USA vill olagligt ”importera vete” från fattiga Syrien

13
1559
Syrien. Brandbomber mot vetefält.

Ingress: Den här artikeln med titeln ”US would be illegally importing Syrian wheat” hittar man på BRICS INFORMATION PORTAL. Begränsningar i veteexport och orsaker till detta, samt risken för ökad svält är aktuellt. Som vanligt får Ryssland skulden för detta. Se Vad tycker egentligen Putin idag? Färsk intervju

Vi har tidigare haft skäl att uppmärksamma hur USA, Turket och SDF förfar med vete och olja från Syrien. USA och/eller Turkiet förstör vetefält i Syrien, som hindras att bekämpa COVID-19 pga. USA:s & EU:s hårda sanktioner och USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.

Artikeln är skriven av Lucas Leiroz, forskare i samhällsvetenskap vid Rural Federal University of Rio de Janeiro, geopolitisk konsult.

________________________________________________________________________

USA vill olagligt importera vete från Syrien

Ännu en gång hotar USA:s oansvariga attityd den globala livsmedelssäkerheten. I färska rapporter påpekas att Washington intensifierar smugglingen av syriskt vete och importerar produkten från regioner som olagligt ockuperas av utländska trupper och paramilitära miliser. Denna situation är en stark kränkning av den syriska suveräniteten och har en negativ inverkan på de globala insatserna för att minska hunger och fattigdom.

Rysslands ständiga representant vid FN, Vasily Nebenzia, sade den 25 maj att amerikanska importörer ökar sina inköp av syriskt vete avsevärt, vilket är en fortsättning på landets strategi att maximera importen från regioner i kris och konflikt, som Syrien och Ukraina. Förutom spannmål importeras olja i stor skala, hämtad från regioner som den legitima syriska regeringen inte har någon kontroll över.

Detta var några av hans ord: ”Förenta staterna fortsätter att plundra de natur- och jordbruksresurser som tillhör det syriska folket (…) [USA] utökar sin olagliga handel med syrisk spannmål och olja och smugglar dem utanför gränsen (…) och plundrar det syriska vete och den syriska oljan, som utgör grunden för att lösa energi- och livsmedelskrisen”. I sitt tal betonade han också den nuvarande situationen i de av USA ockuperade områden från vilka olja och vete importeras, och konstaterade att ”civila i de områden som USA ockuperar i Syrien lever under oacceptabla humanitära förhållanden och att det inte finns någon ansvarsskyldighet för brott”.

Denna situation i Syrien, som visserligen intensifieras nu när världen närmar sig en global försörjningskris, började för många år sedan. Under två decennier var Syrien det enda arabiska land som var självförsörjande på vete och hade ett stort överskott som garanterade landets exportkapacitet. År 2007 var veteodlingarna på totalt 1,7 miljoner hektar och producerade en total volym på mer än fyra miljoner ton spannmål. Situationen började försämras till följd av det västfinansierade kriget mot den legitima regeringen. År 2012, ett år efter konfliktens början, tvingades Syrien för första gången importera vetemjöl. Och sedan dess har landet blivit helt beroende av spannmålsimport för sin livsmedelsförsörjning.

I takt med att kriget eskalerade förlorade den syriska regeringen kontrollen över några av de viktigaste veteproducerande områdena, som kom att kontrolleras av paramilitära grupper inom de USA-ledda Syriska demokratiska styrkorna (SDF). Efter den otillåtna amerikanska interventionen placerades amerikanska trupper i dessa områden och säkerställde det direkta flödet av varor ut ur Syrien, vilket ledde till att den syriska regeringen förlorade nästan hela sin produktion. I varje region som rebellstyrkorna avancerade förbjöds lokala bönder att sälja sin spannmål till regeringen på regionala jordbruksmarknader. All produktion konfiskerades av amerikanska och paramilitära styrkor och skickades sedan omedelbart utomlands. En liknande process skedde med oljan, vars produktionsområden var ett särskilt mål för den amerikanska ockupationen.

Taleb Ibrahim, en syrisk politisk analytiker och biträdande direktör för Damaskus Center for Strategic Studies, kommenterade fallet: ”USA inledde det stora organiserade rånet i Syrien för fem år sedan. De regioner där de stjäl olja och spannmål är de mest produktiva delarna av Syrien, till exempel de östra delarna av Syrien där USA har upprättat olagliga militärbaser som förser det syriska folket med 90 procent av oljeprodukterna och 80 procent av spannmålen. Samtidigt har USA infört tunga sanktioner mot Syrien för att hindra den syriska regeringen från att importera de viktigaste förnödenheterna för det syriska folket, vilket är ett krigsbrott, i likhet med vad som hade hänt i Irak, Libyen, Kuba, Nordkorea och andra länder (…) De västliga länderna tar hela världen med sig på en internationell svältkatastrof, de bryr sig inte om humanitära överväganden”.

