Ideologiska motståndare till Ukrainas regering väntar på fängelse eller död

11
1608

 

En läsare fäste min uppmärksamhet på den här artikeln från 4 maj. World Socialist Web Site, en trotskistisk site. https://www.wsws.org/en/articles/2023/05/05/mena-m05.html

Maxim Goldarb

_______________

Denna artikel lämnades till WSWS av Maxim Goldarb, ledare för partiet Union of Left Forces (For a New Socialism), som har förbjudits av Zelensky-regeringen. World Socialist Web Site motsätter sig otvetydigt och fördömer den Nato-stödda Zelensky-regimens förföljelse av vänster- och oppositionella tendenser i Ukraina. Vi uppmanar våra läsare att sprida informationen om det statsstödda förtrycket av antikrigsoppositionen i Ukraina så brett som möjligt.

Ukraina har länge utropats till det friaste landet i det postsovjetiska området. I de Nato-vänliga medierna framställs landet till och med som ett demokratiskt bålverk. Men detta är en lögn. Den högeroligarkiska regim som kom till makten i den väststödda kuppen i februari 2014 har allvarligt förföljt sina motståndare och använt sig av terroristmetoder.

FN kritiserade Ukraina skarpt för tystnad efter attentatet i Odessa 2015. Vad har sedan hänt?

Det mest tragiska exemplet på att den styrande regimen i Kiev, inte bara förföljde utan mördade sina ideologiska motståndare, ägde rum i Odessa den 2 maj 2014, när högerextrema nationalister, med myndigheternas fulla medgivande och öppna hjälp, blockerade antifascistiska aktivister i byggnaden för fackföreningarnas hus och satte eld på byggnaden. För att fly från den brinnande byggnaden hoppade många ut genom fönstren och dog. Även på marken mördades några av dem som överlevde av nynazister. Totalt dog över 40 personer, bland dem Vadim Papura, medlem av Komsomol (kommunistisk ungdomsförening), samt Andrej Brazhevsky, medlem av vänsterorganisationen Borotba.

Bild
Fackföreningshuset i Odessa efter branden och massakern 2014. [Foto av Lsimon / CC BY-NC-SA 4.0]

För detta brott straffades aldrig någon, trots att de ansvariga fanns med på många foton och videor. En av organisatörerna av denna massaker blev senare talman i det ukrainska parlamentet, en annan blev parlamentsledamot på listorna för den förre presidenten Petro Porosjenkos parti.

Attentatet i Odessa 2 maj 2015.

På samma sätt har mördarna till ett antal välkända oppositionspolitiker och journalister som dött sedan 2014 undgått att straffas. Det gäller bland annat den före detta suppleanten för Ukrainas socialistiska parti, Valentina Semenyuk-Samsonenko (mordet på henne den 27 augusti 2014 förkläddes till självmord), den före detta suppleanten och organisatören av oppositionsaktioner Oleg Kalashnikov (han mördades den 15 april 2015), den populäre författaren och antifascistiske publicisten Oles Buzina (mördad den 16 april 2015), och många andra.

Ukrainas kommunistparti, ett av de största partierna i landet, förbjöds 2015.

Dessutom har oppositionella politiker, journalister och aktivister, varav många är vänsterorienterade, slagits, arresterats och fängslats under de senaste åren på grund av falska anklagelser om ”högförräderi” och andra uppenbart politiska anklagelser. Detta har särskilt hänt med journalisterna Vasily Muravitsky, Dmitry Vasilets och Pavel Volkov, liksom med människorättsaktivisten Ruslan Kotsaba och andra. Det är talande att till och med i domstolarna, som står under starka påtryckningar från myndigheterna, föll anklagelserna om ”högförräderi” som regel sönder och visade sig vara helt ohållbara.

Situationen har förvärrats för varje år som gått, särskilt efter att Volodymyr Zelensky blev Ukrainas president. Den formella orsaken till att resterna av de medborgerliga friheterna helt försvann och att det öppna politiska förtrycket inleddes var den militära konflikten i Ukraina som inleddes i februari 2022.

Alla oppositionspartier i Ukraina, varav de flesta är vänsterpartier, inklusive partiet Union of Left Forces (For New Socialism), som jag leder, förbjöds på grund av påhittade, karbonkopierade anklagelser om att vara ”proryska”.

Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) har också gripit ett antal opinionsbildare och journalister som före kriget uttalade sig i media och kritiserade regeringen. Samtliga anklagades för att främja en prorysk ståndpunkt, högförräderi, spioneri, propaganda osv.

• I februari-mars 2022 greps ett antal välkända bloggare och journalister anklagade för högförräderi och placerades i förundersökningslägenheter (SIZO). Bland dem fanns Dmitry Dzhangirov (en anhängare av vänsteråsikter som arbetade med vårt parti), Yan Taksyur (en anhängare av vänsteråsikter), Dmitry Marunich, Mikhail Pogrebinsky, Yuri Tkachev och andra. Orsaken till att de fängslades var inte alls ett flyktigt förräderi, utan myndigheternas rädsla för deras offentliga politiska ställningstagande, som inte sammanföll med regeringens officiella linje.

• I mars 2022 försvann historikern Alexander Karevin, känd för sin politiska verksamhet, spårlöst efter att SBU-tjänstemän besökt hans hus. Karevin har vid upprepade tillfällen skarpt kritiserat de ukrainska myndigheternas agerande inom humaniora, språkpolitik och politik för historiska minnen.

• I mars 2022 i Kiev greps och placerades Olena Berezhnaya, en advokat och människorättsaktivist, känd för sina antifascistiska ståndpunkter, i ett förundersökningshäkte misstänkt enligt artikel 111 i strafflagen, dvs. för förräderi. Bara några månader tidigare, i december 2021, hade hon talat i FN:s säkerhetsråd om laglösheten i Ukraina.

• Den 3 mars 2022 grep SBU vänsteraktivisterna och antifascistiska bröderna Alexander och Michail Kononovitj i Kiev, anklagade för att ha brutit mot artikel 109 i Ukrainas strafflag (”handlingar som syftar till att med våld förändra den konstitutionella ordningen eller till att gripa statsmakten”). De placerades i ett förundersökningshäkte fram till slutet av 2022, där de misshandlades och torterades och nekades medicinsk hjälp i rätt tid.

• I maj 2022 häktade SBU i Dnipro brodern till den tidigare presidentkandidaten Oleg Tsarev, ukrainsk medborgare Michail Tsarev, anklagad för att ha ”destabiliserat den sociopolitiska situationen i regionen”. Som ett resultat av detta dömdes han i december 2022 till fem års fängelse för terrorism.

• Den 7 mars 2022 försvann sex aktivister från oppositionsorganisationen Patrioter för livet spårlöst i Severodonetsk. I maj 2022 lade en av ledarna för den nynazistiska Azovbataljonen, Maxim Zhorin, ut ett foto av deras döda kroppar på Internet och hävdade att de ”avrättades” och att mordet på dem hade samband med deras politiska åsikter och utfördes av paramilitära strukturer.

• Den 12 januari 2023 greps och placerades Sergej Titov, bosatt i Belaja Tserkov, en halvblind och handikappad person med en psykisk sjukdom, i ett förundersökningshäkte. Han förklarades vara en ”sabotör”. Den 2 mars 2023 rapporterades det att han hade dött i förundersökningshäktet.

• I februari 2023 greps Dmitrij Skvortsov, en ortodox publicist och bloggare, i ett kloster nära Kiev och placerades i ett förundersökningshäkte.

• Sedan november 2022 har Dmitrij Sjymko från Khmelnytskij suttit i fängelsehålan på grund av sin politiska övertygelse.

• Hundratals vanliga människor har redan åtalats i dagens Ukraina för att ha spridit politiskt innehåll på Internet som myndigheterna ansåg vara förbjudet.

Bild
Bröderna Michail och Alexander Kononovitj

Myndigheterna har tagit Ukrainas informationsutrymme, inklusive Internet, under hård kontroll. Varje personlig publicering av medborgare om misstag vid fronten, om korruption bland myndigheter och militärer och om tjänstemännens lögner förklaras som brott. Sådana personer, liksom bloggare och administratörer av TG-kanaler, utsätts för trakasserier av polisen och säkerhetstjänsten.

