Zelensky förbjuder det största oppositionspartiet och ett tiotal andra partier i Ukraina

22
3112
Bild från Andrew Korybkos artikel.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett till flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. En påminnelse för alla om ”demokratiska Ukraina.”

The Guardian rapporterar, liksom
RT att Ukraina förbjuder 11 oppositionspartier.

Ukraina har vidtagit åtgärder för att avbryta verksamheten för nästan ett dussin oppositionspartier, inklusive parlamentets näst största grupp, Opposition Platform – For Life,, så länge konflikten med Ryssland pågår.

Zelensky tillkännagav beslutet från landets nationella säkerhets- och försvarsråd (NSDC) på söndagen.

Beslutet fattades ”med tanke på det fullskaliga kriget och vissa politiska strukturers band till denna stat, Ryssland”, sade han Enligt Zelensky kommer oppositionspartiernas verksamhet att läggas på is så länge krigslagarna gäller”.

”Varje aktivitet av politiker som syftar till splittring och samarbete kommer inte att lyckas, utan kommer istället att mötas av ett hårt svar”, varnade presidenten.

Totalt 11 partier svartlistades, däribland Oppositionsplattformen, ”Opposition Platform – For Life”, som är det näst största partiet i Verkhovna Rada med 39 platser, Shariys parti, som grundades av den hårda kritikern av Kievmyndigheterna, bloggaren Anatolij Shariy, och Nashi partiet, som leds av Evgeniy Murayev.

I januari sade det brittiska utrikesdepartementet att Murajev var den man som Kreml ville sätta i ledningen för Ukraina i stället för Zelenskij. Påståendet förnekades dock av tjänstemän i Moskva och av politikern själv, som sade att det var ”nonsens och dumheter”.

Oppositionsplattformen Platform – For Life sade att avstängningen var ”olaglig” och lovade att ifrågasätta den. ”Istället för politisk dialog [och] försök att söka efter kompromisser och möjligheter till att ena landet förlitar sig myndigheterna på razzior, hotelser, förtryck och repressalier mot sina motståndare”, sade partiet och uppmanade sina parlamentsledamöter och aktivister att fortsätta arbeta.

The Guardian skriver också ”Ukrainas beslut att stänga 11 partier kritiserades av höga ryska tjänstemän på söndagen, och dumans ordförande Vjatjeslav Volodin sade att ”det var ännu ett misstag” av Zelenskiy som kommer att ”splittra landet”, medan den före detta presidenten och högsta säkerhetstjänstemannen Dmitrij Medvedev sarkastiskt skrev på sin Telegramkanal att åtgärden skulle föra Ukraina närmare väst. ”Det moderna Ukrainas mest demokratiska president har tagit ytterligare ett steg mot de västerländska demokratiidealen. Genom ett beslut av rådet för nationellt försvar och säkerhet förbjöd han helt och hållet all verksamhet av oppositionspartier i Ukraina. De behövs inte! Bra gjort! Fortsätt så”

Föregående artikelVad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Nästa artikelEn tysk journalist rapporterar efter 9 månader i Donbass
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. Demokratins fanbärare i Ukraina förbjuder oppositionspartier. Har han blivit en diktator? Nejdå, Zelenski tillhör de rätta sorten så därför är han en demokratins äkta vän – han förbjuder oppositionen för att stärka demokratin i Ukraina. Det är kanske därför också som Zelenski INTE förbjuder nassarna.

  • Ja vilka partier är det kvar? Är det bara högerextremister och nazister som är ”pålitliga” nu? Någon som vet?

  • Zelensky är ingen diktator. Han är bland annat USAs ombud.
   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/29/Sprattelgube.jpg/292px-Sprattelgube.jpg
   Glöm inte vad allt detta rör sig om. USA expanderar sin militära makt genom att skriva värdlandsavtal, kallat NATO, med allt fler länder. Avsikten är militärstrategiskt densamma som Permittenttrafiken, när Hitler fick använda svensk mark och telekommunikation för att förbereda ett anfall mot Brittiska öarna från Norge på 40-talet. Olika Britterna sitter Ryssland inte och väntar på USA anfallet, utan vill förebygga det. Det är var Ukraina händelserna verkligen rör sig om.

