Stoppa bulvankriget och splittringsförsöken mot Syrien!

1
681

 

Detta uttalande antogs enhälligt vid årsmötet för föreningen Syriensolidaritet 23 april

Stoppa bulvankriget och splittringsförsöken mot Syrien!

Det imperialistiska bulvankriget mot Syrien har pågått i tolv år och orsakat stort lidande för det syriska folket, men försöken att störta landets valda regering och isolera Syrien i arabvärlden har misslyckats.

Syriens armé – med stöd av Ryssland – har i huvudsak besegrat IS (Daesh) och andra terrorgrupper. Nu är Syrien på väg att återupprätta diplomatiska relationer med Saudiarabien och även successivt med Turkiet och stärka relationerna med andra arabländer (däribland Förenade Arabemiraten, Egypten och Algeriet) och återta sin plats i Arabförbundet.

USA:s hegemoni i Mellanöstern utmanas på flera sätt. Folkrepubliken Kina har medlat fram en försoning mellan Iran och Saudiarabien – och till följd av det har en fredsöverenskommelse träffats i kriget i Jemen, en fred som varmt välkomnas av folken men ogillas av USA-imperialisterna och deras följeslagare.

Men fortfarande ockuperar USA nordöstra Syrien i samverkan med kurddominerade organisationer som YPG, har flera militärbaser i regionen och stjäl i stor omfattning syrisk olja. USA har också på olika sätt försvårat humanitär hjälp till Syriens folk, särskilt i samband med de svåra jordbävningarna som drabbat stora delar av befolkningen hårt.

Föreningen Syriensolidaritet kräver:

USA ut ur Syrien! Stoppa stölden av det syriska folkets olja!

Stoppa sanktionerna mot Syrien!

Sverige, bidra till fred i Syrien, normalisera relationerna med Syrien, inget stöd till separatistgrupper eller annan inblandning i Syriens interna angelägenheter!

 

Föregående artikelUtrikesministrarna: ”Vi har mycket gemensamt med USA” (med dess brutala krig som dödar miljoner, dess illegala sanktioner och (kärnvapen)upprustning)
Nästa artikelFira 1 maj även 2023!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here