Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig

56
3530
Aktivister protesterar mot DCA utanför riksdagen

Denna morgon rapporteras, bl.a. i DN att ”USA och Sverige har undertecknat det nya avtalet om fördjupat militärt samarbete.
Överenskommelsen innebär att USA får tillgång till 17 svenska regements- och övningsområden. Det skickar starka signaler om ett mycket djupt försvarspolitiskt samarbete, säger försvarsminister Pål Jonson (M).
Tidigare har fyra platser pekats ut som särskilt aktuella för det fördjupade militära samarbetet mellan Sverige och USA: Luleå, Göteborg, Gotland, Östersund.

När samarbetsavtalet publicerades natten till onsdagen tillkom ytterligare 13 platser med sina flottiljer eller regementen, från Kiruna och Boden i norr till Ravlunda och Revingehed i söder. Det var vid midnatt natten till onsdagen som han och hans amerikanska kollega, USA:s försvarsminister Lloyd Austin, skrev under det nya avtalet, som kallas DCA (Defence cooperation agreement).

Redan 2021 ingick Norge en liknande överenskommelse, som innebär att USA får obegränsad tillgång till tre norska flygbaser och en flottbas. Även Estland, Lettland och Litauen har DCA-avtal. Finland har precis avslutat förhandlingarna och i Danmark pågår överläggningar.

– När avtalet kommer träder i kraft kommer det att finnas bättre förutsättningar för Sverige att få stöd av USA i händelse av kris eller krig. Men det handlar ju också naturligtvis om att det finns bättre förutsättningar för alla de nordiska länderna att kunna ha en stark amerikansk närvaro i norra Europa, säger Pål Jonson till DN.

Samarbetet ger inte bara USA tillgång till militära baser, utan också möjlighet att lagra försvarsmaterial som stridsfordon, ammunition och vapensystem i Sverige.” https://www.dn.se./varlden/avtal-om-fordjupat-forsvarssamarbete-med-usa-undertecknat/

Vid samtal i P1 i Sveriges Radio strax efter kl 07 menar Jaokb Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan att DCA på 37 sidor innebär ”Väldigt stora förändringar”. En del i en process där Sverige övergår från ett alliansfritt försvar till ett kollektivt försvar under USA:s ledning, och att avtalet är ett komplement till Nato-medlemskap. Han säger också, liksom ÖB, att Sverige ska kunna vara ett ”bas- och uppmarschområde” för insatser på andra sidan Östersjön och i Arktis, vilket nämnts tidigare. Då det gäller kärnvapen sägs ungefär att inga förväntningar finns om att lagra kärnvapen.”

Kommentarer:
1. Avtalspartnern: Inget sades om avtalspartnern USA. USA är världens i särklass mest aggressiva krigarstat efter Andra Världskriget, och också detta millenium. (Kriget i Afghanistan som USA utvecklade långt utöver FN-resolution och som USA & allierade, bl.a. Sverige, förlorade. Irak-kriget med miljontals dödade och miljontals andra på flykt. Kriget mot Syrien där USA med hjälp av kurdiska allierade ockuperar omkring 25 % av landet, i nordöst. Drivande bakom Natos krig mot Libyen, med insatser långt utöver FN-beslut och med lögner om viktiga förhållanden. Afrikas mest välmående, men alltför självständiga stat slogs sönder.)
USA är ledande i statskupper i demokratier eller stöd till sådana. Ledande i interventioner i andra länders val.

