Israels avskyvärda chans att utplåna Palestina från kartan

14
1107
default

En artikel 19/10 av Finian Cunningham på https://strategic-culture.su/news/2023/10/19/israels-despicable-chance-to-wipe-palestine-from-the-map/

Finian Cunningham

______________

Om Biden och israelerna verkligen brydde sig om att lindra civilbefolkningens lidande skulle de öppna de gränsövergångar i Gaza som leder till Israel.

Israeliska ledare anklagar ofta arabiska och iranska fiender för att vilja ”utplåna Israel från kartan”. Anklagelsen är avsedd att peka ut motståndare som har onda avsikter att förinta den israeliska staten med underförstådda nazistiska undertoner.

Ironiskt nog verkar upptrappningen av det israelisk-palestinska våldet under de senaste två veckorna ge de israeliska extremisterna en möjlighet att äntligen lösa den palestinska fråga som har hindrat deras sionistiska drömmar i årtionden.

Benjamin Netanyahu kallade Hamas massmord den 7 oktober för Israels ”9/11-ögonblick”.

Varje dag efter Hamas vapen- och raketattacker har Netanyahu-regimen bombat Gazaremsan med en hämndlystnad som går långt utöver den vanliga israeliska blodtörsten. De omfattande urskillningslösa luftangreppen och dödandet av palestinska civila är chockerande även med israeliska mått mätt.

Hittills har nästan 3 000 palestinier dödats, jämfört med 1 300 israeler som dödades av Hamas den 7 oktober. Ytterligare 1 000 palestinier saknas begravda under rasmassor, och nästan 10 000 är skadade. De israeliska bombningarna av civila konvojer som försöker fly från våldet och förstörelsen av sjukhus kommer att höja dödstalen ännu mer under de kommande dagarna.

Red: Al-Jazeera 22/10 rapporterar 4700 dödsfall i Palestina och 1400 i Israel.

Det finns absolut inget berättigande för denna slakt på palestinska civila, oavsett de avskyvärda mord som Hamas har begått.

Tystnaden från de amerikanska och europeiska regeringarna inför denna den israeliska statens dagliga massaker är skrämmande. Västvärlden är medskyldig till att hjälpa och stödja Israels krigsförbrytelser.

Det är anmärkningsvärt att de fruktansvärda bombningarna åtföljs av en total blockad av Gazaremsan för grundläggande humanitära behov av mat, vatten och bränsle, vilket gör det omöjligt för palestinierna att stanna kvar i enklaven. De beordras att massförflytta sig till den södra delen av Gaza som gränsar till Egypten.

Gazas territorium har endast tre gränsövergångar. Kontrollstationen Erez i norr och Kerem Shalom-övergången i söder, som båda leder in i Israel. Dessa två gränsövergångar är stängda. Den tredje gränsövergången vid Rafah, också i södra Gaza, som leder till Egypten, håller på att förhandlas fram som den enda vägen ut ur det bombhelvete som israelerna skapar i Gaza.

Den 11 september, som Netanyahu hänvisade till, verkar vara ett tillfälle att genomföra den mörkaste av planer – en ”slutlig lösning” för att en gång för alla fördriva palestinierna från territoriet. För de fascister som utgör den nuvarande regimen i Tel Aviv är detta en avgörande chans att fullborda det sionistiska projektet att ha ett territorium som är befriat från all palestinsk nationell närvaro. Om Gaza utplånas kommer den palestinska statsbildningen att utplånas.

Precis som Förenta staternas imperialistiska planerare använde terrorattackerna den 11 september 2001 som en förevändning för att starta latent önskade utländska krig, utöva fullspektrumsdominans gentemot geopolitiska motståndare och åberopa omfattande statliga övervakningsbefogenheter mot sin egen befolkning, utnyttjar den israeliska staten Hamas grymheter den 7 oktober för ett större syfte – att släppa lös uppdämda planer på att utrota den palestinska befolkningen mitt ibland dem.

