Förre marinkårskaptenen Matthew Hohn talar i FN:s säkerhetsråd” En apokalyptisk punkt utan återvändo”

7
1514
Denna artikel hr översatta av Ronny i Ronneby med maskinstöd (ej Google)
24 mars.
”En apokalyptisk punkt utan återvändo” Matthew Hohs kommentarer vid FN:s säkerhetsråds briefing om Ukraina
”An Apocalyptic Point of No Return.” Matthew Hoh’s Remarks at the UNSC Briefing on Ukraine

Ret. USMC Captain and Eisenhower Media Network Executive Director Matthew Hoh addresses the UN Security Council during its briefing on Ukraine (March 24, 2024)
Jag har talat om kärnvapnen högst upp på upptrappningsstegen. I dag är det vapnen som används i Ukraina som leder oss till den högsta stegpinnen, som är en apokalyptisk punkt utan återvändo.

Ett upptrappningsspel för dårar och galningar
Mitt tal till FN:s säkerhetsråd om kärnvapen, Ukraina och Gaza

Fru talman! Tack för att jag får möjlighet att tala här i dag.
Som en inledning kan nämnas att jag är en amerikansk marinkårsveteran från Irakkriget. År 2009 var jag politisk tjänsteman vid USA:s utrikesdepartement i Afghanistan. Jag avgick från min post på grund av upptrappningen av kriget. Jag har varit en direkt deltagare i krigets våld. Jag känner till dess moraliska ondska, jag känner till dess intellektuella ohederlighet, och det är därför jag sitter här i dag med en vit vallmo på kavajslaget för att minnas och erkänna alla krigets offer. Det är min förhoppning att jag när jag sitter här i dag kan företräda dem som inte så ofta har en röst vid detta bord.
Senast jag var i den här byggnaden var vargungescout när jag var tio år gammal. Det var 1983, samma år som det nu väldokumenterade kärnvapenkriget mellan USA och Sovjetunionen var nära. Om det inte hade varit för en mans handlingar i september hade jag kanske inte haft möjlighet att växa upp och leva mitt liv. Ingen av er skulle ha gjort det heller. Må Gud välsigna minnet av Stanislav Petrov.
Åtta år senare, 1991, samma år som jag gick ut gymnasiet, halades den sovjetiska flaggan i Kreml och det kalla kriget tog slut. Kollektivt hade vi fått potentialen i en värld som inte längre var uppdelad i två motsatta kärnvapenläger. Verkligheten av denna potential visade sig vara kortlivad, och nu sitter vi här, inte säkrare och utan tvekan med en större risk för kärnvapenkrig än 1983.
 Ser man tillbaka på denna förlorade potential för en värld som kunde ha varit framkallar det bitterhet, delvis ilska och delvis förtvivlan, som kastar en allvarlig och sorgsen skugga över denna institution.
Under de senaste 30 åren har antalet kärnvapennationer vuxit. Vapenfördrag har brutits, även ensidigt och utan förtjänster av mitt eget land. Moderniseringen av kärnvapenstyrkorna av alla parter har kraftigt ökat missil- och bombplansflottornas destruktiva förmåga, så även om antalet och sprängkraften av kärnvapen har minskat, har förbättrad precision ökat den destruktiva kraften hos dessa flottor. Det finns stridsspetsar som betecknas som ”användbara” kärnvapen. Oroväckande nog har vi generaler, diplomater och politiker som tror att sådana saker existerar.
Upplösningen av samtalen om vapenkontroll till följd av upphävandet av fördragen lämnar oss med kärnvapenmakter som inte bara saknar mekanismerna för att återuppta samtalen, utan heller har möjlighet att samtala ens under en kris. Det säger ingenting om bristen på politisk vilja eller den enorma misstron mellan kärnvapenmakterna.
Jag har talat om kärnvapnen högst upp på upptrappningsstegen. I dag är det vapnen som används i Ukraina som leder oss till den högsta stegpinnen, som är en apokalyptisk punkt utan återvändo.
USA:s och Natos strategi för kriget i Ukraina har varit tvådelad: ekonomisk och militär. Ingen av dem har fungerat och ingen av dem kommer att fungera. Eftersom strategin har misslyckats har den inte setts över, ersatts eller återkallats, utan förstärkts. Vi har alltså sett en stadig våg av upptrappning under två år.
USA och dess allierade betraktade aldrig diplomati som ett nödvändigt tredje vapen, vilket borde ha varit den primära och dominerande insatsen. Diplomatin nedvärderades och förkastades öppet. Detta var ett förfärligt diplomatiskt tjänstefel. Och nu, som en konsekvens av detta, sitter vi här idag när dödandet, förstörelsen och lidandet går in i sin 26:e månad.
Verkligheten i krigföring är att oavsett vilken ny teknik eller taktik du introducerar kommer din fiende att motverka den och oftast gör det på ett eskalerande sätt, vilket du svarar på med samma sätt. Den är cirkulär till sin natur men också linjär, därav den ökända eskaleringsstegen. Du eskalerar eller så trappar du ner. Det finns inget neutralt eller parallellt alternativ.
