Varför avvisas Amnestys rapport om att Ukraina bryter mot folkrätt och utsätter civila för livsfara?

44
3103

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

I en rapport från Amnesty International kritiseras Ukraina för en stridstaktik som sätter civila i riskzonen. Rapporten baseras på långvariga undersökningar i Ukraina. Den blev genast avvisad av Ukraina och utsätts för våldsam kritik i etablerade media.

Michael Winiarski skrev en artikel i DN med titeln Vill Amnesty att Ukraina kapitulerar för Ryssland? Han skriver ”Nu har Amnesty släppt en rapport som ganska ensidigt dömer ut Ukrainas sätt att försvara sig. Formuleringen är förrädisk: ”Att befinna sig i en defensiv position fritar inte den ukrainska militären från att respektera internationell humanitär rätt.”…”President Volodymyr Zelenskyj betecknar Amnestys rapport som ”ett försök att flytta ansvaret från angriparen till offret”, och hans rådgivare Mychajlo Podoljak anklagar Amnesty för att delta i den ryska desinformationskampanjen.”I realiteten talar Amnesty för att Ukraina ska kapitulera för Ryssland.”Är reaktionen oväntad?

När sågs vi senast en rapport om Ukraina som går utöver USA:s och Zelenskys syn från denne journalist? Kan inte hitta några fakta eller tunga argument i sak mot Amnestys rapport.

En ledare i SvD har titeln Amnestys förfall är sorgligt att skåda

Både DN, SvD kritiserar Amnesty för att man inte involverat Amnesty i Ukraina i sin analys. Men Amnesty i Ukraina är inte i en position där man kan vara opartisk. Vad skulle hända om Amnesty i Ukraina delvis ställer sig bakom rapporten?

Ett ”problem” är att rapporten ger stöd åt återkommande uppgifter från Ryssland om att man bekämpat militära mål i civila strukturer. Påminner om Sjukhusbombningar av Mariupol

Både DN och SvD nämner ”I början av 2021 tog exempelvis Amnesty ställning för att den fängslade oppositionsledaren i Ryssland, Aleksej Navalnyj, inte längre skulle betraktas som samvetsfånge.” Läs gärna: Amnestys samvetsfånge Navalny: ”Muslimer är kackerlackor” En omfattande kritik från etablissemanget och dess media följde. Tre månader sedan tog Amnesty tillbaka sin bedömning. Amnesty: ALEKSEJ NAVALNYJ ÄR SAMVETSFÅNGE

Ska detsamma hända med rapporten om Ukraina som baseras på långvarig undersökning på plats?

En kort sammanfattning följer

Amnestys rapport säger bland annat att militära baser har inrättats i bostadsområden inklusive skolor och sjukhus. Vidare att attacker skett från befolkade civila områden
Detta motiverar inte på något sätt Rysslands godtyckliga attacker, som har dödat och skadat otaliga civila enligt rapporten.

Ukrainska styrkor har utsatt civila för fara genom att etablera baser och operativa vapensystem i befolkade bostadsområden, inklusive på skolor och sjukhus, när de slog tillbaka den ryska invasionen som startade i februari, sa Amnesty International idag.

Sådan taktik bryter mot internationell humanitär lag och äventyrar civila när de gör civila till militära mål. De efterföljande ryska attackerna mot dessa militära installationer i civil miljö har dödat civila och förstört civil infrastruktur.

”Vi har dokumenterat ett mönster från ukrainska styrkor som sätter civila i riskzonen och kränker krigslagarna när de verkar i befolkade områden,” sade Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.

”Att vara i en defensiv position befriar inte den ukrainska militären från att respektera internationell humanitär rätt.”

Men inte alla ryska attacker som dokumenterades av Amnesty International följde detta mönster.

Mellan april och juli tillbringade Amnesty internationella forskare flera veckor med att undersöka ryska attacker i Kharkiv, Donbas och Mykolaiv -regionerna. Organisationen inspekterade attackplatser; Intervjuade överlevande, vittnen och släktingar till offer för attacker; och utförde fjärrmätning och vapenanalys.

Genom dessa undersökningar fann forskare bevis på att ukrainska styrkor har initierat attacker från befolkade bostadsområden, liksom att förlita sig i civila byggnader i 19 städer och byar i regionerna. Organisationens Crisis Evidence Lab har analyserat satellitbilder för att ytterligare bekräfta några av dessa händelser.

Den ukrainska militären har rutinmässigt upprättat baser i skolor i städer och byar i Donbas och i Mykolaivområdet. Skolor har varit tillfälligt stängda för elever sedan konflikten inleddes, men i de flesta fall har byggnaderna legat nära befolkade civila stadsdelar.
I 22 av de 29 skolor som Amnesty Internationals forskare besökte hittade antingen soldater som använde lokalerna eller hittade bevis på pågående eller tidigare militär verksamhet – bland annat förekomst av militärkläder, kasserad ammunition, ransoneringspaket från armén och militärfordon.

Ryska styrkor slog till mot många av de skolor som användes av ukrainska styrkor. I minst tre städer flyttade ukrainska soldater efter ryska bombningar av skolorna till andra skolor i närheten, vilket innebar att de omgivande stadsdelarna riskerade att utsättas för liknande attacker.

De flesta bostadsområden där soldater var låg flera kilometer från frontlinjerna. Alternativ fanns tillgängliga som inte skulle sätta civila i riskzonen – till exempel militära baser eller tätt trädbevuxna områden i närheten, eller andra strukturer längre bort från bostadsområden. I fall  som Amnesty International dokumenterar fann man inte att den ukrainska militären som fanns i civila strukturer i bostadsområden hjälpte till att evakuera civila från närliggande byggnader, dvs. en underlåtenhet att vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder för att skydda civila.

Föregående artikelVad tycker överste Macgregor om kriget i Ukraina idag?
Nästa artikelHur tänker svenska UD om Syrien och Turkiet?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

44 KOMMENTARER

 1. Bra sammanfattning. Om något skall tilläggas är det att Amnesty, liksom för övrigt reportrar från MSM, valt att inte göra några undersökningar inom de områden som kontrolleras av DPR/LPR och Ryssland. Detta är en stor brist och pekar på en nonchalans inför civilbefolkningen inom dessa områden. De har ju utsatts för beskjutning alltsedan 2014 utan att Amnesty visat intresse.

  • Har inget alls förtroende för Amnesty, och de måste väl skriva något om alla dessa krigsbrott som Ukraina gör, det är dock en droppe i havet. De håller kritiken på en alltför låg nivå för att bli trovärdiga för mig. Det är märkligt som Rolf Nilsson skriver att de inte varit i de områden som har blivit mest utsatta, och att de aldrig var i Donetsk under dessa åtta år då de utsattes för beskjutning från ukrainsk militär.
   Den beskjutningen tystades tydligen även ned i Ukraina, åtminstone påstår personer i västra Ukraina att de inte hade en aning om att personer mördades i Donetsk av ukrainsk militär.

   Jag förstår verkligen att Ryssland klagar på deras rapport, då den ej är en komplett utredning. ( Jag har själv fått beröm på mina arbetsplatser för mina allsidigt belysta utredningar, så jag vet hur en bra utredning bör se ut)

   När jag var ung så samlade jag pengar till Amnesty och läkare utan gränser, men båda har förlorat helt mitt förtroende. Var Amnesty så korrupt då också, fast jag inte såg det. Har de förändrats eller har jag blivit äldre och klokare.

   Vad har Amnesty gjort tidigare som retat mig:
   De svartlistar Roger Waters från ett event för en advokat som kämpar för regnskogs borna i Amazonas. Detta för att han har kritiserat Vita Hjälmarna. Intressant konversation mellan Roger Water och Amnesty.

   https://www.rt.com/op-ed/503461-roger-waters-douma-syria/

   https://thegrayzone.com/2020/10/12/amnesty-uk-bellingcat-white-helmets-sabotage-roger-waters-amazon-watch/

   Amnestys hantering av Navalny.

   • Vivianne Månsson 6 augusti, 2022 At 10:21 I det här fallet har Amnesty inte presenterar åsikter, som i faller Alexey Navalny, man har redovisat verifierbara fakta. Därför kan vi ta just denna rapport på allvar. Dessutom har det länge varit mycket välkänt genom oberoende journalister och oberoende vittnen att Ukraina begår allvarliga och grova krigsbrott och regelmässigt använder mänskliga sköldar. Exempel är Adrien Bocquet, Eva Bartlett, och Alina Lipp.

