Varför irriteras Hultqvist och övriga Väst bara av ryska privata militära företag (PMC) och ej av brutala USA-PMC?

13
2291
Wagner Group. Bild: EA World View.

I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Lika aktuellt idag efter vad jag vet.

Den här artikeln https://journal-neo.org/2021/10/18/why-is-the-west-annoyed-only-by-russian-pmcs/ av Mellan Östern-experten Vladimir Platov har översatts av Rolf Nilsson.


Varför irriteras väst bara av ryska PMC?

Än en gång, i en extatisk anti-rysk frenesi, utövar det kollektiva väst ett informationskrig mot ryska privata militära företag (PMC). Europa har varit särskilt aktivt i att bekämpa ryska PMCs : försvarsministrar i de 13 länder som deltar i the European Intervention Initiative utfärdade den 24 september ett uttalande rörande dem. En ökning av sådana nålstick drivs uppenbarligen av Frankrike, mitt under misslyckandet i dess neokoloniala politik i Afrika och med Malis regerings beslut att ersätta franska soldater genom att bjuda in representanter för ryska PMC, för att bekämpa regional terrorism.

En oförsonlig europeisk hållning gentemot ryska PMC Wagner i Afrika hamrades in av den svenska försvarsministern, Peter Hultqvist, när representanter för medlemsländerna i European Intervention Initiative (EI2) träffades i Stockholm. DN: Europas försvarsministrar varnar för ryska legoknektar. (Se även här, ö.a.). Det är anmärkningsvärt att attacken mot de ryska PMC också backades upp av Ukraina, som inte är en del av EI2.

Rysk närvaro i Mali resulterade i en motreaktion från Elfenbenskusten, ett land gränsande till Mali och, än så länge, ett av få franska fästen i fransktalande Afrika. Elfenbenskustens president ställde ett ultimatum: Om Mali anlitar PMC Wagner bör det inte räkna med sina grannars stöd.

Ett separat uttalande om detta gjordes av det brittiska utrikesdepartementet, som inledde ytterligare en anti-rysk, falsk informationskampanj mot den ryska PMC:n.

Samtidigt är de länder, där PMC Wagner har visat sitt värde, starkt oeniga med den västliga ståndpunkten. Den ryska PMC:n minns man till exempel med tillfredsställelse i Syrien: medan den amerikanska militären och USA-baserade PMC stal lokal olja under förevändning av ett annat ”fredsbevarande uppdrag”, deltog det ryska i att befria Palmyra och Deir ez-Zor och att minröja bostadsområden, vilket gör att tusentals flyktingar kan återvända hem. Förutom Syrien visades detta i Libyen, sedan i Centralafrikanska republiken och slutligen i Mali. I Libyen och Syrien bevakade ryska PMC:er olika anläggningar och institutioner, skalskyddet och anläggningarna som myndigheterna anförtrott dem var helt säkra.

Centralafrikanska republiken, som under många år ”sponsrats” av Frankrike, kämpade förgäves för att besegra lokala gäng tills man, på CAR-myndigheters initiativ, inbjudit ryska instruktörer. De senare utbildade regeringsstyrkorna för att effektivt bekämpa brott, vilket resulterade i en snabb seger över nästan alla militanter. Samma sak kommer att hända i Mali, dit ryska specialister nyligen kom.

Ju mer positiva exempel på de ryska PMC-aktiviteterna i Afrika, desto starkare blir Rysslands inflytande. Väst tar helt klart i hög grad avstånd från en sådan utveckling. Detta gäller särskilt Frankrike, som aldrig lyckades eliminera brottslingar och extremister i Mali. När det gäller de västerländska anklagelserna om den ryska statens inblandning i att utöka PMC:s närvaro i olika länder, gjorde den ryska utrikesministern, Sergey Lavrov, det klart att avtalet mellan Malis myndigheter och de ryska PMC:erna låg utanför Moskvas uppdrag. Med andra ord, det här är en privat affär. PMC gör sitt jobb utan att kränka ryska intressen. När det gäller västvärlden kränker det uppenbart rätten till självbestämmande och oberoende politik, genom att blanda sig i beslutsprocessen för en viss stat och diktera med vem den ska samarbeta och utveckla relationer.