Det är viktigt att notera att dessa anklagelser kommer vid en tidpunkt då det råder särskild oro för den globala livsmedelsförsörjningen. Konflikten i Ukraina skadar världshandeln med spannmål och gödningsmedel, utöver en rad sanktioner som västvärlden har infört och som hindrar flödet av kapital och varor. Eftersom den ukrainska regeringen, som är militärt besegrad och ekonomiskt bankrutt, insisterar på att föra kampen vidare blir situationen ännu farligare.

I detta sammanhang uppstår en verklig global kapplöpning om livsmedel, där länder försöker lagra spannmål för att garantera livsmedelstryggheten på lång sikt. Västvärlden har i detta avseende agerat på ett ganska komplicerat sätt, genom att ansluta sig till en rovdjursimport av ukrainska vetekorn i utbyte mot militärt stöd i konflikten. Tonvis med ukrainskt vete exporteras dagligen till USA och Europa, medan landets befolkning och soldaterna själva lider av växande hunger.

Nebenzia kommenterade också denna fråga i sitt tal: ”Spannmål transporteras aktivt ut ur Ukraina med hjälp av järnvägar och pråmar på Donau, men vart är denna skärm på väg? Vi har anledning att misstänka att denna spannmål inte används för att mätta de hungriga i det globala syd, utan den lagras i spannmålslager i ett antal olika europeiska länder”.

Eftersom situationen tenderar att bli ännu värre under de kommande månaderna är det angeläget att frågan blir en internationell angelägenhet och att västvärlden av FN åläggs att anpassa sina metoder för att få fram spannmål till de regler som gäller i varje enskilt fall.

Det är olagligt för USA att importera syrisk spannmål utan tillstånd från den syriska regeringen, precis som det är olagligt för Zelensky att underteckna avtal för att godtyckligt exportera spannmål i utbyte mot vapen. Antingen tar de internationella organisationerna kontroll över situationen, eller så kommer deras underlåtenhet att generera global hunger.

 

Föregående artikelSe intervjuer från opinionsmötet ”Nej till svenskt Natomedlemskap” 11 juni i Stockholm
Nästa artikelVarför stödjer Rockefellerfamiljen klimat- och miljöinitiativ?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Att vi inte får en hörbar reaktion från våra riksdagsledamöter på den borgliga kanten, ifråga om att lyfta
  fredsalternativet framför krigets elände, förvånar inte det minsta. Ty i det lägret riktas alltid blickarna uppifrån och ned i alla avseenden, i stort och smått såväl inom vårt land som utanför.
  Samhällets huvudspår här hemma från deras sida är alltid hårdare straff inom kriminalvården och kadaverdisciplin som metod att tämja den ”obildade massan”. När det gäller Internationella konflikter och motsättningar för brödfödan samt där människovärdet är hotat, skall detta bekämpas med kraftfull vapenmakt mot ”upprorsmakarna”. Spåren förskräcker om man vill söka fakta.
  Att våra av tradition socialistiska partier numera väljer krigets alternativ, framför alliansfrihet och freden,
  finner jag mist sagt beklagligt.
  Förvisso hörs en lågmäld röst i protest från Vänsterpartiet men var finns alla fredsälskande Socialdemokrater. Möjligen att det går att söka upp någon respekterad i periferin som lämnat den offentliga arenan vars röst blir bemött med en bedövande tystnad,

  • Angående ”av tradition socialistiska partier”.
   På mellanstadiet i 80-talets Moskva lärde vi oss att kapitalismen det är när en människa exploaterar den andra människan och på frågan om vad är socialismen för ngt brukade vi, uppkäftiga tonåringar, svara ” samma sak fast i omvänd ordning”. Det var plugget, det var skoj! Men nu på efterhand lagom om 100 år efter plugget har jag faktiskt inget annat svar.
   Kan det vara ngt förklaring till din retoriska ”Varför?”.

 2. nato ska förintas
  Cato den äldre var en trogen kämpe mot överdådens förfall och därmed hatade Karthago. Sägs att varje tal oavsett ämne avslutade han med utropet ”Carthago delenda est” Karthago ska förintas. Numera menas att man ska outtröttlig bekämpa fiende och i bredare spektrum att man ska jämt komma åter till samma svidande frågan oavsett vad än man pratar om.
  Japp! Nato ska dö helt enkelt!

 3. När man läser detta så förstår man talspråket ”lögnen sprids med eldens hastighet när sanningen kryper fram”.

  https://www.bbc.com/news/61790625

  Men det skulle inte överraska mig om inlägget blir censurerat. Kritisk betraktning av Putler och hans vasallstater är inte populärt.

