Saudisk olja viktigare för omvärlden än jemeniters blod.

3
2350
Lite av förstörelsen i Jemen.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Vi skrev senast om Jemen i juli. Kriget fortsätter utan framgångar, USA-städda Saudiarabien. Under ”Relaterat” finns några artiklar.

Detta är första delen av en artikel av Patrik Paulov som publicerats i Proletären. Proletären

Den bygger på en intervju med journalisten och politiske analytikern Hussain Albukhaiti i hans hem i Jemens huvudstad Sanaa. Efter artikeln följer länkar till ett antal av de många artiklar jag publicerat om kriget i Jemen.


Saudisk olja viktigare för omvärlden än jemeniters blod.

 

– Den jemenitiska armén och Huthirörelsen har tidigare utfört attacker mot mål i Saudiarabien och i Förenade Arabemiraten, mål som ligger på samma avstånd från Jemen eller ännu längre bort än de oljeanläggningar som angreps förra helgen. Då sade saudierna ingenting om att angreppen utförts från iransk mark eller av iranska styrkor i Irak. Så varför ändrar saudierna sin berättelse nu?

Vi når journalisten och politiske analytikern Hussain Albukhaiti i hans hem i Jemens huvudstad Sanaa. Staden regeras sedan fem år tillbaka av Huthirörelsen, eller Ansarullah, som rörelsen egentligen heter. Hussain Albukhaiti stöder huthierna, och han beskriver dem som en folklig rörelse som försvarar Jemens suveränitet mot västmakter och Gulfstater.

Hussain Albukhaiti påpekar att ogrundade anklagelser om Irans inblandning i konflikten framförts sedan kriget mot Jemen inleddes 2015. Problemet för Saudiarabien är att man inte lyckats få direkt militärt stöd av USA.

Hussain Albukhaiti: Syftet med att nu peka ut Iran är att Saudiarabien vill att USA och det internationella samfundet ska agera och kanske rentav sända trupper för att bekämpa Iran och huthierna i Jemen. Jag tror inte saudierna själva vågar angripa Iran, Saudiarabien är en svag stat. De vill få med sig Trump.

Varför väljer Huthirörelsen att trappa upp konflikten genom att utföra attacker inne i Saudiarabien och i Förenade Arabemiraten, som också deltar i angreppet på Jemen? Vad vill huthierna uppnå?

– Det är en taktik de använt under en tid, och saudierna var förvarnade. Huthierna har upprepade gånger sagt att om inte saudierna slutar bomba Jemen och döda civila, och om de inte lyfter blockaden och låter mat och mediciner föras in i landet, så väntar en större attack inne i Saudiarabien, svarar Hussain Albukhaiti och fortsätter:

– Har saudierna lyssnat på varningarna? Nej, efter fem års krig och blockad är Jemen den värsta humanitära katastrofen i världen. I ett försök att få slut på detta väljer huthierna att slå till mot oljeindustrin, den saudiska ekonomins ryggrad. Oljan är orsaken till att Saudiarabien har omvärldens stöd. Men om oljeflödet stryps kanske det internationella samfundet skulle se på kriget mot Jemen på ett annat sätt och agera för att få slut på det.

De brinnande oljeanläggningarna har fått massiv medieuppmärksamhet. Hussain Albukhaiti menar att det visar vad omvärlden anser är viktigt.

– Fler än 250.000 jemeniter har dött på grund av blockaden. 17.000 har dött till följd av bombningarna. Infrastrukturen har raserats och landet står på randen till kollaps. Jag tror inte ni kan förstå hur dålig situationen är för oss. Just nu hindrar saudierna tretton fartyg lastade med mat och mediciner från att nå den jemenitiska hamnstaden Hudeida. Och bränslebristen är akut.

– Ändå får katastrofen i Jemen inte alls samma uppmärksamhet som attackerna mot den saudiska oljan. Oljan är viktigare än jemeniternas blod.


Relaterat.
Saudiarabien togs bort från FN:s skamlista av generalsekreteraren efter hot om indragna bidrag – nu ny massaker på barn i Jemen.
Angreppskriget mot Jemen startade för 5 år sedan. (mars 2020).

Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Manifestation till stöd för Jemen.Politik

Föregående artikelInternationell kampanj mot brott mot mänskligheten i Chile . Möte idag! Kom till Segels torg!
Nästa artikelRädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen? Olika energialternativ diskuteras också

3 KOMMENTARER

  1. Halshugga-kungadömet är bara ett drönar svärm attack från att implodera. “If in the next wave of drone attacks 18 million barrels a day of Saudi crude are knocked out, it would represent a catastrophe of epic proportions. The US does not want the Houthi to believe that they have such power through such fourth generational warfare as drones that cannot be defended against. But they do. Here is where a tiny country can bring down not only a Goliath such as the US, but also the whole world.”

    Inte bara halshuggare utan även petrodollar systemet är i fara och kan implodera. Vilket betyder att självaste USA svävar nära avgrunden.

    Historiens vägar äro outgrundliga! Det är ett litet land som åstadkom detta skifte i maktbalansen i MÖ. Det drönare som fick jättarna på fall den här gången. Världen ser, förundras och utropar rätt år er halshuggare! Smaka på din egen medicin det Muhammed Ben Sax Salman! t

    Detaljerna finns här: http://thesaker.is/how-yemens-houthis-are-bringing-down-a-goliath/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here