I våras blockerades enligt SBU 26 Telegram-kanaler – kanaler där människor hade informerat varandra om var militära kallelser delades ut. Sex administratörer av Telegramkanaler genomsöktes och anklagades för brott. Således blockerades offentliga sidor i regionerna Ivano-Frankivsk, Tjerkasy, Vinnitsa, Chernivtsi, Kiev, Lviv och Odessa. Dessa sidor hade mer än 400 000 prenumeranter. De offentliga administratörerna av dessa kanaler riskerar tio års fängelse.

I mars 2022 infördes artikel 436-2 (”Rättfärdigande, erkännande som lagligt, förnekande av Ryska federationens väpnade angrepp mot Ukraina, glorifiering av dess deltagare”) i Ukrainas strafflag. I själva verket är den riktad mot alla medborgare i Ukraina som har åsikter som avviker från regeringens officiella linje.

Den nya lagen är formulerad på ett sådant sätt att den i huvudsak föreskriver straff för ”tankebrott” – ord eller fraser som inte bara uttalas offentligt utan även i ett privat samtal, skrivs i ett privat meddelande eller ett sms-meddelande, eller sägs i telefon. I själva verket talar vi om en invasion av medborgarnas privatliv och deras tankar. Detta har faktiskt bekräftats av brottsbekämpningens praxis – fällande domar för ”likes”, privata telefonsamtal och så vidare. För enkla konversationer på gatan och likes på Internet under inlägg har det fram till mars 2023, baserat på domstolsregister, förekommit 380 domar, inklusive de som dömts till fängelse.

I juni 2022 dömdes således i Dnipro en invånare i Mariupol till fem års fängelse, med en prövotid på två år. I mars 2022 hade personen hävdat att beskjutning av civilbefolkningen och civil infrastruktur i Mariupol utfördes av militärer från Ukrainas väpnade styrkor.

En annan dom, baserad på ett telefonsamtal i mars 2023, utfärdades mot en invånare i Odessa. Den personen dömdes till två års villkorlig dom för ”opatriotiska och statsfientliga” samtal i en mobiltelefon.

En invånare i byn Maly Bobrik i Sumy-regionen dömdes med stöd av del 1 i art. 436-2 i strafflagen i juni 2022 och dömdes till sex månaders fängelse för att hon i april 2022, nära sin gård och i närvaro av tre personer, hade uttryckt sitt godkännande av de ryska myndigheternas agerande i förhållande till Ukraina, och senare vägrat erkänna sin skuld.

Minst 25 ukrainare har dömts för ”anti-ukrainska aktiviteter” på sociala medier. Nitton personer hittades av brottsbekämpande tjänstemän i Odnoklassniki och hölls kvar i landet. Enligt utredningen spred dessa invånare i Ukraina ”Z”-symboler och ryska flaggor på sina sidor och kallade invasionen för ”befrielse”.

Det utfärdades även domar mot dem som inte distribuerade sådana publikationer utan bara ”gillade” dem (dvs. uttryckte en form av godkännande på sociala medier). I texterna till minst två av domarna står det att de så kallade ”gillandena” hade som mål att ”föra fram idén till ett brett spektrum av människor om att ändra gränserna för Ukrainas territorium” och ”rättfärdiga Ryska federationens väpnade aggression”. Utredarna motiverade åtalen med att personliga sidor har öppen tillgång och att gillade publikationer kan ses av många människor.

I maj 2022 dömdes till exempel en pensionär i Uman till två års fängelse med en prövotid på ett år för att ha ”förkastat de nuvarande ukrainska myndigheterna… på Internetnätverket Odnoklassniki” efter att ha ”gillat”… ett antal publikationer som rättfärdigar Ryska federationens väpnade aggression mot Ukraina”.

Bild
En kvinna tittar på när agenter från Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) går in i en byggnad under en operation för att gripa misstänkta ryska ”kollaboratörer” i Kharkiv, Ukraina, torsdagen den 14 april 2022. [AP Photo/Felipe Dana]

I Kremenchug, i maj 2022, dömdes en ukrainsk medborgare enligt artikel 436-2 i Ukrainas strafflag. Med hjälp av en pseudonym hade denna person på den sociala medieplattformen Odnoklassniki talat om nazisterna i Ukraina och utvecklingen av biologiska vapen som finansierats av Pentagon.

