Hur är situationen idag i Chile för Politiska fångar?

3
1544
Demonstration före Coronapandemin.

Detta uttalande kommer från Chile Despertó – Kommission för Mänskliga Rättigheter- Bojkott, – Estocolmo – Gotemburgo – Norrköping. Email:
& Chile Despertó Estocolmo – Arbetsgruppen för de Politiska fångarna


Information om situation i Chile relaterat till Politiska fångar – April
2020

Kan vi i dessa Corona-tider finna utrymme för att solidarisera oss med Covid-19 relaterade frågor på andra platser i världen?

Under april har spridningen av Corona tagit fart i Chile, vilket har lett till ett antal politiska och legala turer.

Till att börja med har det ställts krav i Chile och i omvärlden på frigivningen av de politiska fångarna från det folkliga upproret som började i oktober 2019. Många av de politiska fångarna har ”fängslats i
förebyggande syfte”, de är frihetsberövade för påstådda brott som inte står i proportion till ett frihetsberövande.

Covid-19 pandemin som härjar i världen idag är en fara för de politiska fångarna. Fängelserna är trångbodda och saknar grundläggande sanitära förhållanden. En domare omvandlade fängelsevistelsen till husarrest p.g.a. Corona risken för 13 politiska fångar från “den första linjen” vars rättsfall han hanterade. Kort därefter ogiltigförklarades dock hans beslut av Appellationsdomstolen i Santiago som samtidigt ska utreda domaren för tjänstefel – han är tillsvidare tagen ur tjänst.
En annan domare omvandlade fängelsevistelsen till husarrest p.g.a. Corona risken för 3 politiska fångar och turerna mellan denne domare och Appellationsdomstolen i Santiago har lett till att dessa 3 ungdomar åkt in och ut ur fängelse upprepade gånger de senaste veckorna.

Därefter ansökte ett antal chilenska senatorer om benådning för mördarna som kränkt mänskliga rättigheter under Pinochetdiktaturen, så att de skulle friges från de femstjärniga fängelserna där de
befinner sig idag.
Detta ledde till ett stort upprop i Chile mot benådningen av dessa mördare som aldrig visat ånger för all skada och smärta de åsamkade det chilenska folket, samt inte heller gett information om var de försvunnas kroppar finns!

Pinochet. Wikipedia

Konstitutionsdomstolen (Tribunal Constitucional) – en överordnad instans som skapades av Pinochet för att godkänna eller förkasta förslag som utgår från Kongressen – uttalade sig dock emot benådning av fångar dömda för människorättsbrott under Pinochetdiktaturen, varefter ansökningarna drogs tillbaka.

Händelserna i Chile under april visar på de rådande spänningarna i det chilenska samhället. Piñeras regering envisas med att bestraffa de som har protesterat mot de orättvisor som man upplever dagligen
i Chile, även när straffet kan medföra en hälsofara. Och för att mildra kritik mot regeringens hantering av Covid-19-pandemin försöker de att vinna politiska poäng hos militärerna genom att vilja benåda
mördarna dömda för människorättsbrott.

Det sociala upproret som inleddes i Chile i oktober 2019 var svaret på orättvisor som successivt pålagts under årtionden… I och med att Covid-19-pandemin nått Chile har kraven på rättvisa och demokrati fått
läggas åt sidan tillfälligt, då fokus ligger just nu på att skydda och bevara människoliv, då det står klart för folket att regeringen saknar förmåga och politisk vilja att hantera den nuvarande krisen i landet.

Vi svensk-chilenare vädjar till den internationella solidariteten som kan vara avgörande i denna situation. Fördöm den chilenska regeringens och rättsväsendets spel med unga människoliv!
Endast enade kommer vi globalt att kunna hantera Covid-19-pandemin.

Relaterat.
Chile 1 maj – vad händer?

Föregående artikelDN Åsikt: ”Bojkotta Eurovision Song Contest i Israel”
Nästa artikel”Man måste befria sig ifrån den amerikanska påverkan och närma sig Moskva” proklamerar höga militärer i Frankrike.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. ”Kan vi i dessa Corona-tider finna utrymme för att solidarisera oss med Covid-19 relaterade frågor på andra platser i världen?”