Under nästan tre decennier var en historisk fredsprocess som sponsrades av Förenta staterna inget annat än en cynisk återvändsgränd för palestinierna. Problemet var att det under hela den tiden åtminstone fanns ett nominellt alternativ att skapa en palestinsk stat som Washington och Tel Aviv gjorde läpparnas bekännelse till.

Nu har emellertid Israel en chans att utplåna Palestina helt från kartan – för alltid.

al-Nabka-dagen.

Vad världen bevittnar är ännu en ”Nakba” – den katastrof som palestinierna fick utstå 1948 när den israeliska staten först bildades ur det brittiska koloniala Palestinamandatet. Då berövades omkring 700 000 palestinier sin mark och blev hemlösa. Många av dem hamnade som permanenta flyktingar i grannländerna Jordanien, Libanon och Syrien. Än idag är deras ättlingar förbjudna att återvända till sitt palestinska hemland.

I ett föraktligt eko av historien, 75 år senare, tvingas nu de 2,3 miljoner människorna i Gaza att fly medan bomberna regnar över dem. Vissa palestinier i Gaza fruktar att detta är den dolda planen och de vägrar därför att ge sig av, trots bombterrorn runt omkring dem.

Israelerna och den amerikanska administrationen under president Joe Biden hävdar cyniskt att palestinska civila beordras att lämna Gaza för sin egen säkerhets skull. Amerikanerna stöder en israelisk markinvasion som förväntas komma inom de närmaste dagarna. Närvaron av två amerikanska hangarfartygsgrupper i östra Medelhavet verkar vara en varning till andra regionala länder att inte ingripa militärt till stöd för palestinierna.

Den respekterade undersökande journalisten Seymour Hersh citerar israeliska källor som säger att Netanyahus krigskabinett planerar att utplåna hela Gazaremsan för att utplåna all Hamas-närvaro. Hersh rapporterar att den israeliska militären förbereder sig för att släppa USA-levererade två tons bunkerbomber som kan explodera 50 meter under jord.

I förlängningen är en del av den skändliga masterplanen att tvinga fram en massutvisning av palestinier till Egyptens Sinaiöken där de förväntas bosätta sig i permanenta tältstäder liknande det som drabbade flyktingarna efter Nakba 1948 när de flydde till Jordanien, Libanon och Syrien.

Biden-administrationen hävdar att man söker ett sätt att upprätta humanitära korridorer i Gaza för att ”minimera civila förluster”. Detta samtidigt som man ger Israel fullt och oinskränkt militärt stöd för att vidta vilka hämndaktioner de vill, inklusive massmord på civila.

Om Biden och israelerna verkligen brydde sig om att lindra civilbefolkningens lidande skulle de öppna de två andra gränsövergångarna i Gaza som leder till israeliskt territorium. Men det gör de inte. Uppenbarligen är den enda gränsövergång som övervägs den till Egypten. För det skulle underlätta den etniska rensning som Netanyahu-regimen länge har eftersträvat.

Föregående artikelVarför irriteras Hultqvist och övriga Väst bara av ryska privata militära företag (PMC) och ej av brutala USA-PMC?
Nästa artikelUkraina förbjöd slutgiltigt alla tolv politiska oppositionspartier
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. En av Netanyahus främsta ministrar, känd en gång för att vid Israels utmarsch ur Gaza haft med sig dunkar med bränsle för ett planerat attentat (han blev arresterad av israelisk polis och släpptes självklart), liksom hans hatiska uttalanden mot sexuella minoriteter, att judiska kvinnor inte skall behöva föda barn på samma sjukhus som arabiska kvinnor, och hur han bäst skjuter och fängslar palestinska barn, nämligen minister Smotritch, och denne framstående herre visade i mars 2023 upp sig vid en väldigt ny Israelkarta.

  Och inte vilken som helst. Den omfattade inte bara Israel, utan ett helt nytt Israel bestående av ett Israel som helt slukat hela Jordanien, hela Libanon och delar av Syrien. Ett nytt Stor-Israel, eller Gross-Israel heter det väl då i Smotritch värld, misstänker jag?

