Samtal med Utrikesdepartementet. Läs och bli förskräckt/upprymd!?

14
1577
Utrikesdepartementet

Som medborgare i landet tycker jag mig ha en självklar rätt att ställa frågor till, men också kunna ifrågasätta våra makthavare och deras beslut. Detta förstås om jag finner det motiverat, pga. icke konsekventa beslut och dubbla måttstockar. Eftersom jag tyckte att det fanns just sådana inkonsekvenser i Sveriges utrikespolitik skrev jag till UD och ställde några enkla frågor. Jag tycker att alla borde göra det. Min, kanske något naiva, förhoppning är ju att i alla fall någon enskild handläggare kanske kan fås att tänka till lite och förhoppningsvis själv börja tänka förbjudna tankar. Och ju fler som skriver, ju större möjlig påverkan i den vägen.

Nedan följer alltså min konversation med svenska UD. Döm själva om ni tycker att deras svar känns tillfredsställande och rimliga.

***

Rolf Nilsson

Från: Rolf Nilsson <>

Skickat: den 21 februari 2023 22:34 Till: UD Registrator <>

Ämne: frågor

Hej

Jag har en del undringar om Sveriges utrikespolitik.

1. Sverige har väl inte erkänt Kosovo, men heller inte fördömt och krävt återgång till Serbien väl?

Guadio och USA:s förre vicepresident Mike Pence. Foto Diana Sanchez AFP.

2. Sverige erkänner Guido som legitim president i Venezuela trots att han inte är vald! Varför? Inte ens hans eget parti erkänner honom och USA förhandlar om oljeköp med Maduro.

3. Har Sverige fördömt USA:s ockupation av Irak och Syrien? USA:s stöld av syrisk olja? Om inte, varför?

4. Har Sverige fördömt statskuppen i Kiev 2014?

5. Donbass-republikerna LPR och DPR, liksom Krim, har utropat sig självständiga och Krim har dessutom röstat för anslutning till Ryssland efter statskuppen 2014, men Sverige tänker väl inte erkänna någon av dem, eller? Och betyder detta i så fall att Sverige anser att statskupper är OK?

6. Hur ser ni på Seymor Hersh’s avslöjande artikel om USA:s sprängning av North Stream? Finns det någon officiell hållning här?

7. Vad jag vet har ni inte offentliggjort er förundersökning efter sabotaget av North Stream. Jag undrar om och när ni tänker göra det?

Finns det en konsekvent hållning i de här frågorna?

Mvh

Rolf Nilsson

*

24 feb. 2023 kl. 14:17 skrev Elvira Gustafsson, UD. <>:

Hej,

Tack för ditt mejl.

Sverige följer en långvarig praxis som innebär att vi inte erkänner regeringar utan stater.

Nationalförsamlingen som valdes i Venezuela år 2015 var demokratiskt vald, där Juan Guaidó deklarerades som interimspresident genom ett demokratiskt förfarande och erhöll således demokratisk legitimitet i den rollen. Den 30 december 2022 valde nationalförsamlingen att inte förlänga Guaidós mandat som interimspresident.

Sverige fortsätter att stödja alla krafter i Venezuela som arbetar en återgång till den demokratiska ordningen, inklusive fria och rättvisa president- och parlamentsval. (Markering av redaktören).

Med vänlig hälsning,

Elvira Gustafsson, Praktikant

Utrikesdepartementet

Asien-, Oceanien- och Latinamerikaenheten (ASOL)

+46 (0) 72-245 46 96 www.government.se

*

Från: Rolf Nilsson <>

Skickat: den 24 februari 2023 15:12 Till: Elvira Gustafsson <>

Ämne: Re: frågor

Och vad betyder det beträffande Guido? Venezuela har ni väl alltid godkänt som stat, eller?

Mvh

Rolf Nilsson

*

Svar från Elvira Gustafsson, UD, den 3 mars 2023

Hej,

Tack för ditt mejl.

