Skandalomsusad israelisk ”räddningsgrupp” underblåser förfalskningar om 7 oktober

9
1047
Personer i Zaka

Max Blumenthal publicerade detta 6/12 på https://thegrayzone.com/2023/12/06/scandal-israeli-october-7-fabrications/

Den israeliska ultraortodoxa räddningsgruppen ZAKA, som grundades av en serievåldtäktsman känd som ”Haredi Jeffrey Epstein”, är ansvarig för några av de mest obscena förfalskningarna efter 7 oktober, från halshuggna spädbarn till ”massvåldtäkt” till ett foster som skurits från sin mamma.
Både utrikesminister Tony Blinken och president Joseph Biden har upprepat ZAKA:s bevisligen falska vittnesmål om Hamas grymheter.
ZAKA, som anklagas för ekonomiskt bedrägeri, utnyttjar publiciteten kring den 7 oktober för att samla in aldrig tidigare skådade summor pengar.

Dess rival, United Hatzalah, har spunnit ut falska berättelser om bebisar som bakats i ugnar när de närmar sig ett insamlingsmål på 50 miljoner dollar.
Under en senatsutfrågning den 31 oktober om Israels krig i Gaza, gav utrikesminister Antony Blinken sin motivering till varför han avvisade en vapenvila. Med så mycket känslor som en dyster medarbetare i det demokratiska partiet kunde uppbåda, trollade Blinken fram en hemsk scen som skulle illustrera Hamas grymhet och omöjligheten att förhandla med en sådan organisation: ”En ung pojke och flicka, 6 och 8 år gamla, och deras föräldrar runt frukostbordet”, intonerade Blinken. ”Pappans öga sticks ut framför ögonen på hans barn. Mammans bröst avskuret, flickans fot amputerad, pojkens fingrar avskurna innan de avrättades.”

Utrikesministern drog slutsatsen: ”Det är vad detta [israeliska] samhälle har att göra med.”

Även om Blinken inte angav källan till sitt oroande påstående – och inte uppmanades att göra det av någon senator – matchade det vittnesmål som lämnats av Yossi Landau, verksamhetschef för södra Israels region för en religiös organisation för ”identifiering av katastrofoffer” som kallas ZAKA. Landau har sedan den 12 oktober återgett olika former av den berättelse som Blinken refererade till och som beskriver hur militanta Hamasmedlemmar brutalt stympade och dödade ett 6 och 8 år gammalt barn och deras föräldrar i Kibbutz Beeri innan de åt middag i deras hem.

Trots att flera potentiella vittnen befann sig i Beeri innan ZAKA anlände för att samla in döda kroppar, har oberoende vittnesmål som bekräftar Landaus påstående ännu inte dykt upp. Det finns heller inga uppgifter om att syskon i åldern 6 till 8 år skulle ha dött i Beeri den 7 oktober. Några uppgifter om ett litet barn som dödats på det sätt som Landau beskrev finns inte heller, liksom inga foton av den mördade familj som han beskrev. Faktum är att de enda syskonen i närheten av denna åldersgrupp som dog i samhället den dagen – de 12-åriga tvillingarna Liel och Yanai Hetrzroni – dödades av israelisk stridsvagnsbeskjutning.

Landaus berättelse – och i förlängningen även Blinkens vittnesmål inför senaten – verkar därför ha spunnits ur tomma intet; ett cyniskt påhitt avsett att dramatisera Hamas påstådda barbari i syfte att vidga det politiska utrymmet för Israels härjningar på Gazaremsan. Som denna undersökning kommer att visa var Landaus berättelse bara en av många skrönor som kokats ihop av en liten krets tvivelaktiga personer som har lyckats forma den officiella berättelsen om den 7 oktober i västmedia.

Även om israeliska tjänstemän spelade en central roll i Tel Avivs desinformationskampanj kring händelserna den 7 oktober – till exempel påstod de felaktigt att kropparna av döda judiska spädbarn hittades dinglande från en tvättlina i en kibbutz – har de mest inflammatoriska anklagelserna kommit från en samling ultraortodoxa frivilligorganisationer som ZAKA. Även om ZAKA specialiserar sig på ”insamling och bortskaffande av kroppar”, har gruppen inga koronära referenser och bemannas av massor av dåligt utbildade volontärer.

