Ukraina förbjöd slutgiltigt alla tolv politiska oppositionspartier

31
2397
In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks from Kyiv, Ukraine, early Monday, March 21, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Än lika aktuellt idag dessvärre.

Den ukrainska kassationsdomstolen (se här, ö.a.) har slutgiltigt förbjudit alla tolv politiska oppositionspartier, bl.a. Ukrainas socialistiska parti.

Voltairenet: https://www.voltairenet.org/article218300.html, den 23 oktober 2022

Dessa partier anklagas för att ha agerat i enlighet med Minskavtalen (2015), som erkänts av FN:s säkerhetsråd (resolution 2202).

I mars antog Ukrainas säkerhetsråd ett beslut om att förbjuda dem. En lag antogs av Rada den 3 maj och undertecknades av president Zelensky den 14 maj. Eftersom Ryska federationen har beslutat att ingripa för att skydda offren till följd av överträdelserna av Minskavtalen betraktas varje hänvisning till dessa avtal som ”högförräderi”.

Endast Transkarpatiens oblast (nära Ungern) vägrar att avsätta de lokala företrädarna för de berörda politiska partierna.

Enligt Nato är Ukraina en ”framstående demokrati” (sic).

Relaterat
Zelensky förbjuder det största oppositionspartiet och ett tiotal andra partier i Ukraina
The Guardian: Ukraine suspends 11 political parties with links to Russia.

 

Föregående artikelIsraels avskyvärda chans att utplåna Palestina från kartan
Nästa artikelÄr Israel en terrorstat?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

31 KOMMENTARER

 1. Vi talar om ukronazi enheten, Europas mest korrupta nation, som jo har höjts till skyarna som ”demokratins frontlinje i Europa” och annat bullshit av lögnimperiets medier. Här pågår folkmord, tortyr, avrättning och våldtäkter öppet, signerade ukronazi soldater och säkerhets agenter, allt emedan svenskarnas och andras skattepengar skänks till dess brottslingar.

  Det lär inte dröja länge dock innan alla dessa brottslingar jagas och antigen haffas och/eller skickas till deras anfader djävulen. Vintern är på ingång, Ryssland kommer att slutföra Operation Z och då kan ”ukrinazi hunting season” påbörjas på riktig. Polera era gevär!

 2. Enligt Nato är Ukraina en ”framstående demokrati”?!!!
  Goebbels tyckte likadant om Nazi- Tyskland.
  En sådan åsikt borde göra det enklare för gemene man i vårt land att förstå vilka historiska Nazi-ledare NATO förespråkar, antagligen samma som Kiev-regimens idoler plus några till.

  Tyvärr är ju sanningen den att gemene man i Svea Rike inte vet vilka figurer som ”styr” Ukraina, inifrå och utifrån, men det gör våra politiker (kanske inte alla) och dessa svenska figurer avgudar NATO.

  Folkets rätt till kontroll av hur regeringsformen efterlevs, liksom full öppenhet, är m a o absoluta villkor
  för upprätthållande av ett fullvärdigt
  demokratiskt styrelseskick.

  När den styrande eliten och medierna, medvetet underlåter att föra upp för
  samhällsmedborgarna viktiga frågor,
  (på dagordningen) och att öppet få debattera frågorna och delta i folkomröstningar, kränks åsikts- och yttrandefriheten, folkviljan undertrycks,
  vilket medför att demokratin försvagas i
  en stat och uppfyller då kriterierna för en skendemokrati.

  Hur är det med Sverige, demokrati eller skendemokrati?

 3. Det finns mycket intressant att läsa på Voltairenet, men här saknas källhänvisning. Kan inte heller hitta något sätt att kontakta utgivaren. Så hur verifierar man påståendet?

     • Tack!
      Märkligt att ingendera anger någon källa till vare sig det ena eller det andra. Men Guardian anses väl rumsren även i hyggligt russofoba kretsar. Däremot förmodligen inte i de mest fanatiska. Där stämplas ju varje ifrågasättande av Zelensky, Biden osv som förräderi, ”putinism” eller liknande, så där ändå hjälper inga kälhänvisningar.

 4. Har du en referans till att Göbbels menade att Tyskland var ett demokrati?

  Som orsak till förbudet hittar jag bara att de är ”ryskvänliga”. Det största leddes av en person med personliga förbindelser till Putin. Av de 12 partierna är bara 2 representerade i parlamentet. Med tanke på Rysslands överfall är det kanske inte så konstigt. Om Ukraina vill bli medlem i EU så får dom faktisk finna sig i att man kan inte förbjuda politiska partier. Så det får framtiden utvisa.