  Appropå Sydamerika så gör regeringen i Argentina det inte alls. Istället betraktar de Sverige som ett skräckexempel i Covid-19 relaterade frågor.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-sverige-anvands-som-skrackexempel-i-argentina

  Sedan det där med solidariteten. Socialminister Lena Hallengren säger att ”- Vi som samhälle bör känna ett gemensamt ansvar” och menar då massdöden på äldreboendena främst i Stockholmsområdet.
  Då undrar jag varför de fört en politik som splittrar och polariserar samhället?
  Om det är någon som förstört solidariteten i samhället så tycker jag det är den rödgröna regeringen.
  Men inte bara dem. Det är i samarbete med liberaler samt den officiella delen av näringsliv och kulturellt etablissemang.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/socialministern-stort-ansvar-hos-arbetsgivarna-for-att-aldre-inte-skyddats-battre

  När jag läste den här nyhetsartikeln på nättidningen Fria Tider så undrade jag varför jag ska känna någon solidaritet med den så kallade arbetarrörelsen. För hundra år sedan när arbetarna var i underläge mot arbetsköparna hade jag förmodligen gjort det.
  Men vad är arbetarrörelsen för någonting idag? Och vad vill dom?
  Det enda jag ser är stagnation, maktfullkomlighet samt tafatta försök i progressiv riktning som tillsammans leder till en misslyckat politik?
  De som jag kan se bär upp den s.k. arbetarrörelsen i dag är främst kvinnor och migrationsvågen.

  https://www.friatider.se/sverige-manga-ganger-fler-doda-och-samre-ekonomisk-prognos-grannlanderna

  Sist ut då vänsteraktivisten Michael Moore från arbetarstaden Flint i delstaten Michigan som skulle bli världskänd filmregissör.
  Michael Moores nya film riktar kritiska blickar mot klimatrörelsen som sätter klimataktivisterna i chocktillstånd. Vem hade väntat sig något sådant?
  Jag vet inte vad Moore menar med filmen men får vibbar av vilka konsekvenserna kan bli om samhället ger progressiva och utopister alltför stort inflytande.
  En av kommentatorerna på Thoralfs blogg menar dessutom att klimatet inte är huvudmålet för klimataktivisterna. Det verkliga målet är istället den globala socialismen.
  Själv tycker jag mig se klara kopplingar där emellan.

  https://thoralfsblogg.com/2020/05/09/chockade-klimatalarmister/

  Inga länkar hämtade bakåt i tiden. Alla ovan länkar från dagens medieflöde.

 2. Chile är onekligen ett märkligt extremt ställe där konfliktskapandet når nya höjder. Jag undrar verkligen hur det skall gå för dem.

  Internationella solidaritet är utmärkt ex. för länder som Sverige, som har nedmonterat välfärden, till förmån för en massa andra saker, som i jämförelse framstår som helt oviktiga.

  Att fördöma spel med unga människoliv är också rimligt, men begår de brott i en demokrati med rimlig yttrandefrihet, så måste rättssystemet få ha sin gång.

  Unga människor är inte i någon större fara för Covid-19 om de får rätt näring, c-vitamin och d-vitamin genom solljus. Äldre och multisjuka är i större fara. I Sverige pågår idag aktiv dödshjälp på äldre människor som förvägras basal vård med ex. intravenöst c-vitamin eller syrgas. Det är helt förfärligt.

  Covid-19 är i övrigt ett alldeles för milt influensavirus med låg dödlighet, som är lätt att förebygga emot och lätt att behandla, samt följaktligen INTE borde inte betraktas som ”pandemi”.

  Metabol sjuklighet är ex. en verkligt allvarlig pandemi.

  • ”Internationella solidaritet är utmärkt ex. för länder som Sverige, som har nedmonterat välfärden, till förmån för en massa andra saker, som i jämförelse framstår som helt oviktiga.”

   Nu har Sverige blivit mer JÄMLIKT och JÄMSTÄLLT övriga världen. Det är så jag förstår främst partiet Socialdemokraternas strategi och handlingar. Framförallt gäller det Sveriges medlemskap i EU som ska passa i ”samarbetet”.
   Ett udda och avskiljt välfärdsland i Norden passar inte in i vare sig Globalismen eller föralldel den Internationella Solidariteten.
   Inte alls konstigt SVT, övrig media, näringsliv, etablissemang m.m. lyfter fram regeringen och övriga partier i mittfåran.
   Någon förändring i den här utvecklingen vill de absolut inte ha.
   Självklart får det reaktioner i de djupa folkliga leden som lyfter fram partier som Sverigedemokraterna som gengäld för vad de anser gått förlorat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here