Från att ”bekräfta” den bedrägliga historien om halshuggna spädbarn som hittats i en kibbutz till att uppenbart hitta på andra historier om Hamas-krigare som skär ut foster ur gravida kvinnors kroppar, skär av en liten flickas arm och bakar en baby i en ugn, har ZAKA och rivaliserande grupper visat en anmärkningsvärd förmåga att förse media med fördärvliga historier om påstådd Hamas-brutalitet. På så sätt har de beväpnat västerländska ledare som Blinken och president Joe Biden med den berättelse som de skulle använda som vapen för att blockera förslag om vapenvila och åter beväpna en militär som har dödat över 15 000 civila i Gaza på mindre än två månader.

ZAKA står nu i centrum för Tel Avivs kampanj för att övertyga världen om att Hamas inte bara våldtog israeliska kvinnor den 7 oktober, utan har fortsatt att misshandla kvinnlig gisslan sedan dess. Israels nyligen avslöjade, faktamässigt ifrågasatta ”Civilkommission om Hamas brott mot kvinnor och barn den 7 oktober” är i hög grad beroende av grafiska andrahandsuppgifter från ZAKA. Ändå har man inte lyckats få fram ett enda förstahandsvittnesmål eller en enda video som styrker anklagelserna om massvåldtäkt.

_____________________________________________________

Påståendet letade sig sedan till CNN, som ägnade nästan en hel timme av sin sändning på bästa sändningstid åt det inbillade illdådet baserat på ”bekräftelse” från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. USA:s president Joe Biden upprepade sedan påståendet och förkunnade sömnigt under en presskonferens att han hade sett ”bilder på terrorister som halshugger barn”. Presidenten ignorerade därmed uppgifterna om bekräftade dödsfall från den 7 oktober, som visade att endast en bebis, en 10 månader gammal Mila Cohen, hade dödats.

Inom kort tvingades både CNN:s Sara Sidner och Bidens Vita hus att ta tillbaka sina påståenden om halshuggna spädbarn.

”Presidenten baserade sina kommentarer om de påstådda grymheterna på påståenden från Netanyahus talesman och medierapporter från Israel”, klargjorde Vita huset.

USA:s vicepresident är känd för positiv uppfattning av Isarels president, palestiniernas bödel.

Netanyahu och de israeliska medierna hade under tiden baserat sina påståenden helt på uttalanden från ZAKA:s Landau.

Kanske hänförd av sin förmåga att mobilisera Israels propagandaarsenal och manipulera ledarna i sitt eget land och den globala supermakt som sponsrade det, utökade den religiöst nationalistiske aktivisten snart sina utstuderade påhitt om händelserna den 7 oktober.

I en intervju den 12 oktober med den av det israeliska utrikesdepartementet finansierade kanalen i24 hävdade Landau att när han gick in i ett hem i Kibbutz Beeri ”såg vi en gravid kvinna ligga på golvet, och sedan vände vi på henne och såg att magen var uppskuren, vidöppen.

Det ofödda barnet, som fortfarande var sammankopplat med navelsträngen, hade huggits med en kniv. Och mamman sköts i huvudet. Och man använder sin fantasi för att försöka lista ut vad som kom först.”

Landau verkar ha utformat detta vittnesmål baserat på ett rykte som en anonym militärkälla spridit på nätet två dagar tidigare.

Enligt källan var det förmodat gravida offret 30 år gammalt. Enbart detta misskrediterade Landaus påstående, eftersom de enda kvinnliga offer som registrerats i eller omkring Beeri var 44-åriga Rinat Segev Even och 22-åriga Tair Bira – och ingen av dem var gravid. Faktum är att inga gravida kvinnor registrerades bland dem som dödades den 7 oktober.

Kibbutz Beeri förnekade tyst Landaus påståenden i ett uttalande den 3 december till den israeliska tidningen Haaretz och förklarade att ”historien om den gravida kvinnan som rapporterades av ZAKA inte är relevant för Beeri”.

En källa som deltog i undersökningen av kropparna förklarade för tidningen att ”de frivilliga är inte patologiexperter och har inga professionella verktyg för att identifiera den mördade personen och hans ålder, eller för att förklara på vilket sätt han slaktades.” Den israeliska polisen hävdar å sin sida att de inte har några uppgifter om händelsen.

Landaus nästan absurt grafiska fabel förstärktes ändå av den israeliska militärens officiella konto på sociala medier, som hävdade att de hade foton av brottet som de inte kunde publicera eftersom de riskerade att bryta mot Twitter/X:s användarvillkor.

Trots Israels iver att visa upp grymheterna den 7 oktober, oavsett hur ohyggliga de var, verkar bilderna inte ha materialiserats i något forum.

