Stoppa matchen mot Israel på fredlig väg.

25
1721

Vi har tidigare publicerat flera artiklar om idrott och politik. I den äldre generationen minns vi med tillfredsställelse de framgångsrika manifestationerna 3 maj 1968 för att stoppa Sveriges tennismatch mot apartheidstaten Rhodesia (nuvarande Zimbabwe).

Demonstrationer i Båstad 1968.

Nu gäller det Sveriges planerade match mot apartheidstaten Israel 14-15 september. Synd att tennisspelarna själva inte vägrar att spela.

Jag återpublicerar nedan en artikel i Sydsvenskan.
Sydsvenskan, Debattinlägg: ”Stoppa matchen mot Israel på fredlig väg.”

Tennis. Stockholm 13-14 september. Bild i DN Fotograf Johan Nilsson.

För den breda rörelse som är för en rättvis fred kan Israels statsterrorism aldrig användas som ursäkt våld eller antisemitism. Det skriver Nils Littorin som är ordförande i Kommunistiska partiets Malmöavdelning och som deltog i den demonstration som hölls i samband med Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel 2009.

Adam Danieli, viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet, och Marcus Björk, ordförande för den borgerliga studentföreningen Ateneum, beklagar att Davis Cupmatchen mellan Sverige och Israel i september tvingats flytta från Båstad till Stockholm på grund av säkerhetsskäl. Men ett större problem är att matchen spelas över huvud taget.

Sverige bör bojkotta idrottsutbyte med Israel så länge landets 52 år gamla och illegala ockupation av Gaza och Västbanken fortsätter. Israels politik beskrevs av USA:s förre president Jimmy Carter som apartheid och den senaste tidens rivningar av palestinska hem av den israeliska armén i Jerusalem har fördömts av såväl EU som FN som brott mot internationell lag. Protesterna mot Israels övergrepp är grundade i internationella resolutioner och mänskliga rättigheter.

Adam Danieli och Marcus Björk anklagar dem som står på rätt sida om internationell lag för antisemitism och våld och hänvisar till protesterna i Malmö kring Davis Cup-mötet mellan Israel och Sverige 2009. Arrangörerna av Stoppa matchen, däribland Kommunistiska partiet och Vänsterpartiet, tog kraftfullt avstånd från det oförsvarbara och kontraproduktiva våld som en minoritet svartklädda huliganer stod för.

Jag deltog själv på ett fredligt sätt, ropade slagord, höll en banderoll och lyssnade på tal. De maskerade kapade demonstrationen som bestod av tusentals andra fredliga demonstranter som ville visa sin avsky mot den israeliska ockupationen.

För den breda rörelse som är för en rättvis fred kan Israels statsterrorism aldrig användas som ursäkt för våld eller antisemitism. Tvärtom är dessa företeelser, utöver att vara motbjudande, den ammunition som ockupationens förespråkare behöver för att misstänkliggöra varje kritik av Israel.

Från polismobiliseringen mot demonstranter. Bild Stefan Nilsson, Flickr.

År 1958 vädjade den sydafrikanska befrielserörelsen till omvärlden: Stöd oss i kampen mot apartheid genom att bojkotta Sydafrika. Världen svarade med en solidaritetskampanj som bidrog till att välta apartheidregimen. Adam Danielis föregångare i Moderaterna betraktade ANC och dess ledare Nelson Mandela som terrorister och som enda svenska riksdagsparti var de emot varje form bojkott. Rasism och massakrer ska varken få störa affärerna eller tennisen menade Moderaterna då, och upprepar Danielis nu, när ett annat förtryckt folk vädjar till världens samvete om bojkott.

Matchen 2009 borde ha stoppats, och den som stundar i september bör stoppas genom opinionsarbete och fredliga protester.Politik

Föregående artikelRyssland välkomnar Macrons invit till samarbete.
Nästa artikelÖppet brev till utrikesminister Ann Linde – om Israel och tennis mm
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. Båstadmatchen minns jag mycket väl. Far pensionerade sig 1965 och han och mor hade flyttat ut på Bjärehalvön. Själv var jag kvar i Lund men jag fick höra diverse berättelser. Den lokale polisen sades ha tagit sig bort då han inte stod ut med den brutalitet som den tillkallade styrkan visade mot demonstranterna. En känd student från Lund, Klas H, skar sönder en av slangarna som användes för att spruta på demonstranterna. I rätten sade Klas att han gjorde det av humanitära skäl. Heder åt denne man! Lokalbefolkningen var överlag mycket negativ mot demonstranterna; en buss flera kom med fick sina däck sönderskurna. När jag senare pratade med grannar till mina föräldrar märkte jag också ilskan mot demonstranterna.

