Irak och Syrien öppnar åter viktiga oljeledningar

4
1030
Denna artikel av  Vanessa Beeley har publicerats på henns blogg.

8 maj

Ett slut på USA:s regionala aktivitet som resurspirater är äntligen i sikte med alliansen mellan Ryssland och Iran.

Enligt olika  mediarapporter  pågår förhandlingar för att återuppliva den strategiska irakiska oljeledningen från irakiska Kirkuk till syriska Baniyas. Iraks handelsminister Atheer Al Ghurairy har antytt ökade ansträngningar från Iraks sida för att utveckla energisamarbetet med Syrien under de kommande månaderna och åren.

Under ett möte med Syriens minister för olje- och mineraltillgångar, Firas Hassan Kaddour, utbyttes åsikter om investeringar i olje- och energifält i båda länderna. Trots den nuvarande amerikanska militären och proxyockupationen av syriska oljeresurser presenterade Kaddour en strategi för att underlätta irakiska företags investeringar i den syriska oljeindustrin. På bordet låg restaureringen av oljeledningen Kirkuk-Baniyas, som skulle förbinda irakiska oljefält med syriska maritima hamnar och råoljeraffinaderier.

Detta skulle lösa några av de syriska problemen med energibrist och ge Irak en mer bekväm väg för transport av olja till raffinaderier i Syrien, som skulle kunna behandla 12 % av de totala irakiska oljereserverna som kommer från Kirkuk.

Återaktiveringen av oljeledningen Kirkuk-Banias skulle vara ”avgörande” för Syrien eftersom det skulle få slut på landets energikris, sade ministern och tillade att rörledningen är av ” exponentiell betydelse” för Irak eftersom den kan minska kostnaderna för att exportera olja. .

För Syrien skulle ytterligare fördelar inkludera en stimulering av handeln i syriska hamnar genom att öka sjötrafiken, trots hotet om bestraffande amerikanska Caesar-sanktioner riktade mot suveräna nationer, handel eller samarbete med Syrien. Den syriska ekonomin kommer att få ett uppsving från ett sådant återupplivande av näringslivet.

”Caesarlagen är tortyr mot oss civila syrier”

Atheer säger att initiala bedömningar tyder på att oljeledningen, som skadades kraftigt under kriget i Syrien och de senaste konflikterna i Irak, är i behov av omfattande underhåll till höga kostnader. Enligt ministern är ett möjligt scenario för att lösa detta problem att varje land måste stå för kostnaderna för att åtgärda skadan på sin del av rörledningen. ( Södra fram )

Historien om rörledningen Kirkuk-Baniyas och dess geopolitiska betydelse

Den 800 kilometer långa rörledningen, som har en kapacitet på 0,3 miljoner fat olja per dag, byggdes av det globalistiska amerikanska Bechtel Corporation 1952.

Den främsta anledningen till den amerikanska invasionen i mars 2003 var att få kontroll över Iraks olja. En relaterad faktor var Iraks härskare Saddam Husseins avsikt att sälja Iraks olja i euro istället för amerikanska dollar, vilket skulle ha uppmuntrat andra oljeproducenter att göra detsamma och därmed hotat dollarns position som världens reservvaluta, vilket är avgörande för USA:s ekonomiska livskraft. Folkmordsinvasionen och de föregående sanktionerna dödade tre miljoner irakier, inklusive en halv miljon barn, och totalförstörde ett relativt avancerat utvecklingsland vars folk till stor del var välmående. Asad Ismi

Efter den förplanerade och olagliga invasionen av Irak, som inleddes av USA i mars 2003, har Bechtel Corp. en av det  amerikanska barbariets främsta välgörare, med uppskattningsvis 3 miljarder dollar i kontrakt för återuppbyggnad av Irak. Det är värt att notera att Lockheed Martin, en ledande grupp inom det militärindustriella komplexet, fick ”mer än 11 ​​miljarder dollar ökad försäljning och kontrakt värda 5,6 miljoner dollar med det amerikanska flygvapnet i Irak.” Bechtel gjorde  Business Pundits lista över  de ”25 mest smutsiga krigsprofitörerna i Irak” .

