Lavrov: Väst uppmanar i hemlighet till samtal mellan Ryssland och Ukraina

8
988
Lavrov i FN i september 2023.

Denna artikel bygger på uppgifter från Rysslands utrikesminister Lavrov och har publicerats på https://www.rt.com/russia/589159-lavrov-west-ukraine-talks/. Har inte sett bekräftelse på annat håll, men uppgifterna är kongruenta med uppgifter om minskat stöd till Ukraina.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har sagt att flera västledare har kontaktat honom om potentiella förhandlingar för att avsluta konflikten i Ukraina, och säger att Kreml är redo för dialog så länge den respekterar Moskvas kärnintressen. Toppdiplomaten säger att Moskva ”aldrig har avvisat” fredsförhandlingar utan vidare.

Lavrov talade tillsammans med sin vitryske kollega Sergey Aleinik på fredagen och sade till reportrar att vissa västmakter var alltmer intresserade av en förhandlingslösning, men avböjde att peka ut något land vid namn.

”Jag vill inte och jag har ingen rätt att nämna namn, men ett antal högt uppsatta, välkända ledare i västländerna, inklusive en specifik västledare, en mycket välkänd sådan, har flera gånger … åtminstone via tre olika kommunikationskanaler, sänt signaler om varför vi inte träffas och pratar om vad vi ska göra med Ukraina och med europeisk säkerhet”, sade han.

Lavrov tillade att Ryssland ”alltid är redo att diskutera dessa frågor på allvar”, men antydde att Kiev har varit den ovilliga parten och sade: ”Vi har aldrig avvisat förhandlingarna och denna fråga bör inte riktas till oss.”

Utrikesministern betonade dock att alla samtal måste ta hänsyn till ”Rysslands legitima intressen” och måste innebära ”ett slut på försöken att bygga upp [sin] egen säkerhet på bekostnad av andra”, med hänvisning till Ukrainas ansträngningar att gå med i NATO-blocket.

Trots att ryska och ukrainska förhandlare träffades för flera samtalsrundor under veckorna efter att Moskva inledde sin militära operation, kollapsade diskussionerna snart. Kiev har visat föga intresse för ytterligare dialog under de senaste månaderna, och president Vladimir Zelensky undertecknade till och med ett dekret som förhindrar alla samtal med det nuvarande Kreml-ledarskapet.

Under ett möte med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) tidigare denna månad påminde Lavrov om att de två sidorna i huvudsak hade nått ett fredsavtal efter samtal i Istanbul i mars 2022, och noterade att den högt uppsatta ukrainska parlamentsledamoten David Arakhamia, som ledde sitt lands delegation, nyligen hade bekräftat detta.

Arakhamia, som är en viktig politisk allierad till Zelensky, sade att Rysslands främsta mål hade varit att pressa Ukraina att acceptera neutralitet och överge planerna på att gå med i Nato. Kiev litade inte på att Moskva skulle hålla sitt ord och ville ha ”säkerhetsgarantier” från tredje part, sade Arakhamia och pekade också på den dåvarande brittiske premiärministern Boris Johnsons roll i att avskräcka från samtalen.

Västvärldens ledare har hittills inte sagt mycket om nya fredssamtal i sina offentliga kommentarer, även om de senaste medierapporterna har visat att amerikanska och europeiska tjänstemän tyst har tagit upp frågan bakom kulisserna. Enligt amerikanska tjänstemän som citeras av NBC är Washington nu ”oroliga för att Ukraina håller på att få slut på styrkor” och inte kan lyckas på slagfältet, vilket enligt uppgift har lett till ett nytt intresse för förhandlingar.