  Kanske någon flitig internet-läsare till och med kan få fram själva kartan i fråga rentutav?

  Det är denna typ av hänsynslösa SS-korstågsfarare i sionistisk rustning vi har att göra med; ett slags Mellersta Österns erövringsnazister.

  Detta är en man som förespråkar rent kulturmord, folkmord och blodig erövringslystnad och inte skäms för sina uttalanden hur rätt det är att döda upproriska palestinska barn på Västbanken.

  Några lämpligare ord och tillmälen för denna sort av mordiska politiker än de starka jag nyttjat ovan, finner jag tyvärr inte.

  Israels politik har börjat nå det stadium gamla grekerna kallade ”oulukaust”: folkundergången. Eller ’holocaust’ som vi två årtusenden senare lärt känna ordet som i anglifierad form.

  Israel har tyvärr gått och blivit en av världens främsta folkmordsstater.

 2. Israel-Palestina konflikten

  26 oktober 2023
  Vilka är Qassam-brigaderna, Hamas väpnade gren som bekämpar Israel?

  Israelisk militär ökar räder på ockuperade Västbanken mitt i attackerna mot Gaza

  Al Jazeera fördömer israelisk ”angrepp”

  Mer än 6 500 palestinier dödades i israeliska attacker mot Gazaremsan

  När Israel planerar en markoffensiv mot Gaza, här är vad man ska veta om de primära väpnade grupperna som det kommer att möta.

  Hamas har varit i rampljuset sedan den 7 oktober, då dess militära gren, Qassam-brigaderna, inledde en attack mot israeliskt territorium, dödade omkring 1 400 människor och tog mer än 200 personer till fånga.

  Israel har lovat att avsluta alla vingar av den palestinska motståndsgruppen, som har styrt Gazaremsan sedan 2007, i kölvattnet av attacken. De har dödat mer än 6 500 palestinier i urskillningslösa bombningar som FN:s chef sa var ”tydliga brott mot internationella humanitära lagar”.

  Israel har inlett sex stora attacker mot Gaza sedan dess trupper drog sig tillbaka därifrån 2005. 

  2012 dödade det Ahmad Jabari, chefen för Qassam-brigaderna, i luftangrepp.

  Här är vad du ska veta om brigadernas ursprung och utveckling:

  Vad är Hamas och när grundades det?
  Hamas grundades av Sheikh Ahmed Yasin och hans medhjälpare Abdul Aziz al-Rantisi som en utlöpare av Egyptens Muslimska brödraskap 1987. Föreningen varade till 2017 då Hamas indikerade att de skulle avsluta sina band med Muslimska brödraskapet.

  Hamas – en akronym för Harakat al-Muqawama al-Islamiya (islamisk motståndsrörelse)- betyder iver, glöd, entusiasm, arbetslust…

  Det dök upp under den första intifadan mot israelisk ockupation under vilken tusentals palestinier kom ut för att protestera fredligt mot israelisk markexpropriation och illegala bosättningar. Efter ett hårt svar på sin protest började palestinierna använda stenar och vissa grupper tog till handeldvapen.

  Hamas förespråkade väpnat motstånd för att befria Palestina och motsatte sig 1993 års Osloavtal, och sa att Israel använde avtalet för att utöka illegala bosättningar på territorier som ockuperades 1967.

  2006 beslutade gruppen att delta i valen i Gaza. Den vann, men maktöverföringen var inte fredlig, eftersom Fatah – partiet som dominerar den palestinska myndigheten (PA) – försökte fördriva dem från Gazaremsan.

  Israel införde en land-, havs- och luftblockad på enklaven efter att Hamas tog makten, och de bestämmer fortfarande vad och vem som går in och kommer ut ur remsan – vilket gör det effektivt till ett ”friluftsfängelse”.

