Partier som motsätter sig sanktioner mot Ryssland ökar i EU-valet

25
244
epa10016409 (L-R) Romanian President Klaus Iohannis, Italian Prime Minister Mario Draghi, Ukrainian President Volodymyr Zelensky, French President Emmanuel Macron and German Chancellor Olaf Scholz hold a press conference in Kyiv, Ukraine, 16 June 2022. French President Emmanuel Macron, Italian Prime Minister Mario Draghi and German Chancellor Olaf Scholz arrived on a night train from Poland to Kyiv and meet with Ukrainian President Volodymyr Zelensky, at a time when the country is pushing for EU membership. EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Detta är en artikel i RT som jag börjat läsa efter Rysslands angrepp på Ukraina. Då¨detta skrivs hör jag i radion att ”ryska påverkanskampanjer” inte drabbat Sverige. Vet någon var som menas med ”ryska påverkanskampanjer”? Finns ”påverkanskampanjer” från annat land, t.ex. från USA? Är denna artikel i RT ett inslag i en ”påverkanskampanj”? medverkar jag i en ”påverkanskampanj” genom att publicera detta? Om samma budskap finns i en artikel i etablerad press, som DN, i t.ex. Sverige – är detta då medverkan i ”rysk påverkanskampanj”

Nu över till artikeln https://www.rt.com/news/599052-eu-election-parties-results/

Hundratals miljoner människor i 27 EU-länder har lagt sina röster i parlamentsvalet, vilket visar ett växande stöd för konservativa och högerorienterade partier som trotsar blockets nuvarande politik, inklusive invandring, säkerhet och klimat.

De första prognoserna efter att vallokalerna stängde på söndagen tydde på ett förkrossande nederlag för Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Detta har redan lett till att Macron har upplöst landets nationalförsamling och utlyst ett extra parlamentsval.

”Frankrike behöver en tydlig majoritet för att kunna verka i lugn och samförstånd”, skrev Macron i ett meddelande på X (tidigare Twitter). ”Jag har förstått ert budskap, era bekymmer, och jag kommer inte att lämna dem utan ett svar.”

Det franska högerpartiet Nationell Samling fick över 30% av rösterna, mer än dubbelt så många som Macrons parti Renaissance, och partiets tidigare ledare Marine Le Pen förklarade att hon är ”redo att ta makten”.

Red: Medan Macrons parti fick omkring 15 % av rösterna fick Scholz parti, socialdemokraterna 14 %. Dessa går i bräschen för

Även om Le Pen har stött att ”defensiva vapen” ska skickas till Ukraina, motsätter hon sig att de ska användas för att slå till mot ryskt territorium, och hon hävdade att sanktionerna mot Moskva är ineffektiva och främst drabbar européer.

Tysklands styrande center-vänsterparti Socialdemokraterna fick ett nedslående resultat och hamnade efter högerpartiet Alternativ för Tyskland (AfD), som har motsatt sig västvärldens sanktioner mot Ryssland och är emot militärt stöd till Ukraina.

”Efter alla domedagsprofetior, efter de senaste veckornas spärreld, är vi den näst starkaste kraften”, sade AfD-ledaren Alice Weidel.

Nederländernas konservativa Frihetsparti (PVV), med Geert Wilders i spetsen, kom på andra plats med 17% av rösterna och spåddes gå från ett till sju mandat i Europaparlamentet. Wilders har uttalat sig mot att skicka militärt stöd till Ukraina och menar att ett stöd till Kievs krigsansträngningar kommer att leda till att den nederländska militären inte kan försvara landet.

Belgiens premiärminister Alexander De Croo meddelade sin avgång efter att hans parti Öppna VLD lidit ett katastrofalt nederlag och endast fått 5,8 procent av rösterna, medan högerpartiet Vlaams Belang och det flamländska nationalistpartiet N-VA fick över 14,8 respektive 14,2 procent av rösterna.

”Jag var galjonsfiguren i den här kampanjen. Detta är inte det resultat jag hade hoppats på och jag tar därför på mig ansvaret för detta resultat, det var inte meningen att det skulle bli så”, sade de Croo till journalister på söndagen. ”Från och med i morgon kommer jag att avgå som premiärminister och jag kommer att koncentrera mig helt på aktuella frågor.”