Ukraina är inget undantag från detta. Attackera Kertjbron eller spräng Nord Stream-ledningen, och Ryssland attackerar ukrainsk energiinfrastruktur och hamnanläggningar. Skicka HIMARS-raketer och Storm Shadow-missiler till Ukraina, och Ryssland introducerar glidbomber och hypersoniska vapen.
På måndagen tillkännagav president Putin ett ryskt mål om buffertzoner i Ukraina, förmodligen territorium väster om de annekterade oblasterna som kommer att tas som ett svar på den ammunition med utökad räckvidd och F16-jaktplan som ska tillhandahållas Ukraina. Under de senaste veckorna har flera Nato-statschefer och deras generaler, främst fransmännen, öppet krävt att Natos stridsenheter ska sättas in i Ukraina. Det ryska svaret har varit att påminna oss om deras kärnvapenkapacitet.
Detta är ett eskalerande spel för dårar och galningar. Vi har tur att vi har kommit så här långt. Argumenten för att fortsätta detta krig ligger hos dem som den amerikanske statsvetaren C. Wright Mills kallade knäppgökar under det kalla krigets första decennium. Ändå hade dessa knäppgökarrealister det goda omdömet att inte engagera sig i ett krig som Ukraina, och båda sidor hade ledare som Jack Kennedy och Nikita Chrusjtjov, och Ronald Reagan och Michail Gorbatjov, män som hade modet och integriteten att förhandla.
Jag varken tolererar eller stöder Rysslands invasion. Även om det är provocerat är det ett förebyggande krig som bryter mot internationell rätt och är ett strategiskt misstag. Det måste dock noteras att Ryssland försökte förhandla 2021, 2022 och 2023, ansträngningar som kunde ha förhindrat, avslutat eller frusit detta krig om dessa diplomatiska erbjudanden hade besvarats in natura.
Detta krig är en brutal köttkvarn som inte går att vinna. Dödssiffran är chockerande och motbjudande. Det är en moralisk skräck. Hundratusentals dödsoffer och tio miljoner flyktingar. Oöverskådliga miljö- och infrastrukturskador. Östra Ukraina är ett land som avfolkats, ödelagts och förstörts. Dess åkrar och städer är mättade med minor och icke exploderad ammunition, och de giftiga resterna från det moderna kriget förgiftar dess luft, mark och vatten.
Generationer av ofödda ukrainare kommer att få betala för detta krig, antingen i land som gjorts obeboeligt eller genom mödrar som föder döda, missbildade och handikappade barn. Fråga representanterna här från Irak, Kambodja, Laos, Vietnam och andra nationer om ni tror att krig någonsin kommer att ta slut. Jag tror att företrädaren från Algeriet kan tala om för er vad landminor gör med ett folk och ett land.
Krigets upptrappning pekar på en risk som är större än någon borde vara villig att acceptera. Denna institution måste göra allt som står i dess makt för att förhindra en ytterligare upptrappning av detta krig och göra allt som står i dess makt för att tvinga fram ett eldupphör och inleda en politisk process för en varaktig fred. Om ett förbud mot överföring av vapen och ammunition till detta krig är vad som behövs för att tvinga fram ett eldupphör och förhandlingar, så måste det vara så.
Säkerhetsrådet måste ta på sig ansvaret i detta ögonblick och agera för att få ett slut på den existentiella fara som vi står inför.
Slutligen vill jag vädja om att FN:s säkerhetsråds veto skall avskaffas. Vilka berättiganden vetot än må ha haft, bestickande och egennyttiga som de ofta var, så har det pågående folkmordet i Gaza för alltid omintetgjort sådana argument. Påståenden som framförs vid detta bord om att man måste lägga in veto mot resolutioner om eldupphör för att skydda civila liv är lika orwellska som de påståenden som gjorts i Washington DC och Tel Aviv om att folkmord är självförsvar.
Medan det palestinska folket besudlas och förintas, har USA i mer än fem månader trotsat världen genom att ge diplomatisk täckmantel och obegränsat militärt stöd till Israel när det utför sitt oheliga folkmord i Palestina. För att denna institution ska kunna leva upp till sina grundläggande åtaganden och principer måste det permanenta vetot för fem stater avskaffas. Aldrig mer ska en nation kunna skydda ockupation, förtryck, apartheid och folkmord.
Fru talman! Jag vill än en gång tacka er för denna möjlighet att tala inför detta organ.
——————————————————-
Föregående artikelSkenhelig rättsstatsprincip? Är Sverige rättsstat? Tillämpar EU rättsstatsprincipen?
Nästa artikelKrigs- och kärnvapenalliansen Nato 75 år idag – dessvärre
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Ett fantastisk klartänkt textinnehåll som om det redovisas på SR o SvT:s bästa sändningstid, givit Svenska folket en tankeställare och förvandlar den ödesmättade frågan om krig till vad ämnet egentligen handlar om.
  För mänsklighetens möjligheter till utveckling;
  Nämligen, ordet FRED.

