”Normalisering av Assad” är objektivt sett en positiv sak för världen!?

0
889
"Normalisering av Assad" är objektivt sett en positiv sak för världen
Syrien välkomnas tillbaka till det internationella samfundet, trots västerländska protester.
I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Bradley Blankenship är en amerikansk journalist, krönikör och politisk kommentator. Han har en syndikerad kolumn på CGTN och är frilansreporter för internationella nyhetsbyråer inklusive Xinhua News Agency. 

Förra veckan bjöd Saudiarabien in Syrien, länge uteslutet från multilaterala format i Västasien, till mötet i Arabförbundet.

Detta följdes på måndagen med att Förenade Arabemiraten bad  Damaskus att delta i klimattoppmötet COP28 i slutet av detta år, vilket gav det stridande landet internationellt erkännande igen. Förutsägbart är västländerna förbluffade över vad de ser som ”normaliseringen” av en monstruös regim.

Men vad det verkligen visar är att västvärlden inte längre är den största maktaktören i regionen Västasien och att arabländerna tar tyglarna. För Saudiarabien är detta en del av den saudiska kronprins Mohammed bin Salmans vision om ett integrerat Västasien, med mer affärer och mindre konflikter, som blir nästa Europa. Han hoppas kunna förvandla Mellanöstern till ytterligare en pol i en multipolär värld.

Det är ganska anmärkningsvärt eftersom han, som experten Joshua Landis mästerligt uttryckte det, förvandlade två förlorande händer med Jemen och Syrien till en vinnande. Saudiarabien hade säkrat sina satsningar genom att finansiera proxystyrkor för att störta Syriens president Bashar al-Assad och ledde också ett folkmordskrig i Jemen för att störta Houthi-rebellerna. Men han accepterade slutligen nederlag i dessa krig efter ett stöd från Kina i närmande till Iran, som stod på andra sidan av båda konflikterna.

Irans president på första besök i Syrien sedan kriget

Med det sagt är det också viktigt att inse att dessa olivkvistar har kommit med ett enormt stöd från två stora länder: Ryssland och Kina. Ryssland har länge varit en ståndaktig anhängare av Assad och Syrien, och arbetar dubbelt för att normalisera relationerna mellan Syrien och Turkiet, som också försökte störta Assad. Dessutom har Ryssland uppenbarligen haft en del i att förhindra hans avsättning och hjälpa hans FN-erkända regering att återfå legitimitet.

Samtidigt har Kina pressat Saudiarabien, Iran och Förenade Arabemiraten, såväl som andra länder, för att se att det ligger i deras bästa intresse att fortsätta samarbete kring konflikter. Pekings roll i att föra de två sekteriska rivalerna, Saudiarabien och Iran, var avgörande. Och det satte fart på vapenvilan i Jemen och gav ytterligare drivkraft för den syriska konflikten att fortsätta sin avveckling.

Så fallet är helt klart: Väst, särskilt USA, kommer inte att ha en aktiv roll i det västasiatiska engagemanget. Dessutom arbetar asiatiska länder tillsammans för att integrera sig, fortsätta den globala rikedomens lutning österut och skapa en oberoende diplomatisk, finansiell och utvecklingsram där västvärlden inte står vid rodret. Detta är, för alla som tycker att nationell suveränitet och konfliktlösning är viktigt, en positiv sak.

För nejsägarna, som Charles Lister från Washington DC-baserade Middle East Institute, som är bestörta över normaliseringen av Assad, signalerar detta att ingen i Västasien bryr sig om deras åsikter. De förstår att oro för mänskliga rättigheter är fullständigt politiserad och faktiskt inte är en oro för Washington eller dess löjtnanter. Enligt  en artikel av The Intercept 11 maj sålde USA vapen till minst 57 % av världens ” autokratiska” länder 2022.

