Är Israel en terrorstat?

24
1472

En läsare skickade mig denna

Föregående artikelUkraina förbjöd slutgiltigt alla tolv politiska oppositionspartier
Nästa artikelFrige Julian Assange NU! Försvara yttrande-och tryckfriheten! 28 oktober kl. 14:00-17:00, Norra Real, aulan, Stockholm
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

24 KOMMENTARER

 1. Svar: JA
  Israel är grundat på terrorism och utövar terrorism dagligen.
  Fega politiker i västvärlden låtsas att de inte vet det.

  • Hugo – de VET.

   Amnesty, HRW, MSF och många andra organisationer kallar landet systematiskt apartheid-uppdelat – från rätten att resa, sjukvård, röra sig ute och rättslösheten. Och apartheid är som vi alla känner till en del av fascismen; dess själva sociala struktur.

   För oss som minns sista halvan av 1980-talet (det skedde dock inte i Sverige, klokt nog!) så hette det bland västliga politiker, som Reagan och Thatcher som stod upp på en presskonferens och klargjorde att det då fascistiska apartheid-Sydafrika var ”en frihetens utpost och bålverk på kontinenten Afrika” och helt enkelt ”västerländsk ’civilisation’ ” o.s.v. Det var det ”offentliga” politiska samtalet. Plötsligt slog stora band som U2 och andra upp stora kampanjer och konserter till stöd för de förtryckta MAJORITETERNA i just Sydafrika. Alla minns hur låten ”Free, free….free Nelson Mandela” började sjungas av var och varannan världsartist. George Michael, Bob Geldoff och hur många som helst.

   Det vände. Apartheid började snabbt sjunka och var till slut och plötsligt inte Afrikas civilisationära sista utpost, utan den sista utposten som inte nåtts av humanistisk civilisation.

   Detta är Israels apartheids sista strid. Översittarfasonerna att stå över världens regler och internationell lag, skälla ut FN:s chef och generalsekreterare som en ouppfostrad överklassyngling som inte får som den vill (som häromdagen).

   När över 600 svenska kända personer: skådespelare, artister, konstnärer, kulturarbetare och andra häromdagen skrev under ett gemensamt upprop -fick det som vanligt kritik av de gamla USA- och Israelkramarnas gråhåriga stollighetspanel; som liksom i slutet på 1980-talet inte förstår när klockan klämtar.

   3 000 döda palestinska barn har på några drygt 20 dagar dött av bombningar genom högprecisionsvapen av absolut senaste modell man fått helt enkelt GRATIS av Washington (man får så mycket militärt ekonomiskt stöd (alltså inte LÅN!) varje år från Washington att de inköpta vapnen till Israel blir, ja, helt gratis). Vapenfetioschismen från Amerika att man tar itu med indianproblemet, svarta joggare i villaområdena och de palestinska infödingarna med vapen – lika naturligt i Washington som i det fascistiska Israel. Sådan är deras tankeprocesser. Allt kan lösas med vapen i hand. Det döda offren är de bästa.

   Jag tycker det är dags att Medelhavsländerna helt stänger igen Gibraltarsundet för icke-Medelhavsländers militära fartygs passagerätt att inträda i havet, likaså att Suezkanalen förbjuds att användas av samtliga militära örlogsfartyg liksom vapentransporter – på samma vis som Svarta havet är numera nedstängt av Turkiet enligt Montreux-konventionen för icke-regionala utsocknes örlogsfartyg.

   På initiativ av EU och Afrikanska Unionen bör Medelhavet omvandlas till ett kärnvapenfritt hav och en kärnvapenfri zon.

    • Gode Rolf, jag tror vi delar oändligt många syn- och ståndpunkter än vi båda anar! (Det enda jag inte numera accepterar t.ex. med dagens ryska samhälle är hur dagens Putinstyre övergett den inrikes uppbyggda politiken och det offentliga samtalet, och den en gång något sånär fungerande, eller haltande, demokratin, faktiskt).

 2. Ja Israel är absolut en terroristisk stat – ända från Irgunligans våldsdåd 1947. Och därtill en klart rasistisk stat: se bara hur olika måttstocken är när israeliska och palestinska offer mäts.