Precis som tidigare nämnt följer Sverige en långvarig praxis som innebär att vi inte erkänner regeringar utan stater, vilket även gäller i detta fall.

Sverige fortsätter att stödja alla krafter i Venezuela som arbetar för en återgång till den demokratiska ordningen, inklusive fria och rättvisa president- och parlamentsval.

Mvh,

Elvira Gustafsson, Praktikant

Utrikesdepartementet

Asien-, Oceanien- och Latinamerikaenheten (ASOL)

+46 (0) 72-245 46 96 www.government.se

 

*

Rolf Nilsson

Svar till Elvira Gustafsson, UD, den 3 mars 2023

Ursäkta, men jag förstår inte ditt svar. Självklart erkänner Sverige Venezuela som stat, Venezuela har ju inte brutit sig ut från någon annan stat, vilket man skulle kunna ha invändningar mot (jfr. Kosovo m.fl. länder i forna Jugoslavien, samt de provinser i Ukraina som Ryssland först erkänt som stater och sedan accepterat som delar av Ryssland).

Har inte Sverige erkänt Juan Guaido som Venezuelas legitime president? I stället för Maduro?

Kan man skriva avtal med en regering man inte godkänner som legitim? T.ex. avtal om import av olja?

Stödde Sverige Janukovitj eller Poroschenko i Ukraina efter statskuppen 2014?

Kan man i så fall säga att Sverige stödde resultatet av statskuppen?

Eller anser Sverige att en statskupp aldrig ägde rum?

Frågor som söker svar från dig!

Mvh

Rolf Nilsson

Svar på de sista frågorna har inte inkommit.

 

***

UD EUNA skrev 13 mars 2023 kl. 17:46  <>:

Hej Rolf,

Tack för dina frågor som du skickade in den 21 februari. Nedan följer svar på de frågor som vi på Europa- och Nordamerikaenheten ansvarar för.

1 Sverige har väl inte erkänt Kosovo, men heller inte fördömt och krävt återgång til Serbien väl? Sverige erkände Kosovo som självständig stat den 4 mars 2008.

2 Har Sverige fördömt USA:s ockupation av Irak och Syrien? USA:s stöld av syrisk olja? Om inte, varför? Sveriges regering anser inte att det pågår en amerikansk ockupation av Irak eller Syrien. USA avslutade formellt sin stridsinsats i Irak i december 2021 och har idag ett begränsat antal soldater på plats vars huvudsyfte är att bistå den irakiska regeringen i kampen mot kvarvarande IS-grupperingar. Sverige ser USA som en nära allierad och stöttar den USA-ledda multinationella insatsen Operation Inherent Resolve (OIR) som genomförs i Irak och Syrien, där man bland annat utbildar och tränar irakiska försvarsstyrkor. Sedan 2018 pågår även NATO:s mission i Irak (NMI) där bland annat USA och Sverige arbetar för att stärka Irakiska säkerhetsinstitutioner. Sverige ämnar därmed inte att utfärda något fördömande. Utöver försvarssamarbeten stöttar både Sverige och USA Irak genom olika typer av bistånds- och utvecklingsprojekt.

3 Hur ser ni på Seymor Hersh’s avslöjande artikel om USA:s sprängning av North Stream? Finns det någon officiell hållning här? -Den fortsatta förundersökningen får visa om någon kan delges misstanke och senare åtalas. Regeringen spekulerar inte kring eventuella motiv eller aktörer.

4 Vad jag vet har ni inte offentliggjort er förundersökning efter sabotaget av North Stream. Jag undrar om och när ni tänker göra det? -Ansvariga myndigheter i Sverige bedriver en förundersökning som inte är avslutad. Frågor som rör förundersökningen hänvisas till berörda myndigheter.

