DN Åsikt: ”Bojkotta Eurovision Song Contest i Israel”

12
1546

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som överraskande nog verkar vara aktuell i högsta grad…

Expressen 7 maj: Eurovision 2020 – så ser SVT:s specialsatsning ut under veckan


Jag skrev för ett år sedan ”Denna artikel av Gunnar Olofsson, en av landets främsta experter på Israel-Palestina, har publicerats i DN Åsikt nyligen. Jag tar mig friheten att återge artikeln. Flera andra artiklar har publicerats i frågan.”


DN Åsikt: ”Sverige borde bojkotta Eurovision Song Contest i Israel. Landets våld mot palestinier och blockad av Gaza har lett till en humanitär katastrof”, skriver läsaren Gunnar Olofsson.

DN Åsikt. ”Bojkotta Eurovision Song Contest i Israel”.


Årets upplaga av Eurovisionsschlagern äger rum i Tel Aviv med final den 18 maj. Det svenska bidraget ska framföras av John Lundvik medan artisterna Carola och Loreen, tillsammans med utländska stjärnor som Madonna och franska Anne-Marie David, är tänkta att förgylla festen med sin närvaro.

Men Israel är inte vilket land som helst att ha trevliga festivaler i.

Det är en rasistisk och brutal ockupationsmakt som stjäl palestiniers mark på Västbanken, fördriver människor, raserar deras hus och bygger nya bosättningar reserverade för israeliska judar.

Israels blockad av Gaza, som varat i tolv år, har resulterat i en humanitär katastrof. 95 procent av vattnet är odrickbart och elektricitet finns bara några få timmar per dag. Det är brist på allt, från matvaror till hygienartiklar och byggmateriel. Arbetslösheten är den möjligen högsta i världen och 70 procent av familjerna är beroende av livsmedelsbistånd. Cancersjuka nekas den vård de behöver.

Enligt den israeliska människorättsgruppen B´Tselem dödade den israeliska armén förra året 290 palestinier, varav 55 barn, i konfrontationer. De flesta, 254 personer, sköts ihjäl under de återkommande demonstrationerna i Gaza mot avspärrningen.

En FN-rapport konstaterar att ingen av de dödade och skadade utgjort något hot mot israeliska soldater eller Israel som helhet. Bland offren finns förutom barn även sjukvårdare, journalister och handikappade. Många hade skjutits på långt avstånd från den israeliska gränsen.

Enligt rapporten kan dessa riktade mord på obeväpnade civila utgöra krigsbrott. Totalt har nu över 25.000 personer skadats av israeliskt våld.

Varför godkänner vissa artister dessa övergrepp? Att Madonna enligt uppgift får uppemot 10 miljoner kronor för sin medverkan i festivalen är en sak. Men varför måste Carola och Loreen åka dit?

Carola, som uttalat kristen, borde besinna att kristna i Israel – genom den så kallade Nationalstatslagen – degraderats till andra klassens medborgare, att kristna kyrkor bränns ner och att judiska ligister sprayar texter som ”Jesus är en apa” på klosterväggar.

Loreen, som i samband med Eurovisionsfinalen i Azerbajdzjan engagerade sig för mänskliga rättigheter borde inse att situationen är än värre i Israel. ”Jag måste bry mig”, sade Loreen den gången. Gäller det inte Israel?

En rad palestinska, svenska och internationella kulturarbetare har i olika upprop manat till att inte sända några bidrag till Eurovisionsfestivalen i Israel. Det är också uppmaningen från det palestinska civilsamhället, där över 200 organisationer vädjat om kulturell bojkott av Israel så länge ockupationen och förtrycket fortsätter.

Vi måste hörsamma detta och ställa upp för den palestinska ickevåldskampen för fred, frihet och mänskliga rättigheter. För vad är alternativet?

Så snälla John, Carola och Loreen, åk inte till Israel! Stanna hemma!


 

Relaterat

TILL: ARTISTER OCH SVERIGES TELEVISION BOJKOTTA EUROVISIONFINALEN I ISRAEL 2019
Rätt och viktigt att bojkotta Eurovision i Israel.
Flytta finalen i Eurovision!
Manifestation på Sergels Torg för Palestina och mot Eurovision i Israe

Föregående artikelLyssna på Den Pobedy idag!
Nästa artikelHur är situationen idag i Chile för Politiska fångar?
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

12 KOMMENTARER

 1. Hyckleriet når som vanligt nya höjder när Sveriges närvaro i Israel ska försvaras! Att EBU inte vågade ställa in eller flytta spektaklet när Israel ”vann” detta elände till ”musiktävling” är förklarligt då Israel-lobbyn runt om i världen gått i spinn och krävt deras huvud på ett fat. Men att Sverige inte drog sig ur visar väl på ynkedomen och kryperiet mot mördarpacket som leder denna apartheidstat som kallas Israel. Fy f-n!

