Stöd uppropet Nej till DCA: ”Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!”

5
1029

Till: Till Riksdagens alla partier
Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!

Källa: https://www.mittskifte.org/petitions/inga-amerikanska-trupper-och-vapen-pa-svensk-mark?share=438a7fb8-27d7-4bf3-80cc-c5410bb29f1b&source=email-share-button&utm_medium=&utm_source=email

På samma sätt som svenska folket utan debatt blev överkörda när det gällde att ansöka om medlemskap i kärnvapenalliansen Nato, har regeringen nu tagit ytterligare ett steg i att minska Sveriges självbestämmande!

Regeringen har ingått ett avtal med USA, det s.k. DCA-avtalet, vilket ska beslutas i Riksdagen i vår. Detta avtal ger USA tillgång till svenska baser på 17 orter i vårt land där amerikansk militär och vapenlager kommer att stationeras. Vilka vapen kan vi inte kontrollera och i avtalet finns inte ens ett skriftligt förbud mot kärnvapen. Även flyg och fartyg ska få röra sig fritt över svenskt territorium och får inte kontrolleras av svenska myndigheter utan USA:s samtycke! Amerikanska militärer och deras anhöriga kommer att lyda under amerikanska lagar och inte under våra svenska.

Amerikanska styrkor får också, om DE bedömer läget ”exceptionellt” vidta även militära åtgärder som DE anser viktiga.

Osäkerheten i närområdet och världen ökar med amerikanska baser och vapenlager i Sverige och vi riskerar att bli ett kärnvapenmål.

Varför är det viktigt?
Vi i Sverige får inte överlämna vårt självbestämmande som nation!
Våra egna demokratiska fri- och rättigheter måste skyddas och förstärkas!
Säg NEJ till DCA-avtalet! Var med och underteckna detta upprop!

Skiftet DCA kod i flygblad.

 

Föregående artikelVarför får Israel delta i Eurovision Song Contest men inte Ryssland?
Nästa artikelHamas nya politik
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Har pratat med några moderater om detta och de är medvetna om att det finns ”avigsidor” med avtalet. Det är dock uppenbart att det är oerhört viktigt att bli en del av detta fallande imperium.

 2. Riksdagen utvecklas alltmer till ett kotteri som anser sig stå över väljaropinioner. Jag tänker bland annat på Sveriges delatagande i USA/NATO- insatserna i Afghanistan och Libyen. Väljarnas inflytande över privatisering av skola, och omsorg lyfts aldrig till skarpa frågor i valkampanjerna. Anledningen till detta är väl att inget parti vågar ta striden, allra minst SAP. Det självklara förbudet mot kärnvapen blev aldrig en fråga som väljarna fick ta ställning till. Det smusslades undan i en utredning tillsatt av SAP. Det finns många andra exempel på att demokratin sätts på undantag.

 3. Undfallenhet präglar Sveriges hållning
  i DCA-avtalet. Det blir värre och värre.
  Ett nej till stora delar i nämnda avtal, i Riksdagen, vore ett klart efterklokt beslut.
  Det går för långt…men vi, Sverige,
  tycks i ökad omfattning går i ledband
  med supermakten.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here