Eurovision förbjuder Palestinaflaggor men tillåter folkmordsstatens Israel flagga och artist!

7
182

Sverige erkände Palestina i oktober 2014. Palestina, det land som kanske mer än något nu existerande land utsatts för apartheidpolitik, omfattande illegala bosättningar och förtryck och våld – av Israel.

Aftonbladetskriver ”Arrangören av Eurovision, EBU, förbjuder palestinska flaggor och skyltar med politiska budskap eller symboler inne i arenan i Malmö under tävlingen, skriver Göteborgs-Posten.” (Bakom betalvägg före mig.) Palestinska flaggan förbjuden i Eurovision-arenan i Malmö. Ab skriver vidare ”På den officiella Eurovision-webbplatsen finns information om att endast nationsflaggor från de deltagande länderna är tillåtna inne i arenan. Ett undantag finns dock, och det är prideflaggan som också tillåts. Men bara om den används i opolitiskt syfte.”

SvT skrev 21/2 ”I en undersökning framtagen av Novus svarar svenskarna på frågor om Melodifestivalen samt om Israels medverkan i Eurovision Song Contest.
Enligt undersökningen anser 36 procent av de svarande att Israel skall bojkottas från Eurovision Song Contest, 32 procent anser inte det och 32 procent vet inte var de står i frågan. Novus undersökning bygger på svar från 1063 personer i åldern 18–84 år.”
https://www.svt.se/kultur/ny-undersokning-sa-tycker-svenskarna-om-israels-medverkan-i-eurovision

Vem tror inte att en större andel idag vill att Israel ska bojkottas?

Eurovision har gjort ett tydligt ställningstagande genom att tillåta att Israel – som inte ligger i Europa delta. Liksom Eurovision för flera år sedan gjorde då man uteslöt Ryssland som till stor del ligger i Europa då Ryssland annekterade Krim med stort folkligt stöd efter den av EU och USA stödda statskuppen mot folkvald president 22/2 2014.Varför får Israel delta i Eurovision Song Contest men inte Ryssland?

Påminner om att jag 2018 skrev ”Den israeliska sångerskan Netta Barzilai, vinnare av årets Eurovisionsschlager med låten ”Toy” – om metoo-rörelsen och ”hur kvinnor funnit sina röster” enligt sångerskan – kommer till Sverige för att deltaga i Stockholm Pride och Allsång på Skansen.
Netta_Barzilai_-_Eurovision_2018.
Enligt Netta Barzilai själv ser hon som sin uppgift att göra PR för Israel, och hon har ”ingenting att vara ledsen för”. I hennes värld finns ingen ockupation av Palestina, inget förtryck av palestinierna, inga olagliga bosättningar, markstölder, förstörelse av palestinsk egendom, nattliga razzior, fängslanden, tortyr och olagliga avrättningar av palestinier. Ingenting som stör bilden hon vill förmedla av ett trevligt , demokratiskt och hbtq-vänligt Israel.
Endast ett beklagande av de…”ja, du vet…de senaste hundra årens beklagliga händelser” som hon uttrycker det i en intervju.

Netta Barzilai står inte upp för mänskliga rättigheter eller, allra minst, för den palestinska hbtq-rörelsen som kämpar med enorma svårigheter. Hon bör inte bjudas in till Sverige för att propagera för den israeliska regimens förljugna hbtq-politik.
Kräv att Stockholm Pride och Allsången tar tillbaka sina inbjudningar! Säg nej till Netta!” Säg nej till Eurovisionsschlagervinnaren Netta Barzilai!

Vidare vill jag påminna om Palestina-gruppernas initiativ 2019 ”Bojkotta Eurovisionfinalen i Israel 2019
Eurovision Song Contest anordnas i Israel 2019. Premiärminister Benjamin Netanyahu och hans högerextrema regering använder Eurovision för att flytta fokus från Israels ockupation och förtryck av det palestinska folket.

