Douglas Macgregor: ”Antingen attackerar man Ryssland nu, eller så kan man lika gärna kapitulera”. Blir det så?

6
1371

Har han rätt? Det får framtiden utvisa?

Andra artiklar av Douglas Macgregor https://www.globalpolitics.se/?s=macgregor

Wikipedia skriver ”Douglas Abbott Macgregor (född 4 januari 1947) är en pensionerad amerikansk arméöverste och regeringstjänsteman och författare, konsult och tv-kommentator. Han spelade en viktig roll på slagfältet i Gulfkriget och 1999 Natos bombning av Jugoslavien . Hans bok Breaking the Phalanx från 1997 etablerade honom som en inflytelserik om än okonventionell teoretiker av militär strategi. Hans tänkande bidrog till USA:s strategi i dess invasion av Irak 2003 .

Efter att ha lämnat militären 2004 blev han mer politiskt aktiv. 2020 föreslog president Donald Trump Macgregor som ambassadör i Tyskland , men senaten blockerade nomineringen. Den 11 november 2020 meddelade en talesman för Pentagon att Macgregor hade anställts för att fungera som senior rådgivare till den tillförordnade försvarsministern, en post han hade i mindre än tre månader. Trump utnämnde honom också kontroversiellt till styrelsen för West Point Academy, hans alma mater . [3] Han bidrar regelbundet till Fox News och ryska statliga medier, där hans åsikter om Ryssland och Ukraina har orsakat kontroverser.”

Föregående artikelIrak och Syrien öppnar åter viktiga oljeledningar
Nästa artikelÅsa Wikforss i Svenska Akademin – med – alltför – ”lämplig” uppfattning om ”fake news”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Colonel Doug Macgregor är en ÄKTA expert. Han KAN sin sak och det med finesse! Macgregor är ABSOLUT ingen dussin ören propagandist som iklär sig beteckningen ”expert” (🤭).

  Här i Sverige myllrar det av sådana. De syns och hörs i svenska TV och tryckmedier. Paasikivi, Johan Norberg, Ivar Ekman och dylik folk från FOI, för att inte tala om typer som Oksanen, Wolodarsky, Winiarski, och Lindberg är de mediokras créme de la créme i Sverige. ”Ryssland har slut på krut”, ”Ryssland sitter fast”, ”Ryssland förlorar” och dylik nattsagor har vi matats med från dessa dime a dozen ”experts”. men propagandahuset faller och det väldig fort. Det är andra tongångar nu i alla fall man är sparsam med nattsagorna 😂 Folk går inte längre till sömn utan tvärtom vaknar till insikt om att det hela har varit ett stort förbaskad lögn. Därför vänder sig fler och fler till de ÄKTA EXPERTERNA, som Douglas Macgregor.

  Som Macgregor påpekade efter sommaren är det kaput för ukrozionazi enheten.
  Om sisådär fyra månader blir landet 404 till. Smaka på det allehanda ryssofob!!!

 2. Mer avslöjande om ukrainska clownen från Pentagon läckor
  Selensky ville attackera Ryssland och spränga en pipeline
  Enligt Washington Post hade Zelenskij för avsikt att attackera Ryssland med långdistansmissiler och spränga oljeledningen Druzhba som levererar olja till Ungern. Det kan orsaka problem med nya EU-sanktioner.

  Washington Post har släppt mer information om Pentagon-läckorna som är extremt explosiva. Enligt tidningen visar tidigare outgivna Pentagon Leaks-dokument att Zelenskij hade planer som inte bara skulle eskalera kriget ytterligare och föra en sammandrabbning mellan Ryssland och Nato närmare, utan han ville också ha oljeledningen Druzhba, avgörande för Ungerns attack mot ryskt territorium. Tidningen skriver:

  ”Ukrainas president Vladimir Zelensky har vunnit förtroende från västerländska regeringar genom att vägra använda de vapen de tillhandahåller för attacker inne i Ryssland och genom att rikta in sig på ryska styrkor innanför Ukrainas gränser.