 2. Den här nyheten kommer onekligen bli en prövning och ett sanningens moment för media i”väst”.

  Den parlamentariska demokratin Ukraina låter sin president förbjuda partier ur landets högst politiska organ.

  Nu får vi se om och hur de presenteras – gissar vi rätt – blir det självklart HELT TYST. Ryska politiker må tystas i Ryssland – men hur går de med de tystade och, ja, ”förbjudna” ukrainska politikerna?

 3. Media håller tyst om detta självklart. Men det är helt otroligt måste jag säga,men är ändå inte värst förvånad. Men inte ett ljud om detta. Nu gick turkiska utrikesminister och klargjorde ett av ryska kraven också till medier,som man heller inte rapporterat om,när gäller att ta bort alla restriktioner kring ryska språket och restriktionerna som varit mot alla miljontals ryssar i Ukraina. Man hört samma SKITSNACK där också om bara Nato, Krim, Luhansk och Donetsk. Men aldrig om alla VIDRIGA restriktioner som varit mot alla ryssar och rysktalande befolkningen,förän nu då turkiska utrikesministern klargjorde detta som också ett av kraven. Vad annars. Men tycker hela Ukraina varit löjligt rapportering från dag1. Man mjölkat sönder EU ekonomiskt, politiskt, diplomatiskt med VIDRIGA propagandan och desinformationen,helt gratis utan att kommit närmare EU medlemmar dessa 8åren. Man åkt snålskjuts i 8år på alla fronter och punkter genom EU. Så jag är inte MINSTA förvånad över detta ändå. Men helt otroligt var det

  • Vi får väl se om de europeiska parlamentariska kollegorna ställer upp som en man för de avstängda deputerade i Kiev. Hur solidariska är de egentligen med den ukrainska demokratin? Det får de visa nu. Är man vald till parlamentet kan ingen bara stänga av dem hur som helst.

   Häromdagen visade Internationella engelskspråkiga Al-jazeera ett reportage om att stadsbiblioteket i den verkligen mest ryska av städer i Ukraina, dvs. Odessa, tagit bort all ryskspråkig skönlitteratur. Man häpnar!! Ville man läsa Tolstoj, Majakovskij och Tjechov fick man ta de ukrainska översättningarna. Inget fel att ha översättningar – men tre fjärdedelar av stadens befolkning har just ryska som själsligt modersmål och man har absolut full rätt i en europeisk stat att få läsa skönlitteratur på sitt hemspråk och på vilket annat språk man vill.

   I vilket annat nutida europeiskt land förbjuder man skönlitteratur på ett lokalt ursprungsspråk och stänger in all sådan litteratur som förbjuden i de mest oåtkomliga förråden?

   Det är högernationalismens krig mot anständig kultur!

  • Givet alla dessa Wunderwaffe som den ryska regimen har tillgång till, kan någon förklara varför de fortfarande inte har lyckats knäcka det ukrainska motståndet. Detta måste ju vara ett av de största misslyckanden som den ryska krigsmakten råkat utför.

   Det kan ju bero på att ryska krigsmakten inte sedan WWII mött någon kvalificerad och modern motståndare, utan endast förvirrade IS-krigare och andra som inte besitter samma professionella kompetens som Ukraina.
   En dyr läxa för alla ryska soldater som blir offrade på Putins altare.

   • Och nu har även General Kaliber varit på besök och jämkade en hel del vapen som nassarna hade fåt från USA/NATO/EU.
    Som svar på din fråga så kör inte Ryssland brännjord krigsföring såsom apartheid israel, USA/Nto gör. Utan Ryssarna är måna om civila därför går de varsamt fram.

