jemen.

Inledning:

Rubriken ovan kanske verkar tillspetsad eller överdriven. Sveriges Radios reporter Johan-Mathias Sommarström som ibland gör bra intervjuer presenterade under flera minuter på bästa sändningstid under morgonnyheterna idag en ”exklusiv intervju” med Jemens påstådda premiärminister. Sveriges Radio: Jemens premiärminister oroas av nya strider.

Ändå mailade jag J-M Sommarström, reportern till den ”exklusiva intervjun” en kritisk fråga: ”Varför legitimerar du denna Qusling-regeringen som inte är vald?”

Hälsningar Anders Romelsjö”

Låt mig försöka förklara varför.


Saudiarabien angrepp Jemen i mars 2015 i ett läge där brett folkligt motstånd fanns mot president Salehs regim och hantering av landets interna motsättningar, korruption, fattigdomsbekämpning och demokratiska underskott födde den “jemenitiska revolutionen”. Saudiarabien och USA lyckades då insätta vicepresidenten Hadi som president efter val där han var ende kandidaten.

Hadi har i medierna presenterats som ledare för Jemens regering där han sitter i Saudiarabien och godkänner landets bombningar av Jemen och dess folk, som skördat 200 000 dödsoffer varav 80 000 barn enligt tidigare uppgifter. 200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
Och han har i förhandlingar velat att houthierna släpper tillfångatagna terrorister från IS och al-Qaida som strider på Saudiarabiens sida.

Sveriges radio och andra medier tiger om att det finns en bred provisorisk regering i Jemen huvudstad Saana sedan ett par år, bestående av houthier och flera andra grupper.
Saudiarabiens angrepp med stöd av bland annat USA och Förenade arabemiraten skedde utan mandat från FN:s säkerhetsråd som sammanträdde om situationen i Jemen tre veckor efter att bombkriget hade startat. Angreppet är ett brott mot FN-stadgans våldsförbud i Kapitel 2(3) och 2(4).

Saeed. Mandatory Credit: Photo by Jon Gambrell/AP/Shutterstock (10033336j)
Maeen Abdulmalik Saeed, the prime minister of Yemen’s internationally recognized government that the Saudi-led coalition backs, is interviewed by foreign journalists in Aden, Yemen. A sense of normalcy has returned to Aden, now the seat of power for Yemen’s internationally recognized government, but many challenges remain for bringing a lasting peace to the Arab world’s poorest country
Aden, Yemen – 12 Dec 2018. Saeed fick sin post i oktober 2018

Inget av detta framkommer i Sommarströms intervju med ”Jemens premiärminister Maeen Abdulmalik Saeed i sitt tillfälliga kontor i Riyadh”, huvudstad i Saudiarabien, det land som främst för det brutala kriget mot Jemen.
Vore ungefär detsamma som att intervju en fiktiv brittisk premiärminister i Tyskland, då Tyskland angrep Storbritannien 1940, eller som att intervjua den norske senare avrättade landsförrädaren Quisling som legitim representant för Norge då landet var besatt av tyskarna 1941-45.

Detta är bakgrunden till min fråga till J-M Sommarström.


Margot Wallström är på medlingsresa i Jemenkonflikten. Lovvärt. SvD skriver att Irans utrikesminister erkänner att landet har kopplingar till houthierna, säger WallströmSvD. När ska hon säga något om USA:s och Storbritanniens stöd. Under Trumps första år sjudubblades USA:s egna bombningar i Jemen?

Av allt att döma och enligt en insatt forskare är medias beskrivning av Irans stöd kraftigt överdrivet.Hjälper Iran Houthis i Jemen? Falska rapporter i media.

Det är alls inte en proxykrig mellan Saudiarabien och Iran utan ett USA-stödd angreppskrig av Saudiarabien och Förenade Arabdemiraten – med svenska vapen – där Sveriges utrikesminister ska medla. Hur pass neutral är hon?

Låt mig nedan påminna om något annat.


Fastän Sverige var värd för fredssamtal om Jemen i december är Sveriges insatser allt annat än positiva.

Svenska företag har tjänat miljarder på vapenexport till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (FAE), en export som fortsatt under brinnande krig.
Nu har exporten till Saudiarabien avtagit, men affärerna har tagit rejäl fart med Förenade Arabemiraten. Ett halvår efter att Förenade Arabemiraten gick in i kriget i Jemen, i november 2015, sålde Saab sitt nya uppdaterade övervakningssystem Globaleye som är byggt för att göra det lättare att föra krig Ordervärde: tio miljarder kronor. Förra sommaren kom en beställning av krigsmaterial från FAE, värd 345 milj. kr.