  Ismail Haniyeh, som hade nära band med Hamas grundare Yasin, leder Hamas politiska flygel idag.

  Enligt en undersökning från Palestinian Center for Policy and Survey Research i mars skulle de flesta palestinier rösta på Haniyeh framför den nuvarande PA-presidenten Mahmoud Abbas eller hans Fatah-parti.

  Hamas fortsatta sociala välfärdsaktiviteter, inklusive matdistribution under ramadan och att bygga skolor, har befäst sitt stöd.

  Vad är Qassam-brigaderna?
  Hamas etablerade sin militära enhet 1992 för att centralisera och strukturera de militära åtgärder som dess soldater hade vidtagit mot Israel på 1980- och 1990-talen.

  Namnet är inspirerat av en syrienkrigare, Ezzedine al-Qassam, som kämpade mot den brittiska ockupationen efter att han utvisades till Palestina, enligt gruppens officiella hemsida.

  Mohammed Deif är militärbefälhavare, assisterad av sin ställföreträdare, Marwan Issa.

  Qassam-brigadernas agerande mot Israel har hjälpt Hamas att vinna popularitet bland stora delar av palestinier, enligt experter.

  PA har blivit impopulär eftersom den har misslyckats med att stoppa illegala bosättningar och fortsätter säkerhetssamordningen med Israel. Den blev ytterligare marginaliserad av uppkomsten av extremhögerextrema israelisk politik.

  Hur starka är Qassam-brigaderna?
  Enligt CIA World Factbook har Qassam-brigaderna 20 000 till 25 000 medlemmar, även om detta antal är omtvistat.

  Brigaderna har förlorat tusentals krigare i israeliska attacker och dess resurser har förbrukats i israeliska flygangrepp.

  Israels tillbakadragande från Gaza 2005 gav Hamas möjlighet att återuppbygga sin militära gren. Ekonomiskt stöd, enligt uppgift från Iran, sägs ha gjort det möjligt för den väpnade gruppen att utveckla sofistikerad militär kapacitet. Hamas ser sin arsenal som ett avgörande avskräckande medel.

  Vad är Qassam-brigadernas militära verksamhet?
  Brigaderna sägs skaffa sina vapen genom smuggling, påstås få visst militärt stöd från Iran och tillverka några vapen lokalt, enligt CIA Factbook. Al Jazeera kunde dock inte självständigt verifiera påståendena.

  De tenderar att förlita sig på raketattacker och har nyligen lagt till drönare till sin arsenal.

  Enligt en rapport från 2021 från det amerikanska utrikesdepartementet sköt al-Qassam och andra palestinska väpnade grupper upp mer än 4 400 raketer i konfrontationer med Israel 2021. Under 11 dagars strider dödades minst 260 palestinier i israeliska attacker medan israeler dödsfallen uppgick till 13.

  Rapporter säger att al-Qassam har expertis inom improviserade explosiva anordningar (IED) och raketuppskjutare, antitankmissiler och granatkastare, men de förlitar sig mycket på strategi och smyg, med en omfattande tunnelinfrastruktur som gör att de kan röra sig oupptäckt.

  Qassam-brigaderna säger att de har lanserat två ”självmordsdrönare”-attacker mot israeliska arméplatser

  Varför attackerade Hamas den 7 oktober?
  Hamas sa att dess attack var ett svar på israeliska kränkningar av Al-Aqsa-moskén och det ökande bosättarnas våld mot palestinier på den ockuperade Västbanken och östra Jerusalem.

  Den sade också att den hade lyckats ta tillräckligt många fångar för att pruta om frigivningen av palestinska fångar som försmäktar i israeliska fängelser, och vissa analytiker har sagt att accelerationen av den arabisk-israeliska normaliseringen kan ha varit en annan faktor.

  ”Detta är dagen för den största striden för att få ett slut på den sista ockupationen på jorden”, säger Deif, Qassam-brigadens militära befälhavare. Han uppmanade öppet anhängare och muslimska nationer att gå med i den väpnade kampen.