  En interessant iagtagelse är att texten från Voltairnet, hittar man exakta kopior av, på flera liknande konspirationsbloggar, tillfälligt?

  När det gäller naziförbindelserna är de som Sverige Demokraternas förbindelser. Skillnaden är att Svoboda hade 1,8% av rösterna medan SD fick över 20%. Så är du 20% nazi?

 5. Av en kommentar här ovan som sökte efter referenser till tortyr och begångna avrättningar. här länkar jag till ett nyhetsinslag av RT, (skriver jag dock elbmur framlänges som det stavas blir det försöket till kommentar blockerad) Utan vidare presentation lämnar jag uppgifterna som presenteras i länken för sig själv. Men tycker det är särskilt värt att reflektera över att dessa filmer inte är något som västerländskmedia MSM frossa sig i.
  länken är nedan: (elbmur) dot com
  /v1ni8no-bucha-2.0-ukrainian-neo-nazi-blames-russia-for-mass-grave.html

  • Det hade varit fint om du kunde referera till någon annan än Rumble, känd konspirationsbloggare. Påståendena bör också bekräftas av en oberoende källa, för ordningens skull. MSM fungerar bäst i Ryssland eftersom där finns det inte oberoende medier. 60% av befolkningen får sin info från statliga kanaler som kontrolleras helt och hållet av regimen. Mina vänner använder VPN för att få info från oberoende källor utanför Ryssland eftersom de statliga i stort sett bara producerar Kreml godkänt material.

   • I en debatt för flera år sedan mellan RT:S chefredaktör och Putin hataren Bert Sundström, så frågade hon honom varför han inte klagade över att BBC också enbart producerar av staten godkänt material.
    Hon sa att det står t.o.m. i BBC:s stadgar att de måste göra det.
    Hon var överlägset skärpt och intelligent i förhållande till dumhuvudet Sundström.
    Jag har själv följt i flera års tid RT:s nyheter och SVT och SR:s nyhetsutsändningar. Kan konstatera att RT håller en betydlig högre klass när det gäller utlandsnyheter. En gång skrev de att en skola i Emmaboda kommun i Sverige tvingade eleverna att ta med en bönematta och ställs sig ned på knä och rabbla arabiska ord bl.a. ”Alla akbar”, då trodde jag att det var fejk, så jag googlade på Emmaboda kommun och fick upp deras dagstidning. Där stod exakt samma text, med tillägg av intervjuer med flera föräldrar som var upprörda och berättade att deras barn som bara var ca 10 år hade berättat för föräldrar att de upplevde det som obehagligt. En svensk skola som tvingar barn att utföra en religiös akt. Sverige som i flera kommuner slutade att gå till kyrkan på skolavslutningen för att barn med en annan religion inte skulle behöva känna sig obekväma, fast man endast använde kyrkan som en lokal och inte en religiös inrättning.

    Under åren då jag följde SVT:s nyhetsprogram, tog jag även kontakt med ett antal person som var där och skulle uttrycka sin åsikt i någon fråga, och ifrågasatte det som sas. De höll med mig om att den avkortade versionen som de framställde i frågan blev en felaktig information, men sa att de fått förhållningsorder om vad de fick tala om. Alla hade blivit instruerade om gränserna och vad innehållet måste vara, ex. om någon gjort en utredning i en fråga, så bestämde SVT vad som fick framföras av utredningen, vilket i detta fall gav en felaktig bild av utredningsresultatet.

    Här är några exempel på CNN:s otaliga lögner, de är trogna det krigsgalna demokratiska partiet.
    CNN har under denna tid då man propagerar för att Manduro skall bort från makten i Venezuela och ersättas av Guaido som USA har tränat och valt ut, hela tiden haft lögner på nyheterna
    Därför beslöt Max Blumenthal att själv åka ned och filma och visa människor hur det egentligen var. CNN påstod att det inte fanns basvaror, inte ens tandkräm. Då visar Max B. att det fanns högar med tandkräm på billiga marknader, där invånarna fick köpa billiga basvaror under marknadspris.
    En kvinna tar tag i honom och säger vi lever i fred här och vill inte ha något krig. Tala om det för nyheterna i USA, vi vill inte ha någon hjälp av USA. Vi vill inte att främlingar skall komma och kriga här. Vi vill att USA lyfter blockaden mot Venezuela.

