Hultqvist har rätt mot politiserande överbefälhavare – eller hur?

12
954
ÖB Micael Bygdén

 

Detta är större delen av en artikel 26 november av Utgivarna på

Alliansfriheten.se. Läs hela artikeln!

ÖB vill skrota de blygsamma ansatserna till ett svenskt territorialförsvar till förmån för att ställa två brigader till Natos förfogande för insatser i andra länder.

Sverige skall vara ett genomgångsland för Natos trupper och vårt territorium skall kunna tjäna som uppmarschområde för Nato-insatser i andra länder.

Det är inte konstigt att Peter Hultqvist (S) och Mikael Oscarsson (KD) som båda sitter i Försvarsutskottet har reagerat.

Peter Hultqvist förklarade i Dagens Nyheter den 11 september:

” Jag läste det här med stor förvåning. Vi har ju redan i dag alltför svaga arméstridskrafter.”

Mikael Oscarsson kallade ÖB:s förslag obegripligt:

Försvarsminister Pål Jonson (M) är försiktig och säger till DN att han vill varken tillskriva eller avskriva ÖB:s råd.

Hur övriga partier ser på ÖB:s förslag är inte känt.

Klart är att förslaget från ÖB går emot Försvarsberedningens beslut 2020 vilket stöddes av samtliga riksdagspartier.

Dagens Nyheters ledarsida har den 26 november tagit ställning för Överbefälhavaren och det på ett skandalöst sätt. Man slår fast att ÖB har rätt och Hultqvist skall enligt DN ”vara försiktig med att lägga ut texten överhuvudtaget”.

Generalerna och Nato skall enligt DN bestämma vad svenska försvarsresurser skall användas till och vilken inriktning det svenska försvaret skall ha. Folkvalda politiker skall inte lägga sig i det utan istället hålla tyst.

Peter Hultqvist har rätt och förtjänar stöd i den här frågan.”

ÖB:s uppfattning har tidigare kritiserats av Alliansfriheten.se.”Sverige måste kunna försvaras utan utländsk hjälp”, dn.se

Föregående artikel”Licens att döda”: Varför ICC aldrig kommer att åtala Netanyahu för Gaza
Nästa artikelDN:Israel kände till Hamas attack i förväg
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Det största hotet mot vår fred och frihet är NATOs expansion. Vi i Sverige bör hålla oss utanför stormakternas maktspel genom att återinföra Neutraliteten som doktrin och princip. Vi bör ha ett starkt nationellt territoriellt försvar. Svensk militär ska uteslutande verka på svenskt territorium och inga andra länder ska ha militär på svenskt territorium.
  ”Alla länder har en arme, antingen sin egen eller någon annans” som vi lärde oss på 70-talet

  • Det här är precis som med EU.
   Våra politiker påjagade av den borgerliga eliten i näringslivet vill utrota nationen.
   Borgaren gillar inte nation eftersom nationens gränser begränsar Borgarens rörlighet och äventyrar kapitalismens tillväxtkrav och därmed hela Västerlandets existens och dominans.

   Ett samhällssystem som även kallas ”det öppna samhället” eller ”demokrati”.
   Jag menar det är det borgerliga samhället som alla partier i vår Riksdag representerar idag.
   Någon opposition till det erbjuds inte då den direkt skulle vara fientlig mot ”Västerlandets sätt att leva”.

   NATO:s expansion är bara en logisk följd av det här och som du kanske märker omöjlig att påverka.
   Visst, i demokratin har vi rätt att demonstrera mot NATO men med demokratins sätt och möjligheter att påverka, men hur stor blir effekten?
   Vi kan som exempel se i Ukrainakriget vilket övertag Västvärlden har i mediepåverkan.
   Något som Ryssland är tvingade att stifta lagar mot för att hålla stången.

   Men visst, jag beundrar alla motkrafter och hoppas de kan göra någon nytta.
   Det motstånd jag personligen ämnar göra är att vända den borgerliga demokratin ryggen genom att inte rösta mera i våra allmänna val.

   Varför ska jag vara deras boskap och vad får jag för det?
   Det räcker med att partiet Socialdemokraterna varit, är och förblir det.
   Se nu bara nu hur partiet Socialdemokraterna vänder ut och in på sig själva bara för att få opinionen med sig.

   I en demokrati fungerar ideal endast så länge de tilltalar människorna.

   Tänk bara på Adolf Hitler och Nazisterna hur de trollade fram ”ideal” och lyckades genomföra dem med demokratin.
   Åtminstone tills ryssarna satte stopp för deras planer.

   Som Blå Tåget sjunger i låten Kalla Kriget.
   Demokratin från Grekland har aldrig någonsin gjort Borgaren besviken.

  • Göran,
   våra politiker är också betalda drängar
   gjort att vi hamnat i Nato:s svängar
   Hultqvist m.fl. ska helst vara tysta
   Sveriges hycklare som lindat in oss
   i USA och EU:s mörka nystan.

