Varför får Israel delta i Eurovision Song Contest men inte Ryssland?

6
888

Red: Arrangörerna för Eurovision Song Contest (EBU) har beslutat att artister från ockupations-, apartheid- folkmords- och terroriststaten Israel får delta i denna tävling. Medan artister från Ryssland som inte är någon sådan stat snabbt uteslöts från tävlingen efter sitt folkrättsstridiga angrepp mot Ukraina, efter lång tids provocerande och hotande insatser från USA och Nato, och dess vasallstat Ukraina efter statskuppen 22/2 2014 i Kiev mot folkvald president. Gud ske lov protesterar artister mot att Israel får delta.

Varför får Israel, beläget i Västasien delta i denna europeiska tävling? ”It was allowed to enter the competition as the Israel Broadcasting Authority (IBA) was an active member of the European Broadcasting Union (EBU), which hosted the event.” https://www.standard.co.uk/news/world/why-is-israel-in-eurovision-b1079785.html

Jag publicerar nedan uppropet, sedan kompletterande uppgifter och sedan diskuterar jag kritik av uppropet av kolumnisten Hanne Kjöller i DN.

________________________________________________

Uppropet
1 005 artister: Uteslut Israel från Eurovision
”Lägg ner dubbelmoralen, EBU och SVT” 

DEBATT. I över 100 dagar har vi bevittnat hur den israeliska armén begår vad ledande människorättsorganisationer beskriver som grova krigsbrott.

Över 25 000 Palestinier har dödats, varav mer än 10 000 barn. Israels brutala krigföring i Gaza har ödelagt livsnödvändig civil infrastruktur, orsakat omänskliga levnadsvillkor och tvingat 85 procent av invånarna på flykt.

Det som sker i Gaza är en humanitär katastrof och den Internationella domstolen i Haag har nyligen beslutat att gå vidare med processen där Israel anklagas för brott mot folkmordskonventionen.

Trots detta avser den europeiska radio- och tv-unionen EBU att tillåta Israels medverkan i Eurovision song contest 2024.

EBU motiverar sin hållning med att Eurovison song contest är en tävling mellan public servicebolag snarare än stater.

Men EBU valde 2022 att utesluta Ryssland ur tävlingen med anledning av invasionen av Ukraina, och 2021 nekades medlemsbolag från Belarus att delta i tävlingen eftersom landet bröt mot EBU:s pressfrihetsregler.

På knappt fyra månader har omkring 100 palestinska journalister dödats, och utländsk press nekas tillträde till Gaza. Det är en av de största attackerna på pressfriheten i modern tid.

Vi anser att EBU genom att tillåta Israels medverkan uppvisar en anmärkningsvärd dubbelmoral som undergräver organisationens trovärdighet.

Att länder som sätter sig över humanitär rätt välkomnas att delta i internationella kulturevenemang bagatelliserar folkrättsbrott och osynliggör offrens lidande.

Som kulturutövare är det vår plikt att göra vad vi kan för att sätta press på inflytelserika aktörer som EBU för att åstadkomma förändring och motverka artwashing. Vi förväntar oss att både EBU och årets värdkanal SVT är konsekventa i sin hållning gentemot deltagarländer som kränker demokratiska värden och mänskliga rättigheter.

Att Israels urskiljningslösa krig i Gaza föregicks av avskyvärda krigsbrott begångna av terrorstämplade organisationen Hamas befriar inte landet från sina folkrättsliga förpliktelser som demokratisk stat.

Vi som skriver under detta är 1 000 artister som tror på musiken som enande kraft. Eurovision song contest började som ett fredsprojekt med ambitionen att förena länder och medborgare genom musik.

Att tillåta Israels medverkan underminerar inte bara tävlingens andemening utan hela public service-uppdraget. Det skickar dessutom signalen att regeringar kan begå krigsbrott utan konsekvenser. Därför vädjar vi till EBU: Uteslut Israel från Eurovision song contest 2024.

Red: Svärtat ovan i uppropet. Namnlista finns i uppropet.

1 005 artister: Uteslut Israel från Eurovision. ”Lägg ner dubbelmoralen, EBU och SVT”

_______________________________________________

Kompletterande information. 

DN skriver Två av undertecknarna, Medina och Jacqline, medverkar i årets Melodifestival.”…”Bland de som skrivit under uppropet, publicerat i Aftonbladet, märks kända namn som Yasin, Robyn, Miriam Bryant, Cleo, Thomas Stenström, Fever Ray, First Aid Kit, Mauro Scocco, Timbuktu och Melissa Horn och tidigare Melodifestivalsvinnare som Eric Saade och Malena Ernman.