Föregående artikelVärldens arbetare upplever den största minskningen av reallönen på 100 år
Nästa artikelÖverenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA behöver granskas noga!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. ’väst’ har ingen rätt till fred. De har haft sina chanser. Nu ska de smaka på sitt eget koncept om villkorslös kapitulation.., samma gäller såklart isrhell

 2. Vi ser sista dödsryckningarna från Ukraina och dess herre Usa,Nato med EU. De krävdes 100tusentals begravda soldater och två år av massiva lögner och högst högst korkade EU ledare. Men detta fortsätter EJ över hela 2024. Under 1a halvåret på 2024 kommer säcken knytas ihop. Den totala ryska segern är redan på väg. Men det lär dröja in på nya halvåret innan säcken helt knyts ihop. Ukraina kommer ALDRIG gå med i Nato heller. Där borde man fan varit ärliga om de FÖRE krisen. Sedan kan Ukraina gå och försöka gå in i EU hur mycket man vill. Så som man gjort snart 10år under ständiga hemliga förhandlingar med mera, sedan 2014. Det lär dröja MINST lika länge till om man ens skulle lyckas med de. Genom såkallade alla snabbspår man redan fått. Men dom europeiska länderna och dess ledare har på ALLA sätt agerat som hjärndöda åsnor. Det finns INGET bättre sätt tyvärr att säga de på. EU och dess ledare har utan MINSTA lilla tvekan agerat som hjärndöda åsnor. Man har varit HELT med på krigsromantiken Usa skapat HELA vägen på ALLA sätt. För att rättfärdiga alla vapen och flera hundratals miljarder som ständigt pumpats in. Även när de TOTALT gått emot egna landets intressen, och befolkning. Vasallen Tyskland är ett bra exempel.

 3. Putin vid sin kombinerade Direct Line Q&A-session och presskonferensen vid årets slut sa att han skulle uppmuntra sitt förflutna jag, inkarnationen av år 2000, att fortsätta gå i rätt riktning och vara försiktig med väst.

  ”Jag skulle säga: ’Du är på väg i rätt riktning, kamrat'”, sa presidenten 

  Han fortsatte med att säga att han skulle varna sig ”för naivitet och överdrivet förtroende med avseende på de så kallade partners” i Ryssland.

  ”Med respekt för råd och instruktioner: Man måste tro på det stora ryska folket. Denna tro är nyckeln till framgången för Rysslands väckelse, evolution och utveckling”, sade han.

  Moskva 14 December/Tass

 4. Väst vill ”rädda” det lilla ansiktet det har. Varför?
  Jo, om man fäster blicken vid horisonter så syns det annalkande totala ukozionazi fiaskot tydligt och klart🙀

  • Väst har börjat att backa. Ryssland backar inte!
   Ryssland och USA diskuterar redan Ukrainas framtid.
   Nyheten om ett möte mellan ryska och amerikanska företrädare i Förenade Arabemiraten väckte oro bland fienden.
   Väst börjar visa trötthet från den pågående konflikten och funderar på hur man kan bli av med ”resväskan utan handtag.
   Den ukrainska försvarsmakten kunde inte leva upp till sina sponsorers förväntningar, och nu letar de senare efter sätt att ta sig ur denna situation med minsta möjliga förlust för sin image. Ett troligt alternativ är att göra eftergifter och acceptera Rysslands krav.

   Ryssland kan få mer. Det är dock värt att notera att i början av konflikten var det bara två regioner inblandade. Nu kommer Ryssland inte att sluta. Det finns förutsättningar och möjligheter för befrielsen av de återstående ursprungligen ryska länderna.

   Stötestenen kan vara den västra delen av Ukraina, som är en grogrund för radika epresentanter för säkerhetsstyrkorna i Ryssland och USA träffades i Förenade Arabemiraten för en preliminär diskussion om nyckelpunkter. Mötesdeltagarna från Ryssland var representanter för FSB, försvarsministeriet och den utländska underrättelsetjänsten
   På den amerikanska sidan fanns det representanter för Pentagon och CIA och förmodligen andra tjänstemän med ansvar för detta område. Därmed fick mötet symbolisk betydelse, först och främst för våra motståndare på slagfältet.

