Macrons 15 miljarder dollars lån till Iran är Europas första ”praktiska” lösning för att rädda kärnenergiavtalet med Iran.

5
1248
Macron vid mötet med Putin i juni 2018. By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59511223

Ibland tycker man att det är ”mycket prat och litet verkstad” då det gäller EU-länders uttalanden om Iran och JCPOA-avtalet. Är Macrons initiativ ett undantag?

Tack för översättningen CS!

Läs och begrunda!


Macrons 15 miljarder dollars lån till Iran är Europas första ”praktiska” lösning för att rädda kärnenergiavtalet.

Sputniknews: 

Den franska presidenten Emmanuel Macron erbjöd mellan förhandlingarna för att rädda Irans kärnenergiavtal ett lån på 15 miljarder dollar till Iran som kompensation för USA: s tillbakadragande från pakten. Det är det första praktiska förslaget som försöker återställa Irans oljeexport mitt under USA: s sanktioner, berättade Massoud Shadjareh, grundare av Islamiska Kommissionen för mänskliga rättigheter (Islamic Human Rights Commission) för Sputnik.

Om Washington inte blockerar Frankrikes förslag kommer en kredit på 15 miljarder dollar att upprättas för för köp av iransk olja som ett villkor för att Teheran ska återgå till ” fullständig efterlevnad” av den gemensamma övergripande planen JCPOA, också känd som Irans kärnenergiavtal.

Under helgen, sa också den iranska utrikesministern Mohammad Javad Zarif till den franske presidenten att Teheran skulle påbörja den tredje etappen den 6 september för att skrota kärnenergiavtalet om de återstående undertecknarna inte lyckats se till att Irans intressen skyddades.

Om det blev så, sade Teheran att det skulle börja berika uran utöver den renhetsgräns på 3,67% som fastställts av JCPOA, och gradvis överge sina kärnenergiförpliktelser var 60:e dag, rapporterade Sputnik.
”Verkligheten är, att om vi ska kunna gå vidare, istället för att gå tillbaks, måste vi se någon form av förändring i européernas, ryssarnas och kinesernas praktiska engagemang,” sa Shadjareh till Radio Sputniks värdar John Kiriakou och Brian Becker. Radio Sputnik.

”Om vi ska kunna hålla liv i detta avtal, måste ansträngningar göras som pekar på en lösning och inte bara fortsätta som nu. Detta är typ första gången vi verkligen ser några praktiska förslag … ställas. Jag vet inte om det räcker. Iran vill inte ha nådegåvor. Iran vill bara kunna sälja sin olja och dra nytta av avtalet,” sade han och noterade också att de ”enda som inte håller med” om uppgörelsen är USA:s president Donald Trump och den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu.”

”Om man ser på hur israelerna, har agerat från början till slut, när det gäller det här, så oavsett hur avtalet än skulle ha blivit, skulle Israel ha motsatt sig det. Israel vill inte ha lugn och fred i området, eftersom Israel behöver konflikter för att skrämma sina medborgare så att de ska bli rädda, och ställa upp bakom [Netanyahus] barbariska politik, men också för att få resten av världen att stödja [ den politiken],” konstaterade Shadjareh.

Regionala spänningar i Mellanöstern eskalerade under helgen efter att Israel hade attackerat militärgruppen Hizbollah längs efter den libanesiska gränsen, något som resulterade i bränder på ömse sidor. Tel Avivs attack , den senaste i en ström av flygattacker över regionen på sista tiden, hävdar Israel, riktades mot Iran-stödda grupper som är beväpnade för att attackera Israel.
”Det verkar ganska positivt” sade Shadjareh och hänvisade till samtalen som nyligen hölls mellan Iran och Frankrike.

”Från Iran och Frankrike hörs röster som indikerar att de är väldigt [nära] att slutas ett slags avtal. Men samtidigt, jag vet inte om du har läst en del av det som skrivs i Israels viktigaste tidningar: de menar att Netanyahu är mycket rädd för att Trump ska sluta ett avtal. Verkligheten är att Israel inte vill ha en uppgörelse. Det verkar som att USA däremot vill ha en, för det har inget annat alternativ,” sa Shadjareh till Sputnik.