Något slags säkerhetsvakuum i Afrika har varit en realitet under lång tid, med olika utländska PMC, som försöker fylla det. Således har kinesiska PMC bevakat kinesiska industrianläggningar i Kenya, Nigeria, Etiopien och Sydsudan. För några år sedan, under oroligheterna i södra Sudan, vilka hotade kinesiska arbetares liv medan de arbetade för ett oljebolag, uppvisade personal på ett kinesiskt privat säkerhetsföretag, DeWe, en hög grad av professionalism, som räddade 330 kinesiska medborgare, som utsattes för upprorsmännens eldgivning. Dessutom är det intressant att kinesiska entreprenörer mestadels är obeväpnade. Åtminstone för närvarande.

Kinesiska PMC finns också i Afghanistan och Irak, länder som inte bara är ”hotspots”, utan ”eldhärdar” medan cirka fem miljoner kineser arbetar i 16 000 företag runt om i världen, inklusive i regioner där militära konflikter aldrig upphör. Till exempel i Sydsudan har inbördeskriget rasat i decennier. Antalet kinesiska privata säkerhetskontraktörer utomlands har överskridit 3000 personer, en siffra som kommer att växa, eftersom deras tjänster är mycket billigare än motsvarande hos amerikanska eller brittiska organisationer.

När det gäller ”säkerhetsvakuum” i Afrika, försöker inte bara Ryssland och Kina fylla det, utan även Turkiet, Israel, Förenade Arabemiraten, Storbritannien, Saudiarabien (PMC Al-Khaleej i synnerhet) och andra aktörer, som är kompetenta inom detta expertområde. Men när andra länder nämns i detta sammanhang, intar det ”kollektiva väst” ett tyst samförstånd. På grund av geopolitiska skäl är det ryska inflytandet i Afrika det som orsakar det största motståndet i väst.

Samtidigt driver ”den kollektiva västvärlden” en våldsam antirysk attack mot den ryska PMC:n, medan man sopar under mattan många brott som begåtts av västerländska PMC. Detta gäller till exempel för en amerikansk PMC vid namn Academi, som har genomfört statskupper och eliminerat nationella ledare som ansetts oönskade.

Redaktör Romelsjö: Wikipedia skriver ”Företaget Academi har verkat i bakgrunden av Irakkriget likt en privatarmé, och har blivit allt mer uppmärksammat för oprovocerat våld, och dess inblandning i ett otal dödsskjutningar av till synes oskyldiga passerande civila. Bland Iraks befolkning är denna typ av företag ökänt och avskytt för dess vana att ”skjuta först och fråga sedan.”

Det är ingen hemlighet att det amerikanska utrikesdepartementet övervakar många terrorgrupper, både via sina egna kanaler och via amerikanska PMC. Redan under början av USA:s närvaro i Afghanistan, fick många amerikanska PMC fritt spelrum i landet. En av de största anses vara DynCorp, dess antal, teknisk personal inräknad, kan uppgå till 15 000 anställda. DуnCorps legosoldater är ökända för sin uppenbara kriminella verksamhet. I Bosnien, som det visade sig, var de inblandade i de systematiska avrättningarna (som undersökningen visade, gjorde de det bara för skojs skull) av lokal civilbefolkning, medan de i samverkan med albaner organiserade handel med minderåriga flickor för att sälja dem till sexuellt slaveri i Europa. Redan i slutet av 90-talet anklagade en flygmekaniker, Ben Johnson, som arbetade för PMC i Bosnien, företagets anställda för pedofili och barnhandel (se här, ö.a.).

I Afghanistan beskyddade denna PMC droghandel och ”utmärkte sig” genom att avrätta obeväpnade civila. Därpå kom en historia i dagen om DynCorp-anställda, som utbildade afghanska polisstyrkor: det påstods att de tog droger regelbundet och ägnade sig åt barnprostitution.

Det är värt att notera att sådana PMC-metoder är vanliga över hela världen. PMC-tjänster är mycket efterfrågade i USA (Blackwater-anställda är till exempel ökända för att ha dödat civila under vissa operationer), Frankrike, Polen, Storbritannien och ett antal andra länder.