    Har du hört nyheten om kärleksaffären mellan sionisterna och nassarna i Ukraina? Inte? Läs då om nazisternas Azov bataljonen och apartheid israel här

    https://www.globalresearch.ca/israel-links-ukraine-thriving-neo-nazi-movement/5774657

   • Andersl,
    Poutin har talat om avmilitarisering av Ukraina.
    Det beror på att i stort sett hela Västvärlden under åtta års tid rustat Ukraina med toppmodern vapenteknik.
    Som du mycket riktigt påpekar faktiskt fungerar.
    Men jag tycker du ska fråga dig varför.
    I vilket fall som helst borde du förstå att långsiktigt det skulle vara förödande för Ryssland att ha en sådan granne så nära inpå som dessutom både mördar ryssar, förtrycker dem och uppträder hotfullt.
    Något måste göras.
    Lösningen måste bli en specialoperation innan det var försent.
    Hur lyckad eller misslyckad den här har jag svårt att bedöma men jag tror inte alltför mycket på krigspropagandan här i Väst.
    Snarare tror jag Ryska operationen skyndar långsamt i hopp om att motståndaren ska ge upp före den är krossad.
    Jag tror helt enkelt inte att lille Putte älskar att mörda ukrainare.
    Putte är mer förståndig och mogen än så.
    Ej heller drabbats av någon psykisk störning.
    Själva saken handlar istället om Rysslands (okränkbara) framtid.

 4. Översätta? Bil heter машина på ukrainska och машина på ryska. Dehär två språken är oerhört lika.

  Ryssland och Ukraina är inte två olika kulturer, religioner eller språk. Putin vill tvinga på Ukraina en lydig regim meddelst blodbad och totalförstörelse, så att inte ryssarna ska förstå att det finns andra möjligheter här i livet än att regeras av en KGB-överste. Putins korrupta regemente avskiljer ryssarna från resten av världen.

   • Jag tycker det är mer intressant att se till historien. Ukraina har antingen varit en provins i Ryssland eller mycket nära associerad. Det är en kulturell länk som inte lätt bryts.

  • Västpropagandan hos oss förtäljer, eller snarare insinuerar, att Ryssland vill ha en puppet regim i Ukraina.
   Men jag tror inte det.
   Snarare tror jag Ryssland skiter fullständigt i vad det är för regim i Ukraina så länge den inte stör eller som nu rent av hotar Rysslands befolkning eller ryska intressen.
   I ditt påstående utlämnar du helt att Ukraina är ett delat land med en västorienterad befolkning i de västra delarna och en östslavisk befolkning i de östra delarna som upplever sig tillhöra Ryssland och vill göra det också.
   Främst ukronazisterna genom bataljon Azov har beskjutit den ryska befolkningen i Donbass under åtta år nu och förmodligen me vapen och militär utbildning från Västmakterna.
   Märk väl även Sverige.
   Är det något acceptabelt tycker du?

   Vad är det för land jag är född och bor i egentligen?
   Är Sverige neutralt och alliansfritt?
   Eller är Sverige en puppet regim åt USA?

   Det Ukraina vi ser idag är till största delen en konstruktion av Ryssland planerad som del av Sovjetunionens sammanhållande styrka men som inte på något sätt fungerar som självständig stat med direkt påverkan från Västvärlden som har som mål att växa åt öster med sin liberala Demokrati.
   Ett politisk system som kommer göra östslaver till just slavar under Västmakterna.
   Du måste förstå det är något som det mycket självständiga och på sitt sätt även mycket framgångsrika Ryssland aldrig kan acceptera.

   Jag har en övertygelse att alla försök till att krossa Ryssland kommer att misslyckas.
   Samtidigt kommer då frågan, vad är det för mening att ens försöka?

   Det är Västvärlden som startat det här kriget och de började redan för åtta år sedan genom att försöka göra regim change i Ukraina.
   Vilket de också lyckades med.
   Frågan är bara om Västvärlden lyckas lika bra med konsekvenserna av det.
   Jag tycker inte det ser ut så i alla fall.
   Bra skulle vara om Ryssland stoppar utvecklingen av biologiska vapen i Ukraina för där lär finnas över dussinet sådana laboratorier som byggts upp av USA.
   Vad jag fattat kan inte USA ha den här utvecklingen av biologiska vapen i sitt eget land därför den är förbjuden av konstitutionen.
   Därför vill USA utveckla den här typen av massdödande vapen på andra ställen i världen.
   Är det grymheter vi ska acceptera tycker du?

   • Det är inte Sverige som är en puppet regim åt USA, det är regeringen som är en puppet regim åt USA. USA – ”HOPPA”. Sverige – Hur högt”

  • USA älskar oligarkerna, maffian i Ryssland och Ukraina som tillåter USA:s företag plundra länderna och dela bytet mellan USA och oligarkerna. Detta har Putin att kämpa emot och det är inte lätt, Ukrainas president försöker inte ens att kämpa emot dessa.