  Vilka är Gazas andra väpnade motståndsgrupper?
  Andra väpnade grupper i Gaza har indikerat att de ansluter sig till det nuvarande motståndet mot israeliska styrkor.

  De främsta bland dem är den palestinska islamiska jihads Saraya al-Quds brigader. Al-Quds bildades 1992 och har tagit på sig ansvaret för minst 23 raketattacker, enligt data som samlats in av Critical Threats Project.

  Folkfronten för Palestinas befrielse har också en aktiv militär närvaro i Gaza genom Abu Ali Mustafa-brigaderna och har anslutit sig till uppmaningar om väpnat motstånd genom officiella telegrammeddelanden.

  https://www.aljazeera.com/news/2023/10/26/who-are-qassam-armed-resistance-in-gaza

 3. Alla vi människor är skapade lika och ska ha samma förutsättningar, det är vad palestinierna vill och alla förtryckta folk i den nu sönderfallande groteska värld vi tvingas leva i.
  Jag delar palestinske utrikesministern Riad Malis starka och berörande tal inför FN:s säkerhetsråds öppna debatt om situationen i Mellanöstern, inklusive Palestinafrågan.

                       ×××

  Utrikesministrar talade i FN:s säkerhetsråd på tisdagen när den humanitära katastrofen fortsätter att öka i Gaza. Israel uppmanade FN:s generalsekreterare att avgå efter att han uppmanat Israel att följa krigets lagar.

  Mötet ägde rum efter att två utkast till resolutioner från säkerhetsrådet besegrades förra veckan, en av USA:s ensamma röst. Här är utskrifterna av de tal som hölls på tisdagen av den palestinske utrikesministern Riad Mali, USA:s utrikesminister Antony Blinken och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, som Israel sedan uppmanade att avgå efter att han bad om ett slut på Israels ockupation. Guterres sa: ”Jag är djupt oroad över de tydliga kränkningar av internationell humanitär rätt som vi bevittnar i Gaza. Låt mig vara tydlig: Ingen part i en väpnad konflikt står över internationell humanitär rätt.”

  Uttalande av H.E. Dr Riad Malki, utrikesminister och utlandsminister från staten Palestina, inför säkerhetsrådets öppna debatt om situationen i Mellanöstern, inklusive Palestinafrågan,
  24 oktober 2023:

  Vi är här i dag för att stoppa dödandet, stoppa massakrerna som begås mot det palestinska folket.

  De pågående massakrerna – medvetet och systematiskt och brutalt – utförda av Israel, ockupationsmakten, mot den palestinska civilbefolkningen under dess illegala koloniala apartheidockupation måste stoppas. Säkerhetsrådet har en skyldighet att stoppa dem. Det internationella samfundet är enligt internationell rätt skyldigt att stoppa dem. Det är vår kollektiva mänskliga plikt att stoppa dem. Nu. Fortsatt misslyckande vid detta råd är oförlåtligt.

  Herr president, vi uttrycker uppskattning till Brasilien för att ha sammankallat denna session i säkerhetsrådet och höjt dess deltagande i ljuset av allvaret i den situation vi står inför. Vi tackar FN:s generalsekreterare för hans nyktra information och för hans outtröttliga ansträngningar och de av FN:s organ och humanitär personal på plats, särskilt UNRWA, som arbetar dygnet runt under de mest omänskliga förhållanden för att hjälpa vårt folk och upprätthålla en minimal känsla av mänsklighet… Vi sörjer tillsammans med dem det meningslösa dödandet av UNRWA:s personal och andra humanitära arbetare, inklusive läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal som var direkt måltavla av denna pågående barbariska aggression. De är heroiska mästare för mänskligheten i en tid av absurt fördärv.

