Bör vänstern omfamna nazisterna i Ukraina?

11
1487
Högersektorn på Maidan. By Аимаина хикари – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32473112

Denna artikel idag av Pål Steigan bör läsas av alla som är intresserade av kriget i Ukraina. Likheter finns med diskussioner mellan olika grupper och personer i Sverige.
https://steigan.no/2023/01/skal-venstresida-omfavne-nazistene-i-ukraina/?utm_source=substack&utm_medium=email

Pål Steigan - Foto: Ingrid Styrkestad, Klassekampen
Pål Steigan – Foto: Ingrid Styrkestad, Klassekampen

_________________________________________________________________________

”Vi trodde aldrig att det skulle vara nödvändigt att ställa denna fråga, men efter inlägget från Jonas Bals i Klassekampen den 11 januari, där han attackerar Rødts tidigare vice ledare, Marielle Leraand, och skriver att hon och hennes ”fredsvänner är en karikatyr” , finns det tyvärr anledning att ställa denna fråga.

Jonas Bals är rådgivare i LO och han räknar sig själv till, och räknas till vänsterkanten. Men man tvivlar när han skriver:

”Marielle Leraand skriver i Klassekampen den 7 januari att kriget i Ukraina är ett ”proxykrig mot Ryssland”. Hon beskriver den ukrainska värdighetsrevolutionen 2014, som mobiliserade hundratusentals ukrainare för att kämpa mot polisvåld och för demokrati, som en statskupp, utförd av ”NATO-vänliga beväpnade högeraktivister”. Hon går också långt genom att hävda att det ukrainska folket inte är så enat i kampen mot Ryssland som det västerländska ”narrativet” vill ha det till.

 

Bild
Här ser vi att Bals identifierar sig med självuppfattningen hos dem som stod bakom Maidan. Han kallar det, precis som de gör, en ”värdighetsrevolution”, men den var inte särskilt värdig.

Titta till exempel på Oliver Stones dokumentärfilm: Ukraine on fire. (Den är strängt censurerad i de CIA-kontrollerade sociala medierna, men det är möjligt att se den:)

Redaktör Romelsjö: Publicerat bl.a. denna artikel om ”Ukraine on fire”. Kolla bilderna!

I Ukraina stoppas kritisk dokumentärfilm av Oscarsvinnare

2019 hade den ukrainska tv-kanalen 112UA planerat att visa Oliver Stones dokumentär ”Revealing Ukraine”, men högerextrema demonstranter omringade TV-byggnaden och sändningspersonalen mottog ett antal hot. Det avgörande var dock att TV-byggnaden besköts med en projektil, förmodligen från en granatkastare. Detta rapporteras av 112UA.

Ehor Benkendorf, som är direktör för tv-kanalen, vädjade till presidenten och säkerhetstjänsten att se till att kanalen kan arbeta i fred.

Även ukrainska Unian rapporterar om detta.

Den mest uppenbara statskuppen i historien

Redaktör Romelsjö:Läs gärna: Ukraina februari 2014: Statskupp eller inte? och Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter åtta år!, en artikel med drygt 10 000 besök.

Det är inte bara Marielle Leraand som kallar det som hände den 22 februari 2014 för en statskupp. Det gjorde också Klassekampens Peter M. Johansen:

Läs: https://steigan.no/2018/02/det-skjedde-et-kupp-i-kiev-natt-til-22-februar-i-fjor/. Det skedde en kupp i Kiev natten till den 22 februari 2014.

Och i december 2014 bekräftades detta av George Friedman, president för den amerikanska geopolitiska underrättelseplattformen STRATFOR, i en intervju:

Ryssland definierar incidenten som ägde rum i början av detta år [i februari 2014] som en kupp, organiserad av USA. Och i själva verket var det den mest uppenbara [kuppen] i historien.

Till skillnad från europeiska observatörer var Atlanic Council, trots att det var starkt Nato-vänligt, snabbt med att notera att Maidan-revolutionen hade kapats av vissa oligarker och ultranationalister. Den noterade att de reformer som utlovats av Ukraina inte hade genomförts och att västerländska medier höll fast vid en kritisk ”svartvit” berättelse.

Ett telefonsamtal som BBC avslöjat mellan Victoria Nuland, då biträdande utrikesminister för Europa och Eurasien, och Geoffrey Pyatt, USA:s ambassadör i Kiev, visar att amerikanerna själva valde ut medlemmarna i den framtida ukrainska regeringen, i strid med ukrainare och européer. Denna konversation blev berömd tack vare Nulands berömda «F*** the EU!»

Redaktör Romelsjö. Detta beskrivs här: Ukrainakrisen:Från Nuland-kakor till ett nytt kallt krig. Del 1.