Vi uppmanar Sveriges Television och svenska artister att inte sprida glitter och glamour över ett land, som framstående jurister inte tvekar att kalla en apartheidstat, med ett svårslaget rekord i brott mot FN:s resolutioner, folkrätt och mänskliga rättigheter.https://jinge.se/politik/artister-och-sveriges-television-bojkotta-eurovisionsfinalen-i-israel-2019.htm

Nu hoppas man på omfattande och framgångsrik protester mot Israels USA-stödda folkmords- och apartheidpolitik och för Palestina, demokrati och folkrätt.

Föregående artikelVärldspressfrihetsdagen 3 maj: Frige Julian Assange! Försvara yttrande-och pressfriheten!
Nästa artikelMer än 15 ton bomber med utarmat uran släpptes över Jugoslavien 1999. Kraftig ökning av cancer
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Det finns en orsak att Netanyahu ler i mjugg när människor dör i bombanfall. Det är s.k. ”duping delight” som ni ser. Avledningsmanövern har fungerat.

  Att kalla Israel en ”apartheidstat” är att skönmåla etnisk rensning och genocid, åt Netanyahu och Israel-regimen. De som stannar vid denna beteckning är lögnare.

  Nästa steg. Mer besvärande för Netanyahu och den nazi-sionistiska folkmords-regimen, såväl som för många andra massmordiska politiker runtom i världen, är faktiskt ”democidet” som ALLA monopolkapitalets medier mörkar totalt.

  https://lionessofjudah.substack.com/p/meanwhile-in-israel-8-year-old-vaccine

  Democidet är förmodligen Israel-regimens verkliga akilleshäl, såväl som en stor akilleshäl för sittande politikeradel och borde GIVETVIS vara en äkta vänsters och motståndsrörelses huvudfokus!

  När ni förstår detta i pseudovänstern och i Palestinagruppen, så välkomnar jag er med stor värme till den äkta och klassiska vänstern som inte underkastar sig monopolkapitalisternas massmediala hjärnförsmutsning, men lyssnar på hederliga läkare, virologer, mikrobiologer och kardiologer och tänker självständigt, öppet och skeptiskt!

 2. “To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize.” Voltaire
  Fritt översatt: ”Vill du veta vem som styr över dig fråga då vem/vilka du inte får kritisera”
  Vi få inte kritisera folkmördar regimen israel och sionisterna. Vem/vilka som styr är väl mer än uppenbart.

 3. Den amerikanska allmänheten borde vid det här laget inse att istället för att stoppa folkmord, stämplar amerikanska institutioner och mediamyndigheter aktivt ut rop om att stoppa massmordet som begås med USA:s medverkan, skriver Elizabeth Vos.

  Utvecklingen på universitetsområden och i kongressen denna vecka visade att den amerikanska regeringens högsta prioritet inte är att skydda studenter eller civila liv i Gaza, utan att skydda Israels förmåga att fortsätta sin obehindrade slakt.

  Studentdemonstranter mot folkmord vid Columbia University, som krävde att Columbia skulle avstå från Israel, ockuperade campus Hamilton Hall på tisdagen och döpte om det Hind’s Hall efter Hind Rajab, en 6-årig palestinsk flicka dödades av israeliska soldater i Gaza tidigare i år. Columbia-protesten har inspirerat mer än 40 andra universitetsläger mot folkmord över hela landet och i andra nationer.

  På morgonen ockuperade studenterna Hamilton Hall, MSNBC: s Morgon Joe medvärden Mika Brzezinski jämförde studentprotesterna med den 6 januari och uppmanade myndigheterna att ”bara börja arrestera människor.” Jonathan Greenblatt, VD för Anti Defamation League, upprepade jämförelsen i samma sak MSNBC segmentet. Andra anhängare av Israel gjorde också samma 6 januari anaolgy på sociala medier tidigt på tisdag morgon.

  Tidigare CNN-ankare Don Lemon skrev den X att Columbia-protesten ”känns den 6 januari ish för mig” eftersom demonstranterna hade ockuperat en byggnad. Inte en federal regeringsbyggnad, utan en universitetssal. Har Lemon inte hört talas om en sit-in?