   De ukrainska oligarkerna, men de finns och fanns i Ryssland och när Putin försökte sätta de värsta i fängelse protesterade USA och EU.
   Efter att ha läst en artikel av en italiensk professor i sociologi Pino Arlacchi, uppvuxen med en far som var antifascist och hade tillbringat två år i ett nazistiskt arbetsläger, då han vägrade att gå med i Republiken Salo när han tjänstgjorde som officer i den italienska armen. Han fångades av tyskarna och deporterades till Tyskland. han lyckades överleva och återvända till Italien med ett intensivt hat mot vapen och krig.
   Så P.Arlacchi växte upp i ett hus utan skjutvapen i ett land där även präster gick runt beväpnade. Jag fick en större förståelse för Putin och vad han åstadkommit i ett land så fullt av kriminella oligarker som beordrade mord till höger och vänster. Ett land i sådant dåligt skick så USA:s industri kunde utan problem plundra landet och 40% av befolkningen var fattiga.

   Han skriver om Khodorkovsky som EU tagit i sin famn, vilket visar på en enorm korruption inom EU: Han menar att den felaktiga information som medier utövar i fallet Khodorkovsky är skandalös. Han säger att Khodorkovsky var en av de mest fruktade oligarkerna på 90-talet, vars offer inte kan kallas att vittna eftersom de har försvunnit eller tystnat. Man får aldrig glömma att många av morden på journalister i Ryssland står oligarkerna för. (vilket journalisten Max Blumenthal också skrivit om att när Putin kom till makten minskade morden på journalister)

   P. Arlacchi skriver att informationen drivs till stor del av vissa PR-företag som finansieras av Khodorkovsky själv, och är mycket aktiva i Europa och på andra håll. (EU har ju köpt denna desinformation)
   Han säger vidare att han tror att han vet hur man känner igen en mafioso, och att han kan bekräfta att Khodorkovsky var en av de farligaste maffia medlemmarna. Istället för att ångra sig återlämna bytet gömt i skatteparadis och be om förlåtelse från dess offer, finansierar det PR-kampanjer.
   Han säger att det var de europeiska och amerikanska bankerna som stal pengarna från den ryska maffian och hjälpte till att föra ett stort land till randen av kollaps. Detta slutade med Putins ankomst, vilket orsakade hans impopularitet bland angloamerikanska storföretag och deras tidningar som plötsligt blev förtjusta i Khodorkovsky,.
   Nedan kopierat utdrag ur hans artikel:

