Greta Thunberg kritiseras för stöd till Palestina mot Israels folkmordspolitik. Så hemskt!

7
1204

DN:s Erik Helmerson skriver ”I ett Instagraminlägg sprider Greta Thunbergs klimatrörelse vansinniga konspirationsteorier om Israel och medier. Om Fridays for future inte förklarar sig och backar är förtroendet raserat.”…”Västmedierna berättar aldrig att Israel är en stat grundad av bosättarkolonialism. Konflikten är inte komplicerad. Det finns inte två sidor: en är förtryckare, den andra förtryckt. Det handlar inte ens om en konflikt, det är folkmord.
Vem har skrivit ovanstående inlägg på Instagram? En Putinsponsrad konspirationsteoretiker? En person med bara ett öga och en tanke i huvudet? Rätt svar: Klimatrörelsen Fridays for future, grundad i Greta Thunbergs skolstrejk i augusti 2018 och med samma person som självklar förgrundsgestalt. Texten på Fridays for futures Instagramkonto är så grov att den första frågan är om inte kontot måste ha blivit kapat.
Detta är andra gången på kort tid som Greta Thunberg hamnar i blåsväder på grund av kriget mellan Israel och Hamas. Nyligen la hon upp en bild där hon och andra kvinnor poserade med skyltar till stöd för Palestina och Gaza, utan att alls nämna Israel eller offren för Hamas terrorattack.
På bilden fanns också en gosedjursbläckfisk, ett djur som brukar användas i antisemitiska kretsar som symbol för ”den världsomspännande judendomen”.
Då bad Thunberg snabbt om ursäkt, gav sin förklaring till hur bläckfisken hamnat där och tog bort den. Den här gången blir skadan svårare att reparera. Texten på Fridays for futures Instagramkonto är så grov att den första frågan är om inte kontot måste ha blivit kapat.”

Greta Thunbergs rörelse sprider konspirationsteorier och blundar för terrorism

RT skriver om Greta Thunberg och ”gosse-djuret” ,
https://www.rt.com/news/585455-greta-thunberg-octopus-tweet/
Fredagen 20/10 delade Thunberg ett foto av sig själv och tre andra kvinnor som höll i affischer med pro-palestinska slogans. ”Idag strejkar vi i solidaritet med Palestina och Gaza”, skrev hon och uppmanade till vapenvila i Mellanöstern, samt ”rättvisa och frihet för palestinier och alla civila som drabbats”.

Några såg dock snabbt att en av kvinnorna hade en liten blå uppstoppad bläckfisk på sitt knä och drog paralleller till antisemitiska teckningar där judar framställs som hotfulla bläckfiskar med långa och långtgående tentakler. Sådana bilder har använts i Nazityskland och på andra håll för att sprida myter och konspirationsteorier om det judiska folket och judendomen.

Aktivisten raderade snart det ursprungliga inlägget och delade samma foto med bläckfisken bortklippt. ”Det har kommit till min kännedom att gosedjuret som visas i mitt tidigare inlägg kan tolkas som en symbol för antisemitism, vilket jag var helt ovetande om”, skrev Thunberg. ”Leksaken på bilden är ett verktyg som ofta används av autistiska personer som ett sätt att kommunicera känslor.”

”Vi är naturligtvis emot all typ av diskriminering och fördömer antisemitism i alla former och skepnader”, tillade aktivisten och förklarade varför hon hade tagit bort det tidigare inlägget.

Vissa tog Thunberg i försvar och påpekade att bläckfisken har varit ett populärt motiv i många satiriska och politiska teckningar genom historien.

Israels officiella konto på X kritiserade dock Thunberg för hennes ställningstagande. Hennes Palestinaaktivism har samtidigt lett till att Israel plockar bort hennes namn från skolornas läromedel.
Israels utbildningsministerium tar, med anledning av den svenska klimataktivistens Palestinaaktivism, bort hennes namn från israeliska skolors läromedel, uppger tidningen Haaretz.

”Hennes hållning diskvalificerar henne som en pedagogisk och moralisk förebild, och hon är inte längre lämplig att vara en inspirationskälla för studenter i Israel”, skriver utbildningsministeriet i ett uttalande.

Redaktörens korta kommentar:  Alldeles utmärkt att Greta Thunberg och andra stödjer palestiniernas sak. Man undrar dock hur beslut kunnat tas så snabbt inom nätverket ”Fridays For Future”. Och en troligen bred opinion anser att det vore bättre att klimatorganisationen ”Fridays For Future” inte uttalar sig i andra frågor. Det splittrar och försvagar opinionsarbetet i klimatfrågan.

Föregående artikelVad hände egentligen i Israel den 7 oktober?
Nästa artikelEtt folkmord utspelas
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Visst är det som vanligt hemskt att ungdomar har samvetsfulla omdömen om regimer som genom amerikanska precisionsbomber lyckats döda 3 000 barn på drygt två veckor.

  Vilken hemsk kritik det var mot Israel – våra hjältar barnmördarna i Jerusalem – stödjer vi inte dem, ja, då är vi antisemiter, fullblodsnazister och ja, samvetsfulla humanister också.

  Det kan ju inte gå för sig.

  Nu väntar vi självklart med spänning på att fyratusen-nivån lyckas nås av våra israeliska, demokratiska hjältar! Döda, oskyldiga palestinska barn tillhör ju, tack och lov, inte samvetet längre för västliga demokratier. Heja Israel! Bomba på!!

