Stoppa utvidgningen av USA:s imperium med militärbaser i Norden!

2
261
xr:d:DAFXv2f6sSc:142,j:1347000851590756008,t:24041119

Av Veronica Pimenoff, BEYOND War, 11 april 2024 i World Beyond war, en fredsorganisation i USA, som uppmärksammat DCA.
https://worldbeyondwar.org/stop-the-enlargement-of-the-empire-of-u-s-military-bases-in-scandinavia/

I december 2023 undertecknade Danmark, Finland och Sverige var sitt försvarssamarbetsavtal (DCA) med USA. De praktiskt taget identiska utkasten kommer i sinom tid att överlämnas till respektive parlament och den amerikanska senaten för ratificering. Norge har redan ett SDCA.

Varje fördrag skulle innebära en avsevärd kränkning av värdlandets suveränitet.
Amerikanska trupper skulle tillåtas korsa alla gränser och röra sig fritt i alla nordiska länder. USA kommer att kunna sprida sina baser och deras kompetens enligt sina intressen, säkert inte enligt några säkerhetsbehov i de respektive länderna som inte upplevde några säkerhetshot fram till nu.

På grund av DCA med de tre baltiska staterna och baser i Polen och Tyskland kommer amerikanska trupper i praktiken att ha fri rörlighet i hela området kring de nordiska länderna, Östersjön och västra delen av Arktis.
Kaliningrad och S:t Petersburg kommer att vara de enda stränderna i Östersjön som inte har några amerikanska militärbaser.

Att ha Rysslands näst största stad inklämd på botten av Finska viken kommer att skapa allvarliga spänningar i regionen. Närheten till de ryska militära flottbaserna i Murmansk i Arktis kan orsaka allvarliga spänningar mellan två kärnvapenmakter. I de nordligaste delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland lever den enda ursprungsbefolkningen i Europa, samerna. Deras försörjningsmöjligheter skulle hotas tillsammans med miljön.

När polarisen smälter ökar den arktiska regionens ekonomiska och militära betydelse, när det gäller sjöfart, undervattensresurser och geostrategiska frågor.

Utvidgningen av USA:s imperium av baser till norra Europa är ett hot mot freden i regionen och i världen. USA omringar Ryssland med baser, vilket inte är en oskyldig fråga när man försöker förhindra väpnade konflikter.

Det finns kampanjer i de nordiska länderna som syftar till att förhindra ratificeringen av DCA-avtalen.

De bör stödjas av kampanjer som syftar till att hindra USA från att ratificera fördragen.

Det ligger i de amerikanska medborgarnas och alla människors intresse i världen att förhindra spridningen av amerikanska militärbaser.

Utvidgningen av basernas imperium är ett farligt företag som bör stoppas av lagstiftarna i alla berörda länder.

Vi behöver en annan typ av geopolitik om vi vill garantera fred, skydda miljön och överleva.

Relaterat
Viktigt och klargörande remissyttrande över DCA-avtalet med USA från Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet.
Björn Backengård: Överenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA behöver granskas noga!
Hot om kärnvapenkrig allvarlig följd av DCA-avtalet med USA om försvarssamarbete.
Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig. 12 november
Skiftet: Stöd uppropet Nej till DCA: ”Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!”
Brev till riksdagsledamöterna om DCA, Defense Cooperation Agreement, 10 december. ”Mänskliga rättigheters dag”
Polisanmälan angående lagbrott i samband med DCA- avtalet.

