Folke Bernadotte-akademin – smutsar Folke Bernadottes namn som fredsvän

13
2558
Folke-Bernadotte

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel om den omdiskuterade ikonen.

Ett av mina första barndomsminnen var Folke Bernadottes begravning i Stockholm 26/9 1948, då jag just fyllt 4 år. Jag minns människomassorna och den dystra stämningen, där jag stod med föräldrar och lillasyster.

Folke Bernadotte, släkt med kungen fick i egenskap av Rödakorsman i uppdrag att medla i Palestina av FN:s generalförsamling 21 maj 1948. Han mördades 17 september 1948 i Jerusalem av den sionistiska paramilitära gruppen Sternligan. (Wikipedia). Hans mördare straffades inte. Bland dessa fanns Yitzhak Shamir, som senare blev premiärminister i Israel.

Utdrag ur Wikipedia: Efter ett första förslag, som handlade om en union, kom Bernadotte med ett förslag om två oberoende stater. Detta senare förslag hade som sju grundprinciper:

* Det måste åter bli fred i Palestina och varje möjligt steg måste tas för att säkerställa att fientligheter inte återupptas och att harmoniska relationer mellan araber och judar i slutändan återupprättas.
* En judisk stat kallad Israel finns i Palestina och det finns inga vettiga anledningar att antaga att så inte kommer att vara fallet även i fortsättningen.
* Denna stats gränser måste slutgiltigt avgöras antingen genom en formell överenskommelse mellan parterna ifråga eller, om en sådan överenskommelse inte kan nås, av Förenta Nationerna.
* Det måste hållas fast vid principen om geografisk homogenitet och integration, som skall vara ledande när det gäller uppdragande av gränser, och tillämpas lika för arabiska och judiska territorier, vars gränser därför utan eftergift skall kontrolleras av vad som avses i resolutionen daterad 29 november.
* Rätten för oskyldiga, som ryckts bort från sina hem av den rådande terrorn och krigets brandskattningar, att återvända till sina hem, skall erkännas och innebörden sättas i verket, med garantier för korrekt kompensation för det ägda till dem som händelsevis väljer att inte återvända.
* Staden Jerusalem skall, på grund av sin religiösa och internationella betydelse och komplikationsgraden hos inblandade intressen, behandlas för sig själv och på speciellt sätt.
* Internationellt ansvarstagande skall tillämpas, i de fall där det är önskvärt och nödvändigt, och ges i form av internationella garantier som ett medel för att undanröja existerande farhågor, framför allt rörande gränser och mänskliga rättigheter.

Senare vidareutvecklades förslaget.

Förslaget offentliggjordes strax före det amerikanska presidentvalet och blev besvärande för president Harry S. Truman som reagerade med en starkt pro-sionistisk deklaration. Detta, tillsammans med att ett framförhandlat vapenstillestånd inte respekterades, bidrog till att förslaget föll i FN.

Läs mer om Folke Bernadottet i ”Svenska hjältar”. Svenska hjältar.

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling och ligger under Utrikesdepartementet. Folke Bernadotteakademin bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. (Wikipedia.)

Folke Bernadotteakademins_vapen

 

En läsare, Phil Aberkane, har sänt mig mig sin mail-växling med Joel Ahlberg i Folke Bernadotteakademin, som är kontaktpersonen där för Irak, Syrien och IS.
Han brukar få framträda som expert på Syrien i media. Brevväxlingen presenteras nedan och ger starkt stöd för blogginläggets titel tycker jag.

Från en seriös inriktning på fred och rättvisa till att stödja brutala illegala angreppskrig – eller har jag fel?


Brevväxling mellan en läsare och Joel Ahlberg, Folke Bernadotteakademin.

Läsaren:
Hej!
Det här skrev jag till en Syrienexpert på Folke Bernadotteakademin som likt våra medier förmedlar en snedvriden bild av konflikten:

Det är fantastiskt att salafisterna INTE tog makten i Syrien, utan en man som uppenbarligen är omtyckt av majoriteten av landet och som fortfarande, Gudskelov, leder den Syriska REGERINGEN och kämpat mot de onda som halshugger och våldtar.

I medier utmålas Assad som ond och man romantiserar ”oppositionen” bestående av mestadels fanatiker.

Jag hävdar inte att Assads REGERING är perfekt men fråga dig själv varför kriget har kunnat pågå så länge trots massiva insatser från Ryssland och den syriska REGERINGENS soldater för att besegra en ”opposition” oftast med starka band till salafismen samt legosoldater med en sådan ideologi? Var kommer dessa galna mördares stöd ifrån? Vakna för h…….!

Jag har flera vänner från Syrien, samtliga förnekar den bilden som du ger liksom huvuddelen av västliga medier och den som ges av en del diktaturer inte minst en av de allra värsta totalitära REGIMEN, Saudiarabien.
Planen har misslyckats. USA, Israel och den medeltida Saudiska REGIMEN har, trots enorma insatser som har krävt många liv inte kunnat få bort Assad.