    https://www.youtube.com/watch?v=qlX3yfXNX_g

    CNN regisserar t.o.m. scener för att underbygga sina lögner i propagandamaskinen CNN.
    Nedan har tidigare publicerats i Globalpolitics eller i tidigare versionen

    ANALYS & DEBATT. Den undersökande journalisten Vanessa Beeley berättar hur hennes syriska kollegor Rafiq Lutf och fotografen Abdul-Mun’aim Arnous avslöjat hur CNN med falska nyheter som vapen utfört psykologiska operationer (psyops).
    CNN:s programledare Anderson Cooper säger att kanalen valt att tro på ”journalisternas” reportage och urskuldar beslutet med att amerikanska journalister ändå inte fått tillstånd att rapportera i Syrien under kriget. Det motsägs av att den CNN-kontrakterade journalisten Arwa Damon fick möjlighet att filma. Denna falska krigskorrespondent visar sig vara inblandad i de fabricerade krigsscenerna.

    De falska journalisterna från Syrien har i realtid rapporterat hur ”attacker” sker i bakgrunden, men de hade förhandsinformation om att bränder startas och explosioner ordnas. I en scen inväntar de en ”attack” medan en av ”journalisterna” ger klartecken för att skjutandet ska starta. Dena försöker sedan förklara bort avvikelsen på CNN, medan Cooper ställer frågor.

    Det arrangeras bränder med olja i långa diken för att simulera efterverkningarna av flyganfall mot en olje-pipeline, bildäck eldas för att ge effekten av krig och det sprängs mindre bomber, allt medan de falska journalisterna upphetsat försöker framställa det som om Assads regeringssoldater attackerar bosättningar och infrastruktur medan de filmar.

    Rafiq Lutf redovisar hur en ”crisis actor” som de kunnat identifiera byter roll mellan att figurera som civilt vittne, agera fotsoldat alternativt sitta i en stridsvagn i en annan inspelning.

    https://newsvoice.se/2019/04/veto-cnn-fabricerade-falska-nyheter-syrien/

    Så mycket lögner om Syrien kriget, ett helt land i spillror p.g.a. lögner

    • Viktigt att tänka på när man tittar på filmen ”Veto” som avslöjar alla fake News som CNN fabricerade i kriget i Syrien, vad det nynazistiska Båtsman i Ukraina, lärde sina lärjungar på kurs i krigets listigheter. Att det är viktigast vad du säger och inte vad du gör.
     Vanessa Beeley som avslöjat medias lögner i Syrien kriget, och hennes journalistvän Eva Bartlett som tillbringar en större del av sin tid i Donbass, känner igen samma fakenews i Ukraina som var i Syrien.

   • Skämtare där! Har ”Kent” ingen aning om att oligarker och bankmaffian äger över 90% av media i västvärlden och de bara spyr ut lögner och propaganda som många lättlurade dessutom tror på, vilket ”Kent” verkar vara ett exempel på? Finns fler fria media i Ryssland än västvärlden och det är ju illa, mycket illa!

 6. Va enkelt det är för massmedia att hjärntvätta så många här. Blir ärligt ändå förvånad över att vi i 2020talets Sverige ligger på denna katastrofala nivå. Det som rullas ut i tv och tidningar HELA året nu,tas emot som sanningen av för många här i Sverige. Oavsett hur korkat de låter,eller även när HELT klara bevis talar emot så är de för många som blundar. Jag vet EJ hur många som ingår i denna kategori om man gjorde seriösa mätningar på detta,men vore EJ MINSTA förvånad om de närmast 90procent av befolkningen. Ca 10del vågar ifrågasätta propagandan och lögnerna och kollar tittar på fakta genom alternativa medier,och eller andra sätt på nätet. Det är på tok för lite. Ukraina är korrupta lögnare som har hela västvärlden med sej. Även när det ser och låter på de mest vidrigaste och korkaste sättet så är de för många som sväljer SKITsnacket

 7. Kent Svennson, här får du en liten förklaring till varför jag jämställer Goebbels med NATO och uttalandet ”framstående demokrati”. Så fort Nazisterna kom till makten började Nazi-Tyskland den öppna nedmonteringen av demokratin, likt Ukrainas nazister.

