Ryssland välkomnar Macrons invit till samarbete.

4
1547

Ingress: Frankrikes president Macron träffade sin ryske kollega Putin före G7-mötet i Biarritz. Historiskt möte mellan Macron och Putin? Han uttalade sig positivt om denna kontakt. Vad detta kommer att leda till konkret är svårt att veta. Möjligen inte till något under den närmaste tiden. Men visst är det en uppluckring av EU:s USA-anpassade mycket negativa USA-anpassade Rysslandspolitik, med olagliga sanktioner som drabbar näringslivet i olika EU-länder.

Och uttalandet välkomnas några dagar senare, 2/9, av den ryske utrikesministern Lavrov. Macron har även tidigare markerat en självständig hållning visavi USA, samtidigt som han vill ha bra relationer med Trump. Macron följer i viss mån en fransk tradition av självständig utrikespolitik, tydlig under president de Gaulle, som förde Frankrike ut ur Nato, och under president Chirac som var den enda av de ordinarie medlemmarna som röstade mot USA:s planer på ett angrepp på Irak under premisser som visade sig vara genomfalska. Man får hoppas att detta gör något intryck på Peter Wolodarski, samt svenska politiker. Tror att Sverige kommer i kön då det gäller en omprövning, Sverige som visat sig vara ”Bäst i klassen” i osaklig kritik av Ryssland och russofobi.


Macron vill räcka ut handen till Ryssland.

Frankrikes president Emmanuel Macron föreslog i mitten av augusti att Europa skulle räcka ut handen till Ryssland för att se till att Ryssland blir kvar i gruppen av ”västerländska länder”, en dag efter att president Trump föreslog att Moskva åter skulle få bli medlem i G-7. Macron, som var värd för den årliga sammankomsten av världsledare i G7-gruppen under helgen, sa att Frankrike kunde spela en roll som en ”balansmakt” mellan Ryssland och dess rivaler, inklusive USA. ”Att driva Ryssland från Europa är ett djupt strategiskt fel” sade Macron, enligt Associated Press, och tillade att isolering av Ryssland har drivit landet att bygga en allians med Kina och utvidga sitt inflytande i Syrien och Libyen.”… ”Den europeiska kontinenten kommer aldrig att vara stabil, kommer aldrig att vara i säkerhet, om vi inte fredar och klargör våra förbindelser med Ryssland.”

Macron sa inte att han ville upphäva Europeiska unionens sanktioner mot Ryssland för att illegalt ha annekterat Krim från Ukraina 2014, men han sa också att nya straff ”inte är i vårt intresse.” Trump talade vid mötet i Biarritz, Frankrike, och sade på måndag att han övervägde att bjuda in den ryska presidenten Vladimir Putin till G-7-toppmötet som han kommer att vara värd nästa år och säger: ”Jag tror att det skulle vara bättre att ha Ryssland inne i tältet än utanför tältet.”

Macron träffade Putin förra veckan före G-7-mötena och de enades om att hålla samtal med Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland i ett försök att stabilisera banden med Europa.Ryssland hade varit medlem i G-7, då känd som G-8, tillsammans med USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Italien, Kanada och Japan, men stängdes av efter sin militära åtgärd på Krim.Mer än 13 000 människor har dödats i strider i östra Ukraina sedan 2014. New York Post: Macron suggests Europe reach out to Russia in wake of G-7 summit

Samma tema finns i Macrons tal vid det årliga mötet med franska ambassadörer. France24.


Ryssland välkomnar initiativet.

Den ryske utrikesministern Sergey Lavrov välkomnar uttalanden från den franska presidenten Emmanuel Macron om behovet av att etablera samarbete med Ryssland och betonade att dessa initiativ måste översättas till verklighet inför en publik av studenter och lärare vid Moskva State Institute of International Relations ( MGIMO) och utrikesdepartementets diplomatiska akademi.

”Införandet av de dramatiska förändringarna som äger rum på den moderna geopolitiska arenan har precis visat sig i den mycket kraftfulla tal som president Emmanuel Macron levererade vid den årliga franska ambassadörskonferensen, när han direkt erkände att västvärldens hegemoni hade kört fast i internationella relationerna och erkände behovet av att etablera kollektivt samarbete med Ryssland, Kina och andra ledande moderna stater. Naturligtvis kan vi inte annat än välkomna sådana förslag och initiativ, ”betonade Lavrov. ”Det viktigaste är att de översätts till verkligheten och hjälper till att skapa en jämlik dialog baserad på ömsesidig respekt och konsensus som syftar till att uppnå specifika avtal.” Tass.

