Hur mycket i världen kan skyllas på Ryssland?

26
1770
Vetekorn för torkning

Kan mycket i världen skyllas på Ryssland?

Med Rysslands anfallskrig på Ukraina är Ryssland förklarat ”varg i veum”. Nästan allt kan skyllas på Ryssland. Svenska massmedia och riksdagens partier låter som urkrainska megafoner, och fakta behöver inte granskas, då ”alla vet att allting är Rysslands fel”. Ännu har jag inte noterat att Media anklagat Ryssland för den relativt kalla våren och försommaren i Sverige, men det är kanske bara en tidsfråga innan så sker?

Redaktören:Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, ’dråpare (förbrytare) i helgedomen’, var en fredlös person. ”Veum” är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet ”varg” betydde förr ’våldsverkare’. Gammalsvenska vargher betyder både ’varg’ och ’våldsverkare, förstörare’. ”Varg” användes som ett noaord i stället för ”ulv”, som vargen tidigare kallades.[1][2][3][4][5] I överförd betydelse betyder ”varg i veum”: ’allmänt avskydd människa, persona non grata’.
Wikipedia.

Det senaste Ryssland anklagas för är världssvälten. En torr rapport från FN-organet FAO vill inte kännas vid påståendet, utan skriver:

”The world is in a very different place to where it was six years ago when it committed to the goal of ending hunger, food insecurity and all forms of malnutrition by 2030… Conflict, climate variability and extremes, and economic slowdowns and downturns are the major drivers slowing down progress, particularly where inequality is high… The number of undernourished people in the world continued to rise in 2020. Between 720 and 811 million people in the world faced hunger in 2020. Around 660 million people may still face hunger in 2030, in part due to lasting effects of the COVID-19 pandemic on global food security – 30 million more people than in a scenario in which the pandemic had not occurred” (The State of Food Security and Nutrition in the World 2021).

Taken while over in Dublin for a couple of weeks. There seem to be a few statues called ’Famine’ dotted around the city. Bild på Creative Commons.

Global NGO Impact News 31/5 2022 pekar på den ensidiga fokuseringen från Väst på Ukraina, som förvärrar världssvälten:

”World: People affected by crises everywhere deserve same strong support provided to Ukraine response… With 14 million people currently in need of urgent food assistance – a number that is expected to reach 20 million this year – IFRC has launched emergency appeals for a total of CHF 39 million” (https://reliefweb.int/report/world/people-affected-crises-everywhere-deserve-same-strong-support-provided-ukraine-response).

Världssvälten är ett djupt tragiskt fenomen, som någorlunda lätt borde kunna elimineras, givet att inte krig och vapenproduktion prioriteras. Som kommer att visas av artikeln framstår Rysslands del i den tragedi som liten, eller ingen alls.

Den italienska utrikesministern Luigi di Maio varnade vid en presskonferens:

”Det är 30 Mt sädeskorn i blockad i ukrainska hamnar av ryska krigsfartyg. Den militära konflikten i Ukraina verkar inte ta slut snart, och resulterar i svält, vilket kan trigga politiskt instabilitet i Afrika, genom att befrämja terrorism, och statskupper kan inträffa”. Emellertid har afrikanska ledare via Afrikanska Unionen vädjat att EU skall lyfta sanktionerna mot Ryssland, då handeln försvåras utan tillgång till SWIFT (5 juni; https://www.rt.com/news/556657-italy-famine-africa-war-ukraine/)

President Zelensky har uttalat att Ukraina är utsatt för en blockad ”och kan inte exportera 22 Mt sädesslag, som annars skulle tillföras den utländska marknaden”.

Ryssland har protesterat mot påståendet genom att peka på att Ukraina själva har minerat farleder till hamnar och även sänkt hinder för fartyg. Dessutom har Ryssland erbjudit två korridorer, en via Svarta Havet och den andra via Azovska sjön för civil sjöfart.

Hunger. Skepp lastas med säd.

Vete, ris och grova sädesslag/korn (korn, durra och sojabönor) är de stora grödorna för global matproduktion. FAO redovisar data för vete och sädesslag för skördesäsongerna 2020 och 2021 och de största exportörerna. Produktionen av vete ligger på knappt 780 Mt (miljon ton), medan ”handeln” bara omfattar cirka 190 Mt, beroende på exportländernas egen konsumtion och lageruppbyggnad (FAO Cereals supply and demand). Lagren kan ge ett väsentligt bidrag till utbudet, och kallas ”opening stocks”. Det gav 2020 och 2021 ett bidrag på cirka 285 Mt, eller drygt 25 % (https://www.fao.org/worldfoodsituation/csdb/en/).

Ryssland är världens största exportör av vete – 2018 uppgick den till 44 Mt (FAO-Stat) och genom USA:s och EU:sanktioner är det idag svårare att sälja på den globala exportrmarkningen genom att Ryssladn blockeras att använda SWIFT.

I en intervju i italienska Corriera della Sera (27/5) säger vice FAO-direktören Maurizia Martina att Ukraina skulle kunna leverera minst 6 Mt vete och 14 Mt andra sädesslag. Givet att krisen i Ukraina hävs. Så vilken roll spelar då den uteblivna ukrainska veteexporten?