”Kina och Ryssland har inte råd att låta Iran hamna på knäna – titta på Jemen; titta på Syrien. Iran vinner den geopolitiska och till och med ett slags militär seger i området [regionen], så faktum är att om klokhet får råda, så att det sluts ett avtal, så måste det ske nu. Och sker det inte nu, skulle det vara ofördelaktigt för européerna, eftersom de inte kan gå vidare själva och lösa upp situationen,” tillade Shadjareh.

Föregående artikelManifestation för Amazonas på Odenplan och vid Brasiliens ambassad idag.
Nästa artikelJemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Trump är inmålad i ett hörn av neocons och israellobbyn och har svårt att manövrera, eller backa om sanktionerna och därmed tappa ansiktet. Möjligen har Macron fått klartecken att åtminstone lätta pressen på honom genom att ge viss hjälp till Iran.

  2. Nämen Sveriges Radio. Nu har ni sovit igen. Radio Sputnik har framför näsan på er kapat två framstående programvärdar från USA. John Kiriakou, f.d. CIA, visselblåsare om USA:s tortyrprogram och Brian Becker, framstående fredsforskare redan i andra generationen efter sin far Richard Becker.

    Jakov Kedmi, den rysktalande israeliske geopolitiske experten, sade för en månad sedan på rysk TV att det finns ett land i Mellanöstern som vill ha kärnvapen och det är inte Iran. Det är Turkiet. Fria fantasier ? Nix. Denna vecka kom Erdogans första utspel i den riktningen. Turkiet ser sig som en regional stormakt och finner det outhärdligt att lilla Israel skall ha grunkor som de inte har. Det måste bli en ändring på den punkten. Kanske logiskt att Erdogan börjat distansera sig från NATO och köpa militär hårdvara från Ryssland och därefter Kina kan man anta.

  3. Den inbördes konkurrensen mellan västmakterna används åter mot dem på strategisk nivå. Macrons arbetarfientliga klimatskattehöjningar putsas upp med fransk egenintresse utan strategiskt ansvar. Lukrativa franska affärer slutar med muslimska kärnvapen, ännu en judeutrotning och Turkiets omsvängning till rysk allierad.

    Bra jobbat.

  4. Situationen är egentligen ganska enkel. Kina, med Ryssland, Indien och flera Asiatiska länder bakom sig, utvecklar BRI, Nya Sidenvägen. Samtidigt dumpar man dollarn. Det hotar USAs hegemoni och kontroll över världshandeln. Europa behöver Nya Sidenvägen som en motvikt till USAs kontroll och maktherravälde. Iran är en nyckelstat för att BRI skall fungera. Därför sätter USA in maximala resurser för att sabotera Iran. JCPOA avtalet stod i vägen för USAs avsikter, och därför sade man upp avtalet. Vi skall i sammanhanget in glömma axelmakterna USA-Israel. Båda har all anledning att vilja eliminera Iran som en maktfaktor, delvis för att stoppa BRI. USAs handelskrig mot Kina är ett annat led i USA strategin att behålla kontrollen över världen. Problemet USA/Israel nu har är att lilla USA, 4% av världen, ställs mot en de facto koalition av nära 50% av världen. Trots USAs överlägsna krigsmakt kommer att använda den att slå hårdast mot USA själva, kanske till och med krascha hela samhället. Anfaller USA Iran har dom ett krig mångdubbelt Afghanistan och Syrien på halsen i generationer, och dom har redan försökt provocera Falsk flagg anfall av Iran, del genom sabotaget på flera oljetankers, dels genom deras allierades UK olagliga konfiskering av en oljetanker. I båda fallen misslyckades juntan USA/Israel/UK. USA tvingas nu backa överallt, och dom skriker som stuckna grisar över den påtvingade men nödvändiga reträtten. Kina köper Irans olja, USA saknar möjlighet att göra något åt det utan att skada sig själva än värre. Maktstrukturen i världen håller på att omdanas, och USA skadar sig alltmer mest själva.

  5. Den svenskägda tankern iranierna kapade så lägligt inför den iranska delegationens besök och förnedring av både oss och exil-iranier användes antagligen som utpressning. Mer sånt!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here