G Meloni

Den italienska premiärministern Giorgia Melonis högerparti Fratelli d’Italia (Italiens bröder) vann valet med 28% av rösterna och fick 28 mandat – en betydande ökning jämfört med valet 2019 då hennes parti bara hade fem mandat. Meloni, som är nuvarande ordförande för den högerorienterade gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR), har kritiserat Macron för hans kommentarer om möjligheten att skicka trupper till Ukraina och har uttalat sig mot de upptrappade spänningarna mellan Nato och Moskva.

Trots EU:s betydande högersväng och bakslag för etablissemanget på nationell nivå behöll mitten-vänster- och mitten-högerpartierna majoriteten i Europaparlamentet, där EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens Europeiska folkparti väntas få 181 platser.

 

Föregående artikelEuropa skämmer ut sig
Nästa artikelLägesrapport DCA och NATO
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. I Norden gick verkligen de röd-gröna och antifascistiska partierna oväntat bra. Tyvärr breder populism och högerauktoritära partier ut sig i Europa, som bara försvagar och förvärrar dessa länders redan utsatta sociala och ekonomiska läge i de egna länderna, som till exempel de trettio årens senaste utveckling (avveckling?) med nyliberal Berlusconism, som nu klassiskt gått från neoliberalismens stagnation just in i ett auktoritärt pre-fascistiskt stadium.

  Med Europas alltmer tilltagande stagnation börjar, förmodligen och tydligen, fler ur civilbefolkningen att dra slutsatser att den ökande militariseringen och stödet till ett evigt krig och underhåll av det rysk-ukrainska kriget, blir alltför kostsamt (i Washingtons värld betalar alltid Europa slutnotan) och det börjar bli dags för fredsförhandlingar (seriösa sådana där båda parter ingår och inga märkliga PR-möten med bara ”en part” som nu strax väntar i Schweiz).

  Förmodligen väntar territorieskiften, det som inte löstes, slarvigt nog av Jeltsin och andra, åren 1991-1992 måste nu 35 år senare ordnas upp; där det till exempel vare sig ryska (RSFSR) eller ukrainska (USSR) utan direkt av Moskva (SSSR) unionsskötta Sevastopol huxflux hamnade i Ukraina -mycket märkligt nog.

  För någon månad sedan uttryckte en av Estlands underrättelsetjänsters chefer att tio års krig kan vara att vänta framöver.

  Valresultaten i de Kontinentaleuropeiska länderna i Europavalen visar klart att det inte står på den politiska dagordningen, vad befolkningarna beträffar.

  Washington planerar – Europa betalar.

  Frågan är om detta sett till valresultaten i Europavalen?

  De partier som förordat förlängt krig på rysk-ukrainska fronterna har gått uselt. Det är ett statistiskt faktum.

  Några tio år till med krig i en helt stagnerad och fixerad front är inte att vänta, och den ukrainska (helt obegripliga) ensidiga fredskonferensen i Schweiz, nära förestående, löser inte krigets problem de heller, och känns även för mig, som anti-putinist, fullkomligt ogenomtänkta.

  Vad är då planterade nyheter från olika sidor? De förekommer självklart från alla sidor: Washington, London, Moskva och Kiev självt. Konstigare än så är det inte; och den kompletta, objektiva sanningen kommer inte heller från någon sida.

  Vi ser hur Washingtons ”Mellanösternpolitik”, 34 år i Osloavtalens anda, smulats sönder och samman på 200 dagar.

  Nu ser vi hur Washingtons politik med ännu ett planerat evigt krig i östra Europa också börjat malas ned av verkligheten.

  Valresultaten visar nämligen detta helt objektivt.

 2. De fredliga partierna ökade inte tillräckligt, vilket i min mening beror på att folket låter sig vilseledas av fulmedia, fastän de vet att fulmedia ljuger om allt möjligt, dygnet runt.