  • Tommy.
   Så där ser dom verkliga terroristernas propaganda ut. Fanatisk och faktaresistent.
   Dom religiösa pratar mycket om moral, en del av dom påstår t.om. att moral inte kan finnas utan Gud. Vad guden eventuellt kan tänkas tycka om deras egen moral, som förhärligar rasism, folkfördrivning, barnamord, imperialism och markstöld, kanske dom borde fråga sig.

   • ”Dom religiösa…”!? Är de så du diskuterar med och om folk, Anders? Brukar du också säga ”Ni fruntimmer tycker ofta…” eller ”Danskar vet man ju…” Ja i en trängre krets efter en fest eller kanske på jobbet med en grupp arbetskamrater händer det väl; om man inte skärper sig. Men på en blogg som denna tycker jag det är undermåligt.

    • Bertil.
     Besynnerlig kommentar, den känns både grälsjuk och direkt osaklig. En tro eller en åsikt är inte riktigt samma sak som ett kön eller en nationalitet Bertil. Har du verkligen inte uppfattat det?

     Religioner anknyter mycket tydligt till olika moralbegrepp och påfallande många kristna verkar stödja Staten Israel, utan att bekymra sig om den uppenbara motsägelsen mot den egna moraluppfattningen, som ju, nästan alltid iallafall, inbegriper nya testamentet.

  • Jag vill dels hänvisa till Gunnar Olofssons insändare i DN, som också återfinns som kommentar här och dels till vad jag själv skrev hastigt som kommentar till artikeln i DN ”Israel är en mycket dålig demokrati trots fria val. Man för en rasistinfluerad apartheidpolitik med illegal ockupation av palestinska områden och med återkommande brutalt dödande av desperata protesterande palestinier. Sverige och EU bör bojkotta Israel. Varför olagliga hårda sanktioner mot Syrien som slåss mot terrorister, stödda av Israel och USA enligt mycket starka belägg, bl.a. uttalanden av ledande politiker och press i Israel och USA?”

    • Jag kan bara föreslå att du sätter dig in i fakta. Det rapporteras från oberoende håll att israeliska skyttar har dödat över 9,000 palestinier. Även om det knappast kan kallas några ”fredliga demonstrationer” när det hänt så har folk fått sätta livet till. Förra året, 2018, införde Israel lagar som helt öppet fastslår att det är främst genetiska fakta, DNA, som gäller. Man testar även immigranter med DNA nu för att fastslå att dom är ”äkta”. I lag definieras Israel nu som ”homeland of the Jewish people” och där gäller att ha rätt DNA, vara gift med någon som har godkänt DNA, eller genuint ha konverterat till judendomen. Det är helt officiellt. En del israeliska politiker har även talat om en ”andra förintelse”, och varit tydliga med att dom därmed menar att judar har övergett sin religion och konverterat till andra religioner eller gift sig med icke-judar. Sedan kan man ha åsikter över vad det är, rasism, apartheid, eller folkligt skydd mot inkräktare.

 2. ”Apartheid” – ja? RT skriver om hur Polisen mobiliserar i Sverige av ”rädsla för muslimska upplopp” och Janne Josefsson har just publicerat en artikel där han säger att i ”själva verket har vi skapat en social, ekonomisk och mänsklig apartheid i Sverige”. Samtidigt görs det jämförelser med hur media i Nazityskland systematiskt förföljde och förtalade folkgrupper för 100 år sedan med hur statliga media och statligt finansierade media idag i Sverige på samma sätt förföljer och förtalar kineser med samma motivering som i Tyskland för knappt 100 år sedan – yttrandefrihet och pressfrihet? Matchen flyttades till Stockholm officiellt av ”säkerhetsskäl”, bättre uttryckt kanske, matchen flyttades bort från Malmö. När skall Sverige börja städa upp i sitt eget träsk. Utvisning av våldsverkare och terrorister, och familjeåterförening i hemländerna.
  https://www.rt.com/sport/468773-sweden-israel-davis-cup-muslim-riots/
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/janne-josefsson-det-osar-krutrok-i-varldens-basta-land/
  Vem skall välta den svenska apartheidregimen.

  • ”Vi kallar det mångkultur men i själva verket har vi skapat en social, ekonomisk och mänsklig apartheid i Sverige. Oavsett vilken regering vi haft så har segregationen tilltagit, skriver DN:s nya krönikör Janne Josefsson” i länken till DN.

 3. Gunnar Olofsson, som jag publicerat flera artiklar av, har en färsk insändare i DN. DN: Stoppa matchen mot Israel.

  Gunnar, som besökt Palestina många gånger, skriver (hopdraget av mig)

  Israel är en stat som ockuperar grannlandet Palestina med militär, murar och stängsel och har byggt så kallade bosättningar där 650.000 personer nu bor på stulen palestinsk mark.