2. Bakgrund och risk för krig. Generellt för USA:s en betydligt mer aggressiv utrikespolitik än Ryssland som alltmer öppet utmålas som den stora fienden. Trots Rysslands angrepp mot Ukraina. Som måste ses mot bakgrund av den av USA och EU stödda statskuppen mot folkvalde presidenten Janukopvitj som strävade efter bra förbindelser med både Ryssland och EU; hotet av Nato:s stora utvidgning österut i strid med givna löften, nya militärbaser riktade mot Ryssland och risk för att Ukraina som tillhört Ryssland i hundratals år skulle bli medlem i Nato; Kievs väststödda inbördeskrig mot Donbass i stället för fullföljande av Minsk 2-avtalet; slutligen USA:s och Nato:s avfärdande av Rysslands krav på säkerhetsavtal, bl.a. baserat på tidigare avtal inom detta område. USA:s uttalade mål är att försvaga Ryssland enligt bl.a. försvarsminister Austin. USA ingrep också i början av april 2022 då ett avtal mellan Ukraina och Ryssland var nära, enligt medlare som Israels dåvarande premiärminister Bennet och enligt ordförande i Zelenskys parti ”Folkets tjänare”. Nu extrapolerar politiker och media i Väst Rysslands angrepp på Ukraina till att Ryssland skulle vara ett aktuellt hot mot andra länder i Europa. Det saknas enligt min mening stöd för denna bedömning. Se bl.a. kommande artikel här om professor John Mearsheimers bedömning av denna fråga. Men vid ett eventuellt krig mellan Ryssland och Nato är risken klart högre att Sverige dras med än om Sverige vore alliansfritt. I klokaste fall med icke-angreppsavtal med både Ryssland och USA/Nato.

3. Risken för kärnvapenkrig. Avtalen med DCA och Nato gör det möjligt för USA att föra in och lagra kärnvapen i Sverige. Om detta kommer att ske vet vi inte, eftersom USA:s policy är att inte rapportera om detta. Risken för kärnvapenkrig mot Sverige och från Sverige ökar med DCA. Detta utvecklas av Karin Utas Carlsson. Hot om kärnvapenkrig allvarlig följd av DCA-avtalet med USA om försvarssamarbete
4. Det demokratiska momentet. Regeringen har förhandlat med USA utan offentlig debatt om innehållet och vad det betyder. Natomedlemskapet togs inte heller upp till debatt innan beslut fattades om ansökan. Det är hög tid att vi, svenska folket, sätter oss in i vad den förändrade utrikespolitiken kommer att innebära. Hur förhåller sig avtalet till Natomedlemskapet, och varför vill USA sluta bilaterala avtal? För USA är det en fördel att utan konsensusbeslut i Nato utnyttja Nordens stridskrafter i sin maktkamp med Ryssland, och Kina. Det ligger inte i vårt intresse.

Nej till DCA!

Nej till Nato!

 

Föregående artikelGreta Thunberg & Svenska Fridays For Future: Vi kommer inte att sluta tala om Gazas lidande – det finns ingen klimaträttvisa utan mänskliga rättigheter
Nästa artikelJeffrey Sachs om världsläget i FN och i samtal med Alexander Mercouris och Alex Christoforos
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

56 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Detta är som jag ser det en del av USA imperialismens,västvärldens kamp om världsherraväldet! Den kommer förmodligen att fördjupas och förvärras!
  Kärnvapenkrig? Det finns ju också andra krafter i den övriga delen av världen, med majoriteten av världens befolkning som det är svårare att bedöma för att det är svårt att få information! Vi måste kämpa för en annan världsordning! Nej till Nato – Nej till USA imperialismen!

 2. Helt sjukt, men det är ju inget av partierna S, V, MP som protesterar, högern kan göra exakt de dom vill och ingen journalister klagar heller! Samma passiva attityd gällande israeliska folkmordet mot palestiner, VAR ÄR VÄNSTER OPPOSITIONEN!?

   • Fast Vänsterpartiets talesman Håkan Svenneling ska protestera hördes han säga i SR:s nyhetssändningar.

    Bland annat de lagundantag amerikansk personal kan komma att få i Sverige.

    Det är oacceptabelt för en fri och självständig stat.

  • Vi viftar också på svansen. Nu kan amerikanska soldater komma hit och spela jazz och dela ut tuggummi och chokladkakor till barnen.

 3. Sanningen att säga, så är dessa nordamerikanska Förenta delstater bara behövda av två komponenter: kärnvapeninnehavet som strategiskt hot och dess massiva krigsplanering, som dock aldrig i slutänden vinner några krig. Man jagades ut ur Afghanistan efter 20 års ”krig” i landet av skäggiga unga män med Kalasjnikovs som växt upp i grottor och lerhus utan elektricitet.