   • Amnesty Internationals rapport skall bli verified av oberoende experter säger de nu.
    De säger att de vill veta vad som exakt gick fel, i situationen med rapporten, som handlade om brott mot internationella lagar som Ukrainska armen gjort. Eftersom Amnesty är anti-Ryssland, så kan man undra vad de menar med oberoende experter och vad de skall komma fram till.

    Förstod väl att detta skulle hända, precis som med Navalny när de först satte upp honom som samvetsfånge och sedan efter att Aron Mate skrivit till dem och redovisat Navalnys rasistiska åsikter, förlorade han titeln som samvetsfånge, men efter protester fick han snart tillbaka sin titel.

    Ben Norton tar upp detta i sin video, som jag länkat till längst ned, som handlar om hur Ukraina styr totalt media i Väst. Även de media som till 100% är på deras sida, får inte skriva att vapen som skickas till Ukraina försvinner på svarta marknaden.

    //Under Ukrainian government pressure, major US media outlet CBS News censored a documentary that it produced that exposed corruption in Ukraine.//

    Vapnen kunde försvinna p.g.a. korruption av maktens herrar och oligarker. Videon som CBS-reportern Adam Yamaguchi gjort var helt partisk till förmån för Ukraina, och mot Ryssland. De försökte inte ens vara neutrala eller balanserade. Detta var inte tillräckligt propagandistiskt för Ukraina och dess västerländska anhängare.

    https://www.youtube.com/watch?v=4MQNjmbDadg&t=1152s

    • ”Efter kritik från Kievregimen och dess stödländer backade Amnesty och sa att rapportens resultat ”inte kommunicerades med den känslighet och noggrannhet” som förväntades av organisationen.”

     Rapporten ska revideras av ”oberoende” experter?!

    • Det var under Syrien kriget som jag blev varse om att jag inte kan lita på de som anses som pålitliga sanningssägare, och det var då läkare utan gränser förde fram propaganda från Vita Hjälmarna utan att tala om att uppgifterna kom från Vita Hjälmarna. Sedan blev jag ytterligare besviken då en person som arbetade på FN, gick ut offentligt och sa att han hade tagit bort Saudiarabien från länder som kränker barns rättigheter, för att Saudiarabien hotat med att dra in en stor summa bistånd till FN. Han skämdes och hade behov av att erkänna. Sedan kan man förstå att allt verkar handla om pengar, deras bidrag.
     Jag har inte heller längre förtroende för Amnesty, de är beroende av sina bidragsgivare och supportrar och deras objektivitet hänger på om den går ihop med det styrande politiska läget i världen.

     ”Amnesty compromised on Syria”. En artikel skriven av Kit Klarenberg som är en undersökande journalist som utforskar underrättelsetjänsternas roll i att forma politik och uppfattningar.
     Två personer figurerar i artikeln:
     Amil Khan en veteran från UK Foreign Office informationskrigföringsoperationer i Syrien, och
     en toppanställd på Amnesty Internationals brittiska filial, Kristyan Benedict.
     Nedan utdrag från artikeln.

     Det överordnade målet bakom Khans inblandning i det smutsiga kriget i Syrien var att destabilisera Bashar Assads regering, samtidigt som de övertygade syrier och internationella organ om att de militanta grupperna som härjade över landet var ett ”moderat” alternativ. Media över hela världen översvämmades därefter med propaganda för oppositionen.

     Khan förde fram den väpnade oppositionen i Syriens kommunikation, samma milis som Amnesty tidigare fördömt för grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
     Amnesty hade en gång täckt de illdåd som begåtts av dessa väpnade syriska gäng, men när Khan gick in i dess omloppsbana genom en brittisk underrättelsetjänst, blev Amnesty ett pålitligt organ för propagandan för regimförändringar.
     Även om Amnesty International har blivit känt för marknadsförda rapporter som förstorar upp regimskifte mot Syrien, belyste det en gång grymheter som begåtts av de våldsamma gäng som sponsras och beväpnas av väst.

     Filmer som kom ut av en brigadchef från FSA som skar ut och åt upp hjärtat på en regeringssoldat. Benedict taggade sin kompis Amil Khan i det inlägget. Det var det första offentliga beviset på deras koppling.

     Då Douma ockuperades av Jaish al-Islam, ansvarig för flera monstruösa brott mot mänskligheten, inklusive kidnappning, fängelse, tortyr och avrättning av oskyldiga civila – inklusive barn – för till och med milda överträdelser av strikt sharia-kod . attackerar kurdiska enklaver med kemiska vapen och paraderar alawitiska familjer i bur på gatorna

     Dessa avskyvärda metoder kritiserades av vissa västerländska rättighetsgrupper, inklusive det prorebellvänliga Syrian Observatory for Human Rights – men Amnesty utfärdade aldrig något fördömande. Organisationens tystnad görs desto mer misstänkt med tanke på att Benedictus under hela 2015 twittrade flitigt om Douma, även om hans exklusiva fokus var på effekterna av den syriska regeringens blockad av staden, snarare än fasor som tillfogades lokalbefolkningen av Jaish al-Islam. .

     Fördömande och omfattande okritisk bevakning av påstådda grymheter i den syriska regeringen av rättighetsgrupper som Amnesty har genomgående varit grundläggande för att direkt och indirekt stärka västvärldens utdragna smutsiga krig mot Damaskus. Statliga aktörer som Khan har medvetet under många år utnyttjat organisationen för just detta syfte.

     Som en långvarig Bellingcat- förespråkare har Kristyan Benedict upprepade gånger förstärkt karaktärsattacker mot OPCW-inspektörer som har läckt interna dokument och gjort offentliga uttalanden som intygar hur Douma-incidenten var iscensatt. Genom att göra det förstärkte Benedict den oroande berättelsen att legitimerade yrkesverksamma bör ignoreras om deras resultat och perspektiv strider mot officiella berättelser, och att vittnesmål och bevis som tillhandahålls av anti-regeringselement som utbildats och finansierats av västerländsk underrättelsetjänst bör accepteras istället.

     Det kan bara betraktas som anklagelser mot Amnestys integritet, objektivitet och trovärdighet att man upprätthöll en så nära relation med Khan, en professionell propagandist som hade kontrakt med den brittiska staten, samtidigt som han inspekterade bilden av beväpnade skådespelare som gjort sig skyldiga till just de brott som Amnesty borde avslöja.

     Amnesty och Amil Khan har vägrat att kommentera frågor från The Grayzone. Kanske inga ord kan bortförklara den skandalösa intressekonflikt som de var engagerade i.

     • Det var en droppe i det stora hav av krigsförbrytelser som Ukraina gjort mot den rysktalande befolkningen. Den lilla droppen fick inte vara kvar, utan utlöste en storm av attacker och hot att dra bort sitt engagemang i Amnesty, även en del skickade in sina uppsägningar som permanenta givare.

      Allt medan Ukraina med piska och morot försöker få många att vittna falskt, om ryssars krigsförbrytelser. I ett land där man blir torterad om man inte säger rätt saker och dessutom lever på svältnivå, medan oligarkerna gottar sig i pengarna som kommer in från hela världen.
      Genom detta politiska system kan de få många att ljuga, man kan både få belöning och slippa tortyr, bara man lyder.

      De som avslöjar någon som är för Ryssland, belönas med ca 500 kronor.
      Nu läste jag på Telegram, att en kvinna från Irpyn, Kievregionen, anklagas för att ha förnekat , anklagelserna riktade mot ryssar om deras påstådda brott och våld. Detta kom från Kievs åklagarmyndighet i ett pressmeddelande.
      Irpyn, en förort till Kiev, som ligger precis bredvid den ökända Bucha, kontrollerades delvis av de ryska trupperna i mars 2022..
      Kvinnan hade uttryckt sin åsikt att inga ryska krigsförbrytelser faktiskt ägde rum, i privata telefonsamtal med andra ukrainska medborgare.
      Hon uttryckte sin åsikt och nu anklagas hon för det.
      Hur skall någon våga säga sanningen???