I CIA:s arkiv finns kopior av en bok med en artikel av Kevin C. Ruffner med titeln: Cold War Allies: The Origin of CIA’s Relationship with Ukrainian Nationalists.

Det framgår av texten att detta samarbete startade omedelbart efter andra världskriget och att CIA mycket väl visste att det var nazistiska kollaboratörer de samarbetade med.

Redaktör Romelsjö: Läs Alliansen mellan MI6, CIA och Bandéraanhängare i Ukraina

Arkivreferensen lämnar inget utrymme för mycket tvivel: ”STUDIES IN INTELLIGENCE NAZI – RELATED ARTICLES”. CIA:s nära samarbete med ukrainska fascister och ultranationalister var ett hjärtebarn för CIA-chefen Richard Helms.

Läs också: https://steigan.no/2017/02/vesten-samarbeidet-med-nazister-for-a-gjennomfore-kuppet-i-ukraina-i-2014/Väst samarbetade med nazister för att genomföra kuppen i Ukraina 2014

Bals rentvår Stepan Bandera

Bals gillar inte vad Marielle Leraand skriver ett avsnitt om Stepan Bandera:

”På Leraands Facebook-vägg får otaliga Putin-apologeter stå oemotsagda medan de upprepar rysk propaganda. Halmstråt de håller fast vid, och som Leraand också gör mycket av i sin artikel här i tidningen, handlar om Stepan Bandera. Han kämpade ett tag på tyskarnas sida mot Sovjetunionen under andra världskriget, innan han hamnade i ett tyskt koncentrationsläger.”

Nu är det inte bara Leraand som kritiserar dyrkandet av Stepan Bandera i Ukraina.

När Ukrainas nationalförsamling beslutade att förbjuda kommunismen och glorifiera fascister i ukrainsk historia, och göra det olagligt att kritisera dem, blev det för mycket. Enligt Jerusalem Post har Simon Wiesenthal Center uttalat följande:

Genomförandet av ett förbud mot nazism och kommunism likställer den mest folkmordsbenägna regimen i mänsklighetens historia med regimen som befriade Auschwitz och bidrog till att avsluta Tredje Rikets skräckvälde, sade Wiesenthal Centers direktör för Östeuropa, Dr. Efraim Zuroff.

I samma anda gör beslutet att hedra lokala nazistiska kollaboratörer och ge dem särskilda förmåner, Hitlers hantlangare till hjältar, trots deras aktiva och nitiska deltagande i massmorden på oskyldiga judar. Dessa försök att skriva om historien, som är förhärskande i det postkommunistiska Östeuropa, kan aldrig utradera brotten som begåtts av nazistiska kollaboratörer i dessa länder, och bevisar bara att de uppenbart saknar de västerländska värderingar som de påstår sig ha anammat vid sin övergång till demokratin, tillade han.

Israels president Reuven Rivlin besökte Kiev och höll ett tal till nationalförsamlingen Verkhovna Rada med anledning av 75-årsdagen av massakern på judar i Babij Yar. Till en sammankomst full av anhängare till fascisten Stepan Bandera och den ukrainska nazistorganisationen OUN sa han bland annat följande:

Omkring 1,5 miljoner judar dödades på det moderna Ukrainas territorium under andra världskriget, vid Babij Yar och många andra platser. De sköts i skogarna, nära diken och vallar och blev sedan nedskyfflade i massgravar. Många av de kollaboratörer som utförde dessa brott var ukrainare, inklusive OUN-milis, som utmärkte sig särskilt genom att håna judar, döda dem eller överlämna dem till tyskarna.

OUN-parollen Slava Ukrayini

Bals gillar inte heller att Leraand kritiserar parollen Slava Ukrayni.

Bandera äger inte hälsningen Slava Ukrayni, det gör de 40 miljoner ukrainare som nu utkämpar en existentiell kamp för att undvika att hamna under Putins stövlar.

Nu har Bjørgulv Braanen och Klassekampen redan rentvått denna slogan och gjort den till sin egen, så Bals följer bara efter.

Den engelska utgåvan av Wikipedia (översatt av oss, red.) skriver om just denna parollen:

Uttrycket ”Slava Ukraina!” (Ära åt Ukraina!) dök upp i militära grupperingar under det ukrainska frihetskriget (från 1917 till 1921). Det blev en del av den centrala vokabulären för ukrainska nationalister på 1920-talet.

