Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.

32
3726
Bild:Pixabay.

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan, tidgare och idag” återpubliceras denna artikel. Än mer aktuell idag Zelensky förbjuder det största oppositionspartiet och ett tiotal andra partier i Ukraina genom dekret. Enligt uppgifter har ”Rysslandsvänliga” förföljts, misshandlats och kanske dödats.

 

Vid denna tid i april 2021 Nyligen såg jag en artikel om inskränkning av yttrandefriheten i Ukraina. President Zelensky har sanktionerat tre TV-kanaler för en oligark som uppges ha band till Kreml. DN skriver 4 april ”En drivkraft bakom Zelenskyjs drastiska åtgärd är troligen att proryska krafter har ökat sitt inflytande i Ukraina det senaste året. En av dessa är just Medvedtjuk, en av Ukrainas mäktigaste oligarker, med starka band till ledningen i Ryssland. Sedan Zelenskyj blev president våren 2019 har han inte haft några större framgångar med att komma till rätta med korruptionen, den saggiga ekonomin och kriget i östra Ukraina. Det har gett näring åt ett ökat missnöje, som det av Medvedtjuk ledda proryska partiet Oppositionplattformen-För Livet har kunnat växla in i ökad popularitet. Enligt opinionsinstitutet Razumkov Centre är partiets stöd det största sedan 2014, då en folklig revolt störtade den ryskstödde presidenten Viktor Janukovytj”.

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Det är sällan man läser något positivt om eller från Ukraina. Ukrainas sönderfallande ekonomi. Inte heller denna gång. Inskränkning är yttrandefrihet är inget som är bara aktuellt i Ukraina. Detta, censur, övervakning av skribenter, samt dold nedstängning och är på agendan på många håll, vilket framgår av och i artikelanhopningen under ”Relaterat”.


Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.

 

Ukraine’s Disinformation Law Threatens Press Freedom, WAN-IFRA Cautions

The World Association of News Publishers (WAN-IFRA) har uttryckt oro över att Ukrainas lagförslag om desinformation kan riktas mot legitima nyhetskällor genom att kriminalisera spridning av misinformation.

Enligt Kiev Post, innebär lagförslaget att man ska dela in journalister i kategorier, skapa en statligt kontrollerad sammanslutning av professionella journalister och införa en informationskommissionär med befogenhet att blockera och bötfälla journalister och medier.

Lagen kommer också att skapa straffrättsliga påföljder för desinformation, ett rättesnöre som många fruktar kan komma att användas för att tysta oberoende press.

Ukrainas kulturminister Volodymyr Borodyanskyi introducerade lagförslaget i parlamentet i januari i år.
I ett brev till Ukrainas president Volodymyr Zelensky, från WAN-IFRA, som representerar 18.000 publikationer i 120 länder, sades att det var förståeligt att regeringen önskade skydda medborgarna mot skadlig falsk information, men man skriver samtidigt ”Vi anser att detta lagförslag – i sin nuvarande form – innebär betydande risker mot yttrandefriheten i Ukraina”.

Den globala mediesammanslutningen hävdade att det framlagda lagförslaget inte tydligt definierar “ desinformation” vilket skulle kunna göra det ”känsligt om myndigheter använder det för att undertrycka legitima nyheter och information”.

”Inrättandet av en ”informationsombudsman” som utnämns av regeringen har potential att ge för mycket kontroll åt staten när det gäller pressens arbete”, stod det i brevet.

Vidare, de höga straffet på upp till 380.000 dollar och straffrättsligt ansvar (sju års fängelse) för att sprida falsk information ”kan mycket väl ha en avkylande effekt på legitim journalistik”.

Den internationella gruppen uppmanade regeringen att ha en bredare rådslag med journalistiska samfund och att ha i åtanke de farhågor som företrädare för branschen, inklusive ukrainska Media Business Association, Association of Independent Regional Publishers of Ukraine, National Union of Journalists of Ukraine och Independent Media Trade Union of Ukraine kan ha.