      Nu kommer nästa vansinniga lag från Ukraina, att personer som distribuerar rysk mathjälp eller tar emot rysk mathjälp, kan riskera 15 års fängelse.
      Denna nyhet släpps av ”Kiev Independent”

      Människor i Donbass har under 8 års tid blivit lämnade att svälta, då de inte erhållit sin intjänade pension för att de bor i Donbass. Så det har alltså skickats hjälpsändningar med mat till dessa personer under 8 års tid, och nu vill Ukraina att de skall svälta, ingen nödhjälp längre.
      Den mathjälp som UN skickat till Ukraina har personer som inte kunnat tala ukrainska vägrats att få, så enbart svältdöd anser Ukraina bör vänta de rysktalande.

 2. Mig veterligen använder ryssarna inte kluster vapen. Skulle inverka på deras trovärdighet och vad de representerar.
  Kopierat från Amnesty och ryska försvarsministeriets sidor.(google övers.

  Många av de ryska anfallen som Amnesty International dokumenterat under de senaste månaderna utfördes med i sig urskillningslösa vapen, inklusive internationellt förbjudna klustervapen , eller med andra explosiva vapen med storområdeseffekter. Andra använde styrda vapen med olika nivåer av noggrannhet; i vissa fall var vapnen tillräckligt precisa för att rikta in sig på specifika föremål.
  Den ukrainska militärens praxis att lokalisera militära mål inom befolkade områden motiverar inte på något sätt urskillningslösa ryska attacker. Alla parter i en konflikt måste hela tiden skilja mellan militära mål och civila föremål och vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder, inklusive val av vapen, för att minimera civil skada. Urskillningslösa attacker som dödar eller skadar civila eller skadar civila föremål är krigsförbrytelser.

  >
  MoD Ryssland, [2022-07-01 21:35]
  ⚠️ Dessutom, enligt tillförlitlig information, förbereder Kiev-regimen en annan provokation i Odessa för att anklaga ryska väpnade styrkor för att mörda civila (inklusive minderåriga) och avsiktligt förstöra civil infrastruktur med hjälp av klustervapen som är förbjudna enligt internationella avtal.

  ▫️ För att genomföra denna provokation hade upp till 20 representanter för utländska massmedier samt anställda i FN: s internationella barnfond (UNICEF) transporterats till Odessa från 26 till 28 juni 2022.

  ▫️ I händelse av attacker som lanserats av enheter från ryska väpnade styrkor vid baserna för ukrainska väpnade grupper, planerar militärförvaltningen i Odessa-regionen att simulera förstörelsen av en social anläggning där en mängd aktörer (upp till 30 anti-ryska aktivister) har varit beredda att spela rollen som mördade och sårade människor.

  ▫️ Alla deltagare i de iscensatta scenerna ska betalas 500 USD, medan var och en av dem redan har betalats 100 USD i förskott.

  ❗️ Vi varnar det internationella samfundet och organisationerna för att denna och andra liknande förfalskningar om ryssarnas påstådda grymheter som tillverkats av ukrainska myndigheter med stöd av västerländska övervakare planeras bli utbredda i massmedier. Vi betonar återigen att Ryska federationens försvarsmakt inte inleder attacker mot civila infrastrukturanläggningar och behandlar civila med en exklusiv mänsklighet under den särskilda militära operationen.

 3. Fy fasen vad svenska journalister är köpta!

  SVD och DN är nyttiga idioter som uppenbarligen sprider propaganda åt främmande makten i Ukraina, var är SÄPO och MSB?

 4. ”APU är allt! Ukrainska generaler flyr utomlands och lämnar allt”.
  Det ryska försvarsministeriet meddelade förstörelsen av hundratals APU-krigare.
  Ryssarna förstörde fem drönare i Ukraina på en dag.
  Mer än 50 nationalister dödades av det ryska flygvapnets anfall på positionerna för de väpnade styrkornas brigad på Marinka i DPR.
  Detta uppgav den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet, generallöjtnant Igor Konashenkov.

  Befälhavaren för bataljonen för den 56:e brigaden av Ukrainas väpnade styrkor uppgav att hans bataljon nästan var helt förstörd: efter reträtten kom soldaterna under eld från den ukrainska armén.
  Enligt Ryska federationens väpnade styrkor dödades mer än 130 nationalister i Artemovsk-regionen. I Donbass flydde mer än 70 soldater från den 58:e brigaden av Ukrainas väpnade styrkor från Artemivsk och flydde till Sumy-regionen.
  ”I Sumy-regionen avväpnades de och erkändes som desertörer”, sa Konashenkov.
  Han uppgav också att ryskt luftförsvar sköt ner fem ukrainska drönare på en dag.
  För närvarande är det känt att de ryska väpnade styrkorna förstörde upp till 250 legosoldater från den ukrainska ”Främlingslegionen” nära Nikolaev ..
  https://zen.yandex.ru/media/id/62ec39d0120618647e1c40bb/vsu-vse-generaly-ukrainy-begut-za-rubuj-brosaia-vse-minoborony-rf-soobscilo-o-unichtojenii-soten-boicov-vsu-62ec4f4d05eae330c7b48ba0?&

  • 7 augusti 2022, 14:27
   Aktuella händelser (Ukrainsk krigföring).
   Enligt den ryska avdelningen skickar Kiev mobiliserade och sårade till frontlinjen i förtid
   Under de senaste 24 timmarna har upp till 130 ukrainska militärer dödats som ett resultat av strejken från de ryska flygstyrkorna på den tillfälliga platsen för enheter från den 72:a mekaniserade brigaden av Ukrainas väpnade styrkor på territoriet för ett jordbruksföretag i DPR.
   Efter strejken på den tillfälliga utplaceringspunkten för haubitsbatteriet från den 95:e separata luftanfallsbrigaden av Ukrainas väpnade styrkor dödades ytterligare cirka 70 soldater, och efter strejken på CHPP-3 och Karpovsky Garden i Kharkov, den 3:e Nationalgardets brigad saknade mer än hundra nationalister.
   Detta tillkännagavs av den officiella representanten för Ryska federationens försvarsministerium, generallöjtnant Igor Konashenkov, och betonade att bristen på personal i Ukraina fylls på med undertränade och sårade soldater.
   ”På grund av stora förluster vidtar Zelensky-regimen åtgärder för att fylla på bristen på personal från ukrainska formationer i stridsområdet i Donbass.
   Således togs ett beslut om att skicka mobiliserade medborgare till frontlinjen i förtid, som började träna på träningscentret för den 72:a mekaniserade brigaden i staden Belaya Tserkov, Kiev-regionen.
   Tillsammans med dem skickas också de sårade som var på sjukhus, utan att vänta på att de ska slutföra hela rehabiliteringsförloppet efter skador, säger Konashenkov.

   Enligt honom har tre kommandoposter träffats under det senaste dygnet, liksom arbetskraft och militär utrustning från Ukrainas väpnade styrkor i 173 distrikt.
   Dessutom förvarades utskjutningsanordningen för luftförsvarssystemet Buk-M1, fem ammunitionsdepåer och en arsenal nära Voznesensk, Mykolaiv-regionen, där 45 000 ton ammunition nyligen levererats till den ukrainska väpnade styrkan av Nato-länder.

   Konashenkov tillade att fyra plutoner av Grad MLRS, två plutoner av Msta-B-vapen och en pluton med Giacint-B-vapen i skjutpositioner undertrycktes. Ryska luftförsvarssystem sköt ner åtta ukrainska drönare och fångade en projektil med flera raketsystem på en dag.
   ”Totalt, sedan början av den särskilda militära operationen, har följande förstörts: 263 flygplan, 145 helikoptrar, 1 701 obemannade flygfarkoster, 362 luftvärnsmissilsystem, 4 262 stridsvagnar och andra pansarstridsfordon, 789 stridsfordon av flera uppskjuta raketsystem, 3 273 fältartilleripjäser och granatkastare, och även 4 756 enheter av speciella militärfordon”, sade försvarsministeriet.
   https://expert.ru/2022/08/7/v-minoborony-soobschili-o-deystviyakh-rezhima-zelenskogo-na-fone-vysokikh-poter/

   • Moskva, 8 augusti – AiF-Moskva.
    Den tidigare amerikanska underrättelseofficeren Scott Ritter sa att USA:s president Joe Biden kunde ha förhindrat den ukrainska militärens beskjutning av kärnkraftverket i Zaporozhye med bara ett samtal till den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky. Det rapporterar RT .