Rörledningen togs i bruk 1952. Mellan 1982 och 2000 stängdes pipelinen av Irak på grund av syriskt stöd till Iran under Iran–Irakkriget och dess senare stöd för kampanjen för befrielse av Kuwait. Under invasionen av Irak 2003 skadades rörledningen av amerikanska luftangrepp och har varit ur drift sedan dess. Southfront

Syrien och Irak gjorde flera försök att återaktivera den strategiska oljeledningen mellan 2007 och 2010. Tekniska och politiska hinder höll dock pipelinen stängd.

Pumpningen återupptogs 2010, men varade inte länge på grund av starten av regimförändringskriget mot Syrien och ockupationen av en stor del av rörledningens rutt av ISIS-terroristgrupper. USA förstörde också delar av rörledningen, enligt uppgift i sitt krig mot terrorismen/ISIS, vilket har visat sig vara ett falskt påstående.

Ryssland och Iran element

Ryssland har länge försökt säkra en inflytelserik roll i Irak via bland annat oljeindustrin. Ryska oljebolag har investerat i många av Iraks oljefält sedan 2010.

2019 planerade Moskva att hjälpa Bagdad att transportera Kirkuks olja till Medelhavet. 2007  skulle ryska Gazprom  reparera rörledningen, men irakisk brist på pengar var ett hinder. 2010 försökte Irak och Syrien som sagt få igång pipelinen igen.

Den första pipelinen skulle transportera 15 miljoner fat tungolja per dag, och den andra pipelinen skulle transportera 125 miljoner fat lättare råolja per dag. Geopolitik

Redan 2019 försökte Ryssland övertyga de irakiska och syriska regeringarna om att de ”framgångsrikt kan genomföra Kirkuk-Baniyas-projektet” .

Enligt den irakiske akademikern och författaren  Diyari Salih  2019:

”Aktiveringen av denna pipeline kommer att omforma förhållandet mellan Bagdad och Erbil. Bagdad vill bli av med sitt ensidiga beroende av överföring av olja till Turkiet genom den kurdiska regionen. Detta kommer att minska den geostrategiska betydelsen av denna regions läge. Detta alternativ skulle också påverka Erbils ambitioner att återta kontrollen över Kirkuk. I en sådan situation tror Bagdad att de kommer att få fler framtida möjligheter att få Erbil att överge sin dröm om separation från Irak. Bagdad vet mycket väl att denna kurdiska dröm inte kan förverkligas utan att annektera Kirkuk till den tänkta kurdiska staten. Som ett resultat kommer Bagdad och dess allierade att skärpa greppet om denna viktiga stad. Därför kan pipelinen Kirkuk-Baniyas leda till att denna kurdiska ambition skjuts upp, åtminstone i decennier framöver.”

Denna rörledningsrutt kommer också att ha potential att stärka den  iransk-ryska  alliansen. Innan ISIS tog kontroll över Mosul 2014 hade det varit intensiva diskussioner om en  iransk önskan att bygga en pipeline  som förbinder iranska oljefält med Kirkuk-Baniyas pipeline.

Ur ett geopolitiskt perspektiv kommer amerikansk piratkopiering mot regionala oljeresurser oundvikligen att upphöra. ”Man hoppas att denna pipeline kommer att länka samman öden för Iran, Ryssland, Irak, Syrien och till och med Libanon ekonomiskt och militärt”, samtidigt som USA och dess kurdiska Contras-ombud (Irak och Syrien) skjuts ur ekvationen.

Hotet om ett USA-ledd återupplivande av ISIS måste också motverkas, med vilande terroristceller som fortfarande är inbäddade och aktiva i Irak och Syrien, men en enad axel av kontraterrorister, inklusive Iran och Ryssland, kommer att kunna bekämpa en sådan risk till förnyelsen av rörledningen.