  • Något för Per Erik och hans gelikar.. Fundera på följande..
   POLITIK.. Federal nyhetsbyrå: 28 juni 2022 kl. 16.00
   Fråga.. Varför är europeiska politiker så rädda för Ukrainas nederlag? Svar.. Därför att de är medbrottslingar.
   Om Ukraina faller blir konsekvenserna för hela Europa mycket allvarliga. Detta uttalande gjorde den brittiske utrikesministern Liz Truss i en intervju med den tyska tidningen Welt.
   Så förklarade hon behovet av att fortsätta stödja Kievregimen. Truss uppmanade också att inte söka en tidig fredslösning.
   En sådan ståndpunkt motiverar frågan: varför är europeiska politiker så rädda för det framgångsrika slutet av RF Armed Forces specialoperation – ”konsekvenserna” kommer verkligen att vara för hela Europa eller bara för dem personligen?
   Direktör för Center for Geopolitical Expertise, en permanent medlem av Izborsk-klubben Valery Korovin , nämnde i en intervju med en FAN- korrespondent tre huvudorsaker som inspirerar till rädsla hos europeiska politiker i ljuset av Ukrainas nederlag.
   Som han förklarade kommer Kievregimens fall först och främst att medföra rykteförluster för västerländska funktionärer. När allt kommer omkring, efter likvideringen av projektet ”Ukraina”, demilitariseringen och denazifieringen av detta land, kommer alla bevis på de grymheter som begåtts av ”ukrainska aktivister” att avslöjas. Och det var de europeiska ”partnerna” som täckte dem. Hela världen kommer att se att de inte är räddare, utan medbrottslingar i brott.
   ”Ovärdeliga bevis på grymheter, brott mot mänskligheten, kränkningar av alla rättigheter, normer och lagar som väst har påtvingat hela världen kommer att dyka upp.
   Vid det här laget kommer europeiska politiker, som idag förser Kievregimen med vapen, att bli medbrottslingar i dessa brott.
   Faktum är att de förnekar de värderingar som outtröttligt har knäckts under de senaste decennierna: mänskliga rättigheter och friheter, lagarnas dominans och så vidare, förklarade Korovin.
   För det andra är västvärlden rädda att Ryssland efter Ukrainas nederlag kommer att bli huvudmakten i Europa.

   Det vill säga från och med nu är det vårt land som kommer att bestämma utvecklingssektorn, strategin, semantiska och ideologiska modeller i regionen. Den här situationen kommer att vara en verklig förödmjukelse för europeiska ledare, tror statsvetaren. ”I det här fallet kommer frågorna om säkerhet och samarbete att bero på Ryssland.
   Faktum är att OSSE:s huvudkontor kan överföras på ett säkert sätt, till exempel till Kaliningrad. Och redan där, på Rysslands territorium och under kontroll av det ryska politiska ledarskapet, kommer de viktigaste riktningarna för säkerhet och samarbete i Europa att fastställas.
   Detta kommer att bli en kolossal förnedring för de nuvarande europeiska politikerna, som är den avgående politiska generationen. Deras tid är ute.
   De är skyddslingar från Washington, globalister, liberaler och företrädare för den modell som nu lider av en fullständig katastrof.
   Redan Europas invånare själva visar fullständig fientlighet, avvisande och avsky för de så kallade liberala värderingarna”, sa FAN:s samtalspartner.

   Den tredje rädslan, enligt statsvetaren, är att med Ukrainas nederlag kommer detta territorium att upphöra att vara en buffertzon mellan Ryssland och väst. Gilla det eller inte, bufferten måste flyttas mot Europeiska unionen. Länderna i Östeuropa, som nu är mest högljudda i antirysk retorik och försvarar USA:s intressen, kommer att behöva bli ett ingenmansland för att förhindra direkta konflikter.

   ”Allt detta kommer att behöva flytta bort från gränserna till Ryssland och förvandlas till en zon av neutrala länder om Europa inte vill att ryssarna ska flytta längre till väst. Och det är de europeiska politikerna som kommer att behöva arbeta här.
   Men om de kommer att ha styrkan, beslutsamheten och beredskapen för detta är en stor fråga. Och de är väldigt rädda för den här frågan, ”sammanfattade Korovin.
   Rysslands särskilda militära operation för att demilitarisera och denazifiera en grannstat inleddes den 24 februari för att skydda civilbefolkningen i Donbass från Kievs aggression, som pågått under de senaste åtta åren. I mer än fyra månader har ryska enheter och allierade trupper från DPR och LPR nästan helt drivit ut ockupanterna från republikernas territorium. Experter tror att de befriade länderna aldrig kommer att återvända till Ukraina.

  • British-Brainwashing-Corporation som källa??!! Kan meddela ”Per-Erik” att detta är britternas egen beteckning på sin regimstyrda media…Britterna är inte lika lättlurade uppenbart!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here