  Detta betyder nu att en mycket stor andel av folket i EU faktiskt förtjänar att skickas som kanonmat till krigets helvete, eller förtjänar att förlora sina söner, sina män, sina vänner eller bröder i kriget, tyvärr.

  Jag ber till Gud att alla ni som verkat för fred, t.ex. röstat för fredliga valsamverkande partier, får behålla era armar och ben, samt hamnar i Himmelriket för er insats.

  Jag ber också för de som gjort fel, för de vet inte vad de gör. Hoppas ni ångrar sig, visar skam och börjar göra rätt!

  Tusen tack för er goda intention och insats.

  • Det var inte Ryssland som gick till val väl. Osmart att anklaga Ryssland för ”EU valet”. Eller fick du inspiration från Clinton löjliga anklagelser kanske?

  • Du skriver ”Inte överraskad över att extremistiska högerpartier är välkomna av Ryssland.”
   Läser en kommentar på en blogg som är ett svar till en som undrar om Stalins skuld för andra världskriget, som får mig att tänka på din och andra (ex Johan de Nauclers) eviga försök at snacka om högerextremister och nazister i Ryssland, vad handlar det egentligen om?
   Jo det här:
   ”…….är att hela ansvaret för kriget har flyttats från Tysklands rygg till Sovjetunionens kommunistiska parti.
   Det var deras fel.
   Hitler var oskyldig: en krigsledare som kämpade för att skydda sitt folk från utrotning. En hjälte som ryckte segern ur käftarna på en förestående överraskningsattack.
   Det gör att både nazisterna och hela galaxen av östeuropeiska fascistiska kollaboratörer kommer undan. Det enda felet var Stalins. Och naturligtvis ryssarna som lydde honom. Det är på deras huvuden som de 27 miljoner döda i Det stora fosterländska kriget måste ligga.

   Och det finns fog för Ukrainas förbud mot kommunistpartiet och stärkandet av Bandera-fascisterna, för att riva ner minnesmärkena över Röda armén och ersätta dem med byster av vattenbärare för SS och koncentrationslägervakterna.
   Med andra ord, (…) en central punkt i Hitlers rehabiliterings-, antikommunistiska-, NATO-kollaboratör och östeuropeiska/russofobiska plattform, är inte baserad på bevis, som den går stick i stäv med, utan på ett lömskt försök att återupprätta en antidemokratisk, arbetarfientlig och proimperialistisk politik för att anpassa sig till det allmänna programmet för Full Spectrum Dominance.”

   Det är exakt det ni är ute efter när ni kommer dragandes med högerextremism och nazister i Ryssland.

   • Och snart kommer en ny reviderad hsitoria om ”de 60,000,000 som gasades ihjäl av Stalin.

    Därför uppmanas vi att offra vår välfärd för den ukrozionaziska saken fram tills 2026 till att börja med men ännu längre vid behov. ”Ryssland få inte vinna” säger partiledare (egentligen imperielakejer) i Sverige.

    • Enligt forskning dog drygt 700 000 under utrensningarna i slutet av 1930-talet. Sovjet mäktade ändå att besegra Hitler som satte in absoluta huvudstyrkan mot Sovjet.

   • USA:s vapenindustri producerar inte den grundläggande ammunition som krävs för att upprätthålla stödet till Ukraina och Israel, rapporterade Bloomberg den 8 juni. Detta är en extraordinär situation eftersom Rysslands väpnade industri blomstrar trots att den står inför stora västerländska sanktioner.
    Enligt tidningen har den amerikanska försvarsindustrin prioriterat tillverkning av högteknologisk ammunition och stoppat produktionen av grundläggande artilleri som 155 millimeters ammunition, den mest använda i de krig som utkämpas idag. USA står också inför en brist på basprodukter, såsom krut eller trinitrotoluen (TNT), för att producera denna ammunition och har varit tvunget att vända sig till andra länder, som Polen och Turkiet, för att få leveranser.