De repressiva åtgärder som den nuvarande regeringen vidtar för att bekämpa dem som inte håller med den har gjort Ukraina till den mest repressiva staten i Europa, en stat där varje person som vågar motsätta sig myndigheterna, oligarkin, nationalismen och nynazismen riskerar friheten och ofta till och med sitt liv.

Vi ber er att sprida denna information så brett som möjligt, eftersom i den nuvarande situationen kan endast en bred internationell publicitet om de fakta som presenteras i denna artikel hjälpa till att rädda tusentals människor vars frihet och liv nu är allvarligt hotade i Ukraina.

Några andra artiklar om Ukraina här.
Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Bör vänstern omfamna nazisterna i Ukraina?
”Det finns ett annat Ukraina” menar exiloppositionsledaren Medvedchuk

Föregående artikelDouglas Macgregor: ”Antingen attackerar man Ryssland nu, eller så kan man lika gärna kapitulera”. Blir det så?
Nästa artikel75 år sedan Al-Nakba, med anledning av ondskans födelse och en vår som aldrig kom
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Artikeln är synnerligen nödvändig och verkligt intressant.

  Än mer nödvändigt är: vad säger ”västerländska” vänstermedier och partier om dessa politiker och politiska personers, organisationers och partiers öde?

  Vad har Europaparlamentet uttalat om detta?

  Finns några officiella europeiska fördömanden?

  Nog för att vi vet att dessa metoder användes på ryska sidan mot vänsteroppositionella sedan länge, men att de bedrivs på närmaste likadana metoder som på sovjetiska tiden är en ögonöppnare.

  • Ja eller hur, tror dock han bara låtsas vara förvånad, viktigaste är att skifta fokuset från Ukraina och nita till Ryssland i kommenterarerna som han gjorde i sista stycket.

  • Nå, tack Ivan! Jag har dock ALLTID varit emot politiskt förtryck av vänsteranhängare och vänsterpartier i både Ukraina och liksom i dagens Ryssland. Att jag inte har nämnt det ofta beror på att jag nog ansett det fullständigt självklart att jag haft denna fasta åsikt. Men då nämner jag väl den:

   Tyvärr är det nog så att i Ukraina råder krigslagar, och som i alla länder under krigstillstånd behandlas diverse pacifister, debattörer, krigsmotståndare och rena motståndsmän, mycket orättvist illa under tider av krig. Men det är sannerligen inte unikt för Ukraina.

   Inte minst minns vi i Sverige -som INTE var i ”aktivt” krig åren 1939-1945- hur vänstersocialdemokrater, kommunister, syndikalister och anarkister behandlades som rena brottslingar och tidningen Norrskensflamman utsattes för ett terroristiskt brandbombsattentat, vars redaktionshus som (jag tror jag minns rätt ?!?) brändes ned totalt. Än värre är de rykten som påstår att det skulle vara understött av svenska polismyndigheter eller militärer, om dessa är (minsta?) sanna är jag inte själv påläst i.

   Att det fascistiska angreppet, i mina ögon ett självklart rent terroristatentat, mot Dom Profsojuzov (Fackföreningarnas hus) i Odessa inte är vare sig utrett, domstolsgenomgånget eller rejält fördömt av de alltid så berömda moraliska västerländska media -är fullständigt både motbjudande som oacceptabelt.

   Som jag uttryckte förra veckan, så bedömer jag -och fruktar- att oavsett krigets utgång om det blir någon sidas kapitulation, makt- eller regimskifte, kupper i Kiev eller Moskva, någon förs till krigsförbrytardomstol o.s.v. bland allt annat otäckt vi kan tänka oss – så parallellt skulle jag -som jag skrev förra veckan i detta ämne- bedöma de ukrainska ultranationalistiska brun-svarta krafterna som den absolut farligaste politiska rörelsen i hela Europa framför allt efter att själva krigshändelserna upphör på ”statlig nivå”: ungefär som när de kroatiska fascisterna inom Ustasja spreds utöver världen som ännu i flera decennier livsfarlig terrorrörelse efter det fascistiska sammanbrottet i Jugoslavien år 1945; bland annat sprängde väl kroatiska fascister den jugoslaviska ambassaden i Stockholm kring år 1971 (?), och bland annat var fru Palme konstant rädd för just Ustasja och ”kroaterna” (det vet vi från diverse böcker om familjen Palme och mordet på statsminister Palme) hela tiden hennes man Olof var statsminister 1969-1976 och 1982-1986.