Föregående artikelal-Qaida-ledare manar till nya attacker mot USA, Europa, Ryssland och Israel
Nästa artikelStoppa matchen mot Israel på fredlig väg.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Macron et co. inser att Ryssland faktiskt är en stormakt.
  Dessa fakta har nu äntligen gått upp för att vissa viktiga intressenter i den globalistiska regimen kan urskiljas från det faktum att de har fått sin handplockade marionettpresident Macron att göra upp med Ryssland. Trump har fått samma uppdrag, vilket framgår av Sirene-samtalet från de två ledarna i Putins adress. Båda vill bjuda Putin till deras framtida G7-8-möten. Vi hör både Trump och Macron prata om att få Ryssland tillbaka och att döpa om sin klubb G8 igen.
  Presidenten för Bank of England Mark Carney tillkännagav nyligen att den amerikanska dollarn bör bytas ut. Det som dessa händelser har gemensamt är att de utgör ett erkännande att det globalistiska projektet New World Order i sin nuvarande form är dött. Det har stött på huvudet mot en ogenomtränglig kinesisk-rysk motståndsmur.
  Den upphettade totalitära propagandan mot Ryssland sedan 2001 (då NWO insåg att Putin inte var deras man); regimförändring och färgrevolutioner i grannländerna; försök till statskupp i Maidan i Moskva; och slutligen var sanktionerna sedan 2014 nyckeln till den anglo-zionistiska imperiets strategi. De behövde ta över antingen Kina eller Ryssland för att få absolut världshegemoni.
  Om de tog över endera en skulle de ha kontrollerat den återstående, och efter det hela världen. Samtidigt paradiserade Ryssland sin uppståndna militär på Krim och Syrien såväl som sina formidabla nya hypersoniska dommedagsvapen. Det militära alternativet att ta över Ryssland finns inte längre.
  Väst trodde på sin egen propaganda men hade fel att Rysslands ekonomi var beroende av att exportera fossila bränslen, att ”Rysslands ekonomi är storleken på Hollands”, att ”Ryssland inte producerar någonting” och att Ryssland var ”inget annat än en bensinstation med nukes” (på något sätt lyckades ignorera betydelsen av nukes-delen).
  Macron gick så långt som att ensidigt kapitulera och förklara västs nedgång. Han fortsatte med att förklara att orsaken till denna spektakulära geopolitiska ansikte var uppkomsten av alliansen Peking – Moskva (de facto) som har orsakat en terminal förskjutning på världsscenen.
  Märkligt nog skyllde han också öppet att det är USA:s fel och påpekade att ”inte bara är den nuvarande administrationens fel”.
  ”Världsordningen skakas som aldrig förr”, är ett annat citat från Macron. Uppenbarligen hänvisar det till den kinesisk-ryska alliansens militära och geopolitiska styrkor, men säkert också till de ekonomiska förändringarna som Väst har förlorat – och kommer att fortsätta att förlora, ekonomiska dominans.
  Detta leder oss tillbaka till Mark Carney från Bank of England och hans enastående attack på den amerikanska dollarn.

  • Intressant Hans. Råttorna lämnar det sjunkande skeppet. Många inser säkert att dollarns värde hängde på att USA kunde dräpa alla som ville sälja olja i annan valuta. Nu verkar det vara slut med det och således har dollarberoendet blivit ett högriskprojekt. Höjdarna i världen börjar få kalla fötter och kanske får vi nu se ett antal varianter på förberedelser inför ett troligt dollarfall. Alla riskerar dock rejäla förluster när det väl händer och ingen vill vrida om kniven. Macron riskerar att få mer rätt än han antagligen önskar.

  • Vad Macron hoppas på , är att driva Rysslands bort från den varma omfamningen av Kina. Ta tillbaka björnen från draken. Lyckligtvis kommer det inte att hända.
   Bra dock, om det bli närmare relationer till Väst, men Ryssland ha nu lärt sig och kommer under inga omständigheter överge Kina. Men låt Macrons och Trumps arbetsgivare försöka slå in sina planerade kilar mellan Kina och Ryssland.
   Tills Trump tillträdde hade den amerikanska regimens strategi varit att eftersträva bara Ryssland i sina geopolitiska ambitioner, men nu har det gått upp för dem att Ryssland är oövervinnligt, särskilt i de facto alliansen med Kina. Som ett tecken på desperation, öppnade imperiet sedan en stor front med Kina. I huvudsak går från dåligt till värre.
   Den västerländska världen är i turbulens: den tidigare överväldigande geopolitiska dominansen är borta med militära lösningar mot de viktigaste motståndarna Kina och Ryssland. Hybridkriget mot dem har misslyckats. Kina och Ryssland är ekonomiskt starkare än någonsin, för starka för motståndaren och de västerländska ekonomierna är i extraordinär dålig form och riskerar en depression av episka proportioner.

 2. Mitt i prick analys av läget!
  Världen välkomnar det Eurasiatiska seklet. Stamstyrets dagar är räknade. Blir anno 2049 också det året då pax anglo-america går i graven också? Eller blir det t o m runt 2030? Spännande tider runt hörnet … en långdragen men långt ifrån tråkig thriller

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here