Syrianska och irakiska ansträngningar att återaktivera oljeledningen Kirkuk-Banias kommer sannolikt att möta flera hinder, främst sanktioner som införts av USA och EU. Syriens senaste närmande till viktiga regionala västallierade, inklusive Saudiarabien, Iraks speciella relation med Iran och den nuvarande globala energikrisen kan dock tillåta de två länderna att nå en överenskommelse om pipelinen. Southfront

Som Robert F Kennedy JR skrev 2016 för Politico Magazine – ” Varför vill araberna inte ha oss i Syrien”:

”De hatar inte våra friheter. De hatar att vi har svikit våra ideal i deras egna länder, för olja

Låt möta det. Det vi kallar ”kriget mot terrorismen” är egentligen bara ännu ett oljekrig. Vi har slösat bort 6 biljoner dollar på tre krig utomlands och byggt en nationell säkerhetsstat för krigföring här hemma sedan oljemannen Dick Cheney förklarade ”det långa kriget” 2001. De enda vinnarna har varit militärentreprenörer och oljebolag som har tjänat en historisk vinst , underrättelseorganisationerna som har vuxit exponentiellt i makt och inflytande, till skada för våra friheter, och jihadisterna som alltid har använt våra interventioner som sitt mest effektiva rekryteringsverktyg. Vi har kompromissat med våra värderingar, slaktat vår egen ungdom, dödat hundratusentals oskyldiga människor, underminerat vår idealism och slösat bort våra nationella skatter i fruktlösa och kostsamma äventyr utomlands.

Under de senaste sju decennierna har bröderna Dulles, Cheneygänget, de neokonservativa och deras gelikar kapat den grundläggande principen för amerikansk idealism och satt in vår militära och underrättelseapparat för att tjäna storföretagens merkantila intressen, och särskilt petroleumbolagen och militären. entreprenörer som bokstavligen har haft en dödande hög vinst på dessa konflikter.

Det är dags för amerikanerna att vända Amerika bort från denna nya imperialism och tillbaka till idealismens och demokratins väg. Vi borde låta araberna styra Arabien och vända våra krafter till den stora strävan att bygga nationer på hemmaplan. Vi måste börja denna process, inte genom att invadera Syrien, utan genom att avsluta det destruktiva beroendet av olja som har förvrängt USA:s utrikespolitik i ett halvt sekel.”

Föregående artikelNakba 75 15 maj
Nästa artikelDouglas Macgregor: ”Antingen attackerar man Ryssland nu, eller så kan man lika gärna kapitulera”. Blir det så?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Tack för en välkommen och angelägen artikel och nyhet!

  Jag har inte mycket att vare sig anmärka på eller debattera med denna text, förutom ett allvarligt resonemangsmisstag som finns hos flera amerikanska skribenter liksom hos också Kennedy-juniorens citat i slutet av denna artikel.

  Framtidens utrikespolitik kommer inte bestå i värderingar, utan grunda sig på GEOGRAFI. Hur kartan ser ut. Handel med andra ord. Utbyte, tillit, avtal, pålitlighet. Det får inget land som invaderar och försöker skapa nya eller gamla värderingar med stridsvagnar, vare sig Amerika eller Ryssland i vår tid.

  Det är därför Washington är så nervöst för alla ”Nya Sidenvägar” liksom hade en lång utläggning (som dold protest) häromåret för att förhindra en ny oljepipeline mellan (hör och häpna!) Ryssland och Kina. En öm punkt med andra ord. Man berörs till tårar av Washingtons biologiska och ekologiska ömmande för sällsynta växter i det inre av Asien, så långt bort man kan komma från Washington, samtidigt som man själv bygger egna oljepipelines i nord-sydlig riktning i det egna Amerikat!

  Ty värderingar går bara att äta om man är amerikansk vapenexportör eller uppbär lön i det militärindustriella komplexet. Alla andra berörs politiskt och ekonomiskt helt negativt och får leva i ruiner.

  Därför kommer de amerikanska värderingarna, oavsett hur de definieras i det inre politiska Amerika, vara och bli helt oväsentliga.

  Den euroasiatiska handeln är världens största och viktigaste, och de amerikanska värderingarna kan -och kommer- bara att störa den och orsaka huvudvärk. Dessa amerikanska ”värderingar” kommer att vara såväl det femte hjulet som den femtekolonn det utgör för Asiens och Europas länder, sett framtida.