Redaktör Romelsjö:Blackwater är ett av flera namn på Academi.

Emellertid verkar de rapporter, som cirkulerar i amerikanska medier, om amerikanska privata militära företags fortsatta engagemang i öppet omstörtande regeringsfientliga operationer, dock inte att störa någon. Således rapporterade Washington Post tidigare, att den venezuelanska oppositionen försökte anställa en USA-baserad PMC för att iscensätta en kupp i Caracas och störta den legitima venezuelanska presidenten Nicolas Maduro. här.

Tidningen Time rapporterade att den ökända PMC Blackwater-grundaren Eric Prince planerade att rekrytera veteraner från stridsoperationer i Donbass, för att skapa en ny PMC. Hans syfte var uppenbarligen inte att utföra säkerhetsfunktioner, utan att eskalera fientligheter i detta område. Det hade också rapporterats att legosoldater från Academi PMC, tidigare känd som Blackwater, deltog i striderna i Donbass vid Kievs sida.

Under tiden, till skillnad från sina utländska motsvarigheter, har Wagner -anställda inte en ökänd meritlista som liknar de kontroverser som besvärar både Blackwater och ett antal andra västerländska PMC. Experter på en ärevördig nigeriansk publikation, The Guardian (se här, ö.a.), framhöll fenomenet PMC Wagner, och påpekade där att den ökade attraktion som PMC Wagner hade fått i globala medier, förklarades av det faktum att rysk personal betraktas som proffs, som kan lösa nästan alla uppgifter. De har, enligt artikeln, bevisat sig själva som varande en effektiv tillgång mot terrorister och alla slags väpnade radikala grupper.

För de ryska krigarna på slagfältet är sådana ord som ”ära”, ”värdighet” och ”mod” inte meningslösa: de bekämpar internationell terrorism både för att förhindra att den sprider sig och för att skydda Ryssland vid en avlägsen gräns.

Redaktören, tillägg: Wikipedia skriver ”En rapport från Congressional Research Service från 2007 visar att 182 000 anställda till privata militära företag och privata säkerhetsföretag är kontrakterade under amerikanska myndigheter i Irak. Av dessa är 118 000 irakier, 21 000 amerikaner och 43 000 kommer från andra länder, bland annat Chile, Fiji, Nepal, Sydafrika och Storbritannien. Wikipedia: Academi.
”In early 2016, Wagner had 1,000 employees,which later rose to 5,000 by August 2017, and 6,000 by December 2017.” Wikipedia: Wagner Group.

Föregående artikelI skuggan av IHRA-deklarationen mot antisemitism
Nästa artikelIsraels avskyvärda chans att utplåna Palestina från kartan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Frågan är berättigad. Kan det berör på att Peter ”fullständigt oacceptabelt” Hultqvist äger aktier i västerländska privata militära företag (PMC), tro? Är det därför han talar i ormtungor om privata militära företag (PMC)?

 2. Eller så kan det bero på att Wagner har som vana att slå ihjäl folk med slägga. Finns video men det kommer ni strunta.

    • …precis som CIA-agenter högg av Che Guevaras huvud och händer i Bolivias djungel år 1967. Precis som CIA:s Escola das Americas var världens främsta tortyr- och diktatursinrättning för Syd- och Latinamerika i många decennier: demokratiernas dödsdomsinstitution. Det var så Syd- och Latinamerika hölls i förtryck, tortyr och diktatur.

     Progozjingruppen har haft goda läromästare i så fall, överlägsna sådana. Progozjingruppen var en liten och kortvarig usel flugskit på kampkartan – CIA:s mördarkommandon och hemliga tortyrfängelser….finns nog kvar.

     Men Syd- och Latinamerika är idag stort sett fritt, demokratiskt och befriat från Washingtonstyrda diktatorer. Sydamerika har gått in i den post-amerikanska eran av frihet och anständighet! Av fri vilja.