Utrikesdepartementet/Ministry for Foreign Affairs

Europa- och Nordamerikaenheten (EUNA) / Europe and North America Department

www.government.se

*

Rolf Nilsson: Till UD EUNA, den 13 mars 2023

Tack för svar. Jag har då ett par följdfrågor:

5 Hur ser er principiella hållning ut då ni erkänner Kosovo, men inte Krim och de övriga 4 oblasten i Ukraina, vilka alla, efter folkomröstningar, valt att söka medlemskap i Ryska Federationen. Vad jag kunnat se har det inte genomförts någon folkomröstning i Kosovo heller.

6 Vad jag förstår är det allmänt känt att USA ockuperar en del av Syrien, trots att Syriens legitima regering har motsatt sig detta. Det är också allmänt känt att USA olagligen utvinner olja i den ockuperade området och för ut den ur landet. Du har inte svarat på frågan hur ni ser på detta.

Mvh

Rolf Nilsson

Till UD EUNA den 14 mars 2023

Senast idag läste jag det här (https://derimot.no/det-skjer-mye-i-verden-selv-om-vi-ikke-horer-noe-om-det-i-norge-kortnyheter-fra-hele-verden/), se nedan, i den frågan ni inte har besvarat:

Mvh

Rolf Nilsson

”Leiaren for US Joint Chiefs of Staff vitjar Syria ulovleg

Syria har på det kraftigste fordømd general Mark Milley sitt illegale besøk på landets suverene territorium. USA okkuperer den nordaustre fjerdedelen av landet, der dei har 900 soldatar. Dei kontrollerer kurdiske leigesoldatar som har erklært ein autonom stat, Rojava. Saman utnyttar dei syriske oljefelt. Halvparten av inntektene går til leigesoldatane og den andre halvparten til CIA. Det utgjer såleis eit fond som blir brukt til å finansiere operasjonar over heile verda, utan at ein lyt rapportere om det til Kongressen.

USA okkuperer ulovlig en stor del av Syria og stjeler for milliarder av kroner av syrisk olje, men blir ikke boikottet i f.eks. idretten av den grunn.

Den totale verdien på olja som USA har stole frå Syria har no kome opp i 107 milliardar dollar.

Tyrkia har og reagert på denne kraftige støtta til kurdiske terroristar. Utanriksdepartementet kalla inn USAs ambassadør til Ankara, Jeff Flake, for å be om ei forklaring.”

*

Svar från UD EUNA, den 22/3 2023

Hej igen Rolf,

Nedan svar på följdfrågorna som du skickade i ditt mail den 14 mars.

Hur ser er principiella hållning ut då ni erkänner Kosovo, men inte Krim och de övriga 4 oblasten i Ukraina, vilka alla, efter folkomröstningar, valt att söka medlemskap i Ryska Federationen. Vad jag kunnat se har det inte genomförts någon folkomröstning i Kosovo heller. Sverige tillämpar folkrättens principer för erkännande av stater. Rysslands annektering av delar av Ukraina strider mot folkrätten och saknar rättslig effekt. Områdena är fortfarande ukrainska.

Vad jag förstår är det allmänt känt att USA ockuperar en del av Syrien, trots att Syriens legitima regering har motsatt sig detta. Det är också allmänt känt att USA olagligen utvinner olja i den ockuperade området och för ut den ur landet. Du har inte svarat på frågan hur ni ser på detta. Sverige och EU betraktar inte USA:s närvaro i Syrien som ockupation. Nordöstra Syrien kontrolleras av Syrian Democratic Forces (SDF)/Syrian Democratic Council (SDC) som ett led i deras kamp mot Daesh. USA stöttar SDF och SDC i deras kamp mot Daesh. Den utvinning av olja som sker i dessa områden är under kontroll av SDF/SDC.

Utrikesdepartementet/Ministry for Foreign Affairs Europa- och Nordamerikaenheten (EUNA) / Europe and North America Department

www.government.se

Föregående artikelFem nya opinionsmöten mot DCA i Stockholm på 2 veckor!
Nästa artikelHur skulle ärlig, icke-hycklande rapportering om invasionen av Gaza se ut?