  Saknaden var den mest träffande och uppenbara jämförelsen: ockupationen av samma Columbia-hall ägde rum 56 år till dagen sedan det var platsen för ett polistillslag mot en historisk studentockupation mot Vietnamkriget.

  Columbia University självt firar anti-Vietnamkrigets ockupation av samma byggnad av studentdemonstranter 1968 på sin egen hemsida. Ändå gick NYPD ner på Hall på tisdagskvällen direkt begära av Columbia University President Minouche Shafik.

  [Ser: Den israeliska kopplingen till raiden på Columbia University]

  Alla jämförelser med den 6 januari kom mindre än 24 timmar före det brutala tillslaget vid Columbia University och City College i New York av NYPD i tisdags kväll, där nästan 300 personer greps.

  Efter arresteringarna i New York hävdade CNN:s chefspolitiska korrespondent Dana Bash i luften att protesterna ”harkat tillbaka till 1930-talet i Europa”, och hävdade att vissa judar i USA ”känner sig osäkra”. ord som helt ekade den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus.

  Hur otrygga kände sig studenter vid University of Pennsylvania när en sionistisk motdemonstrant besprutade sina tillhörigheter med ett okänt ämne?

  Hur otrygga kände studenterna sig vid flera universitet när polisen våldsamt arresterade professorer som försökte skydda dem? I ett fall i Illinois, polisen bröt revbenen av en 65-årig professor.

  Hur trygga kände UCLA-studenter sig när de attackerades med fyrverkerier och fladdermöss av motdemonstranter?

  Förutom den frånstötande jämförelsen med nazister, utelämnar Bashs påstående sammanhanget av tidigare legitima antikrigsprotester som handlade praktiskt taget identiskt med dagens i stort sett fredliga studentaktioner.

  Dessa skildringar ursäktar också den polisbrutalitet som följde timmar senare och har fortsatt sedan dess. Polisen har enligt uppgift tillåtit sionistiska motdemonstranter att attackera våldsamt UCLA-lägret i timmar utan ingripande på tisdagskvällen, bara för att röja lägret nästa kväll med extrem kraft som innefattade att skjuta elever på nära håll med gummikulor.

  Bash och resten av de pratande huvudena fokuserade på känslorna hos sionisterna i USA, avleda sig från skräcken som äger rum i Gaza, ytterligare avhumanisera civila där.

  Smakämnen fasa på marken i Gaza är bortom fantasin. Vi kan inte säga hur många palestinier som har dödats, vilket Gazas hälsomyndigheter tvingades till sluta räkna månader sedan när sjukvården där kollapsade under Israels övergrepp. Vi har använt numret ’15,00 XNUMX barn har dött’ i månader, det går inte att säga hur många som har dödats, lemlästats eller blivit föräldralösa hittills.

  Upplevelsen av att bevittna detta oupphörliga folkmord i samma ögonblick som protesterna mot det med våld slås ned var sammanfattat av en användare av sociala medier:

  ”Jag ser ett litet barn dö på ett bord på ett fältsjukhus i Rafah med halva ansiktet sprängt medan jag lyssnar på studenter som kämpar mot tårar som rapporterar om ett polisangrepp på deras campus för att protestera mot det, och jag känner att jag håller på att tappa min jävla sinne.”

  Onämnt även av Morgon Joe och Dana Bash är det faktum att Israels premiärminister är aktivt avskärmad av USA från att vara laddad av Internationella brottmålsdomstolen.

  Det slutar inte där: företagsmedia och polis är inte de enda delarna av etablissemanget som försöker tysta studenter och bredare kritik av Israel.

  USA:s representanthus gick igenom att fakturera på onsdag kommer att, om det blir lag, kodifiera en definition av antisemitism skapad av International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) till avdelning VI i Civil Rights Act från 1964, en federal antidiskrimineringslag.

  Detta skulle ändra den nuvarande definitionen av antisemitism till att inkludera kritik av Israel som hatretorik. IHRA ger sig ut 11 exempel av antisemitism.