 3. Ryska TOS slog ukrainska militanter nära Timkovka

  26 oktober 2023, 06:20
  3822
  UKRAINA RYSKA ARMÉN (RF ARMED FORCES) MILITÄR UKRAINAS VÄPNADE STYRKOR KHARKOV REGIONEN
  Besättningar av tunga eldkastarsystem (TOS) slog till mot en koncentration av arbetskraft från Ukrainas väpnade styrkor (AFU) i skyddsrum för den 32:a mekaniserade brigaden. Chefen för presscentret för västgruppen av trupper, Sergei Zybinsky, meddelade detta den 26 oktober.
  Enligt honom avvärjde ryska krigare 15 attacker från ukrainska militanter i området med tre bosättningar.
  ”Under striderna i Kupyansk-riktningen avvärjde enheter från den västra gruppen av styrkor, med hjälp av resultaten av flyganfall och artillerield, 15 attacker från attackgrupper från de 14:e, 43:e, 54:e och 67:e mekaniserade brigaderna i områdena Sinkovka och Timkovka och Nadia,” sa Zybinsky.

  Han tillade att gruppens artilleri förstörde två ukrainska självgående vapen ”Gvozdika” och en M777-haubits nära Peschany och Krinichki-området. Som ett resultat förlorade den ukrainska väpnade styrkan 145 militärer, tre granatkastare, ett obemannat flygfordon (UAV), två infanteristridsfordon och två pickupbilar.

  Bankerna är intrasslade: UFU-sabotörer misslyckas i sina försök att korsa Dnepr
  Ryska enheter slog tillbaka landningen med koordinerad eld
  Tidigare samma dag sa chefen för presscentret för den sydliga gruppen av trupper, Vadim Astafiev, att ryska styrkor hade eliminerat mer än 200 ukrainska militanter i Donetsk-riktningen. Ryska militärer förstörde också tre 155 mm polsktillverkade Crub självgående artilleriupphängningar, en 155 mm amerikansk M-777 kanon och 122 mm Gvozdika självgående kanoner, tillade han.

  Dagen innan rapporterade Zybinsky att ukrainska militanter förlorade upp till två företag under striderna i Kupyansk-riktningen . Gruppens kämpar avvärjade nio attacker från anfallsgrupper från 32:a, 41:a mekaniserade, 57:e motoriserade infanteriet och 68:e Jaeger-brigaderna i områdena Ivanovka, Sergeevka, Zagoruykovka, Timkovka och Sinkovka.
  Den särskilda operationen för att skydda Donbass , vars början tillkännagavs av Rysslands president Vladimir Putin den 24 februari förra året, fortsätter. Beslutet togs mot bakgrund av en förvärring av situationen i regionen på grund av beskjutning från den ukrainska militären.

 4. Vi måste nu i Sverige förstå att nu kommer ALL kritik mot varje amerikansk god som dålig militärpolitisk företeelse och händelse för de svenska politikerna att upphöra -allt sådant kommer att FÖRSVINNA.

  Den svenska ”amerikanska lojaliteten” kommer att vara i nivån med gravt depraverad hunddisciplin med svansen mellan benen.

  Den svenska politiska klassen, det vill säga den nya amerikanska politiska underklassen, kommer aldrig mera under överskådlig tid att kritisera Pentagon, CIA, NSA, avlyssningsskandaler, hemliga tortyrfängelser och kanske rentav förvar av amerikanska kärnvapen eller örlogsfartyg med kärnvapen ombord, på besök i Sverige.

  Nu börjar tysta decennierna!

  • ”Nu börjar tysta decennierna!”

   Det tror jag också.
   Särskilt om demokraterna får fortsätta stödda av sina likasinnade i Västvärlden.

   Men Donald Trump kan göra skillnad.
   Skillnad alltså.
   Såtillvida att samverkan kommer minska då Trump har en mer nationalistisk politik.
   Precis som Orientens auktoritära länder.
   Det betyder att pengarullningen till Ukraina kommer minska men förmodligen stödet till Israel fortsätta.
   Även republikanerna står Israel nära.
   Jag vet faktiskt inte vem som är farligast för palestinierna.
   Demokraterna eller Republikanerna?