I ett desperat försök att bekräfta Landaus tvivelaktiga påståenden skapade en israelisk användare av sociala medier en video som kombinerade ZAKA-volontärens vittnesmål med bilder på en mexikansk drogkartell som torterar en fånge till döds.

Den falska videon blev snabbt viral i hebreiska sociala medier och uppmärksammades även av den israeliske presidenten Isaac Herzogs fru. I en debattartikel i Newsweek den 22 november hävdade Israels första dam Michal Herzog att ”en Hamas-video från en kibbutz visar hur terrorister torterar en gravid kvinna och avlägsnar hennes foster”.

Naturligtvis existerade ingen sådan video.

Den enda källan var Landau, mästerberättaren från ZAKA.

Under tiden insisterade Landau på att han ”såg 20 barn skjutas, brännas och staplas i två högar”.

Han tillade att barnens händer hade bundits innan de påstods ha bränts av Hamas-militanter. Detta var dock en absolut omöjlighet, eftersom totalt 13 barn dödades under attacken den 7 oktober – och de flesta som hittades på en enda plats var 3. Och som The Grayzone tidigare avslöjat, den största högen av brända israeliska kroppar i Kibbutz Beeri brändes efter att den israeliska militären beslutat att medvetet beskjuta ett hem fyllt med 13 israeliska fångar.

Landau berättade sedan för i24 att han gick in i ett grannhus och bevittnade ännu en fruktansvärd grymhet:

”I vardagsrummet ser vi två föräldrar, mor och far, med händerna bundna bakom ryggen. Vid deras sida låg två små barn, även de med händerna bakbundna. De brändes alla till döds. Terroristerna satt vid bordet och åt medan de brände dem till döds.”

Det falska vittnesmålet gav snabbt eko på Capitol Hill i Washington, där det upprepades nästan ordagrant av utrikesminister Blinken under en senatsutfrågning den 31 oktober.

Det falska vittnesmålet gav snabbt eko på Capitol Hill i Washington, där det upprepades nästan ordagrant av utrikesminister Blinken under en senatsutfrågning den 31 oktober. Som förklarats ovan finns det helt enkelt inga uppgifter om några barn som dödats på det sätt som Landau beskrev, eller några döda i åldrarna 6 och 7 som han påstod. (Blinken sade att de var 6 och 8 år). Den närmaste matchningen bland alla de som dödades den 7 oktober var Eitan och Alin Kapshitter, som var 5 respektive 8 år gamla.

De dödades dock inte i ett hus, utan i en bil när deras föräldrar tragiskt nog av misstag körde in i korselden mellan israeliska styrkor och Hamasstyrkor.

Samtidigt som Landaus makabra berättelser genererade internationella rubriker kom hans kollega på ZAKA, Simcha Dizingoff, med några egna historier som var gjorda för att konsumeras av utländska medier.

Dizingoff beskrev ett besök i Kfar Aza den 11 oktober och berättade för The Guardian att han såg ”en kvinna, naken från midjan och nedåt, [som] hade böjts över en säng och sedan skjutits i bakhuvudet. När teamet försökte flytta henne rullade en skarp granat ut ur hennes knutna hand.”

Med tanke på att den israeliska armén redan hade utrymt kibbutzen den 11 oktober väckte hans berättelse allvarliga frågor. Hur kunde arméns bombexperter missa en skarp granat i handen på en naken kvinna som låg utsträckt över en säng? Och varför har Israels nybildade ”civila kommission om Hamas brott mot kvinnor och barn den 7 oktober”, som frenetiskt letar efter minsta lilla bevis för att Hamas är inblandat i massvåldtäkter, hittills inte nämnt denna chockerande händelse?

Ändå fortsatte Dizingoffs fantasi att snurra, när han påstod sig ha sett ”ett barn, ungefär sex år gammalt, som hade dödats av en kniv som hade stuckits in i hans skalle”.

Det officiella dödsregistret från Kfar Aza visar att inget barn yngre än 14 år dödades i kibbutzen, vilket gör Dizingoffs version av händelserna praktiskt taget omöjlig. Precis som med Landaus grafiska fabler tillhandahöll Dizengoff ingen dokumentation för att backa upp sina påståenden – inga mobilfoton, rättsmedicinska bevis eller ens bekräftande vittnesmål.

Hur cyniska ZAKA:s påhitt än kan verka, så var de helt i linje med organisationens och dess grundares etos: en organisation som slussade miljoner från donatorer till sina egna dekadenta syften.