 2. Ett mycket bra tal. Tack till Ronny för översättningen.

  Kanske var dock Matthew Hoh lite väl snäll mot västmakterna angående vad som hände efter Sovjetunionens kollaps. Då sökte sig det nya Ryssland mot väst och både Jeltsin och Putin talade om ett Ryssland i NATO. Vad väst, med USA i spetsen, gjorde den gången borde gå till historien som ett brott mot mänskligheten. Väst stängde dörren rakt i ansiktet på Ryssland och startade istället den militära expansionen av NATO upp mot Rysslands gränser.

  I det kanske bästa läget i världshistorien att skapa stabil och varaktig fred i Europa valde västledarna konfrontation, provokation och krig. Kan man ens tänka sig ett värre svek mot Europas och världens folk?

  Som om inte det krigiska sveket mot världen på 90-talet var nog så lurade västledarna skjortan av Putin med sitt påstådda stöd till Minskavtalen i Ukraina, för att sedan gå vidare med öppet sabotage av det redan påskrivna fredsavtalet i Istanbul.

  Krig och massmord är den gemensamma nämnaren för våra ”demokratiska” ledare här i väst. Europas mäktigaste nation Tyskland söker sig, som en fluga till ett lik, till folkmord, både dom som dom själva utför och dom som utförs av Israel.
  Dom mentala dvärgarna i vår egen riksdag stöder krig och imperialism fullt ut och säljer ut hela vårt land till USA med DCA avtalet.

  Dom gamla kolonialmakterna och imperialisterna i väst har nu genomfört det totala moraliska haveri som alltid legat latent i dess ledares perverterade hjärnor. Dubbelmoralen har upphöjts till norm och USA och dess knähundar jobbar nu för att stödja folkmordet i Gaza, för att förlänga kriget i Ukraina och för att provocera fram nästa krig med Kina. Allt i demokratins namn!

  Att Matthew Hoh kan framföra sin kritik mot vansinnet i säkerhetsrådet är mycket bra, men om det någonsin skall gå att stoppa det beror på oss. Glädjande nog arrangeras stora demonstrationen för Palestina runt om i världen och kanske är det där det just nu går att åstadkomma någon förändring. Se till att ta er till Malmö den 11 maj och protestera mot att folkmördarna i Israel tillåts att delta i melodifestivalen. Enbart inskickade dödsattester räknas som godkänd frånvaro.

  • Banala inrikespolitiska hänsyn i USA får ofta katastrofala följder för resten av världen. Jeffey Sachs nämnde denna vecka hur Clinton upprepade gånger och från såväl de egna leden som från erkända experter varnades för att utvidga Nato. Svaret från Clintons närmaste blev att han måste vinna valet genom att se till att stora sk. ”swing states” kunde vinnas för demokraterna. Förmodligen stater med invandrare från berörda östeuropeiska länder. Det var viktigare för demokraterna – att man därvid svek löften som motparten på goda grunder tolkade som ingångna avtal, det struntade man i. Mycket snabbt kom båda partierna in på linjen att Rysslands åsikt kan man ignorera.