   Jag har, tvärtemot vad många tycks tro om mig på denna sajt, att banderisterna, folk som Dmytro Jarosj och Biletskyj (med många flera) kan bli ett riktigt allvarligt plågoris för den europeiska politiken och om Ukraina släpps in alltför snabbt i Europeiska union utan att för städas up från den bruna sörjan i landet. Jag anser dock inte att hela det ukrainska politiska etablissemanget är helt vare sig fascistiskt eller nazistiskt -men visst står dagens legala och valda styre (oavsett vad man anser om dem) under hårt beroende av dessa våldsgrupper. Att Minsk- och Normandieformaten med bl.a. en välkommen federalisering av Ukraina (ungefär som vilket europeiskt land som helst: Schweiz eller Förbundsrepubliken Tyskland) inte kunde genomföras av ukrainska valda styret var väl helt enkelt att det då inträffat en riktig ”hardline-högerkupp” med närmast totalt våldsregimente och terroristiskt undantagstillstånd i Ukraina, där nog farbror Pinochet i Chile framstått som rena Disneyland.

   Men att påstå att hela ukrainska folket och politiska staten skulle vara helt fascistisk tycker jag däremot är helt fel. Det finns mycket anständiga och humanistiska politiker och borgmästare och andra tjänstemän i landet -men visst tycks hela Ukraina idag stå i ett mycket allvarligt och synnerligen illavarslande beroendeskap till de brun-svarta högerkrafterna i landet som håller statens styre i mental gisslan. Men detta å andra sidan, ursäktar inte det ryska krigsvåldet mot den ukrainska civilbefolkningen – det är två helt skilda saker.

   Men när svenska media börjar skriva om och visa tv-reportage om ukrainska quislingar som Jarosj, Biletskyj och allt vad de heter, är vi på rätt moralisk väg. Tystnaden om dessa krafter, är samma pinsamma och moraliskt oacceptabla liksom politiska tystnadens eftergiftspolitik som Sverige visade åren 1938-1943/1944 mot det nazistiska Tyskland.

 2. Jag vågar svära på att Ukraina ALDRIG hade kommit undan med ALLT dom gjort dessa åren, Om”motståndare”vore någon annan än just Ryssland. Det är bara omöjligt vad man kommit undan med på löpande band dessa åren på ALLA punkter och fronter. Jag förvånas fortfarande men samtidigt inte genom åren. Zelenski är en tiggande korrupt diktator. Jag tror det är MASSOR som kommer komma ut när detta är över. Men måste ändå säga att är förvånad hur västliga massmedierna med Nato Usa i spetsen, kunnat lyckas hjärntvätta så många här i EU. Utanför Nato Usa ledda västvärlden ser det HELT annorlunda ut. Kommer ALDRIG förstå hur vi kunnat nå hit idag. En sak som jag verkligen EJ gillar sedan dag1 är denna direkta och vidriga rysshatet i massmedierna. Ryssofobin rysshatet på ALLT ryskt och ALLA ryssar som jag sett är jävligt störande och vidrigt måste jag säga. Det är så många civila ryssar som direkt råkat illa ut, pga detta vidriga som medierna ägnat sej åt länge nu. Rent rysshat och ryssofobiska. Sedan att direkt Utesluta/stänga av ALLA oskyldiga tusentals ryska idrottare tvärsIGENOM, på ALLA internationella mästerskap också saknar fan motstycke. Såg Sverige vinna Eurovision, inga ryssar där igen. Såg Sverige vinna över Österrike igår på ishockey VM och undrade för 1sekund ,vart fan är Ryssland på tabellerna här. A just de så är det. Vintras var det skidsporterna. Man fick EJ heller chansen att komma till fotbolls VM. Listan är tok lång. Man även hängt ut dessa oskyldiga idrottare vid så många tillfällen. Vi kommer dras med Ukraina i åratal framöver, även om Proxy kriget tar slut imorn. Det är nog något lögn-medierna kanske EJ fattar. Det trasiga korrupta utfattiga Ukraina, hur det nu blir sedan. Måste ju lagas på något sätt när detta vidriga proxy kriget är slut. 4del av befolkningen på över 10miljoner, är ju sedan längesen borta och bor i europeiska länder. De EJ många av dessa som kommer återvända. Sedan har vi dom alla manliga förlusterna också, flera 100tusentals, där det blir demografiska förändringar. Ukraina har förlorat flera100tusentals man, men självklart ljuger medierna om detta. Man kan jämföra lite med Syrien hur det blir. Krävs akuta hjälp ekonomiskt, politiskt, och bistånd många år framöver bland annat. Något europeiska skattebetalare inte behöver”veta ännu”som vanligt. EU har redan skänkt och gett MASSOR under HELA krisen. Även före dess har man gett MASSOR till det korrupta landet, utan MINSTA lilla motkrav till. Som Minsk avtalet tänker jag då på främst. Tillåta dessa korrupta mördare komma undan under 8år. Och vi stöttar dom stenhårt, ekonomiskt, politiskt, militärt, och diplomatiskt under dom 8åren. Samtidigt som dessa kommer undan med ALLT och skiter fullständigt i Minsk avtalet. Minsk avtalet som var det bästa för Ukraina själva. Man tillät detta av EU och även bedrog, ljög för ryssarna hela tiden dessa 8åren. Propaganda västliga medierna gick på stenhård varv DAGLIGEN och var vidrigare än vidrigaste. Desinformation och propaganda med raka lögner, DAGLIGEN och skyddade Ukraina, och odlade rysshatet. När detta är över, bör man fan ta sej en titt i spegeln och reflektera över hur man kunde vara såhär korkade idioter. För oavsett hur man ser på detta, så är detta STÖRSTA misslyckandet för EU på så många år. Det är EU hemmaplan detta och inte närheten av Pentagon maffian. Oavsett hur man tittar på detta,så är det STÖRSTA misslyckandet av EU på så många år. Mvh J,A