Från en rapport av israeliska YNet om ZAKA:s grundare Yehuda Meshi-Zahav
Grundat av ”Haredi Jeffrey Epstein”, korruptionsbefläckade Zaka samlar in en förmögenhet från 7 oktober-fabulism
ZAKA grundades officiellt 1995 med syftet att göra det möjligt för ultraortodoxa judar som inte tjänstgör i Israels militär att bistå vid säkerhetsoperationer genom att samla in kroppar och kroppsdelar från personer som dödats i olyckor eller konflikter, tvätta bort deras blod och ordna med korrekt religiöst omhändertagande. Enligt ZAKA:s webbplats arbetar gruppen ”i nära samarbete med Israels utrikesministerium, IDF och andra statliga organ”.

Gruppens grundare, Yehuda Meshi Zahav, en ultraortodox höjdare från en rabbinfamilj som hade bott i Jerusalem i 11 generationer, drev Zaka fram till mars 2021. Samma månad, efter att ha vunnit det prestigefyllda Israelpriset ”för bidrag till samhället” – som tilldelades honom av den nuvarande försvarsministern Yoav Gallant – bombarderades Meshi Zahav av en våg av anklagelser om sexuella övergrepp och våldtäkt från personer av båda könen, inklusive barn.

Redaktören: Jag har strukit det fortsatta avsnittet om sexanklagelserna mot ZAKA-grundaren Yehuda Meshi-Zahav.

År 2022 fastställde en Haaretz-undersökning att ZAKA ökade sin andel av den statliga finansieringen genom att ljuga för den israeliska regeringen och blåsa upp antalet frivilliga med 2 000. Landau verkade vara inblandad i bedrägeriet och hävdade 2019 att hans grupp övervakade 3 000 frivilliga när det i själva verket bara var cirka 1 000 som var aktiva.

Att ljuga stort i Las Vegas
”Vi såg en liten bebis i en ugn. De jävlarna stoppade in dessa bebisar i en ugn och [satte] på ugnen. Vi hittade barnet några timmar senare”, förklarade Eli Beer, chef för United Hatzalah den 30 oktober, och påminde om sin organisations räddningsaktion i södra Israel tidigare samma månad.

Klädd i den orangefärgade säkerhetsväst som har blivit United Hatzalah-volontärernas varumärke, stod Beer inför en publik av förmögna sionister som samlats i Las Vegas, Nevada, för det årliga toppmötet med Republican Jewish Coalition (RJC). Konferensen hölls på sin traditionella plats, Venetian Resort, som grundats av dess främsta finansiär, den avlidne Likudnik-oligarken Sheldon Adelson. Samtidigt som Adelson och hans fru Miriam betalade ut hundratals miljoner dollar till Netanyahu-vänliga medier lyckades de placera sig som de största enskilda donatorerna till Donald Trumps presidentkampanj 2016.

Redaktören: Grayzone har en utförlig beskrivning av United Hatzalah, som verkar arbeta på samma sätt som Zaka. Har strukit detta.

 

Föregående artikelFred för Ukraina: Tysk general, ambassadör och f.d. biträdande FN-generalsekreterare. 
Nästa artikelVärldens arbetare upplever den största minskningen av reallönen på 100 år
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Att apartheid israel är en nation av LÖGNHALSAR det vet alla de som inte är Uffe typer och är för folkm….

  Att apartheid israels lögner skulle räcka minst en hel jorden runt varav det veta också alla utom sionister och jourhavande lögnare till salu

  Att apartheid israels egentliga mål är ”Stor israel” – det vet hela världen utom de som ingår i marktjuvarnas harem (västerländska politiker och mediefolk)

 2. Lögnen och propagandan som politiska vapen, hjärntvättar både politiker i väst, liksom vanligt folk. Den som kontrollerar informationsflödet vinner opinionen på sin sida (är tanken). Vi har konstaterat att det stämmer ganska väl med faktiska omständigheter särskilt i Ukraina konflikten. Sanningen brukar dyka upp betydligt senare som vi vet, fast den vill makthavarna gärna också censurera, eftersom den går på tvären mot den propagandabild som de de redovisat och inbillat svenska folket. De vill helst undvika att stå inför förödmjukelsen och skammen av sina förvridna propagandalögner. Svinen som har bjudits in i SVT och framhärdat sina övertygelser och ståndpunkter i Ukrainakonflikten har haft FEL hela tiden. Men de har inte ryggrad nog att erkänna det.
  Men propagandan fortsätter ändå, för vi är ju nu en del av ”EU:s UTRIKESPOLITIK”.

