”Man måste befria sig ifrån den amerikanska påverkan och närma sig Moskva” proklamerar höga militärer i Frankrike.

2
1445

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Denna utdrag ur en artikel från 30/4 2020 har översatts franska av Philippe Aberkane, Åtvidaberg. “Il faut se libérer de l’emprise américaine et se rapprocher de Moscou”, clament des hauts gradés de l’armée


Vi publicerar innehållet från en konferens där ett tiotal f.d. franska militärer av hög rang som tillhör diskussionsgruppen/studiecirkeln ”interarmees” oroar sig för Frankrikes deltagandet i Natos kommande militärövning.

Defender 2020, NATOS nästkommande militärövning, väcker stor debatt. Även om man skulle oroa sig för de ryska ”cyberintrång” samt den famösa återövringen av Krimhalvön inom den ryska sfären, blev européerna under ledning av USA tagna på sängen av Putins skicklighet.

Detta till trots, att organisera en militärövning, med Natos ledning, under 20-talet så pass nära Moskva, mer än trettio år efter Sovjets sönderfall, som om Warszawa pakten fortfarande existerade är inget annat än ett politisk misslyckande, om inte en oansvarig provokation.

Att delta i militärövningen vore synonymt med att följa Nato i blindo, något som skulle innebära förlusten av Frankrikes strategiskt självständighet.
Är det möjligt för Frankrike att låta bli och delta?

Den plötsliga och oväntade världsomfattande pandemin som tvingar närmare fyra miljarder människor att stanna hemma och belyser mänsklighetens svaghet skulle kunna göra det möjligt att bli kvitt gamla ingrodda reflexer i kalla krigets anda.

Det som plötsligt utgör ett existentiellt hot samt utmanar strategiska prioriteringar avslöjar oväsentligheter grundade i gamla rutiner och påminner oss hur viktigt vår tillhörighet till den euroasiatiska familjen är med Ryssland som den självklara grundpelaren.

I artikeln nämns att Pentagon avser att i övningen även testa anvädningen av taktiska kärnvapen mot ett visst invaderande land. Detta anser de franska generalerna var kontroversiellt.här.

Kort historik.

Man kan komma ihåg att president Charles de Gaulle, som alla vill prisa, men som ingen vågar efterlikna, drog Frankrike ur Natos gemensamma militärkommando 1966 på grund av att menade att detta i för hög grad främjade USA:s intressen och hämmade Frankrike från att främja sina egna nationella intressen. Frankrike kvarstod dock som politisk medlem av Nato. Detta ledde till att Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) flyttades från Paris till Mons i Belgien. Först 1993 blev Frankrike en fullvärdig medlem igen. de Gaulle hade inte glömt att Roosevelt 1944 tänkte sätta Frankrike under amerikansk administrativ övervakning. Så snart han blev president 1995 krävde Jacques Chirac större franskt inflytande.

Jacques Chirac, Frankrikes president 1995-2007. Bild: Wikipedia.

Kommentar: Minns också att Frankrike under president Chirac våren 2003 slog vakt om FN-stadga och folkrätt då landet hotade att lägga in sitt veto inför USA:s försök att få med sig FN i krig mot Irak. Detta krig har medfört att IS kunde växa fram enligt en intervju med president Obama som återgavs i DN: Obama: IS ett resultat av invasionenDN 13 maj 2015. Och över 2 miljoner dödade, fler skadade, fler som flytt och nu ett djupt korrumperat land i misär. Parlementet och regeringen har krävt att USA och andra utländska stater – som Sverige – ska dra sig tillbaka. Men dessa angripare med allierade vägrar.

Var i Europa finns en oberoende statsman/-kvinna som står upp för FN-stadga och folkrätt?

President Macron har tagit försiktiga steg. Historiskt möte mellan Macron och Putin? vid G7-mötet förra året. Och Ryssland välkomnar Macrons invit till samarbete.

Föregående artikelHur är situationen idag i Chile för Politiska fångar?
Nästa artikelÅtalet mot general Flynn läggs ned: Rättsröta eller tvärtom?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Europa behöver varken USA eller närma sig Moskva! Det enda man behöver göra är att skrota Nato, slänga ut USA-trupperna ur Europa och starta ett eget oberoende militärt samarbete! Nu när bromsklossen och USA:s främsta lakej Storbritannien lämnat EU är väl ett utmärkt tillfälle. Skulle ju öka trovärdigheten för både EU och dess politik om de bestämde själva i stället för att vara lakejer till USA så fransmännen har ju faktiskt en poäng! Troligtvis är detta en försöksballong för att se hur vindarna blåser och utvärdera reaktionerna från framförallt forna östeuropa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here