    Ritter kallade attackerna mot ZNPP för ett omotiverat och farligt beslut som utgör ett hot mot hela världen. Han betonade att konsekvenserna av attacker mot Energodar inte bara kan leda till regionala utan också globala konsekvenser.

    I detta avseende uttryckte han åsikten att den amerikanske ledaren skulle kunna använda ytterligare vapenleveranser till Ukrainas väpnade styrkor som hävstång för att sätta press på sin ukrainska motsvarighet.

    ”För att tala öppet om det ukrainska hotet måste världen förstå vem som skapade detta hot. Och det här är inte Ryssland, det här är Ukraina”, sa militären.

    Tidigare rapporterades det att Ukrainas väpnade styrkor på natten den 7 augusti sköt mot kärnkraftverket i Zaporozhye och att kärnbränslelagringsanläggningens territorium låg i det drabbade området. Vraket av den ukrainska raketen ”Hurricane” föll cirka 400 meter från kraftenheten.

 5. Svaret på frågan ”Varför avvisas Amnestys rapport om att Ukraina bryter mot folkrätt och utsätter civila för livsfara?” är vad har Volodymyr Zelenski och Michael Winiarski gemensamt? Lägg märke till att

  1. DN är ytterst sparsam att ventilera Amnestys rapporter om krigsbrott signerat den avskyvärda regimen apartheid israel.

  2. DN sprider flitigt Amnestys rapporter om ”övergrepp, krigsbrott”, mm då det gällde länder som lögnimperiet stämplar som fiender (Kuba, Venezuela, Libyen, Syrien, Iran, Ryssland, Kina, mm).

  3. DN fortsätter leva upp till sitt rykte om att vara ”hycklarnas blaska” …

  • Ashke-Nazi von Khazarski 6 augusti, 2022 At 09:35 DN är inte ”hycklarnas blaska” Dn är USAs främsta propagandakanal i Sverige.

 6. Om Sverige invaderades av Ryssland skulle också vår defensiva krigföring förstöra svensk infrastruktur, som allra minst. Det är värt att påminna om att Ryssland placerat artilleri invid ukrainska kärnkraftverk, varifrån de beskjuter det fria Ukraina, som inte kan slå tillbaka utan att förgifta sitt eget land.

  En känd och specifikt rysk krigsteknik kalla den brända jorden; man förstör allt på sitt eget territorium när man drar sig tillbaka.

  Det som bör förfömas är förstås den ryska ockupationen av Ukraina. Amnestys rapport ses naturligtvis som ett ondskefullt skämt i Ukraina, eftersom Ukraina inte är angriparen utan den angripna parten. Rysk militär har invaderat ett annat land, är det svårt att fatta?

  • Uraina använder mänskliga sköldar, det är inte tillåtet
   Ukraina har förövrigt invaderat Donbass som är fria stater sedan länge.
   Sluta försvara krigsbrott!

  • @Ted Näsberg 6 augusti, 2022 At 10:07
   ”En känd och specifikt rysk krigsteknik kalla den brända jorden; man förstör allt på sitt eget territorium när man drar sig tillbaka.”

   Blandar du inte ihop med den ökända AMERIKANERNAS ”brända jordens politik”?
   Tänk att under 8 år som kriget pågott mot Donbas har civil infrastruktur systematiskt förstörts av dina nazi kompisar.

   ”Rysk militär har invaderat ett annat land, är det svårt att fatta?”

   Uppenbarligen har du kort minne! Påminner dig om Ukrainas åtta åriga kriget mot Donbass och vägran att införliva MINSKavtalet (som blev internationell lag iom FN säkerhetsråd godkände det).

   Dessutom, ”KRIGETS LAGAR” gäller för båda stridande parter, utan undantag, oavsett vad du hittar på som förklaring…

  • RT på ryska
   12:19
   Beskjutningen av kärnkraftverket Zaporozhye av Ukrainas väpnade styrkor kan leda till en katastrof som liknar Tjernobyl.
   Detta sade Igor Vishnevetsky, biträdande direktör för avdelningen för icke-spridning och vapenkontroll vid det ryska utrikesministeriet:
   ”Situationen är mycket farlig. Jag vet inte vilka andra åtgärder den ukrainska sidan kan vidta om de inte stoppas.”

  • Svar på Ted Näsbergs mycket märkliga inlägg.
   Fredagen den 5 augusti, från 16:20 till 17:24, genomförde ukrainska väpnade formationer tre artilleriangrepp på Zaporozhye kärnkraftverk och staden Energodar. Totalt avfyrades 20 152 mm granater , uppger det ryska försvarsministeriet.
   Ukrainas väpnade styrkor (VFU) tre artillerianfall på Zaporozhye kärnkraftverk och Energodars territorium.
   Vid kärnkraftverket var en del av utrustningen i kraftenhet nr 3 strömlös och den genererade effekten av kraftenhet nr 4 reducerades.
   Det brann vid vätgasstationen. Enligt Ryska federationens försvarsministerium lyckades bara ett mirakel undvika en strålolycka.
   Samma dag, i Charkiv-regionen, öppnade VFU och utländska legosoldater eld mot lokala invånare som inte ville låta dem stanna. Som ett resultat skadades nio personer. Experter noterar att människor är trötta på fientligheter, så överdrifter med skjutning när trupper distribueras i bostadshus i VFU kan inte undvikas.
   Enligt den ryska militäravdelningen utfördes beskjutningen av en av enheterna i den 45:e artilleribrigaden i VFU från skjutplatser nära byn Marganets på motsatta stranden av Kremenchug-reservoaren , kontrollerad av den ukrainska armén.

   Som ett resultat av beskjutningen i staden Energodar saknas elektricitet och vattenförsörjning delvis, en del av utrustningen i kraftenhet nr 3 har blivit strömlös vid kärnkraftverket, och den genererade kraften från kraftenhet nr. 4 har reducerats.
   Dessutom skadades en vätgasledning, vilket orsakade en vätgasbrand vid vätgasstationen. Branden släcktes snabbt av räddningstjänsten som kom till undsättning, – sa den officiella representanten för försvarsministeriet, Igor Konashenkov.

   Enligt honom, av en lycklig slump, träffade inte ukrainska granat de närliggande olje- och eldningsoljeanläggningarna och syrestationen. Annars hade det inte varit möjligt att undvika en större brand och en eventuell strålolycka i Europas största kärnkraftverk .

   ”Det faktum att denna provokation av Kievregimen är särskilt cynisk är att den genomfördes under hållandet i New York, under FN:s överinseende, av en internationell konferens om hur fördraget om icke-spridning av icke-spridning fungerar. Kärnvapen. Vi uppmanar internationella organisationer att fördöma Zelenskijregimens kriminella handlingar, som utför kärnvapenterrorism, säger Igor Konashenkov.

   Han varnade också för att i händelse av ytterligare provokationer vid kärnkraftverket ligger hela ansvaret för kränkningen av dess arbete helt och hållet på Kievregimen.

  • Mer information om attacken mot kärnkraftverket i Energoda.

   ”Ryska federationens väpnade styrkor slår till mot ett kärnkraftverk i Energodar, Zaporozhye-regionen, vilket provocerar fram en katastrof som orsakats av människor”.

   Dessa nyheter kunde läsas på ukrainska Telegram-kanaler. Sådan information är en ren lögn i syfte att desinformera.

   Chefen för den ukrainska Nikopol-administrationen har redan skrivit på Telegram-kanalen att beskjutningen av kärnkraftsanläggningen utfördes av Ukrainas väpnade styrkor och utfördes från det territorium som kontrolleras av Kiev.

   Som ett resultat av beskjutningarna skadades kraftledningar som var nödvändiga för driften av kraftenheter. Brandmän släckte branden på stationen.

   Ryssland har redan skickat en begäran till IAEA om att kontrollera kärnkraftverket, där den ukrainska sidan förberedde en ”smutsig bomb”, vilket bryter mot internationella avtal.
   För att uttrycka det rakt på sak, försöker Kiev helt enkelt dölja spåren av det faktum att man ägnade sig åt att skapa kärnvapen.