    Vid något tillfälle gjordes ett försök att ersätta 155 millimeters ammunition med högteknologiska projektiler på stridsfronten i Ukraina, men försöket misslyckades eftersom de nya vapnen neutraliserades av den ryska militären.
    ”Högteknologiska granater som var avsedda att ersätta den traditionella 155 mm ammunitionen misslyckades med ett tidigt test i Ukraina, när deras målsystem omintetgjordes av Ryssland”, rapporterade Bloomberg. ”Utsikten att framtida krig skulle kunna likna de malande strider som äger rum där har väckt farhågor om att USA:s arsenal en dag kan komma att tänjas till bristningsgränsen.”

    ”Skriften har varit på tapeten ett tag”, säger Stacie Pettyjohn, senior fellow och chef för försvarsprogrammet vid det oberoende och tvåpartiägda Center for a New American Security, till Bloomberg. ”Det har bara krävts kriget i Ukraina för att verkligen chocka Pentagons tjänstemän och kongressledamöter ur deras självbelåtenhet.”
    Sedan det kalla krigets slut på 1990-talet har Pentagon avyttrat eller försummat anläggningar som en gång användes för att tillverka allt från projektiler till krut, och istället fokuserat på att förändra krigföringen med högteknologiska vapen.
    ”Det som återstår är sönderfallande infrastruktur, föråldrade maskiner och en liten arbetsstyrka som inte kan hålla jämna steg med den växande internationella efterfrågan”, framhåller tidningen.

    Före den särskilda militära operationen i Ukraina var den amerikanska produktionen 14 400 granater per månad. Nu spenderar USA mer än 5 miljarder dollar på att se över åldrande fabriker över hela landet med målet att producera 100 000 155 mm granater i månaden i slutet av nästa år.
    Som byrån betonar är det en mobilisering som på grund av sin snabbhet och bredd inte liknar något annat sedan andra världskriget.

    Som en del av denna ansträngning har kongressen anslagit 650 miljoner dollar för en TNT-produktionsanläggning som kommer att ta två år att bygga, enligt Doug Bush, arméns främsta vapenköpare. Och Washington kommer att behöva finansiera inköp av allt som de renoverade anläggningarna producerar, kanske under många år.
    Men, som Bloomberg noterade, att få pengarna kan också vara det enklaste hindret att övervinna.
    – USA måste rusta upp gamla byggnader, bygga nya, köpa uppdaterade maskiner och anställa och utbilda arbetare. Miljöbestämmelser står i vägen. Och Pentagon kommer att behöva se till att anläggningar kan drivas på ett säkert sätt – ammunitionstillverkning är utsatt för bränder, explosioner och andra olyckor”, noterade tidningen.

    Bloomberg drar slutsatsen: ”Att öka ammunitionsproduktionen är en kostsam och tidskrävande verksamhet, och USA försöker komma ikapp i en tid av växande spänningar i Europa, Mellanöstern och Stillahavsområdet.”
    Washington trodde naivt att de svepande sanktionerna mot Moskva skulle kollapsa den ryska ekonomin och därmed dess militära operation mot Kievregimen. I stället har Ryssland inte bara övervunnit sanktionerna utan producerar nu artillerigranater i en takt som väst inte kan hålla jämna steg med.

    Det erinras om att Estlands försvarsminister Hanno Pevkur i november 2023 medgav att Ryssland avfyrade 70 000 skott om dagen, vilket innebär att motsvarande ett års europeisk produktion vid den tidpunkten avfyrades av den ryska militären var 10:e dag. Den förlamande bristen på artilleri nämndes också av Ukrainas försvarsminister Rustem Umerov i januari, som avslöjade att Ukraina inte kunde avfyra mer än 2 000 granater per dag.
    På grund av en allvarlig världsomspännande brist på artillerigranater medger västerländska analytiker att Ukraina sannolikt kommer att vara överlägset av Ryssland under åtminstone resten av året, men även med Kievs allierade som ökar produktionen kommer Ryssland realistiskt sett att ha fördelen under hela kriget.

    Även om Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy nyligen sa att det inte fanns några rapporter om artilleribrist, uppmanade han i en intervju den 21 maj med Reuters västerländska allierade att påskynda biståndet och sa att varje beslut de har fattat om militärt stöd till Ukraina har varit ”försenat med cirka ett år”. Även i detta mest desperata skede av kriget, ur Kievs perspektiv, kan Zelensky inte annat än vara otacksam och berättigad, även när väst kämpar för att övervinna sina industriella misslyckanden, särskilt eftersom Rysslands militärindustri är en rungande framgång trots sanktionerna.