”Vi uppmanar er, herr talman, att ta hänsyn till dessa farhågor när lagförslaget behandlas i parlamentet. Vi vill uppmuntra er att använda dem som ett sätt att säkerställa en mer effektiv lagstiftning som också garanterar ett bättre skydd för rätten till yttrandefrihet, som definierats i internationell rätt och som beskrivs i de olika förbund som reglerar denna, vilken Ukraina har undertecknat”, stod det i brevet.

Flera grupper från International Press Institute to Reporters Without Borders och European Federation of Journalists har redan varnat för att lagförslaget hotar pressfriheten.

Det ukrainska institutet för massinformation uppgav att lagförslaget ”föreskriver en farlig nivå av inblandning i journalistisk verksamhet och ger en möjlighet att begränsa yttrandefriheten”.
Organisationen för Security and Cooperation i Europa (OSSE) uppgav i februari att den föreslagna lagen ”skulle kunna leda till ett brett statligt inflytande på medieinnehåll och journalistik, på bekostnad av mediefriheten och att den inte kommer att vara effektiv vid motverkandet av desinformation”.

Relaterat.

Pentagon förbereder massiv censur av internet.
Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelBevara alliansfrheten!
Nästa artikelSka Kroatien minska risken för krig i Sverige?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

32 KOMMENTARER

 1. Frågan är vad kriterierna är för vad som anses som sanning? Kritiserar man MSM så kan man nog räkna med att hamna i skottgluggen för censurivrarnas korståg precis som i Sverige och andra länder. Att kritisera NWO, Nato och Israel kommer väl fortsatt i vara huvudspåret för censuren! I Sverige är det dessutom mer eller mindre stopp för kritik mot massinvandringen och de medföljande kostnaderna och problemen…Inget nytt där alltså!

   • Fråga ”Vetenskapen”? Gå till Gulag!
    I Sovjetunionen var det förbjudet att bestrida ”partilinjens” visdom. Det beror på att marxisk kommunism betraktades som mänsklighetens vetenskapligt oundvikliga utveckling. För Marx och Lenin var ”vetenskapen avgjord”. Den som uttrycker motstånd mot ”marxismens-leninismens” fasta vetenskap ”fann snart sin röst tystad. Och även om vi som ifrågasätter ”vetenskapen” inte transporteras fysiskt till Gulagen för att ifrågasätta våra ”betters” visdom i CDC eller Världshälsoorganisationen, till exempel, finner vi att resultatet är detsamma. Vi tystas och anklagas för skadlig avsikt. De sovjetiska kommunisterna kallade dissidenter som oss ”vrakare”.
    Förra veckan rapporterade Ron Paul Liberty Report, om två visselblåsare inifrån CDC och Big Pharma som tog upp allvarliga och legitima frågor om den rådande koronavirusberättelsen. Den tidigare Chief Science Officer för läkemedelsjätten Pfizer, Dr Mike Yeadon, har uppgett att han av sin erfarenhet tror att nästan 90 procent av de nuvarande testerna för Covid ger falska positiva resultat. Det betyder att denna massiva expansion i ”fall”, som används för att rättfärdiga fortsatta attacker mot våra medborgerliga friheter, helt enkelt är falsk.
    Som Dr. Yeadon sa i en intervju nyligen om Orwellian UK coronavirus lockdown, ”baserar vi en regeringspolitik, en ekonomisk politik, en politik för medborgerliga friheter, när det gäller att begränsa människor till sex personer vid ett möte allt baserat på helt falska data om detta koronavirus”.
    Är Dr. Yeadon korrekt när han hävdar att det inte finns någon ”andra våg” baserat på hans vetenskapliga observation? Vi vet inte. Men vi vet att hans påståenden om att den massiva ökningen av ”fall” i Europa brukade motivera nya blockeringar inte på något sätt matchas med en liknande ökning av dödsfallet. EU: s egna sjökort visar detta. Dödsfall förblir en platt linje nära noll medan ”fall” skjuter i höjden för att matcha den massiva ökningen av testning.
    Men när vi rapporterade om Dr Yeadons resultat i Liberty Report förra veckan fann vi att vårt program för första gången någonsin togs bort av YouTube.
    YouTube, som ägs av Google, som är fast inbäddat i det djupa tillståndet, var vagt för att förklara var vi bryter mot deras ”community-standarder” genom att helt enkelt rapportera om kvalificerade forskare som råkar vara oense med den vanliga berättelsen om coronavirus.
    Men de erbjöd denna chockerande förklaring i ett e-postmeddelande som skickades till oss på Ron Paul Liberty Report: ”YouTube tillåter inte innehåll som uttryckligen ifrågasätter effektiviteten i Världshälsoorganisationen.”
    Det är inte vetenskapen som är avgjort. Vad som verkar vara ”avgjort är impulsen att tysta alla som frågar” varför?
    http://www.ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2020/september/28/question-the-science-go-to-gulag/