 2. Israel kommer att gå under och det av flera skäl.
  Deras brutalitet mot palestinierna, deras stöd till islamister i regionen gör att hatet mot landet florerar i grannländerna.
  Länder som Egypten, Irak, Iran, Syrien och Turkiet börjar så sakteliga att samsas och dessa länder är numera militärt starka.
  Lilla Israels armee är överskattad, dom har mest slagits mot miliser och dåligt utrustade grannstater för årtionden sedan.
  Kartan är helt annorlunda nu, Israel klarade inte av Hezbollah 2006 och nämnda organisation är klart starkare nu.
  Sedan har vi vattenförsörjningen som är svår i Israel.
  Utan Golanhöjderna skulle landet redan vara obeboeligt för så många människor som där nu finns.
  Misstänker att den israeliska statsbildningen inte har så många årtionden kvar.

  • Absolut! Den ska gå under och det med dunder! Självaste sionisten Kissinger har gett den ett decennium och det var ett tag sedan. Så ca 2025 blir det! Marktjuvarna har inte en susning om att de är på väg till avgrunden som de själva grävt!

  • Israel har en mycket god vän i USA. Jag kan inte ens föreställa mig USA skulle svika Israel. Israel finns i amerikaners hjärtan. Glöm aldrig att USA är ett Gudsfruktigt land precis som Israel. Tron på Gud och Bibeln förenar de båda länderna. Kanske lite svårt att föreställa sig i ett så sekulariserat land som Sverige där skolavslutningarna ska firas i kyrkan men utan Gud och Jesus. Hur kunde det bli så här?

   • Försök förstå sammanhangen. Det är ingen bibeltro som förenar USA och Israel. Den verkliga makten i USA ligger mycket i den djupa staten ock kärnan i den djupa staten i USA är samma etniska grupp som staten Israel. Det är inget konspiratoriskt eller konstigt i det, en etnisk grupp, ett ”folk”, definieras just av ett antal människor som känner samhörighet och agerar primärt för den egna gruppens bästa. Det gäller även etniska svenskar liksom alla andra etniska grupper, även om dom befinner sig i Sverige eller någon annanstans.

   • Du har fattat det hela fel klassen! Majoriteten i USA är måttligt förtjusta i Israel och deras krigsäventyr. Det är Deep State som ligger bakom att USA på pappret stödjer gangsterregimen i Jerusalem, inte någon folklig opinion. I Israel är man mycket medveten om att USA går i graven förr eller senare och då måste man hitta andra vägar för att kunna hänga sig kvar i området.

  • Det är möjligt, men glöm inte historien. Mycket förenklat, för tretusen år sedan inträffade en massinvandring till området från omliggande regioner. Ursprungsbefolkningen, Kanakerna, mördades, assimilerades till massinvandrarna, eller flydde. Det blev judarnas land under de kommande 1,000 åren. Romarna invaderade och det judiska folket splittrades, men förblev ett folk i exil under det kommande 2,000 åren. Folk från de kringliggande länderna flyttade in och blev palestinierna. Många av exilfolket judarna hamnade i vad som kom att bli USA, och dom återetablerade sedan den judiska staten och i del fördrev den befintliga befolkningen, palestinierna. Knappast någon enkel ekvation att lösa. Israels militär är kanske inte stark, men den är ekvivalent med USA’s i praktiken, världens militärt mäktigaste. En intressant tanke-parallell när det gäller Sverige. Det svenska folket har bildats under de senaste 2,000 åren. Massinvandringen är bara några år gammal, vad kommer att hända under de närmaste 1,000 åren. Kommer svenska folket likt Kanakerna att mördas, assimileras till invandrarna, eller fly. En fungerande kristallkula efterlyses.

  • Så bra Anders. Har gjort det själv vid flera tillfällen. Har kontaktat dem som administrerat ”Ifrågasätt” för att få information om antalet läsare, men det är en affärshemlighet. Men det är högt i tak i ”Ifrågasätt”. Fler läsare på bloggen kan gärna delta. SvD har liknande kommentatorsfunktion.

   • Vad jag förstår är det två anledningar till att det är en ”affärshemlighet”. Den ena är att det antalet är väldigt litet, och en stor andel är journalister. Den andra är att det förmodligen är olagligt. Enligt 2 kap 3 § regeringsformen så är det olagligt att registrera folks åsikter, utom om man kallar det journalism. Det är tveksamt om ”Ifrågasätt” är journalism. Vad jag förstår krävs att man registrerar sig och uppger både personnummer och hemadress, vilket tillsammans med inläggen blir just åsiktsregistrering. Dessutom, ”1 § Var och en… offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.” ”Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande.” Det är alltså mycket tveksamt om det är tillåtet att registrera de som vill yttra sig, speciellt mot bakgrunden att journalister är välkända för att systematiskt trakasserar de, och personer i deras omgivning, som hyser åsikter dom inte godkänner. Sedan står det tydligt ” Var och en” och vi som bor utomlands och inte har svensk adress är alltså utestängda, i strid mot lagen. Som bekant pågår en massiv kampanj för att tysta regimkritiska åsikter, och nyligen införde Google en trojan på Disqus som identifierar den som kommenterar. Intressant att svenskarnas åsikter nu registreras utomlands, där svensk lag inte gäller.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here