  Ännu beundrar en hel del västliga politiker detta Washington som bara vinner krig på Hollywoods filmer.

  Det är denna underliga europeiska masochism och underkastelse för denna nordamerikanska militära loser-stat vi måste fundera på varför den finns där?

  Sanningen att säga är det den grobianska amerikanska berserkismen européerna tycks behöva: viljan och den nonchalanta förmågan att strunta i internationell lag, vildvuxna teorier och de många förutsägbara amerikanska kollapserna var de än dyker upp.

  Denna i många europeiska länder beundran för den egentliga alltid genomgående konstanta amerikanska militära inkompetensen, som aldrig vinner några krig, är rent krass ekonomisk.

  Rent ekonomiskt kan Europa lösa dessa problem självt genom att helt enkelt ha egna kärnvapen istället för de amerikanska: för det är det allt gäller.

  Ingen normal funtad nation vill egentligen av några andra icke-ekonomiska skäl ha denna genom historien misslyckade militära stat här och som stör Europas förbindelser med framför allt Asien.

  Vi måste förstå att kombinerat strategisk-taktiskt är i övrigt dessa gammelkolonialistiska nordamerikanska förenade delstater helt enkelt en misslyckad stat som aktör.

  Inte ens Netanyahu-regimen i Israel lyssnar särdeles mycket på Washingtons virrpannor numera. Ty de har helt egna israeliska förmågor.

  Det är den oberäkneliga amerikanska berserkismen vi endast är ute efter.

  Om Europa vore lite klokare kan vi skaffa denna militära kapacitet själv.

  Frågan är hur länge de amerikanska skattebetalarna vill betala för dessa imperiala äventyr två och tre hav bort från det egna landet?

  Av den amerikanska statliga skatt amerikanska skattebetalare ger till Washington går nämligen helt ofattbara mellan 63-65% (!!) i den amerikanska budgeten till: amerikanska militära installationer -utomlands.

  Det är en långsiktig undergångsfilosofi.

 4. Om jag förstått folkrätt och statskunskap rätt, innebär främmande trupper på svensk mark att vi ockuperade, eftersom vi inte har någon demokratisk rätt att leda och styra dessa trupper. Om vi blir medlemmar av Nato, tappar vi också kontrollen över vår krigsmakt. Därmed förlorar vi också kontrollen över vårt geografiska område. Kontroll över det geografiska området är den viktigaste definitionen på en stat och grunden för FN -erkännande. Det är bara att konstatera att våra av folket valda representanter förrått oss!
  Låt oss därför kalla dem för vad de är: Förrädare! Partiemblemen måste brinna som en protest mot förräderiet!

  • Faktum är att de är lagligt inbjudna av en demokratiskt vald Riksdag.

   Ett annat faktum inom Nato-fördragen är att just europeiska militära installationer och baser är STRIKT FÖRBJUDNA i Nordamerika.

   Väldigt ömsesidig försvarsallians!

   En tankeställare?

  • Du har alldeles rätt. Sverige har sålts ut och är nu en ockuperad vasallstat. Tidigare erfarenheter av USA som ockupationsmakt runt om i världen ger kalla kårar. Avsikten är säkert att vi ska träda in som kanonmat i USA:s nästa krigsprojekt som mycket möjligt kan utspelas på Svensk mark.

   • Det kommer tydligen inte att bli någon fast trupp stationerad i Sverige, bara möjlighet till det i krigstid eller vid fara, samma förhållande som väl Danmark och Norge har. Det mest oroande blir väl att vi inte har som Norge något strikt lagstadgat förbud mot kärnvapen.

    Här borde det faktiskt vara ett angeläget läge för en folkomröstning.

    Masochisterna i Sverige är nu så nöjda att få en ny herre – i mångt och mycket är det patetiskt. Man drar in det amerikanska landet som faktiskt aldrig vinner några krig på egen hand, en militärt inkompetent loser-nation, som skall sköta ”svenskt försvar”.

    Vad skulle Gustav Vasa ha sagt om detta elände?