 2. Det är intressant att rasisterna nu kommer ut öppet i dager. De som annars anser att det är rasism att inte vilja ta emot ekonomiska flyktingar i Sverige och rasism att inte vilja omvandla Sverige i en osvensk riktning. Nu stödjer de etisk rensning i Palestina. De stödjer okritiskt den rasistiska apartheidstaten Israel.
  Jämför dessa rasister med t ex Sverigedemokraternas hållning, ett parti som rasisterna älskar att hata. SD har inga synpunkter på ras. Däremot att de som bosätter sig i Sverige ska ta till sig svenska värderingar och integrera sig. Sedan spelar det ingen roll vilken hudfärg eller bakgrund de har.
  Det som rasisterna gör är att de gör skillnad på ras. De anser att Israel och judar ska få bete sig hur de vill gentemot andra människor. De anser att Israel och judar ska få syssla med folkmord, tortyr, krisförbrytelser och allt annat som strider mot mänskliga rättigheter och internationella avtal. Däremot – märk väl – vill de att dessa avtal ska gälla palestinierna. Palestinierna ska inte ens få försvara sig mot Israels 100-åriga fördrivning av dem. Palestiniernas handlingar ska begränsas och de ska acceptera att fördrivas från sitt land. Israel däremot får man inte ens kritisera, än mindre vidta åtgärder emot eller önska utplånat.
  Dessa – rasisternas dubbla måttstockar – har ingen annan grund än etnicitet/ras. Detta är riktig rasism, till skillnad mot det rasisterna dagligdax tar hem godhetspoäng på att kritisera som rasism. Hyckleriet är enormt och mycket motbjudande.
  Vad rasisterna så tydligt visar är ett behov att diskutera judarnas makt och inflytande i världen, även dess makt och inflytande i Sverige i svensk media och offentlighet. Men även här är rasisterna rasister eftersom de inte vill låta oss diskutera maktförhållanden om judar kan framstå som inflytelserika. Däremot får vi diskutera alla andra maktförhållanden. Men en skendebatt är lika illa som en skendemokrati och är bara till för att manipulera folket. Därför måste vi våga ta debatten om judars makt för att komma till roten med det onda; Orsaken till stödet till den judiska rasismen. En sådan diskussion kommer också åt roten till den ökande antisemitismen, vilken är den judiska makten och dess på rasism grundade ideologi. Vill man på allvar motarbeta antisemitism går det inte att fortsätta med en ideologi som anser att judar är ett oantastligt herrefolk.

  • Ja, det värsta är denna israeliska översittarattityd, straffrihet och med den kompletta rätts- och laglöshet man kan utsätta vanliga civilbefolkningar för. Det är i grunden en slags pervers fascism. Israel har et lagligt territorium, garanterade existerande nationsgränser (1967) och skulle inte behöva ha det så här.

   Israelerna förstår inte det politiska mellan orsak och verkan/effekt. Man kan inte utplåna ett folk under förtryck, som frigör sig med våld, med militära vapen.

   När Israels utrikesminister uttalar sig i Förenta nationerna om ”att allt rör det som hände den 7 oktober” och ingenting annat (som alla andra vet och talar om), så är det ju helt bisarrt. Det är ju en slags israelisk politisk psykos. Det är komplett galenskap i synagogan helt enkelt (något man trodde bara hände i knas-protestantiska och helt isolerade kristna sekter på landet och i urmarken).

   Nu ikväll har israelerna stängt ned all telefon-, mobiltelefon- och alla andra kontaktvägar med Gaza.

   Den israeliska koloniala jakten på dessa upproriska indianstammar som besvärar kring Israel tycks gå vidare.

   Ikväll har också rapporterats hur Israel kört bulldozers på stadsgatorna i Jenin och plöjt upp gatsten och asfalt till oframkomlighet (varför man inte använde flygvapnets amerikanska bomber som gått fortare, är verkligen märkligt). Kollektiv bestraffning.

   Det är ett sakta folkmord vi ser i en underlig politisk slow-motion.

 3. Q: Vad skulle Erik Helmerson skrivit om det var en Palestinier som ägde DN?
  A: Sanningen om terrorstaten israel

 4. Vilken ”ras” vänder sig då Israel mot? De är semiter precis som araber. Att göra Israels existens till ett rasistiskt problem förklarar ingenting. Tvärtom.

  • Skillnaden är att Israel ser sig som en demokrati.
   En demokrati skapad av det kapitalistiska Västvärlden.
   Båda de egenskaperna är underordnade i Arabvärlden.

   Därför Orientens länder är Kulturens länder.
   I Occidenten räknas istället makt och vinning först.

   Öst och Väst kan aldrig mötas därför ingen av dem vill ha varandra.
   Enda möjligheten är respekt men någon respekt har inte demokratin att erbjuda.

   Demokrati är totalitär.
   Precis som Sveriges politiker och massinvandringen.
   Ingen del av Sverige skulle lämnas orörd.

   Det är egentligen bara tre kategorier som borde ställa sig upp och skrodera:
   – Jag är demokraaat !!
   Det är liberaler, politiker, mediefolk samt diverse av näringslivets kapitalägare.

 5. Israel är ju ett kolonialt uppbyggd stat, mycket stor del av befolkningen kommer ursprungligen från Europa och USA. Israel är en apartheidstat liknande det forna Sydafrika. Det är inget tillfällighet att relationerna mellan dem var intima

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here