  Citat från nazisten Joseph Goebbels
  ”Detta kommer alltid att förbli ett av demokratins bästa skämt – att det gav sina dödliga fiender medel att förstöra det.”

  Ett utdrag ur en artikel från 1928 av Joseph Goebbels i riksdagen, som förklarar varför nazisterna – en anti-parlamentarisk politisk grupp – kampanjade för platser där. Utdraget återges med tillstånd från det tyska propagandaarkivet.

  Vi är ett anti-parlamentariskt parti som av goda skäl förkastar Weimarkonstitutionen och dess republikanska institutioner. Vi motsätter oss en falsk demokrati som behandlar de intelligenta och dumma, de flitiga och de lata, på samma sätt. Vi ser i det nuvarande systemet av majoriteter och organiserad ansvarslöshet huvudorsaken till vårt ständigt ökande elände.

  Så varför vill vi vara i riksdagen?

  Vi går in i riksdagen för att beväpna oss med demokratins vapen. Om demokratin är tillräckligt dum för att ge oss gratis järnvägskort och löner, är det dess problem. Det berör oss inte. Alla sätt att åstadkomma revolutionen är bra av oss.

  Om vi ​​lyckas få sextio eller sjuttio av vårt partis agitatorer och organisatörer invalda i de olika parlamenten, kommer staten själv att betala för vår stridsorganisation. Det är tillräckligt roligt och underhållande för att vara värt att prova.

  Kommer vi att korrumperas av att gå med i parlamentet? Inte troligt. Tycker du att vi är så eländiga revolutionärer att du fruktar att de tjocka röda mattorna och de välklädda sovsalarna ska få oss att glömma vårt historiska uppdrag?

  Är vårt inträde i riksdagen början på en kompromiss? Tror du verkligen att vi som har stått framför dig hundra eller tusen gånger och predikat tro på ett nytt Tyskland, som leende har mött döden dussintals gånger från den röda pöbeln, som har gått med dig i kampen mot varje form av motstånd, oavsett om det är officiellt eller icke-officiell natur, som inte har böjt sig inför något kommando eller terror, tror du verkligen att vi skulle lägga ner våra vapen i byte mot ett järnvägspass?

  Om vi ​​bara ville bli representanter skulle vi inte vara nationalsocialister, utan tyska nationella partimedlemmar eller socialdemokrater. Vi tigger inte om röster. Vi kräver övertygelse, hängivenhet, passion! En röst är bara ett verktyg för oss såväl som för dig. Vi kommer att marschera in i parlamentets marmorsalar och föra med oss ​​den revolutionära viljan från de breda massorna från vilka vi kom, kallade av ödet och bildade ödet. Vi vill inte gå med i den här gödselhögen. Vi kommer för att skotta ut den.

  Tro inte att parlamentet är vårt mål. Vi har visat fienden vår natur från pallen för våra massmöten och i de enorma demonstrationerna av vår bruna armé. Vi kommer att visa det också i den blytunga atmosfären i parlamentet. Vi kommer varken som vänner eller neutrala. Vi kommer som fiender! När vargen attackerar fåren, så kommer vi. Du är inte bland dina vänner längre! Du kommer inte att njuta av att ha oss bland dig!”

 8. Speciellt inlägg för Kent Svensson
  Oseriös massmedial Ukrainarapportering kritiseras i rapport
  Institutet för mediestudier konstaterar i en ny rapport att de stora svenska medierna har allvarliga problem med källkritik när det kommer till rapportering om kriget i Ukraina. Samtidigt som ryska uttalanden frekvent pekas ut som ”desinformation” och ”propaganda” väljer massmedia ofta att använda anonyma Twitter-konton och andra okända avsändare som ukrainska källor.

  Gunnar Nygren, professor emeritus i journalistik vid Södertörns högskola, är en av författarna till rapporten som visar hur de största svenska medierna rapporterat om uppmärksammade händelser i samband med krigets första sex veckor.
  – Studien visar att det finns stora problem när det gäller källkritiken, konstaterar han.

  Både Nygren och hans kollega Andreas Widholm, docent i journalistik, ser att de svenska etablissemangsmedierna vid flera tillfällen inte kunnat verifiera vad som faktiskt hänt och vilken sida som har rätt.