    • ”Vad skulle Gustav Vasa ha sagt om detta elände?”
     Gustav skulle ha halshugget regeringen och stora delar av riksdagen. Bara till att börja med…

    • Ser inget i DCA-avtalet som hindrar fast stationering av utländska trupper här. Tvärt om skulle jag säga att avtalet är till för att möjliggöra just det.

     Man kan också förundras över hur dåligt förhandlingsresultat avtalet är för Sverige, även för den som vill ha beskydd av USA, tror på den typen av avskräckning och inte vill ha några neutrala länder kvar. Avtalet innehåller ju inga ordentliga garantier, vare sig för försvaret av Sverige eller för att man städar upp ordentligt (t.ex. vid miljöförstöring).

     Det du skriver om Danmark och Norge stämmer väl inte.

     Ett exempel: På danskt territorium på Grönland finns Thulebasen, numera kallad Pituffik Space Base, där det inträffat en olycka med kärnvapen (https://sv.wikipedia.org/wiki/Pituffik_Space_Base). Runt 150 personer uppges vara stationerade där (https://www.airforcetimes.com/news/your-air-force/2023/04/10/thule-no-more-us-run-outpost-in-greenland-renamed-pituffik-space-base/).

     • Jag håller med Dig helt. Men de svenska politikerna planer var att inga fasta amerikanska bemannade baser med tanks och flygplan o.s.v. skulle vara i tanken. Att de sedan är principiellt möjliga innehåller ju avtalen: JA. Det räknas väl som förberedelser för krigstider.

      Norge och Danmark har åtminstone haft icke-kärnvapennärvaroklausulen i sina avtal med Washington.

      När det gäller kärnvapenolyckan genom ett flygplan på Grönland känner jag till den. De hade amerikanska kärnvapen där (avsedda för bombplan) i hemlighet vid tidpunkten MOT den danska regeringens både tillåtelse och kännedom. Det blev ett väldigt oväsen. Amerikanerna fick ta hem ofantliga mängder fyllda containers med kontaminerad jord och smält is som var radiaksmittad hem till Amerika för upparbetning. Om Danmark sedan dess numera tillåter amerikanska kärnvapen på Grönland kan jag inte svara på. Men från begynnelsen var de förbjudna (1950-talet) från dansk sida. Om jag minns rätt var det ett amerikanskt flygplan som tappade en atombomb i luften från planet av misstag (som inte detonerade) men släppte ut radioaktivt material som rann ut över isen på Fastlandsgrönland.

      Alla korrigeringar och kompletterande fakta naturligtvis välkommet som bidrag i detta ämne!

 5. Vad storabror först så lillabror efter. ”Finland ingår, utan politisk diskussion, ett avtal som ger amerikanska trupper tillgång till baser där amerikansk lag gäller och Finland saknar tillträde. Fredsforskaren Tarja Cronberg efterlyser en öppen debatt om riskerna.”
  https://svenska.yle.fi/a/7-10046143

 6. Kärnvapenkrig och 5 graders ökning av medeltempen, när permafrosten släpper. Så blir slutet för mänskligheten.

 7. FÖRRÄDERI PÅ ABSOLUT HÖGSTA NIVÅ!! Vilka renodlade åsnor dessa höger mupparna är. Svenska och Sveriges regler gäller ingenstans över denna occupation. Det är amerikanska som gäller tvärs igenom på ALLA sätt. Vilka renodlade åsnor

  • Det sägs att den förmodligen blivande amerikanske presidenten Trump är överallt omgiven av utrikespolitiska specialister som är synnerligen anti-Nato. När Sverige är på väg in, kan Amerika vara på väg ut.

   Europa och Sverige kan vara snabbt på väg att behöva lösa sina egna försvarspolitiska bestyr ganska snart.

 8. https://www.skrivunder.com/nej_till_avtal_om_forsvarssamarbete_med_usa
  Namninsamling
  Till Sveriges riksdag

  Jag vill att Sveriges riksdag röstar nej till avtal om försvarssamarbete (DCA) med USA.

  Avtalet gör oss delaktiga i och medansvariga till USAs vidlyftiga utrikespolitik, som vi inte kommer kunna kritisera eller ta avstånd från. Vi kommer tvingas lyda USA. I praktiken innebär avtalet att vi ger upp vår självständighet och blir ett lydland till USA. Det vill jag inte.