 3. Har sagt det förr, säger det igen. Stalin var sk västvärldens bäste bundsförvant så länge ”de” fick plundra fritt. När Stalin i ett tal sa; jag är bekymrad för hur ”de” stjäler våra tillgångar och utarmar vårt folk och land.

  Därefter slängde han ut det rotschildska ’banksystemet’ ur Ryssland/fd bolsjevikunionen, och ytterligare därefter startade ’väst’ sk Kalla kriget mot sovjet, dvs saamma scenario (o som ruttenschildrna uttryckligen sa) vv President Andrew Jackson som sa,; i’m gonna root them the banksters oout’ (o så startade 1812 års krig).

  Saamma scenario vv Napoleon som slängde ut dom 1805.

  Saamma scenario när Ludvig XII slängde ut dom pga deras räntekostnader..(alltid räntor, för det är det parasiterna lever av) som uppgick till 52% av statsintäkterna (2% till admin, 25% till miltären,, resten till ruttschildrn..) o såå satte kriget mot Frankrike igång/dvs ’franska revolutionen.

  Saamma scenario i Ryssland 1917,, ’ryska revolutionen’..alla med ngt innanför pannloben o mll öronen vet att det var en washington/”city” finansierad revolt för att robba det ryska folket som förblev i fattigdom (glöm aldrig rättegången mot ’bankiren’ aschenfelt..ja farfar till ashcberg, som först skinnade Svenska sk bankkunder och sedan tillsammans med fwjallenbergs tog emot/dvs agerade hälare).

  Saamma scenario 1938, när Hitler slängde ut viktor rotschild ur Österrike, tog pajasen som gisslan pga att rånarnästet ruttnenschldrn satt ihöll på att utarma hela Europa.

  Stalin kom på försent, att hans land höll på att robbas av talmuderna (eej judar, i Mose folks bemärkelse), ooch så förgiftade ”de” honom. Hitler förstod inte att det iinte handlade om ’judar’, och gick i den talmudska fällan.

  Det är det vi har att leva med nu. Meen, alla de nämnda gjorde iallafall så gott de kunde. Hoppas vi kan göra det samma..

 4. Vad alla har att leva med, är att ta till sig fakta. No1 alla med ngt innanför veet att det inte längre öht går att lita..på väst sk media. Det är no1, aalltid, tills motsatsen bevisats.
  No2 gällande Stalin, vet alla med ngt..att han hade fradga runt munnen och svåra smärtor i magtrakten. Ja, jag jobbar inom mdc och vet vad det handlar om.

  Vad gäller Ludvig XVI, är det bara att göra grävjobbet. Men ett tips är Andrew Carrington Hitchkocks bok. Där står det mesta om det här.

  Vad gäller Hitler, är det bara och granska källorna från t ex David Irving, Ernst Zundel, James Perloff, Ron Untz.

  1812 års krig, vilket också finns skrivet om i Hitchkocks bok, startade med det jag nämnde och ledde till att dåtidens Vita Huset brändes (därefter smutsiga huset) brändes. Till smulor. Är det ngt som känns igen..

  När psychona iinte får som ”de” vill, så bestämmer de sig (inbillar de sig) för att ta det, oaktat till vilket pris. Så har det varit genom historien, åtminstone de senaste 3100 åren sedan ”de” försökte bekämpa Mose, till idag. ”De” är skickliga på att sol-o-v, våra, och mänskligheten går koonstant på det. Tiils det är över. Frågan är då bara, ska det ha kostat motsvarande Gazas söndersmulning. För dit är vi på väg, pga talmudernas motstånd mot att få sina typ 500 och växande kärnvapen att komma under due diligence. O som såklart alla kärnvapenbärande länder är villiga att göra (många ger fingret, därför isrhell har ’bestämt’ att de äger världen). Men inte då inte gör.

  So, so it will be

 5. Hej! Håller i stort med de tre första och de är ett mycket viktigt inlägg. VIPS höll sig även fram 5/1 2023 med ett memorandum åt president Biden. https://consortiumnews.com/2024/01/25/vips-memo-to-biden-avoiding-a-third-world-war/
  Sedan hittade jag ett nytt youtube inlägg av Rick Sterling där Vipsmedlem Elisabeth Murray berättar om ett tidigt skede i Vips och förändringar inom FBI. Sevärt och då jag inte är bra på att uttrycka mig i skrift ger jag bara adressen.
  https://www.youtube.com/watch?v=t7_vE1PxsQE&t=21s

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here