  – Det är ju inte något nytt att det är svårt att bevaka krig där olika uppgifter står mot varandra… Över 90 procent av rapporteringen sker från Sverige och inte på plats i Ukraina. Då är man ju beroende av de internationella nyhetsbyråerna och medierna, säger Nygren och påpekar att nyheterna ofta går igenom flera olika ”filter” innan de når svenska tittare och läsare.

  I studien noteras också att svenska medier i sin rapportering är eniga om att Ryssland sprider ”desinformation” och ”propaganda” – och därför oftast väljer att hänvisa till ukrainska källor.

  Vilka ukrainska källor det handlar om är dock inte så noga och ofta hänvisar massmedia till inlägg på sociala medier som Twitter – trots att man inte har någon aning om vilka som faktiskt ligger bakom de konton man använder som källor till sin rapportering.

  – Det kan vara allt från statsministerns Twitterkonto till väldigt anonyma Twitterkonton som man inte vet vilka det är, förklarar Nygren.

  Vid upprepade tillfällen har stora svenska medieredaktioner också länkat till ukrainska Twitterkonton – utan att förklara vilka det är som ligger bakom dessa.

  – Vissa redaktioner lägger ut länkar till Twitter-konton men berättar inte för läsaren vem som står bakom det här och frågan är om de vet det själva.

  Vidare betonar författarna till rapporten att svensk massmedia ofta återpublicerar ukrainska myndigheters utspel – utan att överhuvudtaget faktagranska eller kontrollera det som sägs.

  Länk till rapporten: https://mediestudier.se/wp-content/uploads/2022/10/kallkritik_och_krig_sammanslagen_webb.pdf

  https://nyadagbladet.se/utrikes/oserios-massmedial-ukrainarapportering-kritiseras-i-rapport/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=oserios-massmedial-ukrainarapportering-kritiseras-i-rapport

  • Här presentationen: Notera min understrykning.

   Källkritik & krig
   PROPAGANDA, DESINFORMATION OCH LÖGNER – Anne Lagercrantz, Anna-Lena Laurén, Gunnar Nygren, Daria Taradai, Andreas Widholm, Ulrika Beck-Friis (red), Jonathan Lundqvist (red)

   Krigsrapporteringen från Ukraina utmanar redaktionernas resurser för att kontrollera vad som är sant och falskt. I rapporten Källkritik och krig presenteras en granskning av hur redaktionerna hanterar desinformation och säkerställer trovärdighet i svenska mediers rapportering under krigets sex första veckor. Slutsatsen är att det är ovanligt att redaktionerna verifierar den egna rapporteringen, vilket istället överlåts på utländska nyhetsbyråer och medier. Den övervägande delen av den svenska bevakningen görs på distans.

   Rapporten visar också hur Ryssland sedan flera år systematiskt skadar, smädar och styr bilden av Sverige.
   En direktrapport från Ukraina ger en inblick i hur oklar strategin är för den inhemska bevakningen av kriget.

   Institutet för mediestudier vill med den här rapporten fördjupa diskussionen om källkritik och faktagranskning i krigs- och konfliktapportering.

   Anne Lagercrantz, divisionschef, Sveriges Television
   Anna-Lena Laurén, rysslandskorrespondent, Dagens Nyheter Maria Nilsson, docent, JMK, Stockholm universitet
   Gunnar Nygren, professor emeritus, Södertörns högskola
   Daria Taradai, journalist samt lektor, Kiev-Mohyla-akademin, Ukraina Charlotte Wagnsson, professor, Försvarshögskolan
   Andreas Widholm, docent, JMK, Stockholms universitet

   Ulrika Beck-Friis, föreståndare, Institutet för mediestudier (red.) Jonathan Lundqvist, programredaktör, Institutet för mediestudier (red.)

   Baseras på studier av 9 etablerade stora svenska media under krigets sex första månader..

  • Trots att du uppträder under påhittat namn så vill jag tacka för länken till mediestudien. Det var 126 sidor med intressant läsning! I sin helhet så bekräftar den vad jag har förfäktat flera gånger på GP, ryska medier ljuger och det har de gjort i flera år. Det som också kom fram i studien var vilka är det som blir påverkade av desinformationen som ryska medier bedriver mot Sverige.