OUN-UPAs formella hälsning är skriven på ukrainska på två av de horisontella raderna: ”Ära till Ukraina—Ära till (hennes) hjältar”

Det moderna svaret ”Heroiam slava!” (Ära till hjältarna!) uppstod på 1930-talet, bland medlemmar av Organisationen för ukrainska nationalister (OUN) och den ukrainska upprorsarmén (UPA), som började använda denna slogan för att fira minnet av veteraner från ukrainsk-sovjetiska kriget 1918-1921 och det vidare ukrainska frihetskriget. Hälsningen ”Ära till Ukraina! Ära till hjältarna!” blev en officiell slogan för Stepan Banderas OUN-B i april 1941.

Naturligtvis vet en påläst man som Bjørgulv Braanen allt detta. Och det vet nog Bals också, men han har satt sig i uppgift att vit-tvätta nazisterna i Ukraina och så kommer det att förbli.

För att komma upp till 40 miljoner ukrainare måste Bals naturligtvis inkludera befolkningen på Krim och Donbass, och de sistnämnda har i åtta år fört en existentiell kamp för att överleva attackerna från regimen i Kiev, vilken Bals stödjer så helhjärtat.

Och det finns en viss logik i det, för om man framställer Natos proxykrig mot Ryssland som ett ”befrielsekrig mot Ryssland” så slutar man med att glorifiera nazisterna, eftersom de utan tvekan är de bästa och mest motiverade soldaterna i detta krig. De är Natos ”befrielsehjältar”.

Relaterat
https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/

 

 

Föregående artikelUkraina förödmjukade västliga propagandister efter att landets försvarsminister erkände att landet är en Nato-proxy
Nästa artikelBra att offra tusentals Ukraina för att rädda Bakhmut?
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

11 KOMMENTARER

 1. ”nazisterna” i Ukraina är en liten minoritet, precis som NMR i Sverige. Det ryska överfallet på det självständiga Ukraina som inte fjärrstyrs från Moskva ackompanjeras av ryska agitprop; Putin försöker utan framgång skapa en propagandabild av Ukraina som ”nazistiskt”.

  Ukraina är ett självständigt land, angripet av Putins Ryssland. Det är Ryssland som måste förändras inifrån, inte Ukraina utifrån.

  • Ukrainas nazisttolerans är mycket väl belagd. Ukraina var självständigt före statskuppen februari 2014 mot folkvald president i av OSSE lovordade val.

  • Denna lilla minoritet har lyckats med djävulska metoder sätta skräck i hela Ukraina. Även domstolar är rädda för dem och vågar inte döma de ukrainska nationalisterna för brott de har begått i rädsla för deras hämnd. Utan dem hade det inte blivit något ”Maidan” som den nazistiska C-14 ledaren sa, i nedan video.

   Vi får ny enorma mängder vapen av väst, inte för att de tycker om oss, inte för att vi säger att Väst hjälper oss, utan vi är det bästa för dem. Vi tycker att det är kul att döda, vi tycker det är kul att slåss. De ger oss vapen och tänker att de får se vad som händer. Det är också orsaken till den nya alliansen Storbritannien, Polen, Turkiet och Ukraina.

   Vi är huvudpersonen här då vi har startat ett krig som man inte sett på 60 år. Så tänk nu på hur mycket vapen vi har, hur många veteraner vi har .
   Tänk nu på om Ryssland faller sönder i fem delar, Vi har de flesta ”Javelinas” i Europeiska kontinenten, möjligen har England fler. Tänk då på vilket problem vi kommer att bli för alla de länder som nu skapar problem för oss. Det är vår glädje och vår sorg.

   Detta är inte för att vi vill ansluta oss till Europa. Nej vi är en enormt kraftfull stat, och kommer vi till makten kommer det att bli problem och glädje för hela världen.
   Nej den europeiska familjen har redan kollapsat.
   Det är nya politiska allianser på den nya politiska arenan. Nya politiska utmaningar

   De säger att nazisterna var få på Maidan, men deras effektivitet var oändlig. Utan nazisterna hade effektiviteten minskat med 90%,.Detta var nationalisternas seger.
   utan nationalisterna hade Maidan förvandlats till en Gay parade

   Watch Yevhen Karas the leader of Ukraine’s neo-Nazi terror gang C14’s

   https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=DOBntnuYCMA

   Man håller på att kartlägga ukrainska nationalisters brott mot människor i Donbass.
   Nu har man dokumenterat 120 TUSEN erkända brott mot invånare i Donbass sedan år 2014.

  • ukrozionazi enheten ska avnazifieras Rysslands legitima säkerhets anspråk får stöd från den Globala Syd (mer än 80% av världens befolkning alltså).