 3. Det verkar som om all information om pågående världshändelser först måste tvättas av USA:s lögnaktiga: propagandacentraler ute i Europa, för att sedan finna sin väg via ”politiska raster” in i borgerliga svenska etablerade Stats-medier. (STASI-FASONER).
  Nu får vi även flitigt ta del av utstuderade propaganda-dokumentärer om Ukraina, producerade av USA, Tyskland, och England, eller Frankrike, med ”känslosamt innehåll som är riktade ”påverkansoperationer”mot offentligheten.
  Man bör helt enkelt inte fästa minsta tillit eller trovärdighet till sådant materia, eftersom syftet med dessa så kallade dokumentärer eller ”dokument utifrån”, så gott som aldrig visar hela bilden av en händelse, utan endast utvalda delar.
  När fick vi senast se en Rysk dokumentär om Ukraina t.ex? Där finns säkert massor av arkivmaterial som aldrig kommer att visas i Svensk Television. Det kan man nog vara övertygad om.

 4. Det är sannolikt att Putin önskat sig ett nytt västligt mediafokus, bort från hans invasion av Ukraina. Lustmord på 1200 judar och gisslantagande fyller en långsiktig funktion från både Moskvas och Teherans horisont, särskilt som USA´s snickrande på fred mellan Israel och Gulfstaterna är så förhatligt för shiai-slamister. Teheran är Hamas primära finansiär och internationell destabilisatör.

  Det är Ukrainas folk som är angripet och försvarar sig, men utan stöd från väst skulle de bli nermalda med tiden. Skälet till att det inte kan tillåtas är Ukrainas storlek, tiotals miljoner ukrainska flyktingar kan anpassa sig kulturellt men det finns inte kapacitet att härbärgera dem.

  Omfattningen av krigen och mediauppmärksamhet står inte i proportion, den ryska invasionen av Ukraina är dussintals gånger större och mer långvarig än Hamas terror och Israels svar. Hamas val av tidpunkt för attack står att finna i Moskva och Teheran.

  • Här är dagens svenska huvudnyheter

   Kl 12:00 Putin, Putin, Putin (med inslag av bluff expert)

   Hamas, Hamas, Hamas. (med inslag av endast sionist och bluff expert)

   Iran, Tehran. Tehran, Iran, Iran/Iran.
   (uttalande från en sk ”Iran kännare” från FOI – ett bluff experternas tillhåll)

   Nu till vädret: det blir rejält med snö i södra och mellersta Sverige.
   Övriga landet kallt men soligt.

   Nästa nyhetsuppdatering kl 16:00.

   Putin, Putin, Putin (med inslag av bluff expert)

   Hamas, Hamas, Hamas. (med inslag av endast sionist och bluff expert)

   Iran, Tehran. Tehran, Iran, Iran/Iran.
   (uttalande från en sk ”Iran kännare” från FOI – ett bluff experternas tillhåll)

   Nu till vädret: det blir rejält med snö i södra och mellersta Sverige.
   Övriga landet kallt men soligt

   Upprepa/rulla hela dan

 5. ”Skratt”..så traagiskt..men inga av deras lögner tar slut, förrän människor slutar tro på dom. Det här har hållit på i 200år, systematiskt, och den största (och mest inkomstbringande för dom, samt dödligast för just nu Palestinierna) är den som ingen får syna i sömmarna utan att riskera dryga fängelsestraff i 18 länder

 6. ”Unverified claims circulated by Israel that Hamas militants beheaded 40 babies on 7 October were widely rejected as propaganda which, critics argue, was designed to garner sympathy for Israel to carry out collective punishment of Gaza’s 2.2 million. However, a closer examination of events by The Grayzone tells a different story: one in which the Israeli military itself bears responsibility for numerous civilian deaths. The emerging details not only contradict the Israeli government’s version of events, but indicate that, in the chaos of battle, reckless Israeli fire likely led to significant casualties among the Israeli population.

  in the span of almost three months, the Israeli military is facing a pubic relations disaster. Instead of disciplined soldiers commanded by capable officers, the world is seeing an army and air force that is undisciplined, reckless and quick on the trigger. The United States Army was tarred by the My Lai massacre. The Israeli military campaign in Gaza in My Lai on steroids.” (Larry Johnson)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here