 2. Varenda gång detta kommer upp påminns jag om Tyskland 1933, hur just oreglerad yttrandefrihet och pressfrihet blev nazisternas plattform för att etablera sin värdegrund och ideologi. Idag ser vi identiskt samma metod genomföras i Sverige. MSB, Myndigheten för SamhällsBeredskap, har de facto blivit Sveriges Propagandaministerium, och MSM dess kanaler precis som i Tyskland då. Oliktänkande tystas, 500 inför rätta förra året genom angiveri och åsiktsgranskaren, det statsfinansierade så kallade ”Näthatsgranskaren”, andra förföljs och trakasseras, Julia Caesar, Ulf Malmros, Fredrik Virtanen, Martin Timell, Urban Ahlin, docenten Jim Olsson, alla vilka fick sina liv förstörda där familj, grannar, arbetsgivare, eller vänner systematiskt trakasserades. Inte att förglömma, Benny Fredriksson som drevs i döden av drevande journalister. Ingen hålls ansvarig. Knappas vad man kallar yttrandefrihet. Yttrandefrihet och pressfrihet måste regleras och personligt ansvar införas om vi skall få just yttrandefrihet för innevånarna, inte bara regimen. Malaysia har infört 10 års fängelse för spridande av fejknyheter, Singapore har liknande lagar, även Tyskland. Kina införde ansvar redan för 2,200 år sedan. I Sverige måste yttrandefrihet tillämpas likatänkande efter elitens och regimens påbjudna åsiktsmall och fastställda värdegrund. I Kina får alla framföra sin åsikter, men inte hur som helst. Liksom det finns trafikregler finns det regler för yttrandefrihet. Kina har hunnit längst i världen i utvecklingen, man förhindrar inte yttrandefrihet, man stärker den och skyddar den, speciellt för individerna och media har världens högsta förtroende hos en av världen bäst och allsidigt upplysa befolkningar.

 3. Att Putinregimens kränkningar av yttrandefrihet och andra fri- och rättigheter är värre än andra europeiska regimers, med möjligt undantag av Belarus, tillhör allmänbildningen. Finns nästan inget som är så väldokumenterat.

   • Som du vet så finns det massor av oberoende och objektiv dokumentation som styrker mina påståenden. Du brukar som bekant vifta bort dessa och påstå att källorna inte är objektiva av olika påhittade anledningar.

    Tycker du även att den statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet är en sådan opålitlig källa. Där leds ett projekt om analyser av demokrati och dess villkor. https://www.v-dem.net/en/ De har tagit fram en rad indikatorer som bekräftar mina påståenden. Om du inte är nöjd så föreslår jag att du läser deras dokument där metoder och källor anges. Om du har någon kritik som visar att deras analyser och bedömningar av Ryssland är felaktiga, så tycker jag att du ska skriva det till dem. Publicera gärna brevet och svar från dem här.

    • Även denna rapport och dess värderingar kan kritiseras. Om jag inte minns fel menar den bl.a. att autocracy ökat även i USA.