  Herr president,
  Över 2 miljoner palestinier är på ett överlevnadsuppdrag varje dag, varje natt. När representanter är klara med att hålla sina tal idag kommer 150 palestinier att ha dödats, inklusive 60 barn. Under de senaste två veckorna har över 5700 palestinier dödats, inklusive över 2300 barn och 1200 kvinnor. Mer än 15 000 har skadats, medan minst 1 500 saknas under spillrorna. Jag upprepar – SJUTTIO PROCENT av alla offer är kvinnor, barn och äldre. Jämfört med befolkningen i Gaza motsvarar det 145 000 brittiska medborgare eller 700 000 amerikanska medborgare. Nästan alla de dödade är civila. 1,4 miljoner palestinier har fördrivits. Många av dem har inga hem att gå tillbaka till eftersom israeliska bombardement har utjämnat eller förstört upp till 50 % av hemmen på Gazaremsan, mer än 170 000 hem har förstörts. Ta en minut att tänka på dessa siffror och absorbera den enorma omfattningen av denna konstgjorda katastrof.

  Excellenser,
  Endast internationell lag och fred är värda era länders ovillkorliga stöd. Mer orättvisa och fler dödande kommer inte att göra Israel säkrare. Ingen mängd vapen, ingen allians, kommer att ge den säkerhet. Bara fred kommer. Fred med Palestina och dess folk. Det palestinska folkets öde kan inte fortsätta att vara fördrivande, fördrivning, förnekande av rättigheter och död. Vår frihet är villkoret för delad fred och säkerhet.

  Ni har alla talat om det palestinska folkets legitima klagomål, ta itu med dem/om deras legitima ambitioner, hjälpa till att uppnå dem/om deras rätt till självbestämmande, stödja dess förverkligande.

  För de som är aktivt engagerade för att undvika en ännu större humanitär katastrof och regional spridning, måste det stå klart att detta endast kan uppnås genom att omedelbart sätta stopp för det israeliska kriget som inleddes mot det palestinska folket i Gazaremsan. Stoppa blodsutgjutelsen.

  Det finns ingen mängd humanitärt bistånd som kan hantera situationen om fler dödsfall, förstörelse och förödelse åläggs vårt folk i Gaza. Det finns inget sätt att begränsa underliggande spänningar i vår region om den verkligheten inte förändras. Det finns så många fronter öppna för krig och ingen för fred.

  Några av mina kollegor talade med mig om smärtan och ilskan hos sörjande familjer. Varje familj i Gaza är en sörjande familj. Ingen är skonad. Ingen är säker. Var är solidariteten med dem? Var finns empatin mot dem? Var är upprördheten för deras dödande? Om dessa uttryck är äkta, kan de inte åtföljas av ursäkter för mördaren, och skäl för honom att fortsätta dödandet.

  Vi borde stå på samma sida, alla vi som tror på rättvisa och fred, på internationell rätt, på människolivs värde och helighet. Vi borde stå axel vid axel i dessa stunder. Men det är bara möjligt om alla inser värdet av palestinskt liv, behovet av att upprätthålla palestinska rättigheter. Detta är bara möjligt om du erbjuder ovillkorligt stöd till folkrätten och målet för fred, inte till dem som bryter mot det förra och förstör det senare. Förr eller senare måste ni erkänna att era länders och den israeliska regeringens intressen inte är samordnade utan snarare motsatta. Ju tidigare du känner igen det, desto fler liv kan räddas, desto större chans har vi att gå tillbaka från avgrunden.

  Det kan vara svårt att föreställa sig en annan verklighet under dessa omständigheter. Den ansträngning och energi det skulle kräva, de svåra val det innebär, den politiska kostnaden det medför, de förändringar av politiken det medför. Men som vi sagt flera gånger, det är värt det. På grund av alternativet. Den vi lever i just nu. Den som det palestinska folket har upplevt i årtionden. Det finns en verklighet där inga palestinier och inga israeler dödas, där alla åtnjuter lika mått av frihet, fred och säkerhet. Den verkligheten är den som förtjänar alla dina ansträngningar och alla dina resurser. Investera i fred, inte krig. Stöd rättvisa inte hämnd. Stå för frihet, inte motivera fortsatt underkuvande.