  • Man undrar ju var alla avstängningar och uteslutningar är av amerikanska idrottare och uteslutning av amerikaner i idrottssammanhang under, ja,…Vietnamkriget, Irak-kriget, understödjande av krigen mot folken i Central- och Sydamerika?

   Likadant med Saudiarabiens ännu mer och långt blodigare krig mot Jemen (där mellan 500 000 och två miljoner människor sägs ha dött, många barn svältdöden), med amerikanska vapen – trots det strömmar västerländska idrottsmän som fotbollsspelaren Ronaldo och allsköns golfspelare och racerbilsförare till av kungadiktaturen Saudiarabiens nya helbetalda kupper och lag.

   Har golfspelaren Stensons konton frysts? Nej. Har Ronaldos tillgångar på västerländska banker frysts och beslagtagits för att betala krigsskadestånd för det helt illegala och brottsliga saudiska kriget mot Jemen. Nej, så klart. Det går minsann inte an! Listan tar naturligtvis inte slut med dessa två exempel. Hur många svenska NHL-spelare i hockey blev permanent avstängda från att återkomma i svenskt spel under det amerikanska brutala kriget mot Irak? Hur många svenska fotbollsspelare drabbades av minsta bojkott och utfrysning när de spelade i England under det brittiska kriminella deltagandet av Irak från år 2003, som stackars Jonas Jerebko som spelat någon månad basket i CSKA i Ryssland som fått löpa något slags moraliskt gatlopp i medier och bland diverse förstå-sig-påare och sportexperter. Han mättes minsann med en annan hårdare omdöme -och det är inte anständigt, medan andra svenska idrottmän i krigsförbrytarländernas tjänst i Amerika, England och Saudiarabien, ja, ”tystas ned” och ”glöms bort” av bara…misstag.

   Washington och Europa har tyvärr varit alldeles för (kriminellt) tyst om Saudiarabien, bl.a. fryste dock de italienska och tyska regeringarna vapenexporten till denna blodiga saudidiktatur – men vad hjälper det när allt de behöver, och mer än så, strömmar in obehindrat från Washington?