 3. Kortare svaret är JA. Israel har/äger dessutom världens största fängelse Gaza UTÖVER detta. Det går inte att hitta på detta vidriga. Äga världens största fängelse Gaza med över 2miljoner CIVILA som varken är åtalade för brott i juridisk mening, och väntar heller EJ för att dömas i domstol för ett SKIT. Detta pågått många år. Men JA Israel är en renodlad Terror stat om man kortfattar de. Man spelar även livsfarliga vidriga spel i hela regionen sedan många år nu. Tjaffsar ständigt med grannen i norr Libanon. Bombar sönder ett svagare sargad Syrien, när man än känner för på löpande band senaste decenniet. Försöker få till ett helt öppet krig med jätten Iran också sedan åratal bakåt, som än sålänge Tack och lov misslyckats. Israel är en renodlad Terror stat ja RAKT igenom, är korta svaret på den frågan

 4. Fridays for Future fördömer Israel läste jag nu på SVT.
  Det tycker jag ger respekt åt den här klimatrörelsen att de engagerar sig.
  Önskar att dess aktiviteter ger resultat.
  Sådana här grupper har den auktoriteten att de får etablissemanget att lyssna.
  De så att säga tillhör samma urbana plattform.
  Blir då svårare att negligera än några sverigedemokratiska bondtölpar från landet tillbakatryckta av den nu prisade tidningen EXPO:s journalister.

  Dick Erixon på Samtiden gick euforisk idag när regeringen beslutat att Göteborg ska få snabbtåg.
  Dick och familjen har jobbat på SJ. De är så att säga SJ-folk så jag förstår om Dick blev lycklig.
  Jag håller med Dick här faktiskt. Snabbtåg är okej när de halverar restiden för arbetspendlare.
  Däremot är jag mer tveksam till vänsterns höghastighetståg.
  Jag ser dem som både farliga och opraktiska då de inte stannar vid stationer och kanske måste ha sin av- och påstigning långt utanför städerna. Ungefär som flygtrafiken.

  https://samtiden.nu/2023/10/klartecken-for-nya-jarnvagar/

   • Men när Greta Thunberg för en tid sedan gav sitt stöd till Zelensky och ukronazisterna då blev hon genast hjältinna hos Västvärldens urbandemokrater.

    Lägg märke till hur Västvärlden sluter sig samman kring USA sedan kriget mot Ryssland inleddes.
    I Västvärldens kamp mot Ryssland blir palestinierna ingenting värda.
    Thoralf skrev på sin blogg för en tid sedan att palestinierna vart sedda som Arabvärldens zigenare.
    Bara att öppet använda ordet zigenare i samtal om samhället visar direkt att Thoralf är en rasist.
    Helt öppet.
    Förmodligen därför han blev utsparkad från sitt parti Sverigedemokraterna där han lagt halva sin själ.

    Jag träffade två romer, män i 50-års åldern, på en av kyrkans aktiviteter för en tid sedan.
    De var mycket trevliga. Verkade ärliga och bra att ha och göra med.
    De sa att romer i Ryssland gör ett stort bidrag till kulturen genom sång och dans.
    Det har jag redan upptäckt sa jag då.
    Hos oss är det nedlåtande att kalla romer för zigenare.
    Men det är det inte i Ryssland.
    Där är zigenare zigenare därför de är så väl integrerade i det ryska samhället.
    De är en av alla de andra folkgrupper och minoriteter.
    Men alla är ryssar och talar ryska.

  • Tja. De flesta svenskar skulle vara nöjda om den gamla vanliga rälsen var pålitlig och farbar åtminstone ganska ofta!…

   Men snabba landförbindelser hör verkligen framtiden till. Alla stora europeiska länder har de facto snabbtåg, som Frankrike och Tyskland. Ett så avlångt land som Sverige borde kunna ha ett snabbtåg på 300-450 km/h från Luleå till Stockholm-Göteborg/Malmö i funktion om de bara fick arslet ur den gamla tågvagnen. Det är en säker investering för framtiden.

   Även om X2000 och skramliga X3000 går på Norrlandslinjerna sedan länge, så går och får de inte gå på någon snabbtågsfart på 200 km/h som i södra Sverige. Tågen masar sig genom Hälsingland i de 100. Enkelspåret från Gävle och norrut är en skam; det omöjliggör dessutom de stora norrlandsindustriernas (de som alltså ger klirret i Sveriges statskassa) möjlighet att kunna överföra industriexport per tåg istället för långtradare till exporthamnar. Enkelspår på hundra knutar på norrlandsbanan! Inte ens på Botniabanan Härnösand-Umeå byggdes så brett att något andra (dubbelspår) ens kan läggas till eftersom. Usel planering. Det här håller inte Sverige, som håller på att bli en sämre utvecklad randstat i Europas ytterkant med svag krona och politiker som bara följer Washingtons investeringstempo (i det militära knaseriet). Det blir väl i bästa fall något jäkla dubbelspår till någon amerikansk bas förstås, här i delstaten Old Sweden.