 3. Jag läste intresserat inlägget ovan.
  Kan bara berätta jag inte är helt missnöjd med valresultatet i EU-valet.
  Inte heller är jag missnöjd med det svenska valresultatet som gick i motsatt riktning där istället ”ytterhögern” gick bakåt och istället Vänster- och Miljöpartiet gick framåt.
  Högerpartiet Sverigedemokraterna fick precis vad de förtjänade.
  Jag tror det kommer gå dåligt för Sverigedemokraterna i nästa riksdagsval om två år.
  Mycket talar för det då partiets vägval allt mindre följer väljarnas intressen.
  Sedan tror jag det är mycket bekymmer inom Sverigedemokraternas parti.
  Misstag och skandaler och grepp som inte hört hemma i svensk politik tidigare.
  I går läste jag på Fria Tider att Sverigedemokraternas egna evenemang ofta går i stilen som rena fyllefester.
  I fyllan och villan kan mycket hända. Kanske byter fruar med varandra och skandalrubriker och rättsliga efterspel?

  https://www.friatider.se/sd-petar-david-lang-efter-omstridda-sangen

  Sverigedemokraternas väljare har varit ovanligt tålmodiga på grund av kärnfrågan men om denna fråga får allt mindre fokus på grund av olika omständigheter så minskar tålamodet och potentiella väljare söker sig till andra partier.

  En som jag skulle önska läser ovan inlägg från Redaktören och RT är högerpolitikern Thoralf Alfson.
  Bara för att han skulle få en upplysning om att allt inte är som han tänker och vill.
  Föra sin egen talan gör inte en framgångsrik politiker.

  • Så är det säkert. Till en av de stora politiska konsterna hör självinsikt, självkritik och ödmjukhet som redan den store romaren Marcus Aurelius skrev om i sina vida berömda ”Självbetraktelser” för över 2 000 år sedan.

   Hade svenska sverigedemokrater, liksom franska och italienska högernationalistiska politiker tagit sig igenom denna hyfsat tunna bok med maktens visheter, på drygt 150 sidor, hade de självklart sedan länge lämnat dessa socialt och ekonomiskt helt improduktiva partier.

   Idag segrar partier med en uppsättning av känslor, flaggor och fraser som få kan vare sig äta eller betala med i sin vardag.

   Europa har låtit sig smittas av det amerikanska känsloviruset i politiken.

   Hade vi alla haft insiktsfulla politiker som Marcus Aurelius skulle Europa lätt kunna hoppa över denna kommande epok av europeisk Fascism 2.0.

   • ”Europa har låtit sig smittas av det amerikanska känsloviruset i politiken.”

    Nej, nu är det tvärt om Johan,
    Det är nu Europa som ska påverka de amerikanska väljarna så de blir inspirerade att välja Donald Trump till ny president i november.

    Med Donald Trump som president kommer den aggressiva amerikanska Demokratimissionen få stå tillbaka på grund av ökade nationella ambitioner och en minskad utrikespolitik från USA.
    Det innebär att det militära stödet till Ukraina kommer minska avsevärt och USA kommer få ett bättre förhållande till Ryssland precis som Vladimir Poutin önskar.
    Det kommer göra att krigsrisken i Europa minskar och Sverige tvingas minska den militära upptrappningen på grund av ekonomiska prioriteringar.

    Jag måste säga dig Johan att jag tar tusen gånger hellre fred och avspänning än EU:s och NATO:s utvidgning som för de utsatta länder i Öster skapar splittring och kaos.

    Det är dags nu att hejda Demokraten innan han sätter Världen i brand.
    Jag litar på Donald Trump just i det fallet.
    För där kommer han göra allt för att sätta foten på bromsen.

    Jag tycker du ska akta dig noga för de där Demokratiska Liberalerna.
    För det är dem som är de verkligen krigskåta.
    Och dit kan du räkna så gott som alla politiska krafter som finns samlade i Västvärldens regerande Demokratiska partier.