 2. Arbetarklass MYCKET bra inlägg som jag HELT håller med om👍 Själv har jag inte styrkan i svenska språket att kunna förmedla mej på samma korrekta sätt. Vore de på mitt egna språk hade de funkat, men på svenska blir de lite galet med detaljerna

 3. Betalda drängar? Ja. Men det är USA som har köpt upp dem, det kan man vara säker på, på samma sätt som man har köpt upp MSM i hela Europa. Nu får hela Officerskåren leka krig med amerikanska vapen och umgås ”ohh så häftigt tycke dom” (Då ska vi väl känna oss trygga)? NATO är ju bara en förvars-allians?? Är det någon som tror på det, med anledning till vad som hitintills hänt.
  NATO lär väl dra in oss ett storkrig med hjälp av USA:s lögnfabrik, konspirationer och propaganda. Våra IDIOT-POLITIKER hjälper så gärna till. Det gick ju som en dans för USA att etablera krig i många andra länder med rena lögner, så det går väl ann även med hjälp av knäppskallarna i Sveriges Riksdag och dårarna i MSM?

  • Har ”USA köpt upp all mainstream media i Europa” ?

   Där får du nog allt komma med något som liknar både siffror och bevis, faktiskt.

   Oavsett vilken åsikt man har, så har faktiskt stödet i det svenska folket för att ingå i såväl Europeiska unionen och som (eventuellt) blivande medlem i Nato faktiskt ofta i mätningarna omfattande högt och starkt stöd.

   Medlemskapet i unionen har aldrig varit så starkt som dessa senaste två-tre åren och brukar räknas mellan över två tredjedelar av befolkningen till närmare tre fjärdedelar av befolkningen som ser europeiska samarbeten som ”positivt” eller ”mycket positivt”, som vill ha ”någon form av stabilt och etablerat euroepiskt samarbete som motsvarar dagens EU”. Detta mäts ju ofta med den äran av Göteborgs universitets eminenta politiska opinionsundersökningar och i bl.a. VALU.

   Vi hade dock en både långvarig, kunskapslärande och omfattande folklig debatt om Europa och våra sameuropeiska frågor år 1993-1994 inför omröstningen; det var sannerligen ingen som ”lurade in någon i det”. Inte heller har vi ”lurats in” av nordiska rådet eller Förenta nationerna. Det finns ingen folklig opinion alls för att lämna vare sig FN, NR eller EU.

   Nato däremot, har varit en mycket tyst debatt. Knäpptyst faktiskt. Legitimiteten rent demokratisk-politiskt att ansluta oss till Nato är då allt annat än folkligt förankrad; en ganska hård medieton har tvingat väldigt många att tycka ”ja”. En folkomröstning borde hållas med tanke på Sveriges insatser som alliansfri stat sedan 1810-talet.

   Schweiz, Österrike och Irland klarar ju sig alldeles utmärkt utan Nato, dessutom; och där finns mig veterligen ingen som helst Nato-positiv opinion.

   En klokare strategisk framtidsvision vore att lägga försvarsfrågorna inom Europeiska unionen och därmed bli av med de aggressiva länderna England, USA och dess följeslagare Kanada som jag inte kan se varför den europeiska kontinenten skall behöva hysa deras ockupationstrupper i nu 78 år sedan år 1945.

   Skall vi ha dem ytterligare i 78 år i Kontinentaleuropa till år 2101?!? Det vore ju helt absurt.

   • Varför traskar etablerade europeiska medierna i sådan utsträckning i att återge USA-imperialismens världsbild och dess intressen?

 4. Naucler! Nej kanske inte precis alla. Man behöver inte några handfasta bevis. Genom att studera MSM här i Sverige går det bra att dra slutsatsen att det som sker i Svensk EU-media även sker i andra EU-länder. EU ska föra en gemensam utrikes och säkerhetspolitik, heter det sagts. man kan läsa om det på Wikipedia
  De där sk ”mätningarna” är ingenting som bevisar att de är äkta. Naucler borde skaffa sig kunskap om Opinionsinstitut och hur och på vilket sätt de används för i politiska politiska sammanhang. Nästan vem som helst kan köpa ett opinionsinstitut och det är enkelt att välja ut människor och bostadsorter och kunna producera de siffror beställaren önskar.
  Dessa ”privata företag” brukas mest som handelsföretag för politiska syften för att legitimera ett politiskt beslut.
  Det var därför det aldrig blev någon folkomröstning i angående Natomedlemskap. Riksdagspartierna vägrade. De vill inte ha med den äkta folkopinionen att göra. Folkviljan är ett problem och hinder för politiskt beslutsfattande.

  • Visst kan man både omfamna och avvisa opinionsundersökningar. Vissa må vara bättre än andra.

   När det gäller säkerhetspolitik har det väl sällan varit lämpligt att ha sådana kring just dessa. Det är säkert både bra och just olämpligt.

   Mig veterligen har bara Spanien röstat om sitt Nato-medlemskap (inträde) på 1970-talet. Kanske vet någon annan om något annat exempel?

 5. Jag ser det som att ÖB och den Officerskår som står närmast ÖB försöker att agera politiskt i USA och intressen, utanför Regering och Riksdags mandat i vissa avseenden. Inte i svenska folkets intressen. Främst via propaganda produktion, gemensamt med andra krigshetsande etablissemangsmedier i EU, i kontakter med större mainstream-medier och svenska SVT.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here