  • Ted Näsberg 6 augusti, 2022 At 10:07 Vill bara påminna dig om verkligehten. När man läser om åsikter tycks kärnan varför Ryssland överhuvudtaget strider i Ukraina ha gått förlorad.
   —Genom sin militära operation stoppade Ryssland en förintelse i Donbass. Tänk om någon stoppat tyska nazisternas förintelse i tid.
   —Zelensky är tydligt omgiven av anhängare till den nazistiska ideologin, medan anhängare av den nazistiska ideologin som omgav Hitler bekämpas och jagas till denna dag.
   —Det är välkänt att Ukraina använder mänskliga sköldar systematiskt, vilket denna rapport bekräftar och bevisar. Skall det vara krigsbrott vara legitimt när Ukraina ”försvarar” sin nazism.
   —Det är även intressant att observera den amerikansk massiva krigspropagandan kanaliserad svenska media och hur propagandan ständig missleder, desinformerar och rätt ut ljuger om verkligheten.
   —Det är även intressant att observera hur svenska media så synnerligen grovt miss representerat och så grovt ljugit verkligheten, speciellt, när det gäller barnsjukhuset, teatern, Butja, mänskliga sköldar, massgravar, blockeringar av hamnarna, och kanske mest, USAs och Sverige verkliga aktiva inblandning och deltagande i striderna.

   Krigspropagandan är starkare än någonsin, och du är uppenbart ett av offren.

   • MOSKVA, 7 augusti /TASS/.
    Ukrainska trupper beskjuter återigen kärnkraftverket i Zaporozhe, med lagringsområdet för använt kärnbränsle som kom in i nedslagszonen, sade presstjänsten för Energodars militär-civila administration på söndagen.
    ”På natten gjorde ukrainska beväpnade enheter ett anfall med en 220 mm raket av Uragan MLRS”, rapporterade det. När den närmade sig kraftenheterna släppte raketen submunition, uppger presstjänsten.
    ”Den skadade zonen omfattade området för lagringsanläggningen för använt kärnbränsle och stationen för datorassistent övervakning av strålningssituationen”, stod det. Administrativa byggnader och det angränsande territoriet till lagringsanläggningen skadades av projektilerna”, står det i rapporten.
    Alla bränder som bröt ut i området kring kärnkraftverket Zaporozhye i Energodar till följd av beskjutning från ukrainska trupper har släckts, sa Vladimir Rogov, rådsmedlem i Zaporozhye-regionens militär-civila administration, till TASS på söndagen.
    https://tass.com/world/1490477

  • Amnesty understryker att den står bakom rapporten och ska inte ändra något. Alltså kan lurendrejaren Zelensky grimasera med sin näsa (🤥🤥🤥) hur länge han vill men Amnesty ger sig inte. ”Amnesty fully stands by report on Ukraine”.

   ”The report on Ukraine’s violations of humanitarian law was based on an “extensive investigation,” the NGO maintains. Amnesty International said on Friday that it stands by a report in which it accused Kiev of endangering civilians by placing its military assets in schools and residential areas. The investigation drew the ire of the Ukrainian government and President Vladimir Zelensky.

   The NGO “fully stands by our research,” Secretary General Agnes Callamard told the news agency AFP in an emailed statement. She also took to Twitter to state that her organization stands “by all victims. Impartially” and lashed out at those she called “social media mobs and trolls” that are “attacking” Amnesty’s investigations”

   Zelensky och hans gelikar måste straffas för sina brott. ICC nästa anhalt för den ondskefulle Zelensky och hans anhang av ukro-nazister

   https://www.rt.com/russia/560333-amnesty-stand-by-report-ukraine/

 7. Zelensky kommer att bli en jagad man. Ukraina har förlorat donbass, odessa kommer att intas utan strider. Nato/usa har förlorat mot ryssland.
  Rapporten från amnesty är ett i led för att beskylla zelensky för förlusten och ”rädda” nato/usa, detta enligt alex christofourou

 8. Redan juni 2014, har HRW skickat ett brev till Ukrainas ledning angående vad som är ”tillåtet” och inte i ett krig.
  Ukraine: Human Rights Watch Letter to Acting President Turchynov and President-Elect Poroshenko
  Citat:
  I am writing to raise issues relating to the conduct of military operations in southeastern Ukraine in light of the growing number of credible reports regarding Ukrainian forces’ use of mortars and other weapons in and around populated areas, and the recent intensifying of hostilities between Ukrainian forces and armed insurgent groups‎. While we have not been in a position to investigate the most recent hostilities or many of the incidents reported in the press in the past week, our researchers did investigate two apparent mortar attacks in residential areas while on a field mission in Donetsk region between May 19 and May 26.

  Human Rights Watch researchers traveled to residential areas in and around Sloviansk, where they documented significant damage to several residences and one case of damage to a hospital as a result of alleged shelling by Ukrainian forces.
  https://www.hrw.org/news/2014/06/06/ukraine-human-rights-watch-letter-acting-president-turchynov-and-president-elect
  Under det 8 åriga kriget, INGEN brytt sig om (från ukrainsk håll) om vad HRW skrivit/påpekat.

  Några månader senare skrev HRW en mycket detaljerat dokument om vad som gäller under ett krig.
  Eastern Ukraine: Questions and Answers about the Laws of War
  https://www.hrw.org/news/2014/09/11/eastern-ukraine-questions-and-answers-about-laws-war

  Amnesty Internationals ukrainska kontor försökte dölja uppgifter om baserna för Ukrainas väpnade styrkor

  Chefen för det ukrainska kontoret för den internationella människorättsorganisationen Amnesty International, Oksana Pokalchuk, medgav att personalen på avdelningen försökte dölja sanningen för världssamfundet och på alla möjliga sätt förhindrade publiceringen av en rapport som innehåller fakta om de väpnade styrkornas brott mot sitt eget folk.

  ”Det ukrainska kontoret ingick inte i förberedelserna eller skrivningen av texten till publikationen. Och tyvärr, redan i det inledande skedet av utvecklingen av denna rapport, nådde vi en återvändsgränd, där argumenten från vårt team angående otillåtligheten och ofullständigheten i sådant material inte togs med i beräkningen”, sa hon.
  Pokalchuk tillade att representanter och representanter för Amnesty Internationals ukrainska kontor ”gjorde allt de kunde för att förhindra att detta material offentliggjordes.”

  ”När vi fick ett kompromisslöst ”nej” till våra upprepade invändningar gjorde vi också allt vi kunde för att minimera spridningen av materialet.”

  Det bör noteras att Amnesty Internationals resonansutredning innehåller obestridliga bevis för Ukrainas försvarsmakts skuld i skapandet av militärbaser på civila platser och nära bostadsområden. Ukrainas väpnade styrkor utrustade bostadshus för sina brohuvuden, inklusive skolor och sjukhus. ”Sådan taktik bryter mot internationell humanitär rätt och äventyrar civila genom att förvandla civila mål till militära mål”, sade organisationen i en rapport.

  Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard sa: ”Att vara i defensiven fritar inte den ukrainska militären från att respektera internationell humanitär rätt. Den ukrainska regeringen måste omedelbart säkerställa utplaceringen av sina styrkor bort från befolkade områden eller evakuera civilbefolkningen från områden där militären verkar.”

  Amnesty Internationals forskare fann bevis för att de ukrainska väpnade styrkorna inledde anfall från befolkade områden och också var baserade i bostadshus i 19 städer och byar. De utnyttjade inte heller tillgängliga ”livskraftiga alternativ som inte skulle utgöra en fara för civila, såsom militärbaser eller täta skogar i närheten, eller andra strukturer som ligger längre från bostadsområden.”

  Människorättsaktivister fick reda på att den ukrainska militären, belägen i civila byggnader, inte hjälpte civila att evakuera från närliggande byggnader och inte ens bad dem att göra det.

  Ukrainas president Zelenskij kritiserade Amnesty Internationals rapport. Enligt honom ”försöker Amnesty att ge amnesti” Ryssland, som ukrainska politiker kallar en ”terroriststat”. Han betraktade organisationens rapport som ett försök att ”flytta ansvaret från angriparen till offret”.

  ”Om någon gör en rapport där offret och angriparen verkar vara ungefär likadana, om vissa uppgifter om offret analyseras och vad angriparen gjorde vid den tidpunkten ignoreras, då kan detta inte stå ut med.” Zelensky sa.
  https://anna-news.info/ukrainskij-ofis-amnesty-international-pytalsya-skryt-dannye-o-bazah-vsu/

  Det ukrainska politiker inte begriper är att det inte finns förmildrande omständigheter för att vara i ”defensiven”, enligt internationell rätt.