  • @Roine Björk 13 januari, 2023 At 15:54
   Nazisterna i Ukraina är tillräckligt många och mäktiga för att med USAs aktiva stöd kontrollera både landet Ukraina och USAs anfallskrig. ”Putin” behöver knappas anstränga sig för att skapa en bild av Ukraina som nazistisk. Ukraina är helt öppet styrt av nazistiska krafter. Det finns mycket gott om bevis och information på oberoende media som inte ingår i USAs mycket aktiva propaganda nätverk. Det var heller inte Ryssland som angrep Ukraina, utan Ryssland som valde att värja sig och försvara sig mot ett omedelbart förestående USA stött angrepp. 150,000 stridsberedda USA backade trupper stod redan vid gränsen. Ryssland syftar inte att erövra Ukraina, bara att befria traditionella ryska folk i ockuperade områden, demilitarisera Ukraina och avnazifiera landet. Samtidigt att skapa garantier mot framtida attacker. Det är snarare USA som måste förändras från en aggressiv krigsherre till ett uppdelad antal av folkstyrda oberoende enheter.

 2. De som ”omfamnar” nazister och liknade typer i Ukraina kan inte kallas vänster. Att det skulle vara svårt att veta ”vem som är vem” i Ukraina är knappast svårt, den väsentliga informationen är lätt att hitta. Det finns inga ursäkter. Det är före detta vänster i farten, vad de kan kallas nu har jag ingen aning om – men definitivt inte vänster.

  • Håller helt med. De som inte kan kraftfullt fördöma fascismen och nynazismen i Ukraina är definitivt inga vänstermänniskor.

   • Den som först lärde mig om faran med nazisterna i Ukraina var Max Blumenthal, jag kan inte se någon annan som i samma utsträckning har avslöjat deras illdåd i Ukraina. Hur de bränt ned romernas läger och slagit kvinnor och barn med påkar för att jaga bort dem från Ukraina.
    Han har skrivit ett antal artiklar om nazismen i Ukraina och gjort flera videor.
    Han har konfronterat delar av kongressen för de bjudit in nazistledare från Ukraina, som man kan se på länken nedan.
    Han driver verkligen en kampanj som har pågått i flera år.

    Han har producerat en video som styrker hur Israel skickar vapen till nazister i Ukraina och han säger att många är förvånade över det eftersom Israel sagt att de skall bekämpa nazismen var den än uppenbarar sig. Men det förvånar inte mig säger han med tanke på deras historia. Så till skillnad från många andra så förvånar det väl inte Max heller att nazister har en sådan makt i Ukraina trots en judisk president.

    Max Blumenthal är själv från en judisk familj, och har berättat om när han som ung judisk pojke blev medveten om Israels behandling av palestinier, vilken chock det var för honom.
    Ortodoxa judar i USA har attackerat honom och kallat honom förrädare.

    Hans kollega på GrayZone Aaron Maté, hans släkt på pappans sida dödades i Auschwitz.
    Hans pappa Gabor Maté föddes i Budapest , Ungern, 1944. [5] [6] Hans morföräldrar dödades i Auschwitz när han var fem månader gammal. [6] Hans faster försvann under kriget, och hans far utstod tvångsarbete i händerna på nazistpartiet . [7] Han emigrerade till Kanada med sin familj 1956.
    Gabor Maté är psykiatriker och jag har lyssnat på några av hans föreläsningar, och han trodde först att Israel var fantastiskt, ett eget land för judar, men sedan upptäckte även han vad Israel gjorde mot palestinierna och tog avstånd från Israel.

    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=bjK1yv-1IO8

 3. I länken som jag skickat nedan till Military Wave kan man i flödet av information finna en videofilm, som beskrivs nedan, datum 7 mars 2023 och utlagd kl. 09:13.

  //Utan tvekan använder ukrainska nationalister nu vissa metoder som utvecklades av Organisationen för ukrainska nationalister på 1930- och 1940-talen. De skar av fingrarna, satte nålar under naglar på Donbass medborgare. Naturligtvis förfinade de tortyrteknikerna, moderniserade dem, men grunden förblir densamma”. Historikern Denis Akhremenko är säker på att krigsförbrytelser i dagens Kievregim är baserade på tekniker från ukrainska nationalister som användes under andra världskriget. Och många av dem finansierades av regeringar i västerländska länder. Se videon för mer.//

  Nazistgruppen Tornados gick in i Cherson, och Eva Bartlett har berättat om skräcken hos människor i Donbass för deras tortyrmetoder, denna skräck är så stark att de är skrämda till tystnad även om de är i ryskkontrollerat område, så har de släktingar kvar i västra Ukraina och skräcken för vad som kan hända deras släktingar om de berättar sanningen om nazisterna, är lamslående så de tiger tills de upplever att Ryssland har befriat dem.

  https://t.me/militarywave

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here