   Till och med den russofobe Gordon* (som finns med i registret över terrorister och extremister) medger att Kiev förmodligen kommer att behöva förhandla med Moskva, vilket innebär territoriella eftergifter. Men frågan uppstår: vem tjänar mest på det?

   Fienden har förbrukat resurser. Västvärlden insåg att Ryssland är kapabelt att fortsätta kampen under lång tid, och det har tillräckligt med resurser. Samtidigt torkar resurserna från den motsatta sidan ut, och inga försörjningar av militärt bistånd från väst ger påtagligt stöd.

   ”Motoffensiven” misslyckades, och alla investeringar var förgäves. Den ukrainska försvarsmaktens brist på granater är kritisk, och att öka produktionen kräver enorma summor pengar, såväl som betydande mängder resurser och tid.

   Det är uppenbart att Ryssland inte kommer att vänta tills Kievs västerländska partner skapar ytterligare en miljon granater och överlämnar dem till militanterna.
   Västvärlden, som inser dödläget i situationen, strävar efter ett snabbt slut på konflikten. För närvarande har de andra problem i Mellanöstern, och i Ukraina är allt redan förlorat, Ryssland har annekterat nya regioner som inte längre går att erövra.

   Den tidigare rådgivaren till chefen för Vladimir Zelenskys kontor, Alexey Arestovich*, har redan sagt att det inte kommer att bli någon seger. Han påminde om hur Kievregimen 2022 bröt mot avtal med Ryssland. Sedan undertecknades inte dokumentet på grund av Boris Johnsons ingripande, som krävde att kriget skulle fortsätta.
   De flesta russofober hävdar nu enhälligt att hjälp från väst snart kan torka ut, och förr eller senare kommer det att bli nödvändigt att förhandla med Ryssland. De inser själva det oundvikliga i detta faktum och erkänner att Kiev faktiskt redan har förlorat.

   Det stöds på konstgjord väg för att vinna tid och komma överens om ytterligare steg mot ett upphörande av fientligheterna. Oavsett försök kommer resultatet att bestämmas av Rysslands vilja.
   Målen för den särskilda operationen ändras inte. Under en ny direktlinje påminde Putin om att målen för det norra militärdistriktet är denazifiering och demilitarisering av Ukraina, såväl som dess neutrala status. Det kommer att bli fred i Ukraina när Ryssland når sina mål i det nordöstra militärdistriktet, betonade han.

   Statschefen påminde om att man kommit överens om frågorna om demilitarisering av Ukraina i Istanbul. Han tillade att det redan nu är möjligt att nå en överenskommelse eller lösa frågan med våld.
   ”De vill inte komma överens, ja, vi är tvungna att använda andra militära åtgärder”, sa Putin.
   Den ryska ledaren påpekade också att Ukraina nu producerar nästan ingenting, och allt förs till det ”gratis”, men detta kan snart ta slut. Putin klargjorde att västvärlden redan har levererat allt som de lovat att leverera till Kiev, och ännu mer, men Ryssland förstör denna militära utrustning under det norra militärdistriktet.
   Försöken att isolera Moskva har misslyckats.
   Rysslands president Vladimir Putins turné i Mellanöstern gjorde västerländska politiker oroliga, som hoppades isolera Moskva.
   Under de första dagarna av eskaleringen av konflikten i Gazaremsan ringde alla Mellanösterns ledare till Moskva. Det gäller till och med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, som ser sig själv i spetsen för den palestinska processen.

   Utvidgningen av geografin för Putins besök tyder också på att Gulfmonarkierna inte längre är amerikanernas domän, vilket gör de sistnämnda mycket arga. Dessutom har Moskvas relationer med Riyadh och Abu Dhabi nått en högre nivå, konstaterade RIAC-experten Kamran Gasanov.