Statsminister Löfvén med svenska vapnet Globaleye.

Statsminister Löfven, andra regeringsmedlemmar, riksdagens talman samt kungen har gynnat dessa krigsökande affärer genom lämpliga besök i Saudiarabien.

Även om Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) uppger att inga nya affärer till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har beviljats så fortsätter Sverige att exportera krigsmateriel till båda länderna genom följdleveranser.

I statistiken för svensk vapenexport 2018 återfinns sex av de odemokratiska stater som deltagit i kriget i Jemen: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Kuwait, Bahrain och Qatar.

I en debattartikel skrev fredsorganisationer: 

”Den 21 februari 2017 kom exportstatistiken för 2016. Den redovisar bland annat export av krigsmateriel till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till ett värde av 156 miljoner kronor… Båda dessa länder är aktiva parter i kriget i Jemen, vars befolkning som en följd av detta nu genomlever en av de värsta humanitära katastroferna i världen.” –  SvD: Risk att Sverige fortsätter att sälja vapen till diktaturer

Organisationerna kräver att alla partier före valet redovisar om de ansluter till deras krav på stopp för vapenexport till diktaturer som bl.a. Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2014 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia:

”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”

”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

Kungen och drottningen av Sverige samt Saudiarabiens förre kung
Sveriges stödjer också Förenade Arabemiratet i dess krig mot Jemen.
Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen.
Sveriges Radios kända program ”Kaliber” rapporterade Sveriges Radio: Svensk myndighet flygledde diktaturens militära plan

”P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja nya uppgifter om Luftfartsverkets samarbete i Förenade Arabemiraten. Flera personer som arbetat på plats vittnar om att myndighetens personal dagligen flyglett militära plan.”

Militärt fraktflygplan av typ C-17. Creative Commons.

Bland annat har militära transportplan varit på väg till krigets Jemen.

Flygledaren Jan Källström som arbetade med flygledning på Abu Dhabis internationella flygplats mellan 2015 och 2017, berättar att han såg krigsmateriel lastas ombord på militära fraktplan som fanns på flygplatsen.

”Jag kunde ju se att de tryckte in en helikopter eller en stridsvagn så det är ju vapen.”

Luftfartsverkets helägda dotterbolag har sedan 2013 ett samarbete gällande flygledningen för fem flygplatser i Förenade Arabemiraten. Luftfartsverkets personal ska bara arbeta civilt underströk Vd för Luftfartsverkets dotterbolag, Maria Wall Petrini, i en intervju med Kaliber.

Skulle det vara problematiskt om det är så att det har lyft militärflyg som har bidragit på något sätt till den här konflikten i Jemen?

”Ja, självklart är det ju inte bra om det är så. Men jag vidhåller att vi är där för att bedriva en civil luftfart och hjälpa till att driva en civil luftfart, inte en militär luftfart”, sa Wall Petrini då.

Men Kaliber har varit i kontakt med flera personer som jobbat på plats i Förenade Arabemiraten, och som berättar om att Luftfartsverkets personal dagligen hanterade militära flyg, både passerande stridsflyg och transportplan som bland annat varit på väg till krigets Jemen.

Kaliber har sökt bedömning av samtliga riksdagspartier och fått svar från fyra av partierna. Ansvarig minister Tomas Eneroth utgår från att gällande bestämmelser följs och menar att det är Luftfartsverket och inte regeringen som är ansvarigt.

All heder åt Jan Källström som vågar framträda med namn och berätta. Uppg

Vi måste kräva: ”Stoppa bombkriget i Jemen!
Fördöm Saudiarabien, USA och deras allierade!
Stöd Jemens rätt till självständighet enligt FN-stadgan!
Stöd den provisoriska regeringen i Saana!
Stoppa genast vapenexporten till Jemens angripare!

Relaterade artiklar på denna blogg och på Jinge.se
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
Saudiaffären och Jemen – skamligt tvåårsminne. En bakgrund till kriget och Sveriges insatser.
Speech on Human Rights in Yemen at UN Human Rights Commission – Tal om Jemen i FN-organ
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
Jemen, Saudiarabien, solidaritet, USA, krig, regeringen, svält, FN, Jemensolidaritet

Föregående artikelKom till ny manifestation för visselblåsarna Assange och Manning och yttrandefriheten lördag kl 12!
Nästa artikelManifestation för Amazonas på Odenplan och vid Brasiliens ambassad idag.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here