   Jag har inget emot att brutala våldsmakter som för omoraliska krig utsätts för t.ex. idrottsbojkotter (som fungerade utmärkt mot det fascistiska Sydafrika -det tog utmärkt i själen på dem, vet vi långt efteråt) – och skall det göras mot Ryssland av idag skall samma moraliska nivå också gälla ANDRA illegala invasions- och krigsförbrytarstater som just de amerikanska Förenta staterna, Storbritannien, Saudidiktaturen och andra. Dessutom har vi militärdiktaturen Thailand. Hur många t.ex. utfrysningar och ”utestängningar” liksom förbud mot turism har införts mot juntan där?!? Där har det varit helt tyst.

   Så: inför rejält starka bojkotter, diverse utfrysningar och beslagtagande av ekonomiska konton mot de européer som just nu ställer upp idrottsligt i dagens saudidiktatur. Det vore att hålla jämn och godtagbar etisk nivå, om nu Ryska federationen och Vitryssland skall hållas så isolerade.

   • Men inga ”rejäla” bojkotter mot de EUROPEISKA stater som bedrivit krig själva? Libyen, Irak, Syrien? Ingen bojkott mot EUROPEISKA stater som ger vapen till ukrainarna och dödar civila i Donbas?
    Hur var det nu med ”formalian” du pratade om tidigare?

    • För de Nauclers vidkommande endast bojkott av Ryssland gäller, inte apartheid israel, inte USA, inte Europas hyena, inte heller lill-Britannien och framförallt inte av Ukraina.

    • Nä. Varje självständig stat har -om inte FN:s säkerhetsråd utfärdat vapenexportembargo- rätt att mottaga personell som vapenutrustning till landets lagliga och av FN representerade regering -om västliga eller östliga länder eller pingvinerna på Sydpolen skickar vapen till Ukraina är det helt lagligt (i detta nu). Det är inte minsta olagligt. Irans export av diverse vapen (misstänkt vapenammunition vars rykte jag inte själv kan bekräfta) och avgjort drönare till Ryska federationen är mig veterligen inte heller minsta olagligt – inte heller skulle allierade kinesiska exportlaster av vapen till Ryska federationen vara minsta olagliga (i detta nu). Däremot -för Kinas egen del- en ekonomisk internationell handelskatastrof kan vi misstänka. Kina utför klokt nog inte sådana misstag att skicka vapen till Moskva, och kommer säkert nog inte heller att göra det, eller planerar att göra det (enligt Kinas eget UM ord på de dagliga presskonferenserna).

     Det är BARA Förenta nationerna som har rätt att utfärda internationella vapenhandelsförbud, om enskilda stater separat beslutar om sådant har det inte internationell lags tyngd och legalitet. Washington har väl diverse embargon mot väl över 30% av världens länder -men det är inte internationell lag.

     De enda lagbrott mot internationell lag som här skulle kunna komma ifråga är nog just den RYSKA vapeninförseln till kriminella gäng och allsköns tillresta banditer i Donbass -det får däremot inte en stat utföra.

     Till yttermeravisso snubblar ovanstående skribenter-utfrågare-kritiker på enklaste formalia: internationell lag och Förenta nationerna. LÄS PÅ.

    • Tyvärr var Libyen-operationen helt understödd av Förenta nationernas säkerhetsråd, vars mandat oacceptabelt tänjdes ut från att skydda en libysk lokalbefolkning (just mot folkmord) men utvecklades till ett regimskifte och dagens uppdelade dubbelregering i Libyen. Det var dåvarande ryske presidenten Dmitrij Medvedev som gav grönt ljus till den ryske FN-ambassadören att inte lägga in veto mot det. Dåvarande ryske premiärministern, en viss herr Putin, insåg genast vilket misstag Kreml hade begått. Och jag kan bara hålla med. Faktiskt.

     Formalian kring Syrien och Irak både faller på, men är gällande, att diverse länder lägger in veto i Säkerhetsrådet mot diverse vapenexportförbud, icke-flygzoner och andra nedkylande åtgärder, i dessa länder, för att inte tala om utsändande av t.ex. fredsbevarande FN-trupper -vilka väl tyvärr för alltid helt hamnat på den politiska glömskans museum i dag.

     • De Naucler

      Att ge vapen som används i krigsbrott är såklart inte lagligt, det är det EU gör. Hur många ukrainare har inte dött pga kriget fortfarande pågår efter västs vapenleveranser? Inte ett brott säger du?
      Att ge vapen som används mot att folk vill bli fria i Ukraina och som bombats i åratal, nej det är inte lagligt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here