 9. Bra att lägga allt fokus på Ryssland,
  att omdelbart lägga ner vapen och upphöra med sitt omotiverade barbariska krig.
  Konsekvenser som är förödande för mänskligheten på flera olika plan.

  • @Eva Lund 6 augusti, 2022 At 10:30
   ”…upphöra med sitt omotiverade barbariska krig.”

   Det är intressant att du sk***r i Donbass befolkning, inklusive barn. Ett 8 år hänsynslös krig mot dessa är helt omotiverat enligt dig. Antar att du tycker som ukrainska fascisterna, de är ”undermänniskor”, eller hur?

  • Tack vare Ryssland så vet ni nu att Covid-19 skapades i USAs biolaboratorier i Ukraina. Hade Ryssland inte starta Operation Z vilket ledde till att Ryssland kunde beslagta dokument och annat materiell bevis om vidden och lömskheten i vad de USA finansierade biolabben i Ukraina håll på med, så skulle aldrig sett dagsljus. Världen har Ryssland att tack för det! Ryssland har i nån mening räddat världen genom att avslöja USAs lömska aktiviteter, vilka skulle haft förödande konsekvenser för hela mänskligheten. Det gäller att komma ihåg att lögnimperiet har över 360 sådan biolabb världen över – det största hotet mot världen är lögnimperiet tillsammans med apartheid israel

   ”Russian spokesperson Dimitri Peskov who touched up about the biolabs publishing strategy: … The truth about this is now being made public in a “measured” way until Washington realises that Russia knows almost everything about these bioweapons that endanger the whole world”. ( https://journal-neo.org/2022/08/05/poor-hunter-biden-wrong-place-wrong-time-wrong-father/)

   Mer om Covid-19, de ca 40 biolabben i Ukraina och vad de sysslade med kan man få läsa här:

   https://www.unz.com/announcement/russian-defense-ministry-accuses-american-government-of-being-responsible-for-the-emergence-of-covid/

  • Eva Lund 6 augusti, 2022 At 10:30 Ryssland skulle omedelbart lägga ner vapnen när aggressionen från USA och Ukraina upphör. USA och Europa just nu pumpar in vapen och pengar i Ukraina för att underhålla aggressionen. Ryssland avsikt är att befria de rysktalande områden som ockuperats av Ukraina aka USA, situationen är liknade när Sverige drog sig tillbaka från att kontrollera Finland och Norge.

 10. Har själv heller inte större tilltro till Amnesty ärligt talat.Man gjort de dåligt i Ryssland under 8åren som gått utan att MINSTA lilla brytt sej. Men även Syrien är annat exempel bland några.Men tycker ändå det är bra att denna detalj rika rapporten ändå kom. DN och övriga parasiter borde skämmas ihop med clownen Zelenski. Det kvittar vad hur här. Ukraina har INTE följt Internationella rättsregler och krigslagar. Man har brutit mot folkrätten hela tiden och på olika vidriga sätt i flertalet städer på löpande band. Det är MASSOR med olika brott man begått här. Man har avrättat många personer,för att dessa är”proryska”Sett detta sedan starten.Från dom alla vidriga krigsbrotten,till mord tortyr av krigsfångar,och dom ständigt vidriga lögnerna dagligen om att ryssarna bombat dom broarna och dom skolorna mm,När det varit Ukraina själva som bombat sönder broar,och annan viktig infrastruktur för att sedan skylla på ryssarna, och i vissa fall för att stoppa ryssarna då man inte vågat möta dessa. Skolor har varit stängda i dessa områden,Ukraina har använt dessa som militära baser och ammunitions lager MYCKET flitigt,självklart har dessa då varit viktiga mål för ryssarna att bomba. Våra tidningar DN, SvD och övriga är riktiga nollor och knäppskallar som ifrågasätter denna rapport. När läste detta på SVT var det en folkrätts expert OVE knäppskallen som var negativ till rapporten och även försökte slå hål på den.På samma sätt som knäppskallen Zelenski. Men han fick då mothugg av annan expert och jämförde då med Israels brott. Det kvittar här vem och vad. Dessa regler har gällt i många decennier och dom gäller.Att Ukraina brutit mot ALLA dessa finns inga ursäkter för,samma regler gäller ALLA. Tiggaren och den MYCKET bedrövliga ledaren Zelenski har visat sej vara fortsatt berusad av det massiva västliga stödet som pågår,och bryr sej inte om att folk dör DAGLIGEN HELT i onödan. Till tiggaren Zelenski,Lägg ner skitsnacket och dagliga tiggeriet som pågått halvår snart och gå till förhandlings bordet nu!! Ni kommer EJ vinna mot ryska björnen.Sluta slösa fler HELT onödiga människoliv och börja istället laga ditt helt korrupta och förstörda landet!! Sluta lyssna på cheferna som sitter i Washington och London och gör de bästa för landet nu och ta EGNA beslut

  • Lagerarbetaren 6 augusti, 2022 At 12:24 Det är inte tilltro till Amnesty det gäller, utan att förstå och acceptera de fakta Amnesty har tagit fram, vilka tidigare var välkända, men tidigare inte så kraftfullt bevisade och etablerade. Detta är inte en fråga om åsikter.

 11. När man läser om åsikter tycks kärnan varför Ryssland överhuvudtaget strider i Ukraina ha gått förlorad.
  —Genom sin militära operation stoppade Ryssland en förintelse i Donbass. Tänk om någon stoppat tyska nazisternas förintelse i tid.
  —Zelensky är tydligt omgiven av anhängare till den nazistiska ideologin, medan anhängare av den nazistiska ideologin som omgav Hitler bekämpas och jagas till denna dag.
  —Det är välkänt att Ukraina använder mänskliga sköldar systematiskt, vilket denna rapport bekräftar och bevisar. Skall det vara krigsbrott vara legitimt när Ukraina ”försvarar” sin nazism.
  —Det är även intressant att observera den amerikansk massiva krigspropagandan kanaliserad svenska media och hur propagandan ständig missleder, desinformerar och rätt ut ljuger om verkligheten.
  —Det är även intressant att observera hur svenska media så synnerligen grovt miss representerat och så grovt ljugit verkligheten, speciellt, när det gäller barnsjukhuset, teatern, Butja, mänskliga sköldar, massgravar, blockeringar av hamnarna, och kanske mest, USAs och Sverige verkliga aktiva inblandning och deltagande i striderna.

 12. Jag blev lite nyfiken på hur det hela skildrades i den statliga propagandakanalen SVT. Döm om min förvåning att en av de vanliga pålitliga sk experterna (en pålitlig expert är en sådan som SVT och SR återkommande anlitar för att SVT och SR kan förutsäga att de pålitliga sk experterna gör det av propagandakanalen efterfrågade ”rätta” uttalandet) Ove Bring blev emotsagd av en för mig ny men positiv bekantskap Said Mahmoudi.
  SVT skriver https://www.svt.se/nyheter/utrikes/amnesty-ukraina-skyddar-inte-civila-tillrackligt

  ”Said Mahmoudi, även han professor i folkrätt vid Stockholms universitet, delar inte alls Brings bedömning. Han menar att det, om Amnestys uppgifter är korrekta, inte råder någon tvekan om att Ukraina begått allvarliga krigsbrott.
  Att Ukrainas militär skulle ha varit tvungna att använda sig av civila byggnader köper han inte.Said Mahmoudi, även han professor i folkrätt vid Stockholms universitet, delar inte alls Brings bedömning. Han menar att det, om Amnestys uppgifter är korrekta, inte råder någon tvekan om att Ukraina begått allvarliga krigsbrott.
  Att Ukrainas militär skulle ha varit tvungna att använda sig av civila byggnader köper han inte.
  – Det är exakt samma argumentation som palestinier i Gaza använt. Det är inte godtagbart. Internationell rätt är väldigt tydlig på den punkten.
  Mahmoudi framhåller att stridande parter är skyldiga att skydda civilbefolkningen.
  – Ingen förklaring kan befria Ukraina från den här skyldigheten. Det är en tydlig krigsförbrytelse, oavsett hur svaga de är i förhållande till Ryssland.
  – Det är exakt samma argumentation som palestinier i Gaza använt. Det är inte godtagbart. Internationell rätt är väldigt tydlig på den punkten.
  Mahmoudi framhåller att stridande parter är skyldiga att skydda civilbefolkningen.
  – Ingen förklaring kan befria Ukraina från den här skyldigheten. Det är en tydlig krigsförbrytelse, oavsett hur svaga de är i förhållande till Ryssland.”