  Läs avtalet här:
  https://www.regeringen.se/regeringens-politik/militart-forsvar/avtal-om-forsvarssamarbete-med-usa-dca/

 9. Sveriges regering har gjort sig skyldiga till landsförräderi när de genomfört en statskupp.
  Utan att förankra sitt påhitt någonstans har kuppregeringen skänkt bort Sveriges självbestämmande och underordnar oss mördar staten USA.
  Sverige är numera att betrakta som en lydstat till USA.
  Nog bör Sveriges regering åtalas för landsförräderi.

 10. Jag tycker mig kunna se ett tydligt samband ifråga, om hur USA lyckas knyta till sig svenska makt-politiker på den borgerliga sidan och (S)-eliten, angående Natomedlemskaps-ansökan.
  Frågan handlar om pengar och belöningar i olika former och det gäller även många EU-länders karriär-politiker. De är karaktärslösa och och moraliskt imbecilla och faller pladask för USA:s löften om skydd och säkerhet med Natomedlemskap. Hollywood och Lögnpropagandan har även gjort sitt genom åren.
  USA:s spioneri samt avlyssning av svenska och europeiska politiker har blivit legio, i konsten att snärja dem och för att kunna muta till sig strategiskt geopolitiska fördelar på enskilda länders bekostnad, oftast mot medborgarnas vilja.
  Se bara på ”utnämningspolitiken”. Där politiska företrädare erhåller fördelaktiga välbetalda reträttplatser efter rikligt belönade avgångsvederlag, efter att ha blivit förbrukade på hemmaplan. Ett typexempel är ”Reinsvälts” reträttplats som senior-rådgivare på Bank of Amerika och andra svenska löftesrika förrädare bland de utsedda.
  Man köper, hotar, snärjer eller belönar. CIA och NSA är mästerstycket på detta område. Politiska mord är inte heller uteslutna, som historien förtäljer.
  USA:s ”mångomtalade” Pr-byråer ute i världen, håller dessutom tjänstvilligt och gratis de förstockade statsmedierna i hela EU med ” sin egen” Propagandaberättelse om tillståndet i världen, för Sverige har ju knappast inga egna undersökande journalister ut i fält längre.
  Då är det lättare att okritiskt ”rapa upp”, vad som finns att tillgå bland andra västländers ”lögnaktiga mediekonglomerat” med bidrag från statliga aktörer.propaganda blaskor och Nyhetsbyråer.
  Det ömsesidiga beroendeförhållandet mellan medierna, politiker och näringslivet, gör Sverige till ett av de mest korrupta länderna i EU.

 11. Så in i h….te uppkörda har det sovande folket blivit av locktoner om ökade villapriser, låga räntor och en sällan skådad börsuppgång. Och nu står vi (folket) som fågelholkar och undrar – hur kunde detta ske? ”Man hade ju sagt att detta var världens modernaste osänkbara skepp”
  Och inte syns några tecken på att det är möjligt att vände detta målstyrda katastrofscenario.
  Inte ens en gnutta av opposition finns att söka bland våra folkvalda i Riksdagshuset.

  • Olof, folket ska resa sig!
   Klart är, finns ingen enighet
   Vettig organisation
   Strategi, taktik och
   Mobilisering…vad att göra!?
   Ja, svensken lär få svälta
   Ensamma om det är de inte!

   Nordborna är godtrogna,
   fördummade och mest passiva
   av alla folken i EU

     • Jo, jag har ett hyfsat bra svar på frågan
      och den finns att söka hos någon
      vars klokskap äger ett humant perspektiv
      som också förstår betydelsen av fredens nödvändighet.-
      och samtidigt förmår mobilisera en rörelse mot
      det krigsindustriella komplexet.
      Kan så vara en röst i Martin Luthers King anda.

