Samarbete mellan Turkiet, Ryssland och Ukraina – säkrar matkorridor

4
1127

Vete. Bild: Lars Drake.

Detta utgår från en artikel i Pål Steigans nättidning som Rolf Nilsson översatt https://steigan.no/2022/06/tyrkia-russland-ukraina-sikrer-matkorridor/ Jag tror att både Ryssland och Ukraina har ett genuint intresse av att denna export genomförs.

Vi har tidigare diskuterat denna fråga Hur mycket i världen kan skyllas på Ryssland? och Vad tycker egentligen Putin idag? Färsk intervju.

______________________________________________________________

En het linje har upprättats mellan försvarsministerierna i Turkiet, Ukraina och Ryssland, för att möjliggöra spannmålsexport genom Svarta havet, säger det turkiska försvarsministeriet till tidningen Hurriyet Daily News. Den turkiske försvarsministern uttrycker hopp om att få på plats alla tekniska och militära detaljer under de kommande dagarna.

Turkiets försvarsminister, Hulusi Akar, har de senaste dagarna fört telefonsamtal med båda sina ryska och ukrainska motsvarigheter, Sergei Shoigu och Oleksi Reznikov, för att hjälpa till att hitta ett sätt att exportera vete från Ukraina till världsmarknaderna.

Ukraina och Ryssland är de två största producenterna av vete i världen, och många länder, särskilt de fattigaste afrikanska nationerna, är beroende av den fortsatta tillgången på spannmål från dessa länder. Den ryska invasionen av Ukraina sedan den 24 februari, har blockerat exportvägar, vilket skapar rädsla för svält på den afrikanska kontinenten.

Efter Akars samtal med sina motsvarigheter kom Ryssland och Ukraina överens om att utse en general från vardera sina försvarsministerier, för att samordna insatserna. Dessa tre generaler kommer att använda en het linje för effektiv kommunikation under denna period.

Akar sa att tekniskt arbete kommer att göra export möjlig igen. Dessa arbeten inkluderar att göra de nödvändiga arrangemangen för Ukraina att minröja hamnarna, så att Ryssland kan eskortera fartygen som transporterar vete genom Svarta havet, och för Turkiet att säkerställa den nödvändiga säkerheten för dessa fartyg, sade Akar.

”Vi vill genomföra det här arbetet så snart som möjligt. Vi för en intensiv dialog med både Ryssland och Ukraina. Båda sidor har reservationer, och vi arbetar för att övervinna dem. Vi har stora förhoppningar om framgång”, betonade Akar.

Uppskattningsvis 22,5 miljoner ton spannmål har varit fast i ukrainska hamnar sedan februari, på grund av kriget med Ryssland. Ukraina står för cirka 9 % av världens spannmålsexport. Ytterligare 20 % kommer normalt från Ryssland.

Föregående artikelDen gamla världen är över: De viktigaste slutsatserna från Putins första stora tal sedan Rysslands militära offensiv i Ukraina
Nästa artikelSer Sveriges överbefälhavare inte till vad som är bäst för Sveriges säkerhet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Idag skriver SVT:
  ”EU:s utrikeschef: Spannmålsblockaden är ett krigsbrott
  Rysslands blockad av Ukrainas spannmålsexport är ett krigsbrott. Det berättade EU:s utrikeschef Joesp Borrell under måndagen, rapporterar Reuters.
  Under dagen träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel för att bland annat diskutera hur man ska komma till rätta med spannmålsproblemet.”
  Samtidigt kan jag läsa detta på annan plats (https://eng.mil.ru/files/Eng_Info_bul_Ukr_18.06.2022.pdf)
  ”MARITIME HUMANITARIAN CORRIDORS
  70 foreign vessels from 16 countries remain blocked in six ports of Kherson, Nikolaev, Chernomorsk, Ochakov, Odessa and Yuzhny. The threat of shelling and high mine danger created by official Kiev in its internal waters and territorial sea prevents vessels from safely reaching the open sea.
  As a result of the measures taken by the Russian Naval Forces, the mine threat in the waters of Mariupol port has been eliminated and the port infrastructure is being restored.
  The Russian Armed Forces opened two maritime humanitarian corridors representing safe lanes for ships:
  IN THE BLACK SEA
  daily from 08:00 to 19:00 (MSK)
  to exit the ports of Kherson, Nikolaev, Chernomorsk, Ochakov, Odessa and Yuzhny in a south-west direction from Ukraine’s territorial sea, 139 miles long and 3 miles wide
  (kollar du länken ovan kan de se kartor också, på Azovska sjön och Svarta havet))
  IN THE AZOV SEA
  around the clock
  from the “Mariupol” port, 115 miles long
  and 2 miles wide; towards the Black Sea
  Detailed messages (in English and Russian) regarding the operation of the maritime humanitarian corridor are broadcast by the Russian Navy every 15 minutes on international VHF radio channels 14 and 16, daily.
  The Kiev authorities persistently avoid engaging with representatives of foreign States and ship-owning companies in resolving the issue of ensuring the safe passage of blocked vessels to the assembly area.
  At the same time, there remains a danger to navigation and damage to port infrastructure from the drifting of unanchored Ukrainian mines along the coastline of the Black Sea States.
  The Russian Federation is taking a full range of comprehensive measures to ensure civil navigation in the Black Sea, the Sea of Azov and the Mediterranean.”