Syrien vill ha fler ryska trupper

Samtidigt tål USA:s mänskliga rättigheter eller tendensen till auktoritarism inte den minsta intellektuella granskning. Delstater över hela USA stiftar  lagstiftning för att sänka den lagliga arbetsåldern för att anställa barnarbete istället för att betala arbetare rättvist. Det amerikanska försvarsdepartementet undanhåller bevis från Internationella brottmålsdomstolen ( ICC ) i sitt fall mot Ryssland på grund av rädsla för att det skulle leda till åtal mot amerikaner. Och Uncle Sam slår ner på yttrandefriheten oavbrutet, och sätter till och med folk på orwellska svarta listor.

Det är bra att västasiatiska länder avslutar århundraden av söndra och erövra styre av västerländska kolonisatörer. Alla som tror på nationell självständighet och mänsklig utveckling, saker som de flesta människor med anständig moralisk hy skulle hålla med om är bra, måste rimligen hålla med om att integration i Västasien är en bra sak för världen. De som är upprörda om normaliseringen av en FN-erkänd regering är på fel sida av historien. Lätt och enkel.

Om detta oundvikligen leder till en situation där Washington antingen måste överge sina mordiska sanktioner mot Damaskus eller, alternativt, sanktionera varje västasiatiskt land för att ha kringgått sina unilaterala sanktioner – och därmed helt isolera sig själv – då skulle detta vara en enorm sak. Syrien har rätt att bestämma sin egen framtid, delta i internationell diplomati och handel och välja sin egen utvecklingsväg. Och det visar sig att stora aktörer i Västasien nu är överens om att detta är sant, trots pekpinnar från Washington.

Källa: https://www.rt.com/news/576571-assad-syria-human-rights/

Relaterat
11 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien
Irak och Syrien öppnar åter viktiga oljeledningar
Syrien åter medlem i Arabförbundet. Stor framgång för diplomati och rättvisa, stort bakslag för USA
Moskva är värd för ett möte för normalisering mellan Syrien och Turkiet
Debatt: Inte stjäl väl USA olja från Syrien?
Syrien under militär ockupation av USA som stjäl olja.
USA förstör metodiskt den syriska ekonomin men Damaskus har verktyg för att avvärja pressen?
USA – säljer av 2 miljoner fat stulen iransk olja, och plundrar Syrien på olja.
APnews: US sells off Iranian crude oil seized off coast of UA
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.
USA har ”boots on the ground” i Syrien och vill bygga militärbas.
USA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar
USA vill olagligt ”importera vete” från fattiga Syrien
Syrien kräver utredning av USA:s grymheter i Raqqa
USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.
USA släppte iväg IS från Raqqa för att kämpa mot Syriens armé!

 

Föregående artikelOro i Ryssland för kärnvapenangrepp från Väst. Befogat?
Nästa artikelFÖLJ PENGARNA! Hur Israel-kopplade miljardärer tystade amerikanska campusprotester
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Västerländska protester??Åt skogen med dom för att uttrycka mej milt här. Det just dessa västerländska med Usa i spetsen som förstört MASSOR med Syrien. Listan är otroligt lång på hur vidriga Usa västvärlden ju agerat och behandlat Syrien. Inte ens nu när den högst vidriga kuppförsöket(Som HELT var dömt att misslyckas från början) ger sej dessa så kallade västvärlden Usa. Man behåller stenhårda sanktionerna mot Syrien och dess civila befolkningen. Vart är några som helst MINSTA lilla åtal mot Usa och dess stat EU någonstans här från icc? Även nu håller man 3del av landet ockuperat och stjäl oljan och vetet. Vilket man gjort i åratal. Alltså detta går EJ att hitta på när man ser vad Usa och dess stat EU gjort och fortfarande gör mot Syrien. Deras protester kan fara åt skogen. Presidenten har folket med sej TROTS dom vidriga sanktionerna som står kvar alla dessa år. Man försöker få till ett uppror som ett alternativ, som även det totalt misslyckats dessa åren. Till världens största massmördare Usa, LÄMNA SYRIEN. Syrien vill EJ ha er där FÖRSVINN. Ni har ALDRIG varit välkomna. Gått nu 12år räcker det inte? Lyft sanktionerna Usa västvärlden och erkänn ert GROVA misslyckanden. Gå vidare och lämna Syrien och dess befolkning ifred

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here