     • Olof,
      Jo minsann det var ett hyfsat bra svar.
      HUR och VAR ska vi finna den kloka, humana och fredsälskande personen som har talets förmåga, med känsla, kraft och erfarenhet, förmår mobilisera en anti-krigsrörelse och massdemonstrationer, här i Sverige? Mig veterligen har ingen visat sig, från någon organisation, kapabel till den uppgiften på bra länge…Palme kunde. HUR ,VAR och NÄR? ska vi vänta på ett gott omen eller frammana ett?
      Ha en kul jul!

     • Tyvärr kanske vi måste ställa oss den mycket dystra frågan: det kanske helt enkelt inte finns någon uttalad opinion i Sverige för en fred i Nära Östern av idag?

      En demokrati av idag i våra -ursäkta de slitna uttrycken- post-moderna och post-progressiva samhällen med ett till synes ganska välfungerande demokratiskt valmaskineri; är att den demokratiska modellen idag går (mest) ut på att på ett civiliserat vis hantera motgångar, besvikelser, icke-infriade förväntningar och ett tidvis rent brutalt kriminellt och rentav politiskt våld?

      Individualismen av idag har stärkts på så negativt vis att de flesta idag inte bryr sig om en femtedel av elevskaran i det brutna svenska skoleländet misslyckas och hamnar på den kriminella banan (vi väljer den hårda fängelsemodellen och skärpta straffskalan för dem på nyhögervis), medan den svenska bourgeoisin kan andas ut; de kan ännu ta ut storvinster och aktieutdelning ur skolsystemet, bygga lyxvillor utomlands och därifrån kritisera allt i det för dem till synes alltmer tilltagande och missnöjda ”kommunistiska Sverige” (Hans- och Barbara Bergström-modellens missnöjes- och miljardärkritik) – för de behöver ju inte ha beröringsskräck med kringdrivande kriminella gäng i Sverige i sina gated communities i Amerika. Det svenska högskattesystemet, som de avskyr, sköter deras bankkonton ändå.

      I ett sådant land kan vi inte alls förvänta oss det minsta att det växer ideella rörelser och motstånd mot den amerikanska strandade utrikespolitiska modellen som i över 30 år misslyckats till våldets och utrotningens högsta nivå i Gaza. Ett sådant svenskt samhälle stödjer den palestinska folkundergången, oulokausten, i det gamla Levanten och heliga landet, liksom vapenexporten till dödens fanbärare i Israel. Offren är de skuldbelagda: det är numera det viktigaste i den omvända SD-moralens land; som ett välfungerande – och helt sant liksom numera icke-kontroversiellt – valresultat i Sverige fått fram. Kampen mot de mest socialt utstötta här som ramlat ur som barn ur det svenska skoleländet är samma våldskamp som Israel för mot de palestinska barnen som berättigar deras ockupation. Offren är de skyldiga.

   • Vi ska resa oss mot fördumningen, naiviteten och inse klokheten i att tänka strategiskt. De som säger sig vara våra vänner kanske inte är det utan bara inser att det kan gynna deras intressen att låtsas vara det .. vi ska sluta vara intellektuellt lata, vilket vi lite till mans är, och se verkligheten som den är och handla därefter. Vår neutralitet var en nagel i ögat för en konfliktsökande nation som us och det var en bra sak för det var fredsbevarande i vårt område. Nu har tyvärr dumheten omintetgjort detta fredsbevarande och det är upp till oss andra att försöka ändra på det och ta tillbaka den fred som de flesta av oss vill ha.

    • Kaolina,
     fint svar om vad att göra. HUR
     ska vi resa oss mot fördumningen, naiviteten och HUR ska vi inse att tänka klokt om vi är intellektuellt lata eller förstå vilka är våra vänner och vilka våra fiender är? HUR ska vi se verkligheten som den är och handla därefter?
     HUR ska vi ta tillbaka allt det som gått folket förlorat? HUR ska ”vi andra” ändra på det, när ”vi andra” inte har lyckats på vägens gång? Vad att göra talas det ofta om i olika sammanhang. Kaolina,vad att göra är att fråga oss HUR att göra för att organisera oss enat partipolitiskt obundet och bilda en massrörelse mot makten för att visa vårt missnöje?
     Ha en kul jul!