  Det är den amerikanska imperialismens ’horror vacuui’ – dödsrädslan för tomrummet; att bli avhängd som ”oviktig”: den narcissistiska kulturens värsta skräck.

  Den som tittar på kartan och planerar kontakter och handel har framtiden för sig. ”Värderingarna” får var och en ha hemma hos sig. Ingen behöver längre sova med det amerikanska stjärnbaneret i sängkammaren. Bara amerikaner själva kommer sålunda att i framtiden drivas av -och måhända drabbas- av just ”de amerikanska värderingarna”. Alla andra får ha sina egna: som ett resultat av idéglobalismens kollaps, som påbörjades av den amerikanska imperialismen själv i och med krigen i Irak och Afghanistan i 2000-talets början, som inte var minsta tecken på någon militär eller politisk styrka, utan på politisk-filosofisk fattigdom.

  Det är det som är och kommer att bli det nya 21:a århundradets utrikespolitik.

 2. Syrien är tillbaka i arabförbundet också. Man har återupptagit relationen med många i regionen. Även sådana länder som för några år sedan vore otänkbart. Som gulfländerna och även Nordafrika. Syrien försöker verkligen hårt med återuppbyggnaden senaste åren. Och oavsett vilken stad, från söder till norr som President Assad, eller hans fru Asma besöker, bemöts dessa med stora applåderande folkmassor. Folket är verkligen motiverade bakom sin president och dennes fru. Det är bara glada applåder och stora folkmassor som presidenten möter i varenda stad. Det är HELT otroligt att se alla dessa människor i olika städerna. Men återbyggnaden möter tyvärr många onödiga hinder, HELT och hållet på att Usa och EU fortsatt har dom stenhårda sanktionerna mot Syrien kvar. Det är ärligt talat vidrigt att åtminstone EU inte tar bort dessa sanktionerna. Dom får folket att verkligen lida och även dö HELT i onödan. Man har lyckats bygga upp flertalet skolor och förskolor till barnen senaste åren. Samtidigt som man röjt undan många vägar och försöker reparera skadliga byggnader av alla slag. Men man möter ständigt dåliga hinder HELT och hållet pga dom stenhårda sanktionerna som Usa och dess stat EU har mot landet. Detta skapar stora problem HELA tiden. Man har tex byggt upp ett sjukhus, där man även har läkare och sjuksköterskor HELT redo. MEN dom vidriga sanktionerna(som Sverige står bakom?) gör att dessa EJ har dom viktiga redskapen och medicinerna. Dessa tvingas jobba under dåliga förhållanden som får direkta katastrofala konsekvenser. Folk dör dessa senaste åren, bokstavligt talat enbart för att sanktionerna är kvar. Man kan EJ ge mediciner som behövs. Eller utföra vissa operationer just pga medicinerna och redskapen. Läkarna är maktlösa och tvingas titta på när en person dör,när denne kunde räddas. Det är ju fan tragiskt. Detta har man uppmärksammat MASSOR med gånger men dom vidriga medierna här hemma i EU säger INGET. Ryssland har skänkt mycket genom åren, och även stöttat Syrien helhjärtat och seriöst under HELA kriget och krisen. Men detta räcker inte nu. EU är så hjärtlösa svin som tillåter detta,när dessa VET och ser detta. Det är som att man njuter av att se fler oskyldiga dö i Syrien, men då utan vapen, och istället av sanktioner. Denna såkallade regim change har ju TOTALT misslyckats från början. Folket står bakom sin president och regering. Det är år2023 nu för fan. BORT med sanktionerna GENAST. Sverige och EU måste lägga ned detta SKIT nu. Ni förstörde grannlandet Irak och slog sönder Libyen med fler. Men detta är Syrien som vill ha lugn ro och återuppbygga sitt land, utan att fler dör HELT i onödan. Sverige och EU måste ta bort sanktionerna GENAST. Sverige har ordförande skapet i EU. Gör detta GENAST. Ni låter befolkningen lida, och ni direkt mördar civila folket med flit i det tysta. Det blir INGET folkuppror mot regeringen pga detta vidriga Usa ledda spelet. Gått ju flera år och folket står bakom sin president och regering,vilket ni VET. Bort med sanktionerna GENAST

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here