    Jag tror om Demokratin kan hållas tillbaka kan det våras för radikala politiska krafter där herr Penning i sin ständiga jakt efter mera tvingas bort från den politiska arenan.

 4. Fransmännen vill ha Fred och vill EJ skicka in egna soldater till döden. Macron har sedan vintras hotat med egna militären och även Nato upprepade gånger. Då man sett att de gått åt skogen för Ukraina. Jag förstår fransmännen. Varför ska dom skicka egna militären till döden och samtidigt utvidga detta till ett fullskalig krig mellan Ryssland och Nato. Ukraina är EJ ens ett EU eller Nato land. Det var massor med protester mot detta av Macron även av oppositionen. Det gick åt skogen för Sholtz socialdemokrater i Tyskland också där Tyskland märkligt nog varit största militära och ekonomiska givaren i Europa. Utan att räkna Usa då. När gäller Europa. Även tyska utrikesministern som tillhör gröna gjorde katastrof val. Slovakiska ledaren Fico är tillbaka med besked. Såg han ge intervju där han sa att Mig-planen som skänktes till Ukraina förut gjordes på HELT olagligt sätt. Och han ska gå till botten med detta för att bevisa det öppet. Undrar hur mycket olagligt som skett här under krisen=skämt för jag vet att de massor. När gäller Sverige och dom viktigaste frågorna så var Fred på 1a plats. Att stötta Ukraina var på 8e plats. Man kan välja hur man vill tolka detta. Men både SvT och tv4 var ytterst bedrövliga. Det står ju klart och TYDLIGT att fortsätta hjälpa Ukraina var på 8e plats och Fred var på 1a plats. Varför hela tiden säga att detta Eu val är Ukraina val och att Ukraina är viktigaste frågan för väljarna när de EJ stämmer SKIT någonstans. Många är trötta nu och vill ha Fred på ett eller annat sätt. Vad gäller Macron hoppas jag han ryker. Han är farlig. Det har visat sej att han skickat redan flera hundratals såkallade militära rådgivare till Ukraina vilket är allmänt känt. Hoppas Le Pen kommer till makten. Kanske kan något då annorlunda ske ihop med Fico och Orban som är ensamma. Italienska Meloni har visat sej vara största besvikelsen sedan hon tog över. Hon höll EJ för pressen och kastade in handduken första veckan som en nickedocka

  • Jag har inte följt de nyhetskanalerna och det du skriver om. Men om det stämmer att de sagt att Ukrainafrågan kom på 1:a plats trots att det var fred som skulle vara där och Ukrainastöd först på 8:e plats för svenskarna, då kan man verkligen tala om påverkansoperation!
   Sånt de anklagar andra för. Projektion kallas det visst.

   För att citera Tucker Carlson ur en intressant intervju om gängbrottsligheten där som de fått bukt med och finns att läsa på News Voice: ”Den verkliga striden står mellan människor som ljuger med avsikt och människor som försöker berätta sanningen. Det är mellan gott och ont, och mellan ärlighet och falskhet”.
   En läsvärd och tankeväckande intervju av Tucker Carson som rekommenderas.

 5. Det florerar rykten om att Frankrikes ”President” Macaroni ska avgå? Är det nån som vet nåt om det?

  • ”Är det nån som vet nåt om det?”
   Jag tror det.
   Nyval i Frankrike betyder inte att presidenten avgår.
   Tillsvidare sitter Emanuel Macron kvar som president i Frankrike.
   Macron har nu uppmanat partier både till höger och vänster att mobilisera mot vad de kallar ”extremhögern” Nationell Samling Marine Le Pens parti.

   Själv bryr jag mig inte om Katten är röd eller brun, bara den jagar de krigiska demokratiska råttorna.
   Jag tror om radikala partier kan i någon mån enas mot en liberal Demokratisk fiende bland ”mittens” partier ökar möjligheten att nå en rättvisare Värld som inte nyttjas och kontrolleras av Kapitalismen i Västvärlden.