     • Carina !
      Tack för svar.
      Så klart inte helt enkelt att skapa och leda ett sådant stort folkligt engagemang.
      Det förstår jag mycket väl men i någon mening måste något hända för
      att stoppa vad sker och vända kompassriktningen.
      Bland alla goda krafter kan det växa fram en möjlighet till förändring där några känner stöd att vara viktiga talespersoner.
      Det var så jag försökte förmedla min tanke med några korta rader.
      God Jul

      .

     • Hur? Genom att kalla en spade för en spade kan vara en bra början. Idag kallar medierna kritik mot staten Israels krig för antisemitism, vilket det naturligtvis inte är, det är helt enkelt en befogad kritik mot det krig som Israel för mot palestinierna nu och har gjort sen 1948. Vi lever i ett land som uppifrån försöker att slå i oss saker om tingens ordning som inte stämmer med verkligheten och som mer handlar om åsikter än om fakta. Kriget i Ukraina är ett annat ex där vi ska tvingas in i tankebanor som ensidigt ska få oss att fördöma Ryssland. Medierna med public service i spetsen undanhåller all info som skulle kunna klargöra hela bilden om hur det gick till när kriget provocerades fram från början. Kunskaperna om detta finns, men våra medier vägrar att återge det. Det avfärdas som propaganda och politikerna hakar på och lögnen blir mer o mer en accepterad berättelse som väldigt många tar till sig. Vi lever i ngn slags hysteri, titta bara på hur EU har hanterat Ukraina, istället för att försöka skapa fred och ge humanitär hjälp har man överöst Ukraina med vapen och behandlat deras president som en krigshjälte. Och lilla Sverige gör likadant. Sverige som en gång inte ens fick exportera vapen till krigförande nationer, men nu ska vi. På något sätt måste vi få våra politiker att förstå att demokrati handlar om folkets vilja och inte om de stora företagens. Vi måste helt enkelt kräva att de byter spår innan det är för sent, men HUR vi gör det vet jag inte 🙁

     • Kaolina,
      HUR:et om VAD att göra, är först och främst att släppa motviljan för en
      enad folkrörelse, släppa det identitespolitiska oket och finna gemensamma nämnare för folkets missnöje och ORGANISERA – som är den svåraste biten i ett ”pekfingersamhälle” skapat av härskarklassens ledord – Söndra och härska. En samarbetsdisciplinerad organisation med kompetenta, bevandrade, kommunikativa organisatörer fyllda av kampanda. Svårt i Sverige, men inte omöjligt!

 12. Vår Nazi-ÖB har fullständigt fel.
  Sverige stöder en Nazi-ockuperad beväpnad Nation, med svenska skattemedel, kontrollerad av USA. Det är också USA som beväpnat dem och tillgodosett deras kuppartade övertagande av makten i Ukraina. Sveriges skuld till den tilltagande konflikten är bevisad genom vapenleveranser.

  Kriget i Ukraina har egentligen ingenting med Sverige att göra och det kommer inte att sprida sig till andra EU-länder, så länge konflikten hålls där, på plats. Men om andra länder lägger sig i konflikten, vilket man bevisligen har gjort och exporterat krigsmateriel i gigantiska proportioner i konflikt med en ”utsedd fiendestat”, så blir man skyldig till att ha skapat en ännu större konfliktrisk. Det är precis vad svenska regeringen gjort sig skyldig till.

  När Sverige skickar stridsbataljoner till Baltikum och att ÖB uppträder i uniform på ukrainsk territorium ( (inspelad intervju), uppfattas det givetvis som ett provokativt i Ryssland och ett budskap till ställningstagande.
  När ÖB talar i SVT om fred och syftet med att skydda landet från krig ”men förbereda oss för krig”, så vet han att det handlar om att dra in Sverige i krig mot Ryssland på USA:s villkor. Det är själva ”syftet” med svensk Nato-anslutning (som rent ut sagt är ett förräderi).. Men USA kommer aldrig att komma Sverige till undsättning vid en större konflikt. USA har inte sådana militära och ekonomiska möjligheter (för utom kärnvapen) enligt den välkända amerikanska fd Överste Donald MacGregor. Sverige kommer bara att utnyttjas som vasallstat och blodig slasktrasa som proxy-armè likt Ukraina (när det smäller, det är vad saken gäller).