  Men bakom stängda dörrar har den ukrainska ledaren föreslagit att gå i en ännu djärvare riktning: att ockupera ryska byar för att få hävstångskraft mot Moskva, bomba en rörledning som transporterar rysk olja till Ungern, en NATO-medlem, och han längtar i hemlighet efter att långdistansmissiler ska träffa mål innanför Rysslands gränser. Detta framgår av hemligstämplade amerikanska underrättelsedokument som beskriver hans interna kommunikation med högre personal och militära ledare.”

  Ungern är förbannad
  Det var uppenbarligen inga tomma ord, för den 10 maj var det verkligen ett försök till terroristattack på rörledningen. Ett försök gjordes att spränga infrastrukturen för rörledningen i den ryska staden Bryansk. Även om det inträffade en explosion är skadorna på rörledningen hanterbara och ingen skadades.

  Som svar på terrorattacken sa den ungerske utrikesministern:
  ”Det finns länder i Europa, särskilt i Centraleuropa, som får olja från Ryssland. Därför är den uppenbara attacken på rörledningen Ryssland-Europa en attack mot vår säkerhet, och vår energisäkerhet är en fråga om vår suveränitet.”

  För Ungern är pipelinen avgörande och den ungerska regeringen har undvikit EU-sanktioner mot rysk pipelineolja av denna anledning. EU:s sanktioner mot rysk olja påverkar bara olja som levereras av tankfartyg. EU-stater som Tyskland har därför slutat köpa rysk pipelineolja på egen hand, vilket har lett till problem i Tyskland med oljeförsörjningen till ett viktigt raffinaderi i östra Tyskland.

  Blockerar Ungern fler EU-sanktioner?
  Ungern står i alla fall inte på god fot med regimen i Kiev eftersom den massivt förtrycker den ungerska minoriteten i Ukraina. Dessutom har Ukraina precis lagt till Ungerns OTR Bank, den största banken i Ungern, som har många filialer i Ryssland, till listan över ”internationella krigssponsorer” och infört straffåtgärder. Den ungerske utrikesministern sa när det gäller nya EU-sanktioner mot Ryssland:
  ”EU:s utrikesministrar träffas i Stockholm, där kriget i Ukraina föga överraskande står på agendan. För att vara tydlig skulle det vara mycket svårt för oss att stödja en ny lösning så länge som Ukraina har OTR Bank på listan över internationella krigssponsorer.”

  Till skillnad från den tyska regeringen, som tyst accepterade sprängningen av Nord Streams, som är viktiga för Tyskland, är den ungerska regeringen oroad över sin ekonomi och sina medborgare. Förstörelsen av Druzhba-ledningen skulle vara katastrofal för dem båda. Det återstår dock att se om den ungerska regeringen verkligen kommer att genomföra sitt hot om att blockera det elfte sanktionspaketet mot Ryssland som utarbetats av EU-kommissionen.
  https://www.anti-spiegel.ru/2023/selensky-wollte-russland-angreifen-und-eine-pipeline-sprengen/?doing_wp_cron=1684074865.3650929927825927734375

   • Vem litar på Zelenskyj? 
    Propagandisterna på SVT 
    bör hålla sig till sanningen
    och sluta föra svenska folket bakom ljuset.

    2023/05/14
    Marina Sovina m.lenta.ru

    Zelenskyj erbjöd sig bakom stängda dörrar att attackera Rysslands territorium. Läckta Pentagon-dokument pekar på detta

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj föreslog bakom stängda dörrar att ta ryska städer och spränga oljeledningen Druzhba. Detta bevisas av Pentagon-data som läckt till nätverket, skriver The Washington Post (WP).

    Enligt uppgifter från USA:s underrättelsetjänst tyder den ukrainske ledarens personliga korrespondens med militärledningen på att attackerna var noggrant planerade. Kievs mål var att få inflytande i förhandlingarna med Moskva, skriver författarna till materialet.

    Läcka avslöjar Zelenskyjs ”aggressiva instinkter”
    WP-artikeln konstaterar att de läckta dokumenten visar den ukrainske ledaren med ”aggressiva instinkter som står i skarp kontrast till hans offentliga bild som en lugn och stoisk statsman som står upp mot Rysslands hårda angrepp.” Det påstås att Ukrainas president i vissa fall har setts hålla tillbaka sina underordnades ambitioner, men i ett antal andra är det han som föreslår riskabla militära aktioner. Zelenskyj uttryckte i synnerhet förhoppningen att den ukrainska armén kommer att börja slå till mot Rysslands territorium, samtidigt som de överför markstyrkor innanför dess gränser för att ockupera några gränsbosättningar.