     Men den innehåller mig veterligen ingen jämförande rapport mellan pressen i Ryssland, USA och andra länder då det gäller viktiga förhållanden. Jag har i olika arbeten visat att den etablerade pressen i liberala-demokratiska USA och även i Sverige är mycket osakligt då det gäller viktiga geopolitiska skeenden, och att censyr ökar och yttrandefrihet minskar, ej sällan i små diskreta steg.

    • Bohdan kanske skulle själv läsa och bilda sig en uppfattning om hur det verkliga läget är för yttrandefrihet och demokrati runt om i världen i stället för att luta sig mot trams från statsfinansierade ”forskare” som har till uppgift att bekräfta den svenska regimens åsikter! Det finns mängder med kanaler, nättidningar etc på nätet det är bara att börja!

     • Alltid samma sak. Om dom inte kommer fram till det resultatet du vill är dom statsfinansierade ”forskare”. Det här börjar påminna om folk som tror att jorden är platt.
      Har du NÅGRA som helst belägg för att ”uppgift att bekräfta den svenska regimens åsikter!” Och då menar jag belägg inte åsikter eller konspirationer.

  • Trams! Det finns mer diversifierad media i Ryssland än i Sverige och debatten i det ryska parlamentet är verkligen frisk till skillnad från PK-mumlandet i Sverige! Bohdan ska nog ta en enkelbiljett tillbaka till Ukraina och känna av den ”frihet” som han påstår finns i Ukraina…Se bara upp för Azovbataljonen och övriga fascister om du nu skulle tycka annorlunda än de i något! Ja, Bohdan det hör till allmänbildningen att t ex gå in på Youtube och kolla in fascisterna när de marscherar på gatorna i Kiev utan att skämmas, tvärtom de är stolta över sina marscher!

  • Detta är vad den amerikanska propagandamaskinen vill inbilla dig. Vad andra länder gör är inte att inskränka yttrandefriheten utan att skydda den. Man vill undvika den Svenska Modellen där USA i stort sett ha fått kontroll över media för att sprida sin propaganda genom att kontrollera informationsflödet. I Kina har det bildats ett helt nytt media system. Dels har vi de stora nationella media som alltid är mycket försiktiga att stöta sig med någon eller skapa konflikter, men de verkliga media är lokala och det finns hundratusentals tidningar, webbTV system, debattforum och interaktiva media. Det finns tidningar som publicerar varje timme, och de som publicerar en gång i veckan, väl genomarbetade analyser med förstklassiga bilder. Allt detta med stor frihet men under regler som förhindrar till exempel ett upprepande av Tyskland 1933. Man får framföra och tycka vad man vill, men inte hur som helst.

  • Ryssland vet jag inte mycket om, men däremot vet jag, och ser, att den ”allmänbildningen” baseras på främst USA propagandan. Allt fler länder reglerar yttrandefriheten för att skydda den, det betyder att radikaliserade aktivister som använder yttrandefriheten till att hota och tysta andra begränsas att använda den för det ändamålet. Ett enormt problem med oreglerad yttrandefrihet ser vi i Sverige, att den används för att sprida propaganda och falska rykten, främst genom media, och att hota och hänga ut oliktänkande. För att jämföra, hur skulle det vara att avskaffa alla trafikregler, eller alla regler för vapen, eller alla regler för medicin och hälsovård. Då har vi ju verklig frihet, men är det ett sådant samhälle vi vill ha.

 4. ”Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.”
  Har det funnits någon ”yttrandefrihet” i Ukraina sedan 2014?!
  Några exempel:
  I december 2014 bildade ukrainska regeringen ett Ministry of Policy, ett organ för styrning av medieinnehållet under förevändningen att motverka rysk propaganda. Många ukrainska journalister protesterade högljutt men utan större intresse från omvärlden. Den ukrainska regeringen kallade det för att ”värna yttrandefriheten””.