  Så nu har Said Mahmoudi satt sin sista potatis i svenska propagandamedier…

  • Efter att ha läst Said Mahmoudi uttalande i SVT skickade jag honom ett mejl med rubriken : Vill du inte vara med i TV? Där skrev jag följande:

   ”Ursäkta min eventuella okunnighet men för mig är ditt namn en ny bekantskap som jag upptäckte på SVTs hemsida idag. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/amnesty-ukraina-skyddar-inte-civila-tillrackligt
   När jag läste det du sagt så tänkte jag: Han kommer aldrig mer att få vara med i SVT eller i någon av de svenska mainstreammedierna.
   Det du sade var ju både sant och korrekt på alla sätt och vis. Men du borde väl veta att man i svenska mainstreammedier inte behöver vara vare sig sann eller korrekt. Det viktiga är att ens utlåtande ger stöd åt rätt part, rätt land, rätt maktsfär. Och där gjorde du verkligen bort dig.
   Men du kanske är en sådan där ovanlig person som har kurrage och patos, och låter rätt vara rätt och fel vara fel, oavsett konventioner och konsekvenser för dig själv. I så fall högaktar jag dig.”

   Nu fick jag ett svar från Said Mahmoudi som skriver:

   ”Tack för mejlet! Jag uttalar mig i egenskap av expert i folkrätt. Min analys är baserad på de regler som gäller de inblandade staterna. Som forskare kan jag naturligtvis inte anpassa mina rättsliga analyser till allmänhetens känslor och förväntningar. Min förhoppning är att vad jag säger är saklig och välgrundad. Det är upp till massmedia att välja vilken forskare de vill vända sig till.”

   Det är vad jag avser med en seriös hållning. Tänk om media vore oberoende och opartiska, då skulle vi slippa se och höra alla dessa oseriösa USA-lakejer som Ove Bring, Jacob Hedenskog, Martin Kragh, Patrik Oksanen och hela skaran från Försvarshögskolan och FOI.

 13. Svaret på frågan innehåller sanningar vissa inte kommer gilla alls om de tänker efter och luskar djupare.

  Betrakta enbart min video eller mitt blogginlägg om du verkligen är motiverad att söka sanningen öppet och skeptiskt och är beredd och villig att ta den kognitiva dissonansen i meditation/introspektion/kontemplation/KBT!

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2022/08/06/svar-pa-fragan-varfor-avvisas-amnestys-rapport-om-att-ukraina-bryter-mot-folkratt-och-utsatter-civila-for-livsfara/

  Annars håll dig undan! Sanningen är inte problemet, enbart motståndet. De onda är inte problemet, enbart den s.k. ”godheten” som envisas med att inte göra det som borde göras!

 14. I nedanstående länk finns rapporten översatt samt med min introduktion.
  Jag nämner bland annat en parallell till Ukrainas folkrättsbrott mot den 4:e artikeln i Genevèkonventionen som Amnestyrapporten tar och jämför med den väpnade konflikten i Colombia. På de två bilderna som finns i FB-posten kan du se hur den colombianska armén och polisen (som ingår i försvarsministeriet, inte inrikesministeriet som i de flesta övriga länder i världen) begår brott, som den ukrainska armén, just mot den ”Internationella Humanitära Rätten” genom att placera sina polisstationer eller armébaser mitt i stadskärnan där de tar emot gerillans attacker, med boningshus runt omkring. I städerna Saravena och Arauquita, i länet Arauca, vid gränsen mot Venezuela såg de ut som veritabla stridsfästningar med grönmålade två meter höga barrikader med sandsäckar.

  En Amnesty-rapport [1] som tar upp EN (1) sida av Zelinskiregimens brott men glömmer bombningarna av civila och offentliga institutioner. Men den är viktig för den anklagar Zelinskiregimen för krigsbrott, enligt Genevèkonventionen om krigsregler från 1949.
  ”Ukrainsk stridstaktik äventyrar civilas säkerhet”
  Ovanstående citat är rubriken på den rapport som Amnesty International publicerade i förrgår, den 3 augusti, 2022. Rapporten väckte ett ramaskri och Zelinski själv lät som Bush Jr. när han efter (själv)attentatet den 11 september 2001 uttalade: ”Antingen är ni FÖR oss eller MOT oss”!
  Rapporten tar upp en del av brotten mot den Internationella Humanitära Rätten, som, enligt Wikipedia [1] handlar om ”den fjärde Genèvekonventionen (1949) som ska skydda civilbefolkningen (icke-kombattanter) under krigstid”.
  Men Amnestys rapport bekräftar vad kritikerna av Zelinskiregimen har hävdat sedan den andra veckan av kriget; den ukrainska krigsmakten går in i de civila samhällsområdena så som bostadsområden, sjukhus, daghem, skolor och förvandlar dem till militära garnisoner, militära logement och rena militära kommandocentraler.

  JAG MINNS MINA ÅR som reporter i Colombia (2000-2005) där militären och polisen kritiserades av människorättsorganisationerna för att de väpnade styrkorna, som i Colombia omfattar också poliskåren placerar sina regementen, garnisoner, militärbaser eller polisstationer i stadskärnorna.
  I städerna Arauquíta och Saravena, i länet Arauca vid gränsen mot Venezuela hade polisen sin bas i centrum som FARC- och ELN-gerillan besköt med sitt eget tillverkade artilleri, som inte hade en speciell bra träffsäkerhet. Runt polisstationerna hade den militariserade polisen byggt fortifikationer av sandsäckar. Bostadshusen runt polisstationerna hade utrymts för att inte riskera livet.

  I STADEN MARIUPOL, SOM VAR en av de första städerna som de ryska trupperna riktade in sig mot, förskansade sig och ockuperade den nazistiska Azovbataljonen, som ingår i de väpnade ukrainska styrkorna de tre översta våningarna i stadens alla höghusområden. Hyresgästerna beordrades till källaren och deras lägenheter kom att utnyttjas som stridsvärn av Azovbataljonen där deras prickskyttar hade en fantastisk militär utsikt- och position. De förvandlade dessa bostadshus till legitima militära mål och när de tvingades retirera inför den militära övermakten satte de eld på lägenheterna, berättar vittnena från dessa områden. Därav att dessa hus är utbrända.
  Amnestys rapport är så till vida en bra rapport och slog ned som en obehaglig överraskning för de politiska och mediala krafter som bedrivit en hänsynslös kampanj till förmån för Zelinskiregimen. Denna å sin sida tappade huvudet och kontrollen och anklagade Amnesty för att vara ett språkrör för Putin, en befängd anklagelse.
  Dick Emanuelsson, Tegucigalpa-Honduras

  https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/08/ukraine-ukrainian-fighting-tactics-endanger-civilians/
  [1] Amnesty-rapporten
  https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/08/ukraine-ukrainian-fighting-tactics-endanger-civilians/
  [2] Wikipedia, Genevèkonventionen, 1949
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Krigets_lagar

 15. En av Ukro-nazi arméns starkaste fästen har rämnat – det tog 8 år att bygga den men Rysslands Wunderwaffen vapen såg till att det blev cement grus av det hela på ganska kort tid 🤣🤣🤣
  Fältet mot Kiev är vid öppet s a s. Kapitulations tåget rusar fram – ge upp eller fly 😩
  Självklart gläds världen åt denna nyhet! Bland annat går matpriserna ner för varje förlust som ukro-nazisterna lider

  https://www.moonofalabama.org/2022/08/ukraine-sitrep-casualties-leak-ukraine-admits-russian-breakthrough-southern-front-paralysis.html#more

 16. USAs ekonomi gick ej längre att fejka framåt. Ett biologiskt vapen fick större genomslagskraft än vad man anat och skapade en global pandemi. Kriget mot blodsfienden Ryssland var planerat i detalj sedan länge. Inför kollapsen valde man att spela Ukraina-kortet som man öronmärkt för Hillary men aldrig fått chansen att spela. ”Bättre en värld i kaos och krig när vi faller” var tanken. Tvinga och hota de resterande neutrala Europeiska nationerna till att delta i kriget officiellt. Hoppas att blodsfienden ger sig på dem först så vi kan samla kraft och återbygga vår ekonomi som endast fungerar under världskrig. ”Fuck the EU”. Kan vi utarma i Kina i Taiwan på samma sätt vi åderlåter Blodsfienden i Ukraina?
  I Sverige ser ingen likheterna mellan vårt land och Ukraina. Färgrevolution. Ett forcerat regimbyte mot befolkningens vilja på beställning av ett främmande land.

