Europa skämmer ut sig

11
161

Friidrotts-EM i Rom, och val till EU-parlamentet. Och Europa skämmer ut sig – igen.

Mitt under den israeliska arméns massmord på obeväpnade kvinnor och barn i Gaza tävlar israeliska idrottare i friidrotts-EM som om ingenting hänt. Och i EU-valet skördar rasistiska och Palestinahatande partier tydliga framgångar.

När Ryssland invaderade Ukraina blev ryska idrottare omedelbart avstängda från deltagande i idrottstävlingar – även om de inte själva haft någonting att göra med invasionen. Idag får de ofta inte tävla ens under neutral flagg. Israel, å andra sidan, har 2-3 års obligatorisk militärtjänstgöring för sina medborgare varför de flesta vuxna israeler – även idrottare! – PERSONLIGEN varit inblandade i övergreppen på det palestinska folket. Trots detta får man vara med i EM utan att det ställs några frågor.

I valet till EU-parlamentet har också många européer, även i Sverige, röstat på partier som öppet stöder Israels massmord i Gaza. Över 35.000 dödade palestinier, varav närmare hälften barn, räcker uppenbarligen inte för att ge folkmordsförespråkarna rött kort. Europas majoritetssamhällen sviker som tidigare palestinierna.

Det som händer idag är bara en tragisk fortsättning på det som hänt förut. Europa, med sin historia av övergrepp riktade mot egna minoriteter och andra kulturer, har fortfarande inte lyckats frigöra sig från sina rasistiska och koloniala reflexer. Under många år höll man apartheidregimen i Sydafrika under armarna. Nu gör man – genom olika samarbetsavtal inom handel, vetenskap, idrott och kultur – samma sak med apartheidregimen och ockupationsmakten Israel.

Europa, och dess folk, har uppenbarligen ingenting lärt sig av historien – och skämmer åter ut sig

Se även Varför får Israel delta i Eurovision Song Contest men inte Ryssland?
DN Åsikt: ”Bojkotta Eurovision Song Contest i Israel”
Eurovision förbjuder Palestinaflaggor men tillåter folkmordsstatens Israels flagga och artist!

Föregående artikelVita hjälmarna medger att de arrangerade en falsk gasattack i Syrien – Assad fick skulden.
Nästa artikelPartier som motsätter sig sanktioner mot Ryssland ökar i EU-valet
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

11 KOMMENTARER

 1. Ingen normal svensk och europeisk läsare kan annat än bara hålla med!

  Det finns bara tre bokstäver som även israeliska vänner av internationell lag och humanism framför:

  BDS

  • Det fins bara två ord som kan lösa folkmördar sionist problemet: förinta israel!

   T o m Genocide Biden har problem med denna sataniska enhet

   Biden: Israel is offering a ceasefire.
   Israel: We’re not.
   Biden: I negotiated this ceasefire
   Israel: There’s no ceasefire agreement.
   Biden: The ceasefire will begin soon.
   Israel: It won’t.
   Rinse and repeat. @Pimso B

 2. Trist så det förslår,
  Inget nytt under solen och helt i linje med Europas historia som är kantad av våld där ett omåttligt begär att exploatera allt av profitintresse som ingår i marknadsvärdets destruktiva arv.
  Och där ingår också den uppdelade människosynen.

 3. Ett kort men ack så viktigt utdrag ur uttalandet-Palestina solidaritet- utfärdat av World Anti-imperialist Platform
  17 oktober 2023.
  ——
  Vad som måste förstås i grunden om Israel är att det är en konstgjord skapelse av imperialismen. I huvudsak är det inte ett ”land” eller en ”nation”; det är en armébas som tjänar de brittiska och amerikanska oljemonopolens, vapentillverkarnas och finansiärernas intressen. De européer som bosatte sig där slöt en faustisk pakt: de skulle träna sina barn till att bli imperialismens väpnade attackhundar i mellanöstern – hålla nere folken i hela regionen och hjälpa till att behålla kontrollen över deras resurser – i utbyte mot en privilegierad status över och en bättre levnadsstandard än deras arabiska grannar.

  Varje ojämlikhet, varje obscenitet, varje barbari härrör från detta avtal. Imperialisterna får en billig och mycket motiverad stridsstyrka, medan media och politiker i väst kan uttrycka ”solidaritet” samtidigt som de aldrig erkänner inblandning i eller skuld för Israels brott.

  Ju mer de imperialistiska splittringarna mellan folk i Mellanöstern kan övervinnas, desto mer sårbart och isolerat kommer Israel att bli och desto starkare blir stödet för det palestinska motståndet, som förs inte bara för deras egen befrielse utan för deras räkning i hela regionen, vars framsteg och utveckling har hållits tillbaka i årtionden av imperialistiskt krig och dominans.

  Det är vår uppgift som antiimperialister att hjälpa arbetare överallt att förstå den sanna naturen av denna konflikt och att ta ställning med de förtryckta, vars kamp är en integrerad del av hela mänsklighetens kamp för att få slut på det kapitalistiska systemet/imperialismen för gott.

  https://thecommunists.org/2023/10/17/news/world-anti-imperialist-platform-statement-palestine-solidarity/

 4. Israel är en ren ockupationsmakt, ingenting annat. Carina har alldeles rätt om Israel. Det är ingen reell stat utan en armébas utan någon naturlig anknytning till området, som har annekterat palestinsk mark och förklarat den vara en del av Israel. Därför har Israel inte heller någon rätt till självförsvar, Det är en inkräktare som ska ut ur Palestina. Punkt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here