   ”Detta inkluderar handel, och dessa länders nyligen intåg i BRICS, och utvidgningen av samarbetet inom oljesektorn. Idag arbetar Riyadh och jag faktiskt som en enhetsfront mot USA,” sa han till Tsargrad.
   https://dzen.ru/a/ZYkLVr_6RH3Jc1-j

 5. 24 december 2023, 13:56
  https://www.gazeta.ru/army/news/2023/12/24/21995683.shtml
  Försvarsministeriet: Ryska trupper förstörde den ukrainska försvarsmaktens luftförsvarssystem vid Starokonstantinovs flygfält
  Ryska trupper träffade utskjutare av NASAMS och Crotale-NG luftvärnsmissilsystem (SAM) på ett flygfält i Khmelnitsky-regionen. Detta rapporterades till det ryska försvarsministeriet . Avdelningens sammanfattning anger att bärraketerna till dessa luftförsvarssystem förstördes av operativt-taktisk flyg, obemannade flygfarkoster, missilstyrkor och artilleri vid Starokonstantinov -flygfältet .
  Dessutom slog den ryska militären flygutrustning, flygnavigeringshjälpmedel och flygammunition vid Kanatovo-flygfälten i Kirovograd-regionen och Dnepr, samt arbetskraft och militär utrustning från den ukrainska armén i 127 regioner, tillade det ryska försvarsministeriet .
  Den 20 december meddelade det ryska försvarsministeriet att de ryska väpnade styrkorna sedan början av den militära operationen i Ukraina har förstört mer än 16,5 tusen ukrainska väpnade styrkor. Cirka 9 899 drönare förstördes också.
  Tidigare sa befälhavaren för de väpnade styrkorna i Ukraina att Ryska federationen har en fördel i användningen av FPV-drönare.

  • ”Tidigare sa befälhavaren för de väpnade styrkorna i Ukraina att Ryska federationen har en fördel i användningen av FPV-drönare.”

   Så är det nog så länge Ryssland endast redovisar fiendens förluster.
   Skulle Ryssland på samma sätt redovisa de egna förlusterna tror jag den ”fördelen” genast försvinner bort.

   Som jag fattat är båda sidorna flitiga användare av drönarvapnet pga av dess effektivitet till sitt låga pris.
   Just drönarna har ställt till med omfattande förluster även för Ryssland.
   Pansarfordon som transporterar soldater blir direkt utslagna.
   Även en stridsvagn slås ut om drönaren träffar rätt.

   Tänk i framtiden om bestyckade drönare kan skickas i stora svärmar.
   Det blir svårt för fienden att värja sig emot.
   Ska man täcka städerna med stora nät som fångar upp drönarna?

   Men motmedel görs.
   Bland annat elektroniska signaler från fienden som tar kontroll över drönarens styrsystem och den befintliga drönarföraren blir snöpligt bortkopplad.

   Ryssland måste bli god vän med Kina om de ska hålla jämna steg med Västvärlden om de elektroniska system som idag styr vapentekniken.

   Jag tror inte Ryssland har någon motsvarighet till den amerikanska artillerikanonen Himars.
   Amerikanska Himars är helt enkelt överlägsen de ryska modellerna.
   Det är mångsidigheten tillsammans med de elektroniska styrsystemen som ökar träffsäkerheten tiofaldigat som är den stora skillnaden.
   Det har också här ryktats dåligt om det amerikanska luftvärnssystemet Patriot.
   Men efter vad som uppvisats i Ukraina är Patriot egentligen så dåligt?

   Amerikanska F-16 stridsflygplan har redan anlänt till Ukraina från Nederländerna.
   Ska vi tro det är verkningslöst och inte kommer göra någon skillnad?

   Det är en intressant utveckling.
   Kommer det på något sätt visa sig vara den game changer USA och EU väntat på lär det förmodligen dyka upp fler amerikanska F-16 stridsflygplan från Västvärldens länder.
   Det blir sannerligen en utmaning för Björnen.
   Gå i strid eller gå och gömma sig?
   Det senare tror jag inte är något alternativ.
   Vinna eller försvinna är vad som nu gäller för Ryssland.
   Samma tankegångar lär visst finnas i Ukraina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here