   Framtiden kommer att håna och straffa oss för allt detta!

  • Dessutom var väl de helt illegala sydafrikanska och israeliska atomvapenprogrammen utvecklade gemensamt och parallellt? Om jag minns rätt avdeponerade Sydafrika 7-10 färdiga atomvapen för förstörelse efter sydafrikanska fascismens fall 1990-1994? Den israeliske kärnvapeningenjören Mordechai Vanunu avslöjade en hel del. Han är sedan 20 år frigiven och har konverterat till kristendomen som John Crossman. Han lär ha sökt politisk asyl i Sverige år 2004, men fick njuggt och bedrövligt nog avslag (DÅLIGT, ja, riktigt anti-humanistiskt USELT SVERIGE!!!).

   Det fanns många år en uppgift ingen kunnat bekräfta om en massiv undervattensexplosion långt söder om Sydafrika mellan Atlanten och Indiska Oceanen (1970- eller 1989-tal?!?) som vissa påstår varit en gemensamt utförd israelisk-sydafrikansk illegal kärnvapentestning. Jag har inte någonsin stött på någon källa som kunnat förklara vad detta var för massiv havsexplosion -men ett kärnvapenprov ligger väl nära till. Sydafrika liksom Israel har haft/har illegala kärnvapen. Internet lär väl ge sisådär femtielva förklaringar och konspirationer kring detta får vi misstänka. (Stormakternas säkerhetstjänster vet allra säkert vad som hände).

   • Vanunu är tyvärr fängslad igen sedan år 2007. Han ansågs för frispråkig med utlänningar. (Ja, vårt kära mönsterland och barnmördarland Israel, den endaste demokratin och rättsstaten i mellersta östern…)

  • Fantastisk kvinna Drottning Rania. Hon vågar törs och säger det som stor del av världen tänker. Vad många inte förstår är att Jordanien är vän med Israel, så hennes uttalande blir än mera modigt.

 5. Det är bara att instämma! Världen har fått en drottning!
  Skulle hon därmed vara Sveriges dito tro? För den sk drottning vi har är jo en apartheid israel vän som anklagade Palestina mammor för att inte ”hålla sin barn inomhus”

  • Nja, undrar om vårt kungahus är så särskilt Israelvänliga med tanke på; minns Folke Bernadotte som blev mördad 1948 av en Judisk terrororganisation i Palestina där på uppdrag av FN, medlade mellan judar och araber och hade förslag på en tvåstatslösning. Ett embryo som kunde utvecklas även till en verklig Palestinsk stat om detta mord inte skett.

   • och som sagd det den sk svenska drottningen som anklagade Palestina mammor för att inte ”hålla sin barn inomhus”, inte kungahuset.

    Folke Bernardotte kommer ALLTID att vara en sann hjälte (oavsett vad sionisterna gör för att sudda bort honom från historien)

    • Med all respekt för vår kollegas Alltså:s åsikt, men jag (som är republikan dessutom, men har inget emot drottning Silvia) undrar verkligen om statschefens hustru tagit orden ”palestinska mammor” i sin mun. Rörde detta förhållanden i Sverige eller i Palestina?

     Idag sprider palestinska familjer ut sina barn så mycket det bara går för att undgå att hela familjer dör i en och samma israeliska bombträff över 50% (!!) av bostadshusen i Gaza har nu efter 20 dagars av israeliska bombattacker olika grader av bombskador.

     Jag såg en flicka på 8 år på ett sjukhus i Gaza igår. Vad man inte berättar för henne var att hela hennes familj och släkt om 42 personer var nu bombade till döds av israeliska ockupationsmakten. Hon var ensam kvar i denna världen.

     Samtidigt som Israels försvarsmakts talesmän talar om selektiva bombningar sin tydligen skall bespara liv, och att Amnesty internationals rapporter om israeliska krigsförbrytelser gör denna organisation till ”anti-semitisk” och en ”pro-terroristisk Hamas-organisation”.

   • Och som sagd det är just den sk svenska drottningen som anklagade Palestina mammor för att inte ”hålla sina barn inomhus”, inte kungahuset.

    Folke Bernardotte kommer ALLTID att vara en sann hjälte (oavsett vad sionisterna gör för att sudda bort honom från historien)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here