   Nu hoppas jag att redaktören av bloggen och flera av kommentatorerna läser hela studien. Fast det är kanske att hoppas på för mycket…

   • Jag hoppas att en medarbetare kan göra en kritisk granskning av rapporten: ”Totalt studerades artiklar och inslag i nio av landets
    ledande medier under krigets sex första veckor. Granskningen handlar om hur begrepp som desinformation och propaganda förekommer i nyhetsflödet och om fyra händelser: Bombningen av ett BB i Mariupol, förekomsten av biologiska vapen i Ukraina, massakern i Butja samt hur många som dog på den ukrainska respektive ryska sidan”.

    Man uppger att man inte studerar ryska medier men uttalar sig ändå bestämt om Ryssland…

 9. Följ med en rundvandring på Azovsteel.
  Ett år efter belägringen.
  Anläggningen är enorm.
  Jag tror det är tjugo kvadratkilometer.
  Azovbataljonerna hade lagrat mat och förnödenheter för tre år.
  Det är hela åtta våningar under jord.
  Tunnlar leder in till staden.
  I dessa katakomber gömde sig Azovsoldaterna tillsammans med civila.
  Civila som enligt filmen var där som mänskliga sköldar.
  Planer finns vad som ska bli av anläggningen men inga arbeten är igångsatta.
  Ej heller är området fullständigt röjt från minor.
  Det arbete som görs är noggrann vakthållning.
  Försök görs av plundrare som både utsätter sig för risker av ej detonerade laddningar samt bli tillfångatagna av vakterna.

  ”Vad döljer fängelsehålorna i Mariupol Azovstal-anläggningen ett år efter den massiva belägringen? Vi gick ner i bunkern, där efter beskjutningen ingen någonsin hade gått ner förutom Z. Både ukrainska soldater och civila var där under striderna. I en av källarna såg vi helt utbrända rum. Vad brändes där och varför, och vilka fruktansvärda fynd visades för oss? Hur ser företagets territorium ut nu, och varför är det fortfarande läskigt att vara där? Allt detta diskuteras i vår nya film.”

  В подземельях «Азовстали». Что осталось от завода | МИРНЫЕ
  https://www.youtube.com/watch?v=lmsLOmJPocQ

 10. Ukrainska ekonomer och regeringsrepresentanter, letar efter sätt att locka ukrainare som lämnat landet på grund av kriget att återvända hem. Det nyligen genomförda Human Capital UA-forumet visade uppgifter om att mer än 6 miljoner ukrainare bor och arbetar utomlands, vilket utgör ett stort problem för landets utveckling framöver.

  Många av den arbetsföra befolkningen som inte kunde anpassa sig till krigets realiteter, förlorade sina jobb här eller inte är nöjda med inkomstnivån bor nu utanför Ukraina . Det finns många fall av avresa för hela familjer, vilket kan tyda på att dessa människor inte planerar att återvända till Ukraina. Denna brist på vad ekonomer kallar humankapital är en viktig ekonomisk indikator.

  Denna stora frånvaro av mänskligt kapital påverkar landets ekonomiska situation negativt, och bidrar bara till problemen med ständiga bombardement från Ryssland och förstörelsen av infrastruktur och hela städer.

  Forumdeltagare anser att, trots denna statistik, bör processen för återhämtning och utveckling innefatta utvecklingen av mänsklig potential, humankapital, vilket kommer att säkerställa en hög ekonomisk tillväxt på minst 7 procent per år.

  Enligt chefen för NGO Ea’syBusiness, Dmytro Lyvch, uppstår problemet med definitionen av vad humankapital är: ”Tyvärr finns det ingen tydlig definition av humankapital i Ukraina nu. Även om minst nio strategiska dokument, såsom den nationella ekonomiska strategin, strategin för mänsklig utveckling, strategin för utveckling av utrymme utan hinder och många andra, på ett eller annat sätt förlitar sig på definitionen av humankapital.”Han säger att diskussionen om detta inte bara sker i Ukraina. Många internationella organisationer försöker avgöra vad som utgör humankapital. Några av dem menar att det är en kombination av utbildning, sjukvård och sociala förhållanden. Lyvch anser att Ukraina måste skapa mekanismer för att investera i utvecklingen av mänskligt kapital i landet och lösa problemen med hur man bevarar det, hur man återvänder ukrainare hem och hur man involverar diasporan i landets återställande och utveckling. I ett negativt scenario uppskattar forumet att utebliven återvändande av tvångsmigranter skulle kosta Ukraina 113 miljarder dollar i förlorad BNP under 10 år.