Framtiden kommer att avslöja alla lögner och propagandan gällande rapporteringen av detta krig. Den version som du och medierna likt en papegoja har eller fortsätter att rapportera är skamligt med tanke på alla som har flytt, huvudsakligen från fanatikerna, eller har förlorat sitt liv.


”Syrienexperten” Joel Ahlberg, Folke Bernadotteakademin:

Hej,

Och tack för mejl. Ja det var nästan tre år sedan sista mejlkontakten.

Under den tiden har den syriska regimen i princip ”vunnit” kriget, dvs fördrivit halva befolkningen, bombat sönder halva den civila infrastrukturen och ostraffat kunna begå krigsförbrytelser efter krigsförbrytelser inklusive användandet av kemvapen. Det jag försöker säga är regimen ”vunnit” kriget på bekostnad av att ha förlorat landet. Och det är i linje med Assad-stödjarnas slagord redan från början som löd ”Assad eller vi bränner landet.” Det finns ingen anledning för dig att vara triumfatorisk över utvecklingen.

Som jag tidigare sagt ville Assad-regimen till varje pris få till det som att de nationella demonstrationerna mot hans regim var en utländsk komplott och ett krig mot islamistiska terrorister. Som du säger är ett stort problem religiös fundamentalism. Den finns onekligen. En syrisk akademiker sa att förtrycket finns i tre varianter; hos regimen, hos religiösa grupper och hos etno/sekteristiska grupper. Jag får intrycket att du vill gärna fokusera på en och bortse de andra.

Med vänlig hälsning


Läsaren:

Hej,
Jag förstår din ståndpunkt. Om jag var i din position skulle jag hålla samma linje eftersom risken är stor att jag då hade förlorat jobbet.

Den syriska regeringen var inte perfekt innan kriget men det du inte kan förneka är att folk från olika religioner kunde leva oftast sida vid sida, kvinnor kunde oftast klä sig som i väst, sjukvård och skola höll en bra standard.
Det var då som dag och natt mellan Syrien och Gulfstaterna. Tack o lov har fanatikerna inte tagit makten.

Se hur kontraproduktivt det var att förstöra Libyen och Irak! Har det skapats ”demokrati” i dessa länder? Hade Colin Powell eller Sarkozy rätt? Nej, de ljög!

Du hävdar att det är den syriska armén som har förstört och fördrivit folk på flykt samt att den har använt kemiska vapen. Du får stå för propagandan om du vill men du bortser ifrån att territorier som har befriats från fanatikerna av syriska soldater återbefolkas så småningom.

Angående kemiska vapen så finns det inga bevis, eller de som hävdar att de finns motsätter sig kraftigt Bashars regering.

Det kanske är den så kallade syriska observatoriet baserat i London som är i stark opposition med Assad samt har sina rötter i muslimska brödraskapet och som hävdar ditt och datt som man ska tro?

Hade inte Ryssland, Iran och Hizbollah intervenerat militärt hade Syrien hamnat i islamisternas händer. Dessa länder har säkerligen intressen av olika slag men det har också Turkiet, Israel, Saudiarabien och inte minst USA, GB, FR m.fl.

Hur länge ska USA, Turkiet, Storbritannien, Frankrike med flera befinna sig illegalt i Syrien?
Hur länge ska Israel (där det råder apartheid) ta sig rätten att ostraffad flyga över Libanon och avfyra missiler mot Syrien och ge fanatikerna fördelar?

Skulle de våga mot Iran?

Israel tjänar ju på kaoset och förvärrar det. Jag skulle inte vara förvånad om det visar sig i framtiden att de stödjer jihadister i Syrien…

Opinionen är inte längre lättlurad nuförtiden. Man fattar att det finns imperialistiska avsikter i olika regioner men när dessa allieras med och stödjer mörka krafter för att störta, förvisso en regering som inte är perfekt, då har man gått för långt.

Aleppos befrielse i december 2016.

Ursäkta för uttrycket men ”Assad drog inte ner sina byxor” och är på väg att befria sitt land från alla mörka krafter och det glädjer många fler än du tror, i första hand det syriska folket.” (Slut på mailet till Joel Ahlberg).

Kort kommentar av redaktören: Föreslår att Joel Ahlberg befrias från sitt uppdrag att representera Folke Bernadotteakademin, samt att public service låter bli att använda sig av denne okunnige person som inte respekterar demokrati eller nationell självbestämmanderätt, och som tydligen inte kan skilja mellan angripare och angripen.

Relaterat.
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!Politik

Föregående artikelVärldspolitik: Järnvägar och rörledningar ger fred och välstånd!
Nästa artikel24 September Global Climate Strike. Kom med!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Än idag straffas inte dessa mördar-sionister! Den dagen kommer dock då räkenskaperna avläggs! Ju snabbare desto bättre om världen få välja.

 2. Så länge herr Joel följer sionisternas linje i sina uttalande till media är jobbet tryggat. Den dystra sanningen är också att så länge crypto sionister drar i trådarna hos SvT så lär inte sanningen om terrorkriget mot Syrien se dagens ljus. Detsamma gäller alla public service medier i väst. Varken förstörelsen av Libyen, hetsen mot och lögnerna om Iran och Hizbollah kommer att sluta i västmedier (så väl privata och som offentlig ägda).