Dessutom har duon Medina samt artisten Jacqline, båda aktuella som tävlande i årets Melodifestival, skrivit under uppropet.”

Sami Rekik och Ali Jammal i Medina deltog i Melodifestivalen 2022. I år är de åter bland de tävlande.

”Islands deltagande i tävlingen är just nu oklart på av den hårda kritik som förekommit i landet mot att Israel välkomnas.

1 400 personer i Finlands musikbransch gick tidigare i år ihop i ett gemensamt upprop där man uppmanade public service-bolaget Yle att avstå från Eurovision om Israel deltar. I Norge har en rad artister krävt att Israel ska stängas ute från tävlingen.

Komikern Filip Dikmen skulle ha varit en av årets programledare för ”Musikhjälpen”, men samarbetet ska ha brutits i förtid på grund av videor som Dikmen postat om det som sker i Israel och Gaza.

I en video på Tiktok refererar Dikmen till Israel som ”en förövare” och Palestina som ”ett offer”. Han refererar också till Israels attacker som ”ett folkmord”

https://www.dn.se/kultur/filip-dikmen-stangs-av-fran-musikhjalpen-verkar-handla-om-att-jag-sagt-for-mycket/

”VT har via Åsa Barsness, HR- och kommunikationsdirektör SVT, publicerat ett svar till kraven som riktas mot dem i uppropet: ”Det är EBU som bestämmer vilka som deltar i tävlingen och som värdland förhåller sig SVT till det som EBU beslutar”, skriver hon. ”Det mänskliga lidandet i den här djupt komplexa konflikten är fruktansvärt”, skriver hon vidare: ”Vi förstår och respekterar att grupper gör sina röster hörda.”

Hon skriver också att SVT har en dialog med EBU och hoppas att man ska kunna genomföra Eurovision på ”bästa sätt, med visionen att förenas i musik”. DN: Artister i årets Melodifestival kräver att Israel utesluts ur Eurovision.

SVT hänvisar också till att det är EBU som bestämmer vilka som deltar och att SVT förhåller sig till det beslutet. SvT: https://www.svt.se/kultur/1-005-svenska-artister-uteslut-israel-fran-eurovision

DN: Artister i årets Melodifestival kräver att Israel utesluts ur Eurovision.

Guardian: https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2024/jan/11/finnish-and-icelandic-artists-call-for-israel-to-be-banned-from-eurovision

Kommentar: SvT:s ”försvar” är omoraliskt, inhumant och fegt. Man bör kräva att Israel utesluts, och avstå från arreangemanget. Skippa ”Mello”!

________________________________________________

Utdrag ur artikel av DN-kolumnisten Hanne Kjöller

”När delar av musikvärlden i skön harmoni med populistvänstern tycker att Israel ska portas från Eurovision Song Contest. I deras färdiga åsiktspaket är det synd om palestinierna – vilket det givetvis också är.

Däremot finns det uppenbart ingen medkänsla för de israeler som just upplevt det värsta massmordet på judar sedan Förintelsen, som fortfarande har ett hundratal av sina landsmän tillfångatagna av Hamas sadister och där anhöriga förstås lever under en extrem press. De vet att deras älskade hålls fångna av en grupp män som visat vilken brutalitet de är kapabla till. Som roat sig med att på en musikfestival stympa kvinnors genitalier, skära ut inre organ eller bröst. Ibland samtidigt som kvinnorna våldtagits.” https://www.bbc.com/news/world-middle-east-67629181

Kommentar: Var finns uppgifter om Israels ockupation, apartheidpolitik, terrorbombningar som dödat 20 gånger fler än Hamas 7/2? Hon anför osakliga och dementerade uppgifter om våldtäkt mm. Guardians historia om ”massvåldtäkt av Hamas” går inte ihop.
Skandalomsusad israelisk ”räddningsgrupp” underblåser förfalskningar om 7 oktober.
Vad hände egentligen 7 oktober i Israel?
Hur israeliska styrkor stängde in och dödade festdeltagare på Nova Festival.

Ingen skuld, inget ansvar, läggs på människorövarna som i realiteten också håller Gazas civilbefolkning gisslan.

