Ska Kroatien minska risken för krig i Sverige?

1
1110

SvT skriver ”Kroatiens president vill stoppa svensk-finländskt Natomedlemskap
Natolandet Kroatiens president Zoran Milanovic säger att en svensk-finländsk Natoansökan vore ”ett farligt äventyr” och uppmanar parlamentet att stoppa ländernas eventuella inträde i försvarsunionen, rapporterar kroatiska public service-bolaget HRT. Milanovic framhåller att Finland och Sverige inte bör tillåtas att ansluta till Nato förrän vallagen i Bosnien-Hercegovina ändras.
Innan dess bör det kroatiska parlamentet ”inte godkänna någons anslutning i Nato”, säger han.

– Jag älskar Finland och Sverige mest i hela världen, men jag har skrivit på för Kroatien så jag måste jobba för Kroatiens intressen. Om Finland och Sverige vill ansluta till Nato så kan vi tala om det, även om jag anser det vara ett farligt äventyr.

Utrikesministrar i samtal

Den socialdemokratiske presidentens roll i Kroatien är till stor del ceremoniell. Under tisdagskvällen skrev Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på Twitter att han pratat med Kroatiens utrikesminister Gordon Grlic Radman, som representerar det styrande partiet i landet, HDZ.

”Han bekräftade att Kroatien stödjer Natos öppen dörr-policy och om Finland väljer att ansöka om Natomedlemskap. Kroatiens regering och parlament kommer vara för ett finländskt medlemskap.”
”Låt dem leka”
Även Milanovic betonar att beslutet inte är hans att fatta, men uppmanar parlamentet att inte ratificera en ansökan från länderna.
– Låt dem ansluta till Nato, låt dem fortsätta leka, låt dem sticka en penna i ögat på den rasande björnen, säger han och slänger in en brasklapp:
– Ändra vallagen, ge kroaterna sina grundläggande rättigheter.

Bosnienkroater har tidigare hotat med att bojkotta valet i Bosnien-Herzegovina i oktober om inte vallagen ändras så att enbart de får välja den kroatiska delen av presidentrådet.

Den verkställande makten i Bosnien och Hercegovina är ett presidentråd som består av tre personer: en serb, en kroat och en bosniak.

Föregående artikelVärldspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
Nästa artikelHur mycket är vi beredda att offra för att hjälpa USA att vinna ett propagandakrig mot Putin?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Detta öppnar faktiskt mycket intressanta möjligheter. Vi vet ju att den svenska regimen i verkligheten är en USA styrd autokratisk diktatur som inte tillåter någon folkpåverkan eller folkstyre. (Se 2014 års Demokratiutredning, Huawei förbudet, värdlandsavtalet, kärnvapenförbudet, etc.)

  Det är som bekant meningslöst att skriva till svenska statsstyrda media eller svenska politiker. Låt oss istället börja skriva till och påverka utländska media och andra länders regeringar som påverkas av svenska beslut. Dom kan säker göra skillnad på svenska beslut.

  Skriv på svenska, bättre engelska om ni kan, och använd en webb-översättare. Det blir begripligt för mottagaren.

  DN har en artikel 220402

  Kinas nolltolerans slår hårt mot svenska företag
  https://www.dn.se/ekonomi/kinas-nolltolerans-slar-hart-mot-svenska-foretag/

  Borde inte DN analysera anledningen. DN själv har drivit en otrolig förtalskampanj mot just Kina och har ihärdigt skrivit demoniserande artiklar att skända, ljuga, förnedra, förfölja, sprida falsk information, dreva, förfalska, vinkla just mot Kina.

  Är det då så konstigt att man i Kina väljer bort Sverige först när man skall handla eller göra affärer.

  Journalister och svenska media skall inte göra sig några falska föreställningar att det inte har betydelse, för det har det – i Kina, och yttrandefrihet och pressfrihet godtas inte som ursäkter för att media och journalister uppträder som rasister, och rena ”skitstövlar” mot Kina som ljuger, förtalar och demoniserar, för det är vad det är fråga om.

  H&M var en varningssignal. Svenska media gjorde sig den falska föreställningen och inbillade sig att det var en kampanj beordrad av regeringen. Det var det inte. Det var en kampanj driven från gräsrötterna, och den kan även upprepas mot Sverige som land. Regeringen försökte snarare dämpa alla upprivna känslor kring hur ett svenskt företag hade grovt förolämpat Kina med uppenbara påhittade lögner.

  Sverige tilldrog sig speciellt uppmärksamheten, även från Kinas regering nyligen, kring raskravallerna runt koranbränningarna. Nu har Sverige speciellt ögonen på sig i Kina.

  List of newspapers in Croatia
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_newspapers_in_Croatia

  https://www.thedubrovniktimes.com

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here