  Miljarder människor från alla trosriktningar och alla ursprung bryr sig om det palestinska folkets öde. De mäter alla uttalanden och ståndpunkter i era länder mot det. De anser att det är det ultimata testet för de värderingar man förkunnar, och de normer vi alla antog. I Gaza, under spillrorna ligger över 1000 palestinier och alla värderingar och alla normer. Under bomberna, två miljoner palestinier, och alla värderingar och alla normer. Att överge det palestinska folket är att förråda dessa värderingar och normer. Antingen räddar du den folkrättsbaserade ordningen eller låter den dö där.

  Vi tackar alla dem som har intagit en entydig ställning och erbjudit stöd, till att börja med länderna i vår region, som förstår mer än någon annan implikationerna av de fortsatta omänskliga och barbariska attackerna mot vårt folk, men också länder över hela världen, folken på dina gator, den här världens moraliska röster. Lyssna på dem.

  Ni har familjer, och några av er framkallade dem när israeler dödades. Hur du inte kunde annat än tänka på dina nära och kära och vilken smärta och lidande du skulle känna om de hade fått utstå ett liknande öde. Jag är därför övertygad om att du inte kan vara bedövad inför en verklighet där alla människor du älskar, dina föräldrar, farföräldrar, syskon, barn, barnbarn, mostrar, farbröder och kusiner och svärföräldrar, alla är i fara för att dö, eller värre, alla har dödats i ett slag, i ett ögonblick. Det händer upprepade gånger. Kan du känna deras smärta? Kan du föreställa dig dagen efter för dem? För det där barnet som är den enda överlevande av hela hans familj? Kan du då föreställa dig hur vi känner när någon påstår att detta är till det bättre? Kan du föreställa dig dina nära och kära, belägrade och bombade, berövade de nödvändiga varorna för deras överlevnad, deras öde beroende av ett beslut att tillåta eller förhindra bränsle, vatten och mat från att komma in, med någon fördröjning som innebär en dödsdom för många?

  Om du säger att du är för internationell rätt, internationell humanitär rätt och för skydd av civila, då kan ingenting rättfärdiga vad Israel gör. Detta är riktat mot civila, eller i bästa fall inhumana, olagliga urskillningslösa attacker. Detta är kollektiv bestraffning. När du väl tar bort principerna om mänsklighet och distinktion från krigets lagar, finns ingenting kvar.

  Vad Israel gör stämmer överens med dess tro att vi är undermänniskor, eller mänskliga djur som de uttrycker det. Men du delar säkert inte den tron. Du tror inte att våra liv är mindre värda, mindre heliga, mer förbrukbara. Så föreställ dig vad du skulle göra om bomber faller över Israel och dödar civila i tusental och fråga sedan varför är detta annorlunda. Israel har dödat tusentals palestinier under åren, och ändå var det ingen som föreslog att det gav oss rätt att börja döda civila israeler. Varken under en rättighet att försvara oss själva, att skydda våra egna eller att göra motstånd. Ditt budskap var alltid tydligt: Ingenting kan rättfärdiga dödande av civila israeler. Nåväl, ingenting motiverar att döda civila palestinska. Ingenting.

  Riad Malki, Palestinas utrikesminister, tal i FN:s säkerhetsråd på tisdagen. 

    • Ta inte allt så emotionellt personligt.

     Jag känner till al-Maliki sedan tidigare, det var just därför jag såg raden av felaktiga namnstavningar i Din hänvisning.

     Men felstavningar på internet gynnar aldrig och underlättar inte allmänhetens förmåga att hämta in kunskap och lärdom, då det inte går att söka framgångsrikt på ett felaktigt namn och felstavade uppgifter. (Därför bör var och en skribent gå tillbaka till sina tidigare inlägg och ändra uppdagade felstavningar och andra felaktiga uppgifter) -och inte misstänkliggöra en korrekt anmärkning.