   • Det intressanta är den unga generationens förvandling inrikes i Amerika. De yngre demokratiska väljarna stöder den palestinska saken långt mer än den israeliska versionen. Det uppgavs i en Gallup-mätning som BBC News rapporterade för inom en vecka sedan. Jag har tyvärr ingen länk, men jag hörde nyheten två gånger och jag tror vi kan lita på att BBC uppgav siffrorna korrekt. 49% av de yngre väljarna inom demokratiska partiet stöder den palestinska saken mot 38% för den israeliska. Det är en statistiskt säker skillnad på hela 11%-enheter -och är ganska stor dessutom. Tydligen vet man att det är främst äldre väljare utanför städerna som tycks vara mest pro-israeliska. Det tycks vara av så godo, att desto mer amerikaner får reda på objektivt hur palestinska folket behandlas och BEHANDLATS (genom decennierna) så svänger faktiskt opinionen. Den israeliska hårda propagandan som inriktats mot de många frireligiösa i Amerika börjar helt enkelt tappa mark.

    Jag hörde under torsdagen en tysk berätta i en intervju som sändes från en tysk journalist som återsändes på al-Jazeera English, att det finns omfattande sionist-rörelser som opererar inne i Tyskland som vid minsta israelkritik helt enkelt stalkar akademiker, tjänstemän, lokala politiker, författare, journalister och andra genom att förstöra deras rykte, yrkestillvaro och en del blir till och med av med jobbet. I Tyskland!! Jag häpnade. Men det verkar vara ytterst korrekt. Bara företeelsen är ju helt enkelt skrämmande.

    • Det ser ut som när vi lämnar Ryssland och Ukraina så håller jag med dig.
     Jag läste precis nyss på SVT att klimataktiviströrelsen Fridays for Future, som redaktören är med i, har en gren i Ryssland som tagit starkt avstånd från rörelsens grundare Greta Thunbergs engagemang för palestinierna.

     Faktum tycker jag det verkar som de här sionist-rörelserna har fått grepp om vårt land Sverige också.

     Troligtvis mycket beroende på borgerlig regering med stödpartiet Sverigedemokraterna som verkar starkt Israel-vänliga men också på att de demokratiska principerna som förenar Israel i Mellanöstern med Västvärlden.
     Det socialdemokratiska maktpartiet med röster för Palestina hamnar i en klämma och riskerar inre splittring.

     Massinvandringen till Sverige med dess sociala följder är INTE till palestiniernas fördel.

     Terrorstatens Israels invasion av Gaza är dock till Rysslands fördel då kriget i Mellanöstern växlar bort fokuset från Ukraina.
     Slut nu på Zelenskys rundturer i Västvärlden?

     • Hej arbetarklass! Jag tror det var den TYSKA (och inte ryska) delen av miljörörelsen som kommit på kant med Greta.

      Detta miljörörelseforum de skriver och publicerar texter och bilder på är dock det man kallar politiskt ”autonomt”; d.v.s. var och en står för sin ståndpunkt och åsikt utan att följa någon centraliserad ledning.

      Tyskland och Österrike är idag närmast hypnotiserat förhäxade i att jaga palestinska flaggor och överallt förbjuda demonstrationer för fred och för ett fritt Palestina (demonstrantioner för Netanyahu-regimen har dock tillåtits).

      Det fria ordet är under attack på sina håll i Kontinentaleuropa, och det är mycket oroväckande att länder som Tyskland och Österrike med sina tragiska rötter av den förr aktiva antisemitismen, idag igen står på den starkes, ockupationsmakten och på diskrimineringens sida. Igen. Det är inte vackert.

      Blir konflikten mellan Gaza, resten av arabvärlden mot Israel nu långvarig, kommer det västerländska och framför allt amerikanska stödet till Ukraina snabbt att svalna; i Amerika gör det redan. I medierna kan vi följa flera amerikanska opinionsundersökningar där amerikanska befolkningen är i majoritet mot mer militärt materielunderstöd till Ukraina.

      Alla dagar i veckan i hundra fall av hundra väljer amerikanska väljare generellt alltid stöd till Israel framför det okända Ukraina.