 17. Baerbock motiverar ukrainska krigsförbrytelser
  I en presskonferens motiverade den tyske utrikesministern Ukrainas krigsförbrytelser. Om Tyskland vore en konstitutionell stat där alla människor är lika inför lagen skulle hon riskera upp till tre års fängelse enligt tysk lag.

  Den 22 augusti gjorde utrikesminister Baerbock ett betydelsefullt uttalande på en presskonferens i Berlin efter ett möte med sin estniska motsvarighet, Margus Tsahkna. Hon tillfrågades om de ökande ukrainska drönarattackerna mot Moskva och godkände dem faktiskt. Detta väckte en del uppståndelse, vilket ledde till att tagesschau genomförde en intervju med en internationell rättsexpert från universitetet i Köln under rubriken ”Internationella jurister om drönareattacker mot Moskva – ”Rätten till självförsvar upphör inte kl. gränsen”, vilket förklaras för de tyska läsarna bör att Baerbocks uttalande naturligtvis låg inom gränserna för tysk lag. I den första frågan i intervjun beskrev tagesschau händelsen:

  ”På frågan om den ökande närvaron av drönare över Moskva svarade den federala utrikesministern Annalena Baerbock vid en presskonferens: ”Ryssland attackerade Ukraina. Det är därför Ukraina har en garanterad rätt i FN-stadgan att försvara sitt eget land och sitt folk.” Detta kan förstås som att man också hade bedömt drönarattackerna mot Ryssland som tillåtna. Finns det en motsvarande reglering i internationell rätt?”

  Ukrainska krigsförbrytelser
  Det statliga centrumet för politisk utbildning i delstaten Baden-Württemberg har publicerat en mycket lång artikel i ämnet krigsförbrytelser, där följande brott anges som exempel på krigsförbrytelser: uppsåtligt dödande, omänsklig behandling upp till tortyr, avsiktlig orsaka stort lidande, avsiktliga attacker på civilbefolkningar eller civila byggnader, bortförande eller olaglig förflyttning av befolkningar, användning av förbjudna vapen eller metoder för krigföring, plundring av offentlig eller privat egendom.

  I Ukraina-konflikten anklagar båda sidor varandra för alla dessa brott. Men det finns två av ovanstående brott som Ukraina genomför helt ohotat. Dessa är ”avsiktliga attacker mot civilbefolkningen eller civila byggnader” och ”användning av förbjudna vapen eller metoder för krigföring”. Det senare är Ukrainas användning av internationellt förbjudna klustervapen.

  Det är också ostridigt att Ukraina utför ”avsiktliga attacker mot civilbefolkningen eller civila byggnader”. Tyska medier har upprepade gånger rapporterat om detta när det gällde terrorattackerna från Ukraina mot ryska byar nära den ukrainska gränsen. Inte ens de tyska mediarapporterna dolde det faktum att dessa attacker endast var riktade mot bostadsområden och andra civila mål. Tyska medier kritiserade dock inte detta, även om det uppenbarligen var ett krigsbrott.

  Detsamma gäller de ukrainska drönarangreppen mot Moskva, som var föremål för frågan som ställdes till Baerbock. Ingen av drönarna som attackerade Moskva hade ett militärt mål, de träffade alla civila byggnader, speciellt flerbostadshus, när de nådde sitt mål utan att bli avlyssnat först. Dessa drönareattacker är också objektivt sett krigsförbrytelser.

  Den 23 augusti erkände chefen för den ukrainska militära underrättelsetjänsten för övrigt öppet att det rör sig om terroristattacker mot den ryska civilbefolkningen som är olagliga enligt internationell humanitär rätt. När han talade i ukrainsk tv om målet för drönarangreppen på skyskrapor i Moskva den dagen, sa han:

  ”Dessa åtgärder är flerdimensionella till sin natur och påverkar flera processer samtidigt. (…) Det är den allmänna stämningen, det är mediaeffekten.”

  I Ukraina är det alltså tydligt uttryckt att attackerna syftar till att skrämma den ryska civilbefolkningen (”public mood”) och att ge propagandafördelar (”media effekt”). Per definition är det terrorattacker mot civilbefolkningen som utgör krigsförbrytelser enligt internationell rätt, och Kiev skäms inte för att säga det öppet.

  Så på frågan om de ukrainska drönarangreppen mot Moskva motiverade Baerbock klart krigsförbrytelser.

  Rättsläget i Tyskland
  Om Tyskland vore en konstitutionell stat där alla människor är lika inför lagen, då skulle åklagarmyndigheten behöva vidta åtgärder nu, eftersom Baerbock uppenbarligen brutit mot § 130 paragraf 5 i den tyska strafflagen. Där föreskrivs att den som ”offentligt eller i ett möte godkänner, förnekar eller grovt förringar” krigsbrott straffas med fängelse upp till tre år eller böter.

  Den tyska regeringen har precis infört denna bestämmelse, och den används aktivt mot alla i Tyskland som stöder den ryska ståndpunkten i Ukrainakonflikten. I oktober 2022 fick en man böta 4 000 euro för att ha klistrat in ett ”Z” på bakrutan på sin bil. I maj 2023 dömdes en man i Hamburg till tre års fängelse, bland annat för att ha gjort sig skyldig till att ha tolererat det ”ryska anfallskriget”. Detta var bara två exempel av många.

  Bestämmelsen i § 130(5) i den tyska strafflagen tillämpas godtyckligt i Tyskland, eftersom ingen döms i Tyskland för att rättfärdiga ukrainska krigsförbrytelser, vilka är helt obestridda. Exemplet visar att det inte längre finns en rättsstat i Tyskland, utan att lagar tillämpas politiskt.

  Det politiska rättsväsendet i Tyskland
  I Tyskland finns lagen om domstolsförfattning (GVG) och där paragraf 146. Den lyder:
  ”Åklagarmyndighetens tjänstemän måste följa de officiella instruktionerna från sina överordnade.”

  Och vem som är den allmänna åklagarens överordnade, reglerar paragraf 147 GVG: Det är respektive justitieminister.

  I klartext betyder det att justitieministern bestämmer när åklagaren får utreda och när inte. Det vet de tyska åklagarna också och därför inleder de i praktiken inte straffrättsliga förfaranden om de befarar att det bryter mot regeringens politiska linje.

  Det faktum att det straffrättsliga systemet i Tyskland är beroende av politiker och huruvida förfaranden inleds eller inte inleds på grundval av deras instruktioner är inte mitt påstående. C-82/19; C-509/18 beslutat. Om du är ny på Anti-Spiegel har du förmodligen aldrig hört talas om domen, eftersom ”kvalitetsmedia” praktiskt taget inte rapporterade om det, även om det tyska domarförbundet efter domen upprepade gånger krävde att denna praxis äntligen skulle upphöra.

  Tricket i Tyskland är att enligt lagen är domarna oberoende och politikerna får inte ge dem några instruktioner. Det är därför det regleras av GVG och åklagarna, för om en åklagare inte får inleda förhandsförfarande för att justitieministern förbjuder honom att göra det, så kommer inte ett brott inför en domare. Så enkelt är det – och så fungerar det i Tyskland. Jag rapporterade utförligt om EG-domstolens dom då, du hittar artikeln här.

  Därför kan Baerbock vara lugn, för ingen tysk åklagare kommer att ta hand om ärendet, även om hundratals klagomål riktas mot en kvinna för att hon offentligt godkände ukrainska krigsförbrytelser.
  Men om du tar upp de öppna frågorna om de påstådda krigsförbrytelserna som ryssarna begått i Bucha vid ett offentligt möte i till exempel Tyskland, så kan du vara säker på att de allmänna åklagarna kommer att vidta åtgärder.
  https://www.anti-spiegel.ru/2023/baerbock-rechtfertigt-ukrainische-kriegsverbrechen/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here