     Är det något västerländsk publik idag behöver så är det kunskaper i detalj om denna konflikt än att matas med ignoranta presskonferenser med Biden och Netanyahu -som bara fördummar svensk debatt. Att ”Mellanöstern” så länge skötts från amerikanska tankesmedjor och presskonferenser i Washington har bara förvärrat och fördjupat denna kris, lika mycket som Washington förstört en all-europeisk säkerhetsmiljö under många decennier.

     Att lyssna och förstå till minister al-Maliki är bland det bästa en svensk mediekonsument kan göra i dagsläget.

     Men fortsatt för all del av godo att publicera utdrag, tal och citat av regionens ledare – men tillse att de är rättstavade för att inte förvirra läsaren. (Jag är ingen viktigpetter och besserwisser, men felstavningar och fel fakta gynnar just nu ingen).

     Al-MalIKI var så att säga ’le nom de jour’ (’dagens namn’).

     • Johan de Nauclér, om du lagt mödan till och öppnat länken, läst den engelska texten ja då kanske du hade förstått att al- Maliki är också Riad Malki.
      En rekommendation Googla på Riad Malki.

 4. Det sker verkligen intressanta (ja, det ordvalet kan ju sannerligen ifrågasättas) saker och tal i FN dessa dagar.

  Israel, ett land som kategoriskt vägrar följa några FN-resolutioner sedan över 56 år, ställde sin FN-ambassadör och skälla ut gen-sek Guiterres och kräva dennes avgång. Ganska fräckt, som om Israel har rätt att gå in och överpröva all kritik. Märkligt nog hade inte denna högljudda militanta Israel-delegation någon granatkastare med sig, så FN-huset tycks stå upprätt även denna vecka.

  Ty bomb-högern i Israel tål ju som bekant ingen kritik.

  Israel har nu även dragit in miljörörelsen och till och med Greta Thunberg i sin grova motkritik och att hennes kramdjur som var med på ett fotografi,?som är en klassisk symbol för många autistiska barn är en ”anti-judisk symbol”. Man häpnar.

  Att dessa israeliska inkvisitorer bara orkar hålla på, och skämma ut sig inför hela världen, och vi skall alla visa oss för att få ”västs” befolkningar att i längden ”legitimera” dessa brutala militära och statsterrorism-liknande angrepp på Israels grannområden.

  Oron för ett annat ockuperat område ligger nu i mediaskugga är att över 1 000 människor (palestinsk ursprungsbefolkning) har arresterats av ockupationsmakten på Västbanken (Cis-Jordanien), närmare 100 har dödats, många av illegala ockupanter med rötterna i Amerika eller barn till dessa.

  Vi måste nu hålla lika skarpa ögon också på Västbanken/Cis-Jordanien, det är omdaningen av denna region som är den absolut viktigaste för de israeliska fascisterna av idag. Det går tyvärr inte att kalla Netanyahu- och Smotritch-regimen för något annat.

  Det är inte antisemitism. Det är inte heller judar vi har att göra med, utan politiska och sadistiska jävlar för vilka religionens bärande teser att inte döda sina medmänniskor är av noll och intet värde. De har då inte bevisat motsatsen.

 5. Ikväll torsdag 26 oktober, är den palestinske utrikesministern al-Maliki på besök i Haag och har haft personligt besök hos Internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsdomare Khan. ICC (sägs) (inofficiellt) öppnat en förundersökning om internationella krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten begångna av staten Israel.

  Den gamle ärevördige internationelle domaren i dessa former av mål, Geoffrey Robertson, säger att det mycket väl kan bli så och att visserligen kan arresteringar ta tid, men det blir förmodligen Netanyahu och dennes kringkrets som kommer i första hand att åtalas.

  DET RÖR PÅ SIG!…

  Netanyahu, Smotritch och det fascistiska ledarskapet i Israel hör hemma i Haag och fängslas för evig tid därefter!

  Källa: intervju med al-Maliki och Sir Robertson på al-Jazeerah.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here