Överenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA behöver granskas noga!

11
1629

Jag fick ett mail till Globalpolitics från Björn Backengård i Göteborg. Han skriver:

Detta sänds till– riksdagsledamöter– politiska partier– en rad andra mottagare

Överenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA:s försvarsministrar behöver granskas noga.

Det är viktigt att avtalet blir känt bland allmänheten. Den som till exempel kan skriva en tidningsartikel kan göra en viktig insats.

Den som kan diskutera med en riksdagsledamot, eller genom någon annan nå en riksdagsledamot, kan göra en viktig insats.

Riksdagen bör stoppa avtalet. Modiga och självständiga riksdagsledamöter bör följa en egen kompass.

Det går läsa avtalet och en del kommentarer här:

https://www.folkkampanjenmotnato.se/Kap01_NyhKomm/Y2023/K_2023-12-07_DCA.html#Kol3

USA-baser på svenska militära områden

Den 5 december 2023 skrev Sveriges och USA:s försvarsministrar under ett avtal, DCA, överenskommelse om försvarssamarbete mellan Sverige och USA. Sjutton orter anges där USA får tillgång till regementsområden och övningsområden. USA får också lagra krigsmateriel där.

För att avtalet ska träda i kraft behöver riksdagen godkänna avtalet och besluta om författningsändringar som krävs för att genomföra det. Vilka är författningsändringarna? Det är en viktig fråga för allmänheten.

Läs avtalet. Några ställen att observera:

 • Artikel 1 punkt 2 om Sveriges suveränitet.
 • Artikel 3. Omfattande. Det finns alltså personer som planerar för att vi ska få två parallella krigsmakter i landet: Sveriges och USA:s. Vi ska vänja oss vid att se amerikanska soldater i permissionsuniform i regementsstäder och på bussar och tåg.
 • Artikel 4. Vad är det som ska förhandslagras?
 • Artikel 6 punkt 3 visar att USA för in kriget i Sverige. ”… bortom den omedelbara närheten av de överenskomna anläggningarna och områdena …”
 • Artikel 7 punkt 3 visar att Sveriges suveränitet avslutas.
 • Artikel 11 punkt 1 visar också att Sveriges suveränitet avslutas. ”… får inte bordas eller kontrolleras utan Förenta staternas samtycke.”
 • Artikel 14 punkt 1 visar åter att USA för in kriget i Sverige. ”De amerikanska försvarsmyndigheterna får också ge tillstånd till att [amerikanska militärpolisenheter] … används i samhällen i närheten av militära anläggningar och områden där amerikanska styrkor befinner sig.”
 • Artikel 21. Hur långt ska USA släppas in?
 • Artikel 25 punkt 1 visar att det är en amerikansk bas.
 • Artikel 30 punkt 2 är tillräcklig för att riksdagen inte ska godkänna avtalet. Fråga till en riksdagsledamot: Hur känns det att godkänna något och samtidigt godkänna att det därefter får ändras utan att du blir tillfrågad?
 • Artikel 30 punkt 3. Fel att binda upp sig till USA för så lång tid. Stora saker händer i världen, och inom några år blir mindre krigiska länder allt viktigare.

Det som pågår är helt sanslöst. Att Sverige deltar i detta är ett brott mot regeln att vårt försvar är för att försvara det egna landet. I stället planeras vi bli en del i USA:s förberedelser för krig mot Ryssland. Riksdagen bör stoppa detta.

Relaterat
Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig.
FOLKOMRÖSTNING om DCA!
Granskning av DCA behövs! Brev till riksdagsledamöter och andra.
Stöd uppropet Nej till DCA: ”Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!”
Brev till riksdagsledamöterna om DCA, Defense Cooperation Agreement, 10 december. ”Mänskliga rättigheters dag”
Till: Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark! Upprop på Skiftet mot DCA.
Polisanmälan angående lagbrott i samband med DCA- avtalet

Föregående artikelLavrov: Väst uppmanar i hemlighet till samtal mellan Ryssland och Ukraina
Nästa artikelSverige utökar spionerilagstiftningen, äventyrar journalisters och visselblåsares frihet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Det går inte ihop vilka korkskallar som styr detta land ärligt talat. Dom är HELT sanslöst naiva och förrädare i mina ögon. Listan är på tok för långt. Inga diskussioner, samma med medierna inga diskussioner. Man blir förbluffad och chockad över vad dessa ynkryggar till regeringen sysslar och sysslat med. Dessutom gäller amerikanska regler och lagar över ALLA dessa ockuperade orterna där amerikanska militärer är bosatta. Bokstavligt talat. Senast igår på Agenda programmet där utrikesminister Billström medverkade på. Det var så barnsligt av programledaren när Nato frågan kom upp. Det var ENDAST par frågor från den otåliga Nike, om varför och när Turkiet ska godkänna ansökan. Ungern nämndes INGET. Fortfarande kunde man EJ höra den enklaste frågan som jag väntat på HELA året, OM vi kanske inte borde stå utanför då som så många i landet fortfarande tänker OCH tycker? Då denna process HELT uppenbarligen gått ju HELT åt skogen. Där Finland(HELA orsaken till vår ansökan) sedan längesen redan är medlemmar. Så mycket och länge som vi ändå krypit för Erdogan, och där vissa rykten säger att detta kan ta ända fram till nästa år på sommaren nu. Tycker denna HELT klara frågan någongång också förtjänar att tas upp. Det är en HELT normal enkel fråga bara efter ALLA turer nu. Kanske borde vi stå utanför som många kanske känner och tycker nu efter förnedringen och INGET datum finns i sikte av TVÅ länder. Nä bedrövlig var hon men de INGET som ALLS e nytt senaste åren. Billström snackade SKIT där som sin chef Uffe gjorde IGEN för bara några dagar sedan då han jämt upprepar att Ukraina krigar för VÅR SVENSKA FRIHET och DEMOKRATI. Ukraina krigar för VÅR frihet och säkerhet och demokrati. PÅ VILKET sätt? Ni två klantskallar har upprepat dessa meningar på löpande band HELA året. På VILKET sätt har den svenska friheten, säkerheten och demokratin någonsin räddats eller räddas av Ukraina? Det är sanslöst vilka naiva korkskallar som styr detta land och säljer ut landet och befolkningen. Dom högst ryssofobiska medierna är ytterst bedrövliga och skjutsar fram regeringen på ALLT vad gäller svenska försvar och säkerhets politik. Detta i sitt gemensamma ryssofobi som saknat motstycke dessa åren