14 KOMMENTARER

 1. Tack Rolf för frågor och publicering av svaren!

  Egentligen inte alls mycket att förvånas och förfasas över. Sverige kommer nu under överskådlig framtid knappast kunna tänka egna tankar och självklart inte nya tankar och visioner som inte först uttalats på Washingtons presskonferenser. Vi måste komma ihåg att med inträdet i Nato blir vi äntligen en amerikansk delstat (det här blir kungens sista födelsedag i vår fria monarki, ja, och allt det där Svensk Damtidnings-temat) sedan får vi en egen delstatsflagga: en mörkblå fond med en alptopp och en örn som tycks ha en Toblerone i näbben sittandes på ett schweizerur eller hur utkastet såg ut sist jag såg det i Washington.

  Jag har redan två klockor på väggen nu: en som visar svensk sommartid, och en som visar Washingtontid -eller bara ”D C” som vi i utrikespolitikbranschen säger internt.

  När Erdoğan förlorar valet (är det väl bestämt, väl?) i Turkiet och Sverige äntligen få bli en delstat så har jag fått order att förstöra den schweiziska klocktiden på min vägg och bara se på ”DC-klockan”. Lista på förbjuden mat har skickats ut: franska pommes frites (de skall heta American Freedom fries) och liksom all mat odlad och tillverkad här i Schweiz med EU-stöd.

  Alla svenska ministrar ryker. Ja, titeln alltså. De blir nu ”secretaries”.

  Jaså Guaido ska flytta hem till tokstan. Har hans kontrakt med NED-kontrakt (eller förlåt, NED får ju inte skrivas ut längre!) med Si-Ajj-Äjj som det ju nu heter. Våra nya överrockar, alltså. I min livsmedelsbutik har alla tuggummin tagit slut, så jag vet inte vad jag skall ta mig till här i delstaten. I apoteken är alla tandblekningskit slut. Alla bör vi ju förbereda oss på delstatsinvigningen. God save America! Fast nu kan vi ju äntligen rösta på republikaner här i den gamla snart före detta monarkin. Inga minus utan plus, inte!

 2. Tja, dessa nonsenssvar var att vänta från regimens hantlangare! De flesta är ju inte dumma utan vill ha kvar det överbetalda låtsasjobbet på UD! Dessutom kan det vara dåligt för hälsan att vara för frispråkig mot USA det har väl om inte annat ett mord 1986 visat. UD är numera helt styrt från maffians högborg i Washington vilket detta löjliga urvattnade svar som Rolf Nilsson fick visar.

  • Frågan om det är nonsens- och tomma svar.

   Det ÄR Sveriges utrikespolitik.

   Det finns knappast några självtänkande och självständiga utrikespolitiska tankeförande politiker i Sverige numera: vi har den facto INGA (aktiva åtminstone) Pierre Schori.

   Det är som Europas militära- och försvarspolitik: helt överlåtit på amerikansk berserkerism. Sveriges försvar och officerare och soldater skall nu kröka rygg för och mer eller mindre lyda efterkrigstidens mest krigsförbrytarbelastade krigsmakt i form av den amerikanska; som dessutom inte vinner några krig, vare sig politiskt eller militärt. De två atombombsproven i augusti 1945 var de enda undantagen i modern tid.

   Nu har Sverige hamnat i världens politiska tjänar-, bärar- och kuskklass: det vill säga att andra tänker och bestämmer åt oss, inte bara militärt utan också utrikespolitiskt.

   Så här kan vi bara inte ha det! Det är bara skamligt; världens starkaste och tekniskt starkaste världsdel, Europa, kan inte sköta sin egen diplomati, utrikes- och säkerhetspolitik. Allt överlåts till bönderna i Washington.

   Är det någon slags svensk eller europeisk stolthet? Vad hade Aleksander den Store, general Bonaparte eller marskalk Zjukov tyckt om denna fegt usla europeiska och svenska masochism?

   Vi bör skamligt diplomatiskt och utrikespolitiskt kollektivt skämmas, i åtminstone i två decennier framåt i tiden. Europa har blivit ett amerikanskt horhus.