  Kritiker argumenterar att lagförslagets språkbruk är vagt och skulle enligt uppgift tillåt det federala utbildningsdepartementet att begränsa finansiering och andra resurser till campus som uppfattas som tolererande så kallad ”antisemitism”, för att inte tala om att diskursen på sociala medieplattformar avskaffas genom att hänvisa till ”hatpropaganda”. Flera människorättsgrupper har förkastat lagförslaget.

  Husets senaste lagförslag är ett tillägg till anti-BDS-lagarna som redan finns i 38 delstater, av vilka många påverkar tal på universitetsområden. Ett exempel finns i Arkansas, där en anti-BDS-lag från 2017 tvingar talare vid University of Arkansas att underteckna ett anti-BDS-löfte, annars kommer de inte att betalas.

  Detta resulterade i rättsliga åtgärder, men Högsta domstolen vägrade slutligen att pröva fallet, låta lagen stå kvar i respekt för en främmande nations intressen.

  Den republikanska senatorn Marsha Blackburn gick längre och krävde: ”Varje student som har främjat terrorism eller engagerat sig i terroristhandlingar på uppdrag av Hamas bör omedelbart läggas till på terroristbevakningslistan och placeras på TSA No Fly List.”

  Kongressledamoten Ilhan Omar fördömde Blackburns känslor som ”vansinnigt farliga.” Men Blackburn var inte ensam. Husets talman Mike Johnson också kallas på FBI att utreda demonstranter och föreslog att nationalgardet skulle sättas in.

  Vi har kollektivt insett att ingen, ingen skyddande kraft eller maktinstitution kommer att stoppa Israels våld.

  Den amerikanska allmänheten borde vid det här laget inse att istället för att stoppa folkmord, stämplar amerikanska institutioner och mediamyndigheter aktivt ut rop för att stoppa massmordet som begås med USA:s medverkan.

  Att täcka Israel är uppenbarligen viktigare för USA:s ledare än internationell lag, än civila eller studenters liv, än yttrandefrihet, och till och med, verkar det som, deras eget omval eftersom de motsätter sig opinionsundersökningar som visar att en majoritet av amerikanerna vill ha ett slut till mordet i Gaza.

  Elizabeth Vos är frilansande reporter, medvärd för CN Live! och regelbunden bidragsgivare till Konsortiumnyheter.

  https://consortiumnews.com/sv/2024/05/04/enforcing-silence-on-genocide/

 4. Fria Tider rapporterade i går kväll att tiotusentals demonstrerat i Malmö mot Israel under Eurovisionfestivalen där Israel som driver kriget mot Gaza inbjuds vara med och tävla.
  https://www.friatider.se/malmo-tiotusentals-i-protest-mot-israel

  Israels premiärminister Benjamin Netanyahu rasar och anklagar Sverige för att vara antisemitiskt.
  https://www.friatider.se/netanyahu-rasar-mot-demonstranter-i-malmo
  (Vad vill Benjamin Netanyahu?
  Är möjligen önskan att den Borgerliga regeringen ska ta i med hårdhandskarna mot demonstranterna?)

  Kajsa Ekis Ekman visar ännu än gång sig vara en duglig politisk aktivist.
  https://www.friatider.se/kajsa-ekis-ekman-skrek-folkmordare-israelaktivister-fordes-bort-av-polis

  • Jag deltog i demonstrationen i Malmö i går. Den var jättelik. Säkert runt 20 000 människor, många ditresta från både olika delar av Sverige och Danmark. Fantastisk stämning och inte ett spår av antisemitism. Även polisen skötte sig med den äran. Lite bråk skall det ha varit, men jag såg inget sådant.

   Antisemitism hittar vi idag främst hor regimen i Tel Aviv, som bedriver ett utrotningskrig emot dom semitiska palestinierna. Netanyahu själv är världens värsta antisemit i idag.

   Dom stolpskott som anordnar Eurovisionfestivalen är våra tiders förintelseförnekare och fruktansvärt nog sitter det sådana beläten även i vår regering. Dom visar öppet sitt stöd för Israels folkmord och t.om. önskar Israel ”good hunting” i Gaza som ordförande i riksdagens justitieutskott Richard Jomshof gjorde. Man vill verkligen bara kräkas på dom!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here