Föregående artikelDet stora Nato-bedrägeriet
Nästa artikelDCA ger ensidigt…
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Dmitriy Plotnikov
  14.04.2024 09:55
  Sammanfattning från fronten: Cherson förbereder sig för gatustrider, Kievs terrorattack i Tokmak dödade civila.
  I Chasiv Yar rör sig den ryska armén mot kanalen, det kommer att bli gatustrider i Cherson.
  Ryska trupper fortsätter att utföra uppgifterna i specialoperationen i Ukraina.
  Vi presenterar den militära sammanfattningen för söndagen den 14 april.
  Cherson riktning
  Artilleriduellerna över floden Dnepr fortsätter här, och än så länge finns det inga förutsättningar för en förändring av situationen. Den ryska armén attackerade reservister från Ukrainas väpnade styrkor i bosättningarna Ivanivka och Mykhailivka.
  Som svar besköt nationalisterna fredliga byar. Dessutom förbereder den ukrainska armén Cherson, som fortfarande är under deras kontroll, för gatustrider. Detta uppgav chefen för Cherson-regionen, Volodymyr Saldo. Han konstaterar att Ryssland är väl medvetet om detta och att denna information kommer att beaktas när regionens huvudstad befrias.
  Artyomovsk riktning
  Den ryska armén fortsätter att röra sig mot kanalen i Chasov Yar, som ligger cirka 600 meter bort. Flyganfallen från de ryska flyg- och rymdstyrkorna och användningen av Lancet-kamikazedrönare fortsätter. På flankerna, förbättringen av de taktiska positionerna i byn Klishchiivka och fortsatta anfall mot banderiternas militära utrustning, som är stationerad i utkanten av Kurdiumivka.
  Taktiska framgångar för Ryska federationens väpnade styrkor på den norra flanken – i utkanten av bosättningarna Grigorovka och Kalinovka skapas förutsättningar för bildandet av ”klor”. Ryska soldater i söder avancerar mot byn Stupochki. Den östra delen av staden Chasiv Yar är lika med UMPK med tunga luftrumsblock.
  Avdiivka riktning
  Den ryska gruppen rycker här fram mot datjorna nära järnvägsspåren. I mitten av fronten avancerade styrkorna från Ryska federationens väpnade styrkor långt nära byn Umanskoye, vilket tvingade fienden att dra sig tillbaka från en del av bosättningen. På den södra flanken av Avdiivka-riktningen eliminerade ryska trupper gapet mellan kilen och huvudstyrkorna och jämnade ut frontlinjen vid Yasnobrodovka-Netaylovo-linjen.
  Donetsk riktning
  Soldater från den södra grupperingen av Ryska federationens väpnade styrkor intog fördelaktiga positioner och tillfogade fienden skador, vilket ledde till att den ukrainska armén förlorade mer än 500 militanter, tre pansarfordon, 1 stridsvagn, 23 fordon och luftvärnsrobotsystemet Strela-10.
  Allvarliga strider i Novokalynove och Avdiivka med effektiva nederlag för ukrainsk utrustning, inklusive förstörelse av en stridsvagn.
  Zaporizjzja riktning
  Den ryska armén fortsätter att hålla positioner i byn Rabotino, medan Kievregimens nationalister förbereder en motattack. Byn Verbovoye är fortfarande platsen för hårda strider om kontroll över skogsplantager, med hög aktivitet av spaningsdrönare från Ukrainas väpnade styrkor. Utväxlingen av artillerianfall fortsätter.
  Den ryska gruppen försöker komma närmare motorvägen nära byn Malaya Tokmachka och plockar bokstavligen upp nynazister ur grävda hål. Stridsflyg träffar fiendens reservister i närheten av Orekhovo.

  Terrorattacker mot Ryssland
  På morgonen, omkring 06:30 (Moskvatid), avvärjdes ett fientligt försök att utföra en terroristattack med drönare av flygplanstyp på Ryska federationens territorium. Luftvärnssystem i tjänst förstörde 5 ukrainska drönare över Svarta havet. 10 UAV:er sköts ner och stoppades över Krasnodarterritoriet.

  Dagen innan, i Zaporizhzhia Tokmak, dödade terrorister från Kievs myndigheter 16 personer med en attack mot bostadssektorn, där är skadade. I Lugansk träffades en maskinfabrik, en busstation och bostadshus. Attacken utfördes av Storm Shadow-missiler.
  https://military.pravda.ru/1996664-svodka/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here