 3. Med tanke på att USA och GB hade totalstopp för all mottagning av judiska flyktingar fram till bildandet av staten Israel 1948 var nog Folke Bernadottes medlingsuppdrag dödfött från början. Till det kan läggas att Trygve Lie, den dåvarande FN-chefen och Bernadottes uppdragsgivare, i hemlighet samarbetade med sionisterna bakom ryggen på Bernadotte. Som jag ser det är Israel en kopia av korsfararstaten som byggdes i området för ett millennium sedan. Då var det kristna konvertiter som ansåg sig ha gudomlig rätt till det heliga landet. Idag är det judiska konvertiter från Europa som anser sig ha samma rätt. Det som är nödvändiga idag är att Europa, USA och Ryssland tar på sig faderskapet till apartheidstaten Israel och ser till att européernas återkommande religiösa lantmäteri på andra kontinenter avslutas. För att definiera Israel som stat krävs t ex fastlagda gränser.
  ”Vid ett israelisk-palestinskt fredsmöte den 4 november 1995 mördades premiärminister Rabin av en judisk extremist. Därmed hade bruket av mord som ett tolererat politiskt redskap i händerna på judiska extremister, sanktionerat vid mordet på Folke Bernadotte år l948, nu också nått Staten Israels eget hjärta.”

  Denna länk har efter information från Gösta Lilja 24/9 2021 ersatt en tidigare länk:
  https://www.folkebernadottesminnesfond.se/index.php?id=3

  • Konvertiter som gör anspråk på att vara semiter och anklagar semiter för antisemitism, få man väll tillägga. Det är ett av de många lögner som dessa marktjuvar och barnamördare avkräver att de tas för sanningar. Lösningen till ockupationen av Palestina ligger i att alla dessa konvertiter åker tillbaka ditt då far ifrån. Trump kan erbjuda marktjuvarna hela Florida med sitt Mar-a-Lago som både tempel och huvudstad.

   • Hur ska du då göra med de 900.000 judar som fördrevs från arabstaterna + Iran efter WW2? Om vi använder UNRWAs metod för flyktingberäkning är det väl några miljoner nu. Såg för övrigt i pressen att den kurdiska provinsregeringen i Erbil vill att Irak ska ansluta sig till The Abraham’s Accord. Kanske en bättre väg att gå?

 4. Visst är det pinsamt för stiftelsen, men kom ihåg att fulmedias hjärnförsmutsning är massiv och upprepas varje dag i nästan alla medier som kontrolleras direkt eller indirekt av det militärindustriella komplexet som ligger bakom krigen.

  Ingen är helt immun mot den propagandan, vissa är helt fast i dess nät.

 5. Det jag kan säga till Läsarens försvar är väl att Assad inte var hatad av alla. Syrien hade en värnpliktsarmé bestående av soldater från alla hörn av Syrien och olika religiösa grupperingar. Om dessa soldater inte valt att stödja Assad så skulle de väl lämnat armén för motståndarsidan. Sedan handlar det om överlevnad också. Om fundametalister tar över kommer det folk Assad tillhör att utrotas. Assad tillhör en speciell kult inom islam som inte är omtyckt bland de stora muslimska grupperna

  • Syrien och dess president står för en sekulär religiös politik, vilket inte alls grannländer gör. Brukar uppskattas av Väst, men här vägde önskan att behaga brutala krigaren USA över.

 6. Assad är alaouit och det är en religiös gren inom shia. Påpekas ska det också göras att Assads styre syftade inom det religiösa på att inte favorisera den ena tron framför en annan. Därav en faktor som motiverade Gulfstaterna att ersätta honom och hans styre med sunnifundamentalister, något som hittills har misslyckats.
  Det är utan tvekan uppenbart att flertalet av invånarna i Syrien enas kring Assad mot de mörka krafterna

 7. Tragiskt med denne Joel Ahlberg’s inkompetens. Han kan lika gärna ersättas av en papegoja som kraxar och upprepar CIA talking points. Kemattackerna har visat sig vara falsarier och false flags iscensatta av halshuggare, white helmets och CIA, men herr Ahlberg vägrar att ta emot fakta som strider mot den briefing han erhållit från sin husse. Ännu en sorglig knähund och lakej till det sjunkande imperiet.

  Enligt uppgift skall Ryssland och SAA nästa vecka inleda upprensningen av Idlib från halshuggarslödder och utländska legosoldater, och Turkiet har varnats från att lägga hinder i vägen. Syrien skall tillbaka till det syriska folket och all utländsk militär som inte är inbjudna av den syriska regeringen skall tvingas att lämna landet. Så, gott folk, emotse en störtflod av snyftreportage i MSM om de stackars jihadisterna i Idlib och elaka Rysslands aggression. Storskäggiga män kommer att jämra sig i TV.

  Blir det krig mellan Ryssland, SAA och Turkiet, när islamisten Erdogan vill stötta sitt halshuggarslödder ?
  Vad säger USA ? Viker sig Erdogan i möte med ryssarna ?
  (Info från utmärkta youtube analytikern Borzzikman, och Alexander Mercouris rekommenderas också)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here