  • Nu måste vi noga tänka på tonläget och benämningar gentemot personer som inte är politiker. Att kalla en statsanställd, som Överbefälhavaren, för nazianstruken kan ge denne skribent en dom för förtal och förolämpning enligt brottsbalken.

   Det vore synnerligen intressantare om skribenten Erik tog och gav oss alternativa lösningar och förslag på de problem skribenten ser och uppger, istället för råskäll mot svenska befattningshavare. Mig veterligen finns ingen som helst naziststyrd statsledning i Europa, där alla utom Ryska federationen, Vitryssland och Ungern anses idag av internationella institut som både ofria och odemokratiska länder (d.v.s. dagens samtida högernationalism är de största hoten mot fri debatt och demokrati i europeiska länder).

   Skulle vår skribent Erik skrivit dessa ord mot en rysk befattningshavare på ett ryskt internetforum skulle Erik samma dygn inhämtats av säkerhetstjänsten FSB – något som kanske inte vår skribent insett eller känner till.

   Försök, hörrni, att kamma till oss och sansa ordval och debattnivå till konstruktiva förslag och lösningar med idéer istället för att kalla svenska statliga befattningshavare för något så mediokert undermåligt uselt debattekniskt som ”nazister”. Det tillför ingenting som helst innanför pannbenet för någon här.

  • Usa har misslyckats i att använda ukraina för krig mot Ryssland. Nästa land att förstöra – Sverige? Verkar helt klart som ÖB är inne på den linjen.

 13. Johan de Naucler, du skriver ”Att kalla en statsanställd, som Överbefälhavaren, för nazianstruken kan ge denne skribent en dom för förtal och förolämpning enligt brottsbalken.”
  Ja, det är det som är det sjuka i vår värld, att KALLA en ÖB för Nazianstruken gör att man kan hamna i fängelse, men att GÖRA ALLT för att skicka vapen till nazister i Ukraina som vill utrota de ryska ukrainarna i landet, och som vill placera en kärnvapenbas tätt intill Rysslands gränser så att Ryssland känner sig extremt hotat..då riskerar man inte minsta dom för förtal eller förolämpning., tvärtom.
  Tycker du att det är rätt?

 14. I dagsläget finns det ett aktivt organiserat motstånd i Sverige mot DCA-avtalet och NATO, som växer och växer. Det är ett flertal organisationer och grupper som är engagerade, t ex Riksföreningen mot NATO, Nätverket mot NATO, Svenska freds och Kronoberg Fred och Alliansfrihet. På nätet finns Mitt skifte, där man kan skriva under två kampanjer mot DCA. Den ena förordar folkomröstning och den andra tvärt nej. Dessa
  växer timme för timme. Manifestationer och demonstrationer görs regelbundet, t ex den på Sergelstorg i Stockholm i Lördags. Fler kommer. Kända personer skriver inlägg mot DCA och NATO i pressen, t ex Jan Giou. Motståndet har blivit en äkta folkrörelse, vilket makthavarna måste ta hänsyn till. Även i våra nordiska
  grannländer finns ett organiserat motstånd. I en del av USA:s allierade länder på kontinenten och i Ostasien finns det också ett stort folkligt motstånd mot NATO och USA:s militära och säkerhetspolitiska överhöghet, t ex i Italien, Frankrike och Japan.
  Man ska också komma ihåg att USA:s globala stående krigsmakt med idag minst 750 baser, troligen är världens dyraste i sitt slag, vilken har bidragit till USA välfärdsmässiga efterblivenhet. Målet om världsherravälde har visat sig ha ett mycket högt och förödande pris. Det finns amerikanska politiker som insett detta, b la hos Republikanerna. USA:s presidentvalskampanj kan vara ett skifte.

  • Mellan 61% och 63% av det amerikanska skattebetalare betalar i statsskatt går till amerikanska krigsdepartementet, enligt president Nixons förre rådgivare Dimitri Simes, till amerikanska militära installationer UTOMLANDS.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here