Red: Invånarna i Gaza har i åratal hållits i ett slags stort fängelse av just Israel. Och har starkt motverkat befolkningens rörelsefrihet under pågående terrorbombningar.

Hanne Kjöller: ”Kulturvänstern efterlyser konsekvens och menar att eftersom Ryssland slängdes ur samarbetet måste också Israel bort. De frontar därmed sin oförmåga att se skillnad på en diktatur som bedriver ett anfallskrig mot en fredlig granne och en demokrati som försöker försvara sig mot en fientlig granne och gisslantagare.”

Red: Ryssland är ingen diktatur, inte ens i uttalanden av dess huvudfiende USA, och dess lydland Sverige. Ukraina, som deltar i ”Eurovision Song Contest” förbjöd i mars 2022 12 oppositionspartierenligt the Guardia och har senare utvisat landets ledande oppositionspoilitiker. https://www.globalpolitics.se/ukraina-har-slutgiltigt-forbjudit-alla-tolv-politiska-oppositionspartier-bl-a-ukrainas-socialistiska-parti/.
Regeringen i Ukraina är påtagligt nazitolerant och har rest nya statyer över nazikollaboratören Bandera enligt bl.a. SvT, New York Times mot israeliska protester. Lett till protester från israeliskt håll. (https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/ )(https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/). Rapporterna om Kiev-regeringens nazitolerans har tystnat alltmer sedan kriget bröt ut. Israel har stora brister i sin ”demokrati”. Påminner om apartheiden, om de stora protesterna i Israel att mer eller mindre upphäva domstolsväsendets oberoende, vilket även DN rapporterade. Läs gärna också Chris Hedges: Israel och den judiska fascismens uppkomst
Det här handlar protesterna i Israel om.
Tio myter om Israel.

DN-kolumnisten: Hanne Kjöller: Försöket att stoppa Israel från Eurovision visar hur pinsamt enögd kulturvänstern är.

 

Föregående artikelBra protester i USA i kongressen mot stoppet av medel till UNRWA
Nästa artikelStöd uppropet Nej till DCA: ”Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Hanne Kjöller saluför lögner, inget annat. Max Blumenthal (som själv är en jude) har avfärdat alla anklagelser om våldtäkter, halshuggningar och ”ugnar” som LÖGNER.

  https://thegrayzone.com/2023/12/06/scandal-israeli-october-7-fabrications/

  Vi vet dessutom att ”det värsta massmordet på judar …” utfördes av apartheid israels armé. Haaretz har avslöjat smutsbyken fast folkmords vänner till journalister av Kjöllers kaliber låtsas som annat.

  Svaret på frågan ”varför får apartheid israel delta i Eurovision Song Contest men inte Ryssland?” är enkelt – man kan inte portförbjuda de som styr.

 2. Det är mycket möjligt att Kjöller skulle tycka och skriva liknande även om hon inte fick betalt men jag är säker på att om man betalade henne tillräckligt mycket så skulle hon troligen kunna skriva motsatsen. Det finns idag en uppsjö av ”Kjöllrar” inom högermedia. Deras arbetsuppgift är att reta upp oliktänkande.

 3. När man lyssnar eller läser det som ”Kjöllrarna” framför blir man konfunderad. Inser de inte hur inkonsekvent deras ”argumentation” är. Dessutom återger de rena lögner och fantasier. De värsta påståendena efter 7 oktober har visat sig vara rena falsarier. Trots det upprepar ”Kjöllrarna” de värsta historierna utan att tveka. Det är så oärligt att de borde skämmas.

 4. SVT säger idag att det är ”stramare budget” och ”veterantätt” bland de tävlande i årets Melodifestival vilket jag uppfattar som det publikfriande jippot börjar kosta mer än vad det smakar plus att intresset avtar.

  Ryssland har en egen låtfestival varje år.
  Jag tror jag ska följa den istället 🙂

  «Песня года – 2023»🎄Эфир от 01.01.2024 (1 часть)
  https://www.youtube.com/watch?v=_Kh-UXAyM1s

 5. […] Eurovision har gjort ett tydligt ställningstagande genom att tillåta att Israel – som inte ligger i Europa delta. Liksom Eurovision för flera år sedan gjorde då man uteslöt Ryssland som till stor del ligger i Europa då Ryssland annekterade Krim med stort folkligt stöd efter den av EU och USA stödda statskuppen mot folkvald president 22/2 2014.Varför får Israel delta i Eurovision Song Contest men inte Ryssland? […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here