  Ockupationen påverkar palestinierna i hela deras vardag, då de inte kan bruka sin jord, resa fritt eller få den vård de behöver. Ockupationen gör det också omöjligt för palestinierna att ha en fungerande idrottsrörelse. Palestinier som protesterar mot ockupationen fängslas och torteras av militären, och bara sedan förra året har över 300 demonstrerande palestinier skjutits ihjäl av israeliska prickskyttar.

  Israels politik utgör brott mot en rad FN-konventioner och har upprepade gången dömts ut av det internationella samfundet. Senast har FN:s säkerhetsråd (resolution 2334) förklarat att Israels bosättningspolitik är ett allvarligt hot mot freden och måste upphöra.

  Över 200 organisationer inom det palestinska civilsamhället har uppmanat oss i våra länder att med bojkottkampanjer och sanktioner förmå Israel att upphöra med ockupationen och förtrycket av det palestinska folket.

  Det borde vara en självklarhet för Svenska Tennisförbundet och idrottsrörelsen som helhet att lyssna på den palestinska icke-våldsrörelsen och avstå från att spela tennis eller fotboll mot Israel – eller deltaga i idrottssammanhang där Israel är representerat – så länge ockupationen pågår.

  Ställ in matchen! Spela inte tennis mot Israel!”

 4. Lägg ner ditt försök till drev mot demokratin Israel. Skifta fokus mot alla de vidriga diktaturer som dagligen kränker de flesta mänskliga friheter och rättigheter som du själv åtnjuter.

  • Israel är en stat som ”som (kanske ej dagligen) kränker de flesta mänskliga friheter och rättigheter ” med sin brutala apartheidpolitik, och sitt stöd till antidemokratiska terrorister, som förre Mossadchefen m.fl uppger. Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien.

   * Newsweek rapporterade för mer än ett år sedan att
   “Israel stöder i hemlighet syriska rebeller som är verksamma nära de ockuperade Golan-höjderna och tillhandahåller pengar, mat, bränsle och medicinska förnödenheter, enligt “fighters” som hävdar att de får hjälp.”

   * Förre ledaren Saleh Al-Hamwi för terroristorganisationen al-Nusra jublar:
   «We welcome any Israeli aerial or naval bombardment against the regime and Iran in Syria. We urge them to do more. And we say to Israel: Your silence over Iran’s intervention in Syria will turn against you. It’s inevitable. Act with haste to uproot them».

   * I en intervju med Qatar-baserade Al Jazeera bekräftar Efraim Halevy, den förre chefen för Mossad vad många i Mellanöstern och runt om i världen redan anade: att Israel givit ”taktiskt” stöd till Jabhat al-Nusra under hela kriget i Syrien.

  • Det är inget ”försök till drev”, Salomon, det är ett drev. Och ett viktigt drev för att bekämpa en av Imperiets (USA-imperialismens) viktigaste uppbackare i dess desperata kamp för att bland annat öka sitt grepp om oljeproduktionen i Mellanöstern. Att kalla Israel demokrati gör ordet demokrati helt meningslöst.

  • Allergisk mot sanning herr @salomon. Det är själv vållad. Lär dig omfamna sanningen om marktjuvarnas enhet Israel.

   Läs Johannes kapitel 8 vers 33-44, @salomon. Du kommer att känna igen dig själv

  • Vi skall nog inte glömma att även Tyskland var en demokrati 1933. Vi skall heller inte gömma att även Nordkorea är en demokrati där man faktiskt får rösta, och DDR och Sovjet var demokratier där man fick rösta. Hur mycket folkmakt och folkstyre finns det i Sverige? Vad jag efterlyser är ett smartare sätt att få dessa diktaturer med demokratisk maskering på knä. Själv tror jag inte på att springa runt på gatorna och hojta om bojkotter eller sanktioner hjälper. Det är bara konfrontation som gör diktaturerna som gömmer sig bakom demokratiretoriken starkare. Vem kontrollerar de facto svenska media idag? Vem kontrollerar bankerna? DN har just startat en pro-israelisk propagandakampanj som är otroligt skickligt genomförd och som jag finner minst sagt störande med tanke på utvecklingen i Tyskland för 100 år sedan. Metoden är densamma, målet annorlunda. Låt oss go bakom potemkinkulissen och se vad som finns där. Det är inte svårt, men det kräver handling, men glöm inte, det viktigaste är vad man inte berättar om utan mörkar.
   https://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-tar-hjalp-av-israel-for-att-bekampa-judehatet-i-skolorna/