    Pentagon-dokumenten indikerar också att Zelenskyj vid ett möte med överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor (AFU) Valeriy Zaluzhny i ​​slutet av februari uttryckte oro över bristen på långdistansmissiler i Ukraina som kan träffa platserna av ryska trupper i Ryssland. I detta avseende föreslog den ukrainska ledaren att attackera vissa utplaceringsplatser i Rostov-regionen med hjälp av drönare.

    Hotar att spränga en oljeledning
    Zelenskyjs andra plan var att förstöra Druzhba-ledningen, som för olja från Ryssland till Ungern. Enligt WP gjorde Zelenskyj ett sådant uttalande redan i mitten av februari i år under ett möte med Ukrainas vice premiärminister Julia Sviridenko. Då föreslog den ukrainske ledaren att ”bara spränga” den ryska oljeledningen för att förstöra Ungerns industri, som till stor del är beroende av rysk olja.

    Den 10 maj rapporterade Transneft om ett försök att begå en terrordåd vid laststationen i Bryansk, som är en del av oljeledningssystemet Druzhba. En talesman för företaget betonade att ingen skadades i händelsen. För närvarande utreder de behöriga myndigheterna omständigheterna kring händelsen.

    Planer för ockupationen av ryska territorier kallade Zelensky fantasier
    I en intervju med The Washington Post kallade Vladimir Zelensky, som svarade på frågan om han föreslog att ockupera en del av Rysslands territorium, denna informationsfantasier. Samtidigt försvarade han Ukrainas rätt att försvara sina territorier. Zelensky förnekade också rapporter om användning av långdistansmissiler för anfall på Ryska federationens territorium. ”Ingen i vårt land gav order om att attackera eller slå till på Rysslands territorium”, sade han.

    Zelenskij pekade också på det faktum att den ukrainska armén saknar långdistansmissiler för att framgångsrikt inleda en motoffensiv. Samtidigt betonade han att långdistansmissiler inte är planerade att användas för anfall på ryskt territorium.

    Tidigare blev det känt att Storbritannien överlämnade flera Storm Shadow långdistanskryssarmissiler till Ukraina inför motoffensiven. Samtidigt noteras det att London fick garantier från Kiev att använda de levererade missilerna endast på ”Ukrainas suveräna territorium” och inte på Rysslands territorium.
    https://m.lenta.ru/news/2023/05/14/plans/?from=amp

 3. https://ura.news/news/1052648969
  Nyheter från historien: Rysk specialoperation i Ukraina.
  Ukrainas väpnade styrkor genomförde det första offensiva försöket: det viktigaste från informationen från försvarsministeriet.
  Det ryska försvarsministeriet tillkännagav starten på motoffensiven för Ukrainas väpnade styrkor (APU) den 11 maj. URA.RU ger en kort sammanfattning.
  Ryska federationens försvarsministerium berättar vad som är känt om det första offensiva försöket.
  Alla attacker från enheter i Ukrainas väpnade styrkor återspeglas. Inga genombrott i försvaret av de ryska trupperna var tillåtna.
  RF Armed Forces styrkor träffade fiendens enheter i Kharkov-regionen. Dessutom träffades fiendens trupper i LPR av artillerield från Zapadnaya.
  I regionen Charkiv-regionen omintetgjordes två försök att penetrera territoriet av sabotage- och spaningsgrupper från den ukrainska armén. Dessutom undertrycktes försök att penetrera i två bosättningar i LPR.
  Striderna fortsätter i Artemovsk (Bakhmut) med deltagande av attackavdelningar och luftburna enheter. Försök från Ukrainas väpnade styrkor att motanfalla flankerna undertrycks.
  Ukrainska trupper försökte anfalla i riktning mot Soledar. 26 attacker gjordes.
  Mer än tusen personal och dussintals utrustningar var inblandade i dem.