 3. Men vad är problemet? Du har ju fått svar men du verkar tro att bara för att du upprepar frågorna så kommer UD att justera svaren så att de passar dig.

 4. Haha, ja det är så patetiskt så det baxnar. En ’praktikant’ svarar. Hehe, nä de är så hånfulla mot sin fiende nr1 (befolkningarna i västvärldens länder) att de sätter en praktikant att svara på frågorna. Det är datorgenererade repliker (el nyord..chatgpt..såå löjligt begrepp), som sagt för att håna frågeställarna.

  I övrigt mycket bra frågor. Skulle också vilja ha med Libyenmordet och varför ’the swedish air force’ skickade 11 jasplan för att skydda Washingtons stöld av 150 ton av det Libyska Folkets guld, och ’varför inte’ det infiltrerade ’regerings’kansliet motsatte sig killary clintons ordval när bytchen sa; we came,,we saw, he diieed..

  De har förlorat all sin legitimitet (om de någonsin haft det efter Palmemordet), att ”företräda” Svenskarna

 5. En stilla tanke ”Innan mörkret faller”
  med anledning av vad händer så även i folkrörelselandet Sverige.

  Min mening är att jag uppfattar folk i allmänhet generellt hyser en negativ inställning till Nato och därtill en oro att det sker en ökad uppmaning från folkvalda att mobilisera samhället inför , när kriget kommer. Lite som vi i verklig mening skall intala oss tanke, att kriget ganska snart hemsöker oss.
  Enbart förhållandet när denna tanke finns som en mycket stor gnagande oro gör detta tillsammans med västvärldens tilltagande vapenproduktion, uppmanad från krigarlandet USA, att vapenskramlet och den uppbyggda hotbilden blir som en självuppfyllande profetia.
  Därtill finns numera det militära intresset att tydligt fritt ta utrymme och hävda sina intressen med skicklig marknadsföring, väl understödd av våra folkvalda. Ett förhållande som vän av ordning måste ställa frågan; vem är det som egentligen sätter agenda och driver beslutsordningen? Våra valda ombud som skall värna uppdragsgivarnas nämligen folkets intresse, eller är det den militära passionen för vapen som tillåts fungerar både som styrmedel och motor.
  Inte trodde jag mig att få uppleva denna vansinniga hotbild, först uppmålad och sedan verkligt iscensatt av människor som skall företräde en civiliserad och human världsordning.

 6. Redaktören: Denna kommentar insändes 1 maj, dagen efter det att artikeln publicerats, men hamnade i fel mapp. Ser det nu och publicerar den uppdaterat.

  Rolf fick svar av en UD-praktikant efter tre dagar, själv väntar jag sedan tredje mars på svar från UD på EN (1) fråga.
  —–
  Hej.

  Jag undrar varför Sverige, till skillnad mot Ungern, inte behöver följa “rättsstatens principer“?

  Orsaken till min undran är att ni skriver att:
  “Sedan 2010 har maktbalansen tydligt förskjutits till förmån för regeringen samtidigt som de institutionella motvikterna och kontrollinstanserna försvagats eller politiserats. Detta gäller inte minst rättsväsendet och tillsättandet av domare.“
  [ https://www.regeringen.se/rapporter/2021/06/manskliga-rattigheter-demokrati-och-rattsstatens-principer-i-ungern/ ]

  Samtidigt är den svenska regeringens makt över tillsättandet av domare i domstolar lagfäst i Sverige.