 5. I ett tidigare inlägg skrev jag att det viktigaste är det som framför allt media mörkar och ljuger om. Jag skulle tro att nästan ingen av er som läser detta har hört talas om den massiva etniska rensning som pågick i Israel mellan november 1947 och in i 1949. Israels självständighetsförklaring var den 14 maj 1948. Läsningen skulle jag vilja kalla tillnyktrande. 800 000 palestinier fördrevs från deras städer och byar. Elva palestinska städer tömdes på sina icke-judiska invånare, hela kvarter jämnades med marken. 531 palestinska byar tömdes på folk, varefter husen sprängdes, byarna utplånades. Palestinierna har inte glömt. Svenska MSM och statliga språkrör skriver inte om det. Vem kontrollerar det flödet av information?
  https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-forsta-delen/
  https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-andra-delen/
  https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-tredje-delen/
  https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-fjarde-och-sista-delen/
  För att förstå dagen måste vi kunna historien. För 3,000 år sedan skedde en massinvandring till områden på östra Medelhavet. Urinnevånarna, Kanakerna, fördrevs, mördades, eller assimilerades. Folkutbyte. Så uppstod den judiska staten. För 2,000 år sedan skingrade romarna judarna, och araber från omliggande länder flyttade in och blev Palestinierna. Detta är heller inte historiskt unikt. Svenskarna härskade en gång över stora delar av norra Europa, Mongolerna erövrade hela Kina, och med svärdet slaktade 50% (femtio) av urbefolkningen, påbörjat av Genghis Khan år 1206, och sedan har vi demokratin Kina mellan 1912 och 1949 med alla etniska strider. Kina har lyckats med att begrava historien, men det har i stort även Europa. Hatet mot allt tyskt var oerhört starkt efter kriget, men är nästan borta idag. Nanking (Nanjing) massakern 1937 spökar fortfarande i Kina, trots 4 generationsskiften. Det var då Japanska trupper slaktade omkring 300,000 kineser. Det är även viktigt att komma ihåg att det var etniska grupperingar i USAs djupa stat som drev fram att Israel etablerades 1948, och samma etniska grupperingar svarar idag för att garantera Israels fortsatta existens med USAs krigsmakt och ekonomiska makt som verktyg. Att lösa detta är ingen enkel ekvation, men USAs och därmed agerandet av den etniska grupperingen i USAs djupa stat leder definitivt inte till någon lösning utan bara ökar på problemen.

   • Naturligtvis bara bra att den verkliga historien sprids, speciellt som den systematiskt mörkats. Vi måste även vara försiktiga att inte upprepa tyskarnas misstag mellan 1920 och 1946 där man skuldbelade ett helt folk urskiljningslöst och det låg till grunden för förintelsen. Jag efterlyser mer sluga och smarta drag. Att stoppa matchen angriper Israel och därmed även deras befolkning och drabbar kanske främst spelarna medan det istället stärker de onda dolda makterna i bakgrunden. Vi borde istället angripa den onda kärnan, små grupper och individer av israelfolket som i verkligheten ligger bakom problemen och utövar den verkliga makten i det tysta, esse non videri, att verka utan att synas. Klicken, grupperingen, i den djupa staten i USA, med dess propaganda utskott och de facto kontroll av svenska media som är en del av maktkonstellationen. Vore det inte bättre att utnyttja matchen och situationen för att exponera de verkliga onda makthavarna istället för att försöka stoppa den.

    • Tanken med bojkott av matchen är säkert att detta initiativ skulle exponera just makthavarna. Jag tror att folk i allmänhet skiljer mellan ett lands politik och befolkningen, om än i varierande grad.

     • Det sättet att tänka och fungera är väldigt typiskt ”Svenskt”, ”eftersom vi tänker och fungerar så” så är det för en svensk helt självklart att hela värden måste ju fungera på samma sätt. Det tänkesättet och att fungera går igen i hela den svenska kulturen, som ”feminismen”, ”allas lika värde”, ”utjämning”, och en ”humanitära stormakten-tänkandet” osv. Hela världen skall anpassas till den ’överlägsna svenska modellen’ enligt svenskarna. Israel vet jag inte, men i hela Asien ses ett angrepp på en av deras personer eller regering som ett personligt angrepp på varenda individ i landet. Tänkesättet går även tydligt igen hos många andra länder, USA anser ju att deras version av ”demokrati” skall införas i hela världen, med våld om nödvändigt, det blir ju bäst för människorna så. Samma egen-attityd låg till grund för Tyskarnas försök till att erövra världen förra seklet, ”kriget som skulle göra slut på alla krig”, det tyska systemet ansågs överlägset alla andras, eller japanernas försök där ”alla länder skall intaga sin rätta plats” i hierarkin, naturligtvis med japan högst upp. Japanerna ansåg sig vara naturligt överlägsna alla andra i världen. Egentligen är det bara Kina som har lärt sig läxan. Min misstanke är att en bojkott av spelen får en bumerangeffekt, den snarare stärker det radikala ”klick-styret”, vilket i mycket stor uträckning drivs från etniska relationer i USAs djupa stat. Jag säger inte att vi inte skall agera, men jag säger att vi måste bli smartare för att få resultat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here