Manifestation mot DCA!

9
675
DCA-avtalet som ger USA rätt till att fritt disponera 17 militärbaser i Sverige, eventuellt med kärnvapen tilldrar sig intresse hos alltfler som är eller blir insatta i Sveriges utrikespolitik och landets ökande beroende av USA, världens i särklass mest krigiska stat.
Ï Stockholm sker flygbladsutdelning och affischering om detta, och möten planeras 12 april och 4 maj. I Göteborg genomfördes en demonstration förra veckan. Nedan en rapport från en av de medverkande.
En välbesökt manifestation på Gustav Adolfs torg i Göteborg genomfördes den 21/3 då samtidigt som kommunfullmäktige höll möte på Börshuset.
På initiativ från Nej till Nato, Göteborg samlades också ett antal andra organisationer som Svenska Freds, Fredsam, Feministiskt Initiativ, Kommunistiska Partiet, Kristna för fred, NtN riks
till samling med egna talare runt parollerna….”Nej till Nato”, Nej till DCA-avtalet”
Därefter antogs ett uttalande av mötet……
”Eftersom vi, medborgare i Sverige, ej har fått utnyttja våra demokratiska rättigheter för att rösta om att utländska baser skall placeras på svensk mark vill vi verka för att Göteborgs  kommunpolitiker ställer sig bakom att Gbg:s kommun skall utgöra  en kärnvapenfri zon.” Uttalandet adresserades till Göteborgs kommunfullmäktige i form av en ”medborgarfråga.”
/Claes Bjurklint

Relaterat
Björn Backengård: Överenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA behöver granskas noga!
Hot om kärnvapenkrig allvarlig följd av DCA-avtalet med USA om försvarssamarbete.
Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig. 12 november
Skiftet: Stöd uppropet Nej till DCA: ”Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!”
Brev till riksdagsledamöterna om DCA, Defense Cooperation Agreement, 10 december. ”Mänskliga rättigheters dag”
Polisanmälan angående lagbrott i samband med DCA- avtalet.

Föregående artikelRyssland är inget hot mot Nato eller neutrala stater.
Nästa artikelJohn Mearsheimer: Orsakade USA kriget i Ukraina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Ingen som korrekturläser? ”Sveriges utrikespolitik och landets ökande beroende av Sverige, världens i särklass mest krigiska stat.”
  Det är också en demonstration mot DCA-avtalet den 14 april; samling vid Slussen kl.14.
  Vänliga hälsningar
  Iggegidde

  • Tack för informationen. Korrigerat. Dt är också ett möte på Medborgarplatsen om DCA 12 april kl. 17

 2. Väl att det är i Sverige. En liknande demonstration i Moskva hade visat poliser som bankar upp uppviglarna och dragit dem i håret för vidare befordran till domstolar som hade dömt dem till upp till 15-års fängelse.

  Fast det finns ju dom som önskar ryska tillstånd i Sverige…

   • Det finns alltför många exempel på att kritik av tex överfallet på Ukraina straffas hårt. Faren till en skolflicka som skrev mot kriget blev straffad men 6 års fängelse.

    Om det inte är känt så finns uppgifterna tillgängliga från undersökande medier.

    • Läs gärna Vivianne Månssons kommentar i frågan om Ukrainas tortyr mot den egna befolkningen, kommentar till frågan om vem som utförde dådet i Moskva.

    • Det där låter som ett rent påhitt. Däremot vet alla att Julian Assange sitter på ett isoleringscell i det hårdaste fängelset Bellmarch
     Samtidigt som folkmördaren Benjamin Satanyahu går alltjämt lös på barn och kvinnor

  • Självklart, vill vi ha en regering/stat som är för folket som den i Ryssland och inte för oligarkerna (bankir- och mediemaffian) som det är nu i detta land.

   Vi vill inte ha en regering/stat som skickar 37 miljarder till urkozionazi regimen samtidgt som vården och omsorgen här hemma lider brist på nästan allt.

   Vi vill inte ha en statsminster, försvarsminister eller utrikesminister som är mer angelägna om apartheid israel än Sverige! Dvärgen var nästan på vippen att säga ”israel har rätt till folkmord…”

   Vi vill inte han en statsminister som behagar genocie Joe och använder sina konster för att sälja ut Sverige till främmande makt.

   Så inget att förvånas om många önskar sig en regering/stat som den Ryska som värnar om sitt folk och land – inte allehanda nazister och mördar sionister i fjärran länder!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here