  Yulia Svyrydenko, Ukrainas förste vice premiärminister och ekonomiminister, säger att regeringen borde ha en strategi för ukrainares återvändande. Men av hennes ord blir det tydligt att denna strategi inte existerar. Det finns några projekt och program, men det är inte klart om deras resultat skulle vara effektivt. Trots detta förväntar sig regeringen att ukrainare som skaffat sig erfarenhet utomlands, lärt sig nya främmande språk och fått ytterligare kvalifikationer kommer att återvända för att återuppbygga landet. För närvarande uppmärksammar ekonomiministeriet minröjningen av territorier där aktiva fientligheter har ägt rum, eller som ligger nära frontlinjens territorier. Säkerhetsfaktorn är nyckeln till återkomsten av entreprenörer, särskilt jordbrukare. Så, Svyrydenko sa att regeringen planerar att starta ett minröjningsprojekt.

  ”Agrarar kommer att kunna gå till ProZorros elektroniska offentliga upphandlingssystem och köpa minröjningstjänster”, säger Svyrydenko. ”Som regering kommer vi delvis att kompensera kostnaden för att minröja pengar, vilket stimulerar efterfrågan på denna tjänst och stimulerar inträdet av nya privata operatörer på denna marknad som skulle vara engagerade i detta. Utan minröjning kommer människor inte att kunna återvända säkert, först och främst till frontlinjens territorier.”

  Regeringen erbjuder också att utfärda bidrag för privat affärsutveckling. Under året har över 8 000 personer fått sådana bidrag. ”Vi ser att det skapades 19 000 jobb under den här perioden. Och dessa bidrag återförs faktiskt i form av skatter och avgifter till budgetarna på olika nivåer. För oss verkar det som att för dem som inte kan hitta ett jobb finns det ett bra resultat och en bra möjlighet att skapa ett, säger Svyrydenko.

  Programmet kommer att fortsätta att fungera nästa år, och det är också planerat att involvera fler veteraner från kriget mot Ryssland. Departementet säger att det finns en möjlighet att studera för den som vill ta en ny examen eller är redo att starta eget, men det finns inte tillräckligt med erfarenhet, kunskap eller kompetens för detta.

  Minister för socialpolitik Oksana Zholnovych och hälsominister Viktor Lyashko var mindre specifika. De pratade om vad som fortfarande behöver göras, men nämnde nästan aldrig resultaten. Sådana osäkra politiska uttalanden kan leda till att allmänheten att det är lättare för regeringsrepresentanter att uttrycka vad som är fel med systemet än att komma med en plan för att fixa det. Det kan ta mycket tid och Ukraina har för närvarande inte en sådan lyx – allt måste göras snabbt och professionellt för att ge landets ekonomi ett andra liv.

  Deltagarna pratade också om utbildning. Ukrainas biträdande minister för utbildning och vetenskap Mykhailo Vinnytsky sa att det nu är nödvändigt att förstöra stereotyperna om att högre utbildning i Ukraina är dålig, att universitet är dåliga. Så de säger att det finns en plan ”så att varje student känner sin egen subjektivitet i utbildningsinstitutionen, och detta kommer att leda till subjektiviteten i vår stat i allmänhet.”

  Ella Libanova, chef för Ptukha Institute for Demography and Social Studies, uppmanade myndigheterna att skapa möjligheter för människor som ännu inte betraktas som arbetskraft. Till exempel barn som så småningom ska växa upp och som ska söka sin plats i samhället.

  Libanova sa att nästa steg är att tänka på krigsmigranter (hon uppmanar alla att inte ringa ukrainare som lämnat landet på grund av krigsflyktingarna). Hon förutspår att bara hälften av dessa människor kommer att återvända till Ukraina.

  Men enligt Libanova är de som stannar utomlands inte mindre viktiga. ”När vi talar om den ukrainska diasporan måste vi förstå att diasporan inte bara är de som lämnade för två generationer sedan eller för 20 år sedan. Det är också de människor som lämnade för två år sedan (när den fullskaliga invasionen av Ryssland började). Huvudsaken är att de bildar en positiv bild av ukrainare och Ukraina utomlands”, sa hon.
  Maryna Shashkova Ukrainsk journalist. Senior korrespondent på Kyiv Post. Jag har arbetat som journalist i snart 10 år. Jag skriver om ukrainsk politik och sociala frågor.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here