   Den kriminella eliten närmast Jeltsins vänliga oligarker är Cosa Nostras chefer. Samma grymhet, samma politiska arrogans, maskerad av en mycket överlägsen grad av rikedom, utbildning och social status.
   Chefen för den ryska Cosa Nostra var Boris Berezovsky, den som intervjuas av italienska tidningar som en politisk flykting i England. En man som kan beordra ett mord på morgonen och sedan äta middag med en George Soros fast besluten att lösa in honom (se Soros konto på sidan 223 i min bok ”The Entrepreneur Mafia”)
   Berezovsky var en matematiker, medlem av den ryska vetenskapsakademin, och Khodorkovsky själv var en framstående partiledare. De övriga cheferna var alla personligheter som var kända för allmänheten eftersom de var parlamentariker, entreprenörer, borgmästare, ägare av tidningar och nationella tv-apparater.
   Utan denna intellektuella nivå kunde den ryska kriminella oligarkin inte ha utformat det som fortfarande är det största bedrägeriet i historien. Född från en allians mellan de ”magnifika 7” som ingicks i Davos under det årliga världsforumet för att stödja Jeltsin i valet, har denna bluff överlämnat nästan hälften av Rysslands rikedom i deras händer.
   Bedrägeriet med ”lån för aktier” är den ryska kapitalismens grundande. Vilket bidrog till konsolideringen av en politisk-maffia-oligarki som genererade den största katastrofen som Ryssland lidit sedan nazistinvasionen 1941. fattigdomen gick från 2% till 40% på 1990-talet. Kriminella gäng av olika slag strövade runt i landet.
   Plutokratin som blomstrade under Jeltsin var ett kraftsystem utan framtid, som måste fortsätta stjäla och korrumpera för att överleva.
   1999 kom en man från underrättelsetjänsten till makten. Bakom Vladimir Putin fanns också de bitar av KGB som inte hade gått samman i det kriminella kitteln i det postkommunistiska Ryssland. Efter några månader kunde Putin sätta oligarkerna framför ett alternativ: återinträde i raden av finansiell makt, utan någon förevändning av ingripande i politiken, i utbyte mot regeringens avsägelse av att återfå stulna varor från privatiseringar; eller totalt krig, och ingen straffrihet för de brott som begåtts (massaker, mord, stölder, bedrägerier, kidnappningar, utpressning, skatteflykt i överflöd) . Inför Putins förslag delades maffiafronten. Vissa oligarker accepterade det. Andra hånade detta och gjorde det ödesdigra misstaget att underskatta styrkan hos den tidigare KGB-ledaren. för att undvika arresteringsorder sökte Berezovsky tillflykt i Storbritannien, varifrån han finansierar antivirusaktiviteter med godkännande av engelsk underrättelsetjänst. Khodorkovsky tänkte istället utmana Putin politiskt, finansiera partier som är fientliga mot honom, i hopp om att störta honom..
   Khosoekovsky är fortfarande en mycket rik man med mycket pengar utomlands. Han kan betala framstående lobbyister och kända PR-företag.
   Pino Arlacchi har mött ryssar som är tacksamma för att det finns en europe som förstår situationen i Ryssland.

   • Väl sammanfattat Vivianne. Grundtexten har några år på nacken då den omtalar Berezovsky som varande vid liv. Han dog i London där polisen hävdade självmord medan hans bekanta tror att han ”självmördades”. Han visste för mycket om denna korrupta miljö och blev obekväm för någon.

    När Putin trädde in på arenan stod valet först mellan honom och Jevgenij Primakov. Den sistnämnde uppfattades dock som alltför radikal politiskt då han hade djupare rötter i den sovjetiska miljön. I själva verket hade Putin och Primakov en god inbördes relation och den äldre blev den yngres mentor i flera frågor. Primakov hade ju dessutom inte haft långt kvar till pensionen. Han var även en av Gorbatjovs mest betrodda och hade i denna egenskap förhandlat fram en lösning på Kuwait-krisen 1990 som skulle ha undvikit att det blev krig. Bush d.ä. ville däremot inte veta av några kompromisser. Primakov är även känd för den markering mot Nato som han gjorde när Nato började bomba Serbien. Han satt i det statliga planet på väg mot Washington när han fick beskedet om bombningen. Planet befann sig ovanom Irland och Primakov beordrade piloten att vända om.

  • Bil på ryska heter автомобил… машина är vardagligt uttryck som kan vara traktor, lastbil, stridsvagn…
   Ukrainska språket är en blandning 50/50 – ryska och polska, som används främst i den västra Ukraina.

 5. Högertabloiden Fria Tider meddelar idag den ukrainske presidenten Selenskijs i Västvärlden bejublade jämförelse av Ukrainas situation med Nazitysklands judeutrotning.
  Jämförelsen har väckt vrede i Knesset och jag håller faktiskt med Israel där helt och hållet.

  https://www.friatider.se/ilska-mot-zelenskyj-i-israel

  Anledningen är att till och med jag vet ju hur västukrainarna med Banderisterna i spetsen faktiskt deltog i Nazitysklands massmördande av judar.
  Var god se bild nedan.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Lipniki_massacre.jpg

  Det är bara inse att Västvärlden nu drivs av en hysteri mot Ryssland och inte ens tvekar att ta avstånd från Andra Världskrigets massmördande och etnisk utrensning av folkgruppen judar.
  Jag anser att Förintelsen måste vara det mest avskyvärda rasistiska övergrepp och våldsdåd som människan någonsin begått.
  Den händelsen går inte att klandra det nuvarande landet Israel för.
  Landet Israel är bara konsekvenserna därav samt (Väst)världens dåliga samvete.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here