  RF Armed Forces träffade fienden i två bosättningar i DPR. Flyget deltog i operationen.
  540 krigare från Ukrainas väpnade styrkor, 8 stridsvagnar och 20 enheter av andra pansarfordon förstördes.
  Totalt förlorade Ukraina 900 personer i Donetsk-riktningen.

  Ett Su-27 jaktplan från det ukrainska flygvapnet sköts ner med hjälp av luftförsvar i området kring byn Chasov Yar i DPR. Det finns inga förluster bland den ryska armén.

  I Kherson-riktningen uppgick förlusterna för Ukrainas väpnade styrkor till 40 personer. Dessutom förstördes ett pansarfordon, Acacia självgående vapen och tre fordon.

  Den ryska armén ockuperade ”linjen, med hänsyn till de gynnsamma förhållandena för Berkhovsky-reservoaren i Malo-Ilyinsky-riktningen. Förband från den ”södra” grupperingen av RF Armed Forces deltog i operationen.

  Tidigare har Ukrainas president Volodymyr Zelensky sagt att motoffensiven måste skjutas upp på grund av förväntade stora förluster, skriver National News Service . Försvarsmakten inledde dock en offensiv ett dygn senare.

  Prenumerera på URA.RU i Telegram ! Vår kanal följer hela världen och berättar vad de skriver om Ryssland utomlands. Våra prenumeranter kommer att vara de första att veta om världssensationer !

 4. https://ura.news/news/1052648969

  Nyheter från historien: Rysk specialoperation i Ukraina.
  Ukrainas väpnade styrkor genomförde det första offensiva försöket: det viktigaste från informationen från försvarsministeriet.
  Det ryska försvarsministeriet tillkännagav starten på motoffensiven för Ukrainas väpnade styrkor (APU) den 11 maj. URA.RU ger en kort sammanfattning.
  Ryska federationens försvarsministerium berättar vad som är känt om det första offensiva försöket.
  Alla attacker från enheter i Ukrainas väpnade styrkor återspeglas. Inga genombrott i försvaret av de ryska trupperna var tillåtna.
  RF Armed Forces styrkor träffade fiendens enheter i Kharkov-regionen. Dessutom träffades fiendens trupper i LPR av artillerield från Zapadnaya.
  I regionen Charkiv-regionen omintetgjordes två försök att penetrera territoriet av sabotage- och spaningsgrupper från den ukrainska armén. Dessutom undertrycktes försök att penetrera i två bosättningar i LPR.
  Striderna fortsätter i Artemovsk (Bakhmut) med deltagande av attackavdelningar och luftburna enheter. Försök från Ukrainas väpnade styrkor att motanfalla flankerna undertrycks.
  Ukrainska trupper försökte anfalla i riktning mot Soledar. 26 attacker gjordes.
  Mer än tusen personal och dussintals utrustningar var inblandade i dem.

  RF Armed Forces träffade fienden i två bosättningar i DPR. Flyget deltog i operationen.
  540 krigare från Ukrainas väpnade styrkor, 8 stridsvagnar och 20 enheter av andra pansarfordon förstördes.
  Totalt förlorade Ukraina 900 personer i Donetsk-riktningen.

  Ett Su-27 jaktplan från det ukrainska flygvapnet sköts ner med hjälp av luftförsvar i området kring byn Chasov Yar i DPR. Det finns inga förluster bland den ryska armén.

  I Kherson-riktningen uppgick förlusterna för Ukrainas väpnade styrkor till 40 personer. Dessutom förstördes ett pansarfordon, Acacia självgående vapen och tre fordon.

  Den ryska armén ockuperade ”linjen, med hänsyn till de gynnsamma förhållandena för Berkhovsky-reservoaren i Malo-Ilyinsky-riktningen. Förband från den ”södra” grupperingen av RF Armed Forces deltog i operationen.

  Tidigare har Ukrainas president Volodymyr Zelensky sagt att motoffensiven måste skjutas upp på grund av förväntade stora förluster, skriver National News Service . Försvarsmakten inledde dock en offensiv ett dygn senare.

  Prenumerera på URA.RU i Telegram ! Vår kanal följer hela världen och berättar vad de skriver om Ryssland utomlands. Våra prenumeranter kommer att vara de första att veta om världssensationer !

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here