   Tänk noga på att radikala partier, ytterkantspartier, kommunister, högerextrema eller vad Demokrater kallar dem, inte är Kapitalismens tjänare.
   Kapitalismens tjänare består istället av partier i och runt Demokratins politiska mittpunkt.

   Demokratin vill helst se Demokratin som en vertikal sträcka mellan vänster och höger.
   Det är av flera skäl, bland annat av traditionellt Västerländskt tänkande som en resa mellan födelse och död.
   Mittpunkten där är när livet anses på topp.
   Mitten samlar också flest för att få lite av det ena men också av det andra för att vara alla till lags.

   Därför blir också mitten Status Quo där inget radikalt kan hända.
   Det är det här som är Borgarens bästa läge för att styra samhället.
   Få protesterar eller vill annorlunda. Alla är med.
   Precis som Socialdemokratin, som vill ha alla med och utbringar löften både till vänster och höger.

   ——–

   Jag ser politiken något annorlunda. Mer av Österländsk modell.
   Som en cirkel som har en skarp gräns i sin övre del.
   Den övre delen är Auktoritär och Radikal samt den undre delen Frihetlig och Kapitalistisk.

   I den under delen samsas alla Demokratiska partier i de Västerländska parlamenten.
   De finns i cirkelns undre del både i dess vänstra och högra del men når aldrig till den övre delen som Borgerligheten klassat som ”Förbjudet område”.

   Därför menar jag att det krävs att folket trotsar Borgerligheten för det ska bli möjligt att uppnå någon förändring.
   De radikala vänstervindarna blåste för hundra år sedan och gav möjlighet till förändring.
   Idag har dessa vindar mojnat men istället blåser radikala högervindar över Europa.

   Jag är en av dem som vill vi tar chansen till förändring.
   Hur den blir tror jag folkets rättvisa kommer bestämma men viktigast är idag, liksom för hundra år sedan, att förgöra Borgarens envälde och låta makten övergå till det arbetande folket.

   Borgaren försöker skrämma med de radikala.
   Men det är bara för att behålla sin egen makt.
   Över Dig.

 6. Macron said he will not resign, no matter what the result of the snap parliamentary elections – Le Figaro

  Macron har sagt att han skall utlysa nyval, samtidigt säger han att han inte tänker avgå.
  Vem vill gå och rösta om han inte avgår. Skulle vilja veta hur deras system fungerar.
  Kan han vägra avgå?

  • Macron är folkvald som president liksom Vladimir Poutin så visst borde han kunna vägra avgå.
   Folket har ju inte krävt något annat ännu.
   Nyvalet som jag förstår ska gälla regeringen som just nu består av Macrons liberala parti som ifrågasätts ha tillräckligt stöd från folket.

   Vad som händer efter nyvalet vet vi inte.
   Det beror på hur partierna kan locka till sig väljarna.
   Demokratin består av löften som tyvärr aldrig garanteras i handling.
   Väljare i en Demokrati kan bara ana och hoppas.
   Det enda väljarna kan lita på i en Demokrati är att Borgerligheten behåller makten.

 7. Något man måste tänka på är att Demokratin är opålitlig.
  Därför väljare lockas med löften.

  Löften är inte handling.
  Löften är något man lovar och inte alls tvingas hålla i en Demokrati.
  Folk och väljare kan alltså bara hoppas.

  Den auktoritära staten lovar inget. Den visar handling istället.
  Ofta utifrån någon plan.
  Väljare i en auktoritär stat vet alltså vad de får.

  Radikala partier och radikala löften i en Demokrati är alltså ett högst osäkert kort.
  När radikala partier inom Demokratin ställs inför Borgarens makt så är därför risken stor att de avradikaliseras och fogar sig och blir till en del av Borgarens makt.

  Detta hände i Grekland för något tiotal år sedan när ett vänsterradikalt parti genom valresultat från folket och blev regeringsparti men som då tämligen genast började föra samma nyliberala politik som det parti som röstats bort. Jag tror det var Socialdemokrater.

  Likadant i Italien ganska nyligen då ett högerradikalt parti fick makten men som genast drog sig åt den liberala mittenpolitiken som är gällande inom EU.