  I maj 2015 godkände president Porosjenko parlamentsbeslutet om ett lagpaket som innebar ett förbud mot kommunistiska och nazistiska symboler. Det innebar också att det blivit straffbart att förneka OUN-UPA och Stepan Bandera som ukrainska frihetskämpar. OUN/UPA var ultranationalistiska rörelser med fascistisk anstrykning vars mål var att upprätta ett ”rent Ukraina” rensat från alla minoriteter; ryssar och polacker såväl som judar.

  I september 2015 offentliggjordes också en svart lista, undertecknad av president Porosjenko, som bannlyste 400 personer och 90 företag som därmed portförbjöds i Ukraina.

  Denna lista är bara ett axplock bland repressiva lagar och domstolsbeslut som både lokalt, regionalt och nationellt begränsar den politiska friheten, yttrandefriheten och pressfriheten i Ukraina.
  https://hanslillagrona.blogspot.com/2016/05/nagra-iskalla-fakta-om-ukraina-som-ger.html

  Alldeles samtidigt som svensk public service vek sig för ukrainska påtryckningar om visningen av Moreiras film blev Savik Shuster belagd med arbetsförbud i Ukraina och hans mycket populära debattprogram ”Shuster Live” får inte sändas längre. Om detta går att läsa mer om i Foreign Policy.
  https://hanslillagrona.blogspot.com/2016/05/svensk-public-service-tar-intryck-av.html

  Ukraina och journalistkåren
  14. maj 2014
  http://proletaren.se/ledare/ukraina-och-journalistkaren

  Regimen förföljer journalister
  Ukrainske reportern Ruslan Kotsaba som hotas av 13 års fängelse: Hur kan väst tiga om detta?

  Publicerad: 09 november 2017
  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/ORdMO/regimen-forfoljer-journalister

 5. Sedan är det en fråga om hur man definierar ”legitima nyhetskällor”. I Sverige är det nyhetskällor som är slaviskt regimtrogna, USA lojala och Kina, Iran och Ryssland fientliga. I Sverige har media och journalister blivit politiska aktivister och agitatorer som inte anser sig lyda under samma lagar som alla andra och driver politisk verksamhet för att styra landet. Dom är inte oberoende. Falsk information dominerar idag i svenska media. Beklagligt nog har pressfriheten och yttrandefriheten blivit ett argument att slippa följa lagar och istället laglöst driva politik. En journalist dömdes nyligen i Hong Kong för att ha använt ”pressfrihet” som ett skäl att bryta mot lagen. Bao Choy, som arbetade för RTHK, Radio Television Hong Kong, vilken motsvarar Sveriges Radio och SVT i Sverige, har dömts i en domstol i Hong Kong efter att ha funnits skyldig till att ha gjort falska uttalanden för att få ut uppgifter. Lawrence Ma, advokat och ordförande vid Hong Kong Legal Exchange Foundation, sa på fredag att ”fri press ger inte rätt att ljuga, fuska, vilseleda eller säga vad som helst.” ”Pressfrihet är inte ett kriminellt försvar och resultatet av detta fall förankrar verkligen rättsstatsprincipen genom att säga till människor att alla är lika för lagen, och ingen, oavsett hur ädel deras avsikt var, står över den mäktiga lagen,” sa Ma. När får vi se en fällande dom mot den första svenska journalisten för samma brott, kanske inte i Sverige. Kina har sedan länge hittat lösningen. Journalister skall ha licens, precis som läkare, piloter, eller bussförare. Dom skall arbeta under personligt ansvar och följa regler, inte skapa egna regler. Allmänheten skall ha betydligt större frihet att uttrycka sin åsikt. Det är tvärt om i Sverige.

 6. Nu är ju yttrandefriheten otroligt inskränkt. Ryska och andra språk är ju i praktiken redan förbjudna. Oppositionen nedstängd. Regimen har sänt ut mördarpatrullers om på stället avrättar alla ”förrädare” Radiostationer är nedstängda.

  Liknande har ju redan sket även i Sverige, RT och Sputnik är blockerade och censurerade.

 7. […] kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten. * Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina. * Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet * Google vill bli sannings-ägare […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here