  I den svenska “Lag (2010:1390) om utnämning av ordinarie domare“ [ https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-20101390-om-utnamning-av-ordinarie-domare_sfs-2010-1390 ] står klart och tydligt att den svenska regeringen har full makt vid tillsättandet av domare med flera (1§). Förslag till tillsättande ska ske genom en nämnd (4§) dock är inte regeringen tvungen att följa nämndens rekommendationer utan kan besluta så som passar regeringen (11§)

  “1 § Denna lag avser utnämning av ordinarie domare. Dessa är
  1. justitieråd tillika ordförande, justitieråd tillika avdelningsordförande och övriga justitieråd i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen,
  2. president, lagman samt råd tillika vice ordförande på avdelning och övriga råd i hovrätt och kammarrätt,
  3. lagman, chefsrådman och rådman i tingsrätt och förvaltningsrätt,
  4. tekniska råd,
  5. patentråd,
  6. ordförande tillika chef och övriga ordförande i Arbetsdomstolen,
  7. ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen.
  Lag (2016:227).“

  “4 § Nämnden består av nio ledamöter. Fem ledamöter ska vara, eller ha varit, ordinarie domare. Två ledamöter ska vara jurister verksamma utanför domstolsväsendet, varav en ska vara advokat. Två ledamöter ska representera allmänheten. För varje ledamot ska det finnas en personlig ersättare.
  Ledamöter och ersättare förordnas för en tid av högst fyra år.
  Ledamöter och ersättare som representerar allmänheten väljs av riksdagen. Övriga ledamöter och ersättare förordnas av regeringen.“

  “11 § Regeringen är inte bunden av nämndens förslag. Innan regeringen utnämner någon som inte har föreslagits av nämnden, ska nämnden få tillfälle att yttra sig över honom eller henne.“

  Så snälla Utrikesdepartementet: svara mig varför “rättsstatens principer“ inte behöver gälla Sverige men däremot Ungern?

  mvh
  Magnus Berg
  —–

  Jag har skickat mejl på engelska till olika departement i Ungern, samt till minister Orban, med samma upplysningar som i mejlet till UD. Inte heller därifrån har jag fått någon reaktion. Men vi kan ju hoppas att de ändå tagit till sig informationen om det svenska hyckleriet.

 7. Kommentar till fråga 6
  (Om svensk hållning till Northstreamsprängningen)

  • LARRY C. JOHNSON
  Se f.d. CIA-analytikern Larry C. Johnsons framträdande inför FN:s säkerhetsråd:
  https://m.youtube.com/watch?v=qXoZBn1hgpo&list=UUDkEYb-TXJVWLvOokshtlsw&index=17&pp=iAQB

  Ifall någon glömt påminner jag även om liknande framträdande av:

  • RAYMOND MCGOVERN
  https://m.youtube.com/watch?v=ZPayVDfePgc

  • JEFFREY SACHS
  https://www.globalpolitics.se/prof-jeffrey-sachs-viktiga-vittnesmal-till-fns-sakerhetsrad-20-november-2023/

  • MAX BLUMENTHAL
  https://www.globalpolitics.se/max-blumenthal-talar-i-fns-sakerhetsrad-om-hjalpen-till-ukraina-nagot-nytt/

  • MATTHEW HOH
  https://www.globalpolitics.se/forre-marinkarskaptenen-matthew-hohn-talar-i-fns-sakerhetsrad-en-apokalyptisk-punkt-utan-atervando/

  Fyll gärna på med fler.

  • PS. Tips: Ledningen och förra ägarföretaget heter (märkligt nog) NorDStream (’Severnyj /äv.: / Severny, Severnyy, Severnyi och Severniy / potok’ på ryska) – ifall man behöver just rätt och EXAKT sökresultat i diverse sökmotorer. Fast man kanske i realiteten ofta säger NorthStream i en del engelskspråkiga texter(?). Internet kan ju vara en lurig och trixig plats…

   Intressanta länkar i vilket fall som helst! Tack!

 8. Jag skriver under på Johans insändare. Vill bara tillägga att det är såå patetiskt att det är så och HELT öppet utan MINSTA lilla skam

  • Ja menvisst, tack! Sverige OCH världsdelen Europa som inte kan (tillåts?) sköta sina egna utrikespolitiska och militära affärer, med dubbelt så stor befolkning som Nordamerika. Det är ganska underligt! Europa – koloniserat av en gammal europeisk koloni.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here