DCA ger ensidigt…

0
462
Källa: Detta är början på en artikel av Rolf Andersson advokat och Lars-Gunnar Liljestrand tidigare forskningsingenjör som är utgivare av alliansfriheten.se. Avtalet ger ensidigt USA rättigheter”. Det är en replik i SvD på en artikel i SvD – se nedna, svd.se Läs hela artikeln!”
Försvarsminister Pål Jonson (M) tillsammans med företrädare för L och KD skriver på på SvD Debatt den 11 april att ”DCA-avtalet är en förutsättning för att Sverige snabbt ska kunna ta emot stöd från USA vid ett försämrat säkerhetsläge”.

Avtalet kan möjliggöra sådant stöd men det finns inget i avtalet som anger att USA åtar sig att lämna stöd till Sverige vid kris, krig eller kränkningar. Däremot ger det USA rättigheter. Redan den obalansen visar att avtalet ur svensk synvinkel tillkommit ytterst lättsinnigt.

Avtalet går mycket långt i och med att det ger amerikanska styrkor rätt att fritt röra sig över hela vårt territorium och det till lands, till sjöss och i luftrummet.

Vad dessa rättigheter kommer att användas till i ett krisläge är en öppen fråga som inte besvaras i avtalet.

Föregående artikelStoppa utvidgningen av USA:s imperium med militärbaser i Norden!
Nästa artikelManifestation för fred och frihet och mot DCA 14 april kl 14, Slussen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here