      En amerikansk mediebevakade journalist berättade igår i Al-Jazira English nyhetssändningar att de tre stora amerikanska tv-stationerna NBC, CBS och CNN aktivt väljer bort och rent av redaktionscensurerar alla bombbilder från Gaza. De visas alltså INTE i amerikansk tv. Bara någon kort minut den gångna veckan hade just CNN visat bilder på den israeliska närmaste Hiroshima-förödelsen över Gaza. Så den amerikanska befolkningen må ha fått se veckovis med bilder från förra årets ruiner i Mariupol men aldrig från Gazas sönderbombande.

      Så upprätthålles alltså den amerikanska pro-israeliska mediedisciplinen inför en befolkning som skall hållas okunnig hemmavid. Med regelrätt bildcensur helt enkelt. Politisk journalistik, kort och gott.

 5. ARMÉ KOMPLOTT: RYSK SPECIALOPERATION I UKRAINA
  27 oktober 2023, 07:14

  https://IZ.RU/1595908/2023-10-27/RIA-NOVOSTI-BATALON-DOBROVOLTCEV-IZ-BYVSHIKH-SOLDAT-VSU-VLILSIA-V-SOSTAV-VS-RF?UTM_SOURCE=YXNEWS&UTM_MEDIUM=DESKTOP
  RIA Novosti: en bataljon av frivilliga från tidigare soldater från Ukrainas väpnade styrkor gick med i RF Armed Forces
  RYSKA ARMÉN (RF ARMED FORCES) UKRAINAS VÄPNADE STYRKOR MILITÄR RYSSLAND UKRAINA.

  Frivilligbataljonen uppkallad efter Bogdan Khmelnitsky gick i tjänst i den ryska operativa taktiska stridsformationen (OBTF) ”Cascade”. Som bataljonschef Andrei Tishchenko sa den 27 oktober kommer före detta soldater från den ukrainska armén som gick med i bataljonen att avlägga eden i slutet av utbildningsprocessen.

  ”För tillfället har vi trätt i tjänst i den militära enheten av Cascade OBTF, och vi kommer att utföra vår fortsatta tjänst direkt här,” citerar RIA Novosti honom som sagt .

  Under de cirka tre veckor som kämparna tillbringade på träningscentret visade de en kämpaglöd. Vapen och uniformer gavs till alla på en gång, varje volontär hade redan tjänat och skjutit sitt vapen.
  Efter träning och ed ska soldaterna gå till fronten.

  Tidigare, den 1 mars, blev det känt att den tillfångatagna ukrainske nationalgardet, överordnad officer Roman Flocasu, skrev in sig i Bohdan Khmelnitskys volontäravdelning och blev den första nationalgardet som hoppade av till Ryssland. Han sa att han inte gick för att tjäna för att senare slåss med sina bröder. Den före detta nationalgardet förklarade att han själv är född i Mariupol och nu är alla hans släktingar i Ryssland.

  Innan detta, den 28 februari, rapporterades det att före detta kombattanten från Ukrainas väpnade styrkor (AFU) Kirill Spassky, hans far och gudfader bestämde sig för att gå över till Rysslands sida efter att de blivit tillfångatagna av Ryssland. Som en av bataljonscheferna, Andrei Tishchenko, noterade är sådana berättelser inte ovanliga.

  Den särskilda operationen för att skydda Donbass , vars början tillkännagavs av Rysslands president Vladimir Putin den 24 februari förra året, fortsätter. Beslutet togs mot bakgrund av en förvärring av situationen i regionen på grund av beskjutning från den ukrainska militären.

  • Det finns nu även en rysk frivilligbataljon, Bataljon Sibir’, där frivilliga inte bara ryssar utan även från minoriteter i Sibirien, från bland annat Jakutien (jakuter) och från Burjätien(Burjatija)(burjäter) reser att slåss för Ukraina och mot Putin. Även ryska storstadsbor som fått nog av diktaturen hemmavid reser också som frivilliga för att hjälpa Ukraina och samtidigt slåss mot regimen hemmavid. Bataljonen för noggrann politisk bakgrundskontroll över dem som antas, och man antar inte heller fångar eller före detta fångar; rapporterar Reuters idag 27 oktober.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here