 2. I och med detta avtal har våra politiker sålt ut Sveriges suveränitet som stat och gjort sig till en vasall och nyttig idiot. Det blir inte tal om att hävda vårt territorium längre. Andra bestämmer över det. Vi får inte heller bestämma om vi ska gå i krig. Det bestäms i Washington.

  Om t.ex USAs militär önskar starta en storskalig smugglingsverksamhet och dränka oss i narkotika och annan skit, så kan vi bara se på. Vi får varken söka igenom deras fordon på land eller hav eller ställa deras personal till ansvar. Om en amerikansk soldat får lust att våldta eller mörda någon i Sverige, så kan vi inte lagföra brottet. Svensk lag skrivs bort.
  Man undrar vad Kristersson och kompani har för agenda. Det finns ju ingen vettig förklaring till detta vansinne.

 3. Svenska politiker överlämnar makten över landet till USAs godtycke.
  USA som är styrt av Wolfowitzdoktrinen.

  Wolfowitzdoktrinen uppstod i Pentagon, omedelbart efter Sovjetunionens sammanbrott 1991. Den är det amerikanska evangeliet efter det kalla kriget – unipolarism på steroider – Monroe-doktrinen projicerad på hela världen. För alltid.

  Doktrinen förklarar att Förenta staterna aldrig får tolerera att en annan stormakt uppstår. Det är ett amerikanskt åtagande att förstöra eller ”förhindra att någon fientlig makt dominerar en region vars resurser, under konsoliderad kontroll, skulle vara tillräckliga för att generera global makt”.
  https://www.globalpolitics.se/dagens-usa-imperialism-ryssland-och-wolfowitzdoktrinen/

  Sverige och Finland kan råka mycket illa ut, mycket snart!
  Folket har inte fått yttra sig!

 4. USA beviljade tillgång till 15 militärbaser i Finland under New Deal.
  En anläggning är en gränsbevakningsbas nära den ryska gränsenav Dave DeCamp Postat på18 december 2023KategorierNyheterTaggarFinland
  USA och Finland undertecknade ett försvarssamarbete (DCA) på måndagen som ger USA tillgång till 15 militärbaser i den nordiska nationen , som delar en över 800 mil lång gräns med Ryssland.

  Enligt The Barent’s Observer är den nordligaste platsen i avtalet en gränsbevakningsbas i Ivalo, en liten stad som ligger bara cirka 30 mil från den ryska gränsen.

  Moskva har varnat för att man kommer att svara på utbyggnaden av Natos infrastruktur i Finland, alliansens senaste medlem, genom att bygga upp militära tillgångar i västra Ryssland. Kreml sa på fredagen att DCA kommer att öka spänningarna i regionen.

  ”Det här kommer säkert att leda till spänningar. Vi kan bara beklaga detta, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov. ”Vi hade utmärkta relationer med Finland. Ingen hotade någon, det var inga problem eller klagomål mot varandra. Ingen gjorde intrång i någons intressen, det fanns ömsesidig respekt.”

  Peskov fortsatte, ”Men nu, när Finland är en Nato-medlem och Natos militära infrastruktur redan kommer in på finskt territorium, kommer detta att utgöra ett uppenbart hot mot oss.”

  DCA måste godkännas av det finska parlamentet, och statssekreterare Antony Blinken sa att när den träder i kraft, ”vår militärer kommer att kunna samarbeta mer effektivt och mer effektivt. Våra trupper kommer att ha fler möjligheter att träna tillsammans, och vi kommer att stärka Natos interoperabilitet.”

  USA har redan tecknat ett liknande avtal med Sverige, vilket ger USA tillgång till 17 baser. Sverige väntar fortfarande på att Turkiet och Ungern ska ratificera sitt NATO-medlemskap så att landet formellt kan överge sin hundraåriga neutralitetspolitik.
  https://news.antiwar.com/2023/12/18/us-granted-access-to-15-military-bases-in-finland-under-new-deal/

 5. […] Björn Backengård: Överenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA behöver g… Hot om kärnvapenkrig allvarlig följd av DCA-avtalet med USA om försvarssamarbete. Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig. 12 november Skiftet: Stöd uppropet Nej till DCA: ”Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!” Brev till riksdagsledamöterna om DCA, Defense Cooperation Agreement, 10 december. ”Mänskliga rättigheters dag” Polisanmälan angående lagbrott i samband med DCA- avtalet. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here