  Om hamnarna är minerade (vilket de verkar vara) så ljuger ju Borrell.

 2. Hamnarna är minerade av zelenski. Ryssland och turkiet har erbjudit sej att röja, zelenski stretar emot.
  Vid detta lag så bör det vara klart vilka konstellationer ljuger och avbryter alla tidigare gjorda överenskommelser.

 3. De aggressiva turkiska invandrarna, i Sverige har alltid förtryckt oss,
  svenskar, alla dessa karate-turkar som dök upp på 1970talet, lika aggressiva, våldsamma som de finnar som kom hit efter kriget, och på 1950/60talet.

  Att nu Kakabahve nitar först vänsterpartiet, och sedan regeringen Andersson/Linde, aptiten växer, är ju bara uttryck till för detta, de gör som de vill med oss, samt alla dessa PKK-mord, bergsturkarna, , som de utfört i Sverige, som kroaterna, Ustasja- terrorister, de lattjar med oss.
  Men Sverige svarar med beundran, man är imponerad, av att få på nöten,
  gång efter gång.

  Och Sverige vågar inte säja ifrån, bara mot Ryssland, som inte har en tanke på att angripa Sverige, men regeringen vet att Ryssland inte är så farligt, lite pansarskott i nyllet, får de tåla, Ryssland har en ängels tålamod med de svenska töntarna.

  Sverige har ett masochistiskt problem att man identifierar sig med aggressorn,finnar och turkar, och andra bråkmakare,det är bara Ryssland som kan få dessa typer att sköta sig, se på historien, förr och nu,

  Ryssland är ett bättre skydd för oss än Nato och USA, de facto, har alltid varit, Europas gendarm, som i Ukraina 2022, som med Nazityskland 1941-1945. Istället börjar Sverige och EU med sitt typiska självskade-
  beteende, som unga tjejer, och muckar med Ryssland. Allt detta vet ju den svenska arbetarklassen, intuitivt, de som inte låtit sig marineras i medias tramsiga motbjudande medelklassiga rysshat. Ryssland är världens arbetarklass.

  Idag frågar sig Lena Andersson, i Svenska dagbladet,med all rätt, vad är Nato för en organisation ? Försvarar den liberala värden, eller proto-diktaturer som Turkiet ? Försvarar Nato, Sverige, eller Turkiet ?

  Detta är ju bara ett uttryck för hur turkarna är vana med att trycka ner oss, och pina oss offentligt, med detta förstår inte de politiker som levt i skyddad verkstad, de kunde inte ana vad som skulle bli Turkiets svar, när de fick chansen att pina oss, men vanliga svenskar vet, men inte dessa
  tjusiga EU-charlataner, som lever gott på ”öppen invandring”, sedan många år.

  Att Sverige sen fick ett 20% Sd-parti var en lika stor nyhet för dem. Det är ju samma folk i Sd som i Ukrainas Azovbataljoner, det krävs lite personlighetsklyvning i politiken av idag. Vi måste ju utifrån hånle åt våra politiker, som sitter i klistret, ordentligt.

  Men hur skall nu USA muta Turkiet , för att få med Sverige och Finland,
  med mera vapen, F35, och Sverige som låtit 100.000 kurder/bergsturkar komma hit, och idealiserar kurdrörelsen, också ett Palme-arv, som man ännu inte har gjort upp med, att dumpa, det dröjer tydligen. Men nu sitter Sverige i turkiska knipan, utan att riktigt förstå hur det gått till, men förutsägbart, vet alla svenskar.

  • Mycket stämmer som skrivs av Lennart. Att finnar som kom hit var bråkstakar i regel, stämmer dock inte. Finnar jobbade i den tunga export industrin som drog in multum med kronor till sverige. Självklart fanns det bråkstakar som hamnade i fängelse, men stora delen av fängelsekunderna var svenskar på den tiden.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here