  Demokratin bör ifrågasättas, därför egentligen ger den ingen valfrihet för folket.
  Det är endast Borgerligheten som ges valfrihet i Demokratin.
  Och denna valfrihet hanteras i Europa av EU-kommissionen.

  Den som la sin röst i EU-valet lade alltså sin röst för Borgerlighetens valfrihet.
  Eller Borgarens makt om man så vill.

  Jag vet inte riktigt hur vi ska få en folkmakt.
  Kanske förändringen måste ske utifrån?
  Om Asiens auktoritära länder kan samla sig, och göra ett uppror mot Västerlandets Demokratiska tryck?

 8. Så var det HELT hållet. Såg de upprepade gånger listan. Fred var 1a. Fortsätta stötta Ukraina var 8e plats. Sedan var klimatet högt på tapeten också. Men vad gäller fred ensamt Fred utan nåt tillägg var det på 1a plats. När gäller fortsätta stötta Ukraina var de på 8e plats. Såg listan säkert 5gånger på båda kanalerna SvT och tv4 1000procent

 9. Nyliberal, kapitalistisk politik skapar alltid grogrund för fascism. Många här som verkar vilja avveckla demokratin men inte är det väl demokratin som är problemet!? Jag skulle snarare säga att det i så fall är en demokrati som vilar på kapitalackumulation och inte på det mänskliga behovet.

  Pratade med ett litet gäng sossar igår om EU-valet och naturligtvis ansåg de att den viktigaste frågan var att ”besegra Putin”. De hade en lite märklig definition av Ryssland som ”kommunistisk diktatur”.

  • I ett Frihetligt samhälle kommer Demokratin alltid bli Borgerlig och just därför har jag blivit motståndare till Demokratin.

   Borgaren erbjuder FRIHET. Människan är en frihetssökare och därför kommer få rösta emot i så kallade ”allmänna” och ”fria val”.
   Därför kommer alltid en Demokrati stå bakom en Frihetlig ideologi.

   Även jag står bakom FRIHET men den måste fördelas så den kommer fler till del.
   Som exempel, ett förslappat samhälle där allt färre vågar röra sig ute och på allmänna platser därför de känner otrygghet är inte någon frihet.
   Ej heller ökat våld och ökad korruption i samhället är någon frihet.
   Tvärs om, du tvingas till anpassning.

  • ”Många här som verkar vilja avveckla demokratin men inte är det väl demokratin som är problemet!? Jag skulle snarare säga att det i så fall är en demokrati som vilar på kapitalackumulation och inte på det mänskliga behovet.”

   Det låter som du är lite fixerad vid Marxismens dogmer.
   Kan säga att det är för mig liksom för de flesta andra att Marxism är något som jag inte studerat ingående.
   Man vet mest bara önskemålet:
   Kommunism.

   Angående tveksamhet till Demokratin hörde jag nu på SVT att det folkvalda Europaparlamentet inte har något inflytande över Europas vapenleveranser till Ukraina.
   Därför Europas utrikes- och säkerhetspolitik ligger utanför EU-parlamentet.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-kan-politiken-forandras-av-eu-valresultat-2024

   Vi ser liknande situation här i Sverige där NATO medlemskap ej tillfrågats folket genom Demokratin.

   Frågan är, vad ska vi då ha Demokrati till när de mycket viktiga besluten bestäms genom Diktatur?

   Till sist förstår jag inte vad Nyliberal, kapitalistisk politik har med Fascism att göra.
   Skulle så vara fallet hade USA varit en Diktatur för länge sedan.

   För mig har Fascism närmast med auktoritär ultranationalism att göra.
   Sådant vi såg till exempel i Ukraina.
   Högra Sektorn, Svoboda med flera vad de nu hette.
   Det finns många inlägg om dessa ultranationalister här på Global Politics.
   Dessa hade våldet som medel, och det är precis vad fascister är.
   Fascister vill styra samhället med våld.
   Fascister är hårdföra och därför uppstod detta häpnadsväckande krigsskådespel vid Azovstålverket i Mariuopel som nu är återtaget av Ryssland som en del av Specialoperationen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here