Det ukrainska bidraget till den globala vetemarknaden tycks således ha minskat från 30 Mt, via 22 Mt till 6 Mt. Räknar vi handeln under de två åren är det ukrainska bidraget 3,1 % och räknar vi på tillförseln (supply = produktion + opening stocks) blir andelen ukrainsk vete 0,6 %. Det senare får nog anses icke relevant då det s k ”ending stocks” för Ukraina inte är bekant. Under alla förhållanden får den ukrainska uteblivna exporten bedömas som liten.

Anklagelsen att Ryssland förvärrar världssvälten är således taget direkt ur luften. Spelar det någon roll för de NATO-älskande megefonerna i Sverige? Nej, ingen, de är beredda att tillvita Ryssland rollen som den globala ondskans hemvist. Så skall en slipsten dras av indoktrineringens kolportörer.

Mer intressant är att ställa frågan vilken roll USA och EU:s sanktioner mot Ryssland spelar för att förvärra den globala svälten. Sanktionerna innebär att Ryssland har svårt att få betalt för sin veteexport – världens största! – utan SWIFT-systemet Jag har inte kunnat finna några uppgifter om detta, men rimligen betyder sanktionerna två saker. Om den ryska veteexporten inte i betydande grad når världsmarknaden måste det betyda en prisstegring på vetet, vilket slår hårt mot fattigare länder, För det andra hindrar sanktionerna att världens största veteexportör fullt ut kan bidra till att lindra svälten i världen.

Så indoktrineringens kolportörer inte bara ljuger, de försöker också dölja sitt egna, osköna fögderi.

Föregående artikelRegeringen stödjer kurdiska SDF som deltar i USA:s angrepp på Syrien. Brott mot FN-stadga och folkrätt
Nästa artikelNatos självmordspakt med kärnvapen
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

26 KOMMENTARER

 1. Hur mycket som kan skyllas på Ryssland beror på vem man frågar. Frågar man till exempel svensk gammel-media blir svaret ”Allt!”.

  • Svenska gammelmedia ljuger så grovt att det är förvånande att det inte finns möjligheter att åtala dom.

  • Vad ska vi med ”våra” politiker till i västvärlden? Enligt dem så styr ju Putin hela världen, mer eller mindre, så vad ska vi ha dyra politiker till då? Nä, Putin verkar ju vara, enligt fulmedia och makthavare, allsmäktig och då är det väl bäst att han får bli en sorts ”världspresident”…Dessutom vet vi då vem som är ansvarig vilket det är dåligt med i en oligarkstyrd värld som dagens. Putin får helt enkelt kväsa oligarkerna i hela världen precis som han gjorde i Ryssland!

 2. Det är skrämmande hur man gör Ryssland ansvarig för allt dåligt som sker, men tiger när USA, EU eller Ukraina m.fl. verkligen bär skulden. Ukrainska soldater satte eld på 50 ton vete för några veckor sedan, men helt tyst i vår media. Detta borde varit en intressant nyhet, även att Ukraina minerat hamnen så fartyg inte kan bege sig ut.

  Det finns inga gränser för vilka djävulska saker de kan göra och hela tiden slippa ta ansvar. Varje dag beskjuter Ukraina civila i Donetsk, med flera döda både vuxna och barn, och det finns inga militära mål i närheten. De begår terrorbrott mot de civila, en familj med spädbarn hade de låst in i en källare som de minerat, där fick de vara tills de hade turen att en rysk patrull passerade och någon gjorde dem uppmärksamma på situationen, och de gick in på gården och säkrade dörren, så familjen kom ut i frihet.

  I hela västvärldens media låtsas man som om Azov är som de vanliga ukrainska soldaterna, men när de civila blir intervjuade i Ukraina gör de skillnad. De kan säga det var ukrainsk militär eller så säger de att det var azov eller fascisterna som gjorde detta, vid förfrågan. När det är väldigt grova brott som skett mot befolkningen då säger de att det var azov eller fascisterna som gjorde detta, så de vet att det är skillnad.

  Den kvinna som var representant för UN human rights i Ukraina som  ljög om massvåldtäkter av ryska soldater, har erkänt det öppet att hon gjorde detta för att få Väst att skicka mer vapen till Ukraina. Det var en artikel i Ukrainsk media, men nu när jag försökte gå in igen är den redan borttagen. Att även ukrainska myndigheter hade reagerat, berodde på att hennes lögner var så absurda så myndigheterna var rädda för att de skulle bli utskrattade av världen för så osannolika rykten som de spred. Hon hade bl.a. sagt att ryska soldater hade våldtagit spädbarn.
  Representanterna för UN human rights väljs tydligen i länderna där de skall verka, vilket som i detta fall, blir helt felaktigt och borgar sannerligen inte för korrekta rapporteringar..

  • Det rapporteras på Facebook sidan ”Peace for Ukraina” att gårdagens beskjutning av ett bostadsområde i staden Stachanov nära Lugansk har orsakat minst 22 dödsoffer. De Ukrainska soldater som fortfarande ockuperar delar av Donetsk verkar ägna sig allt mer åt att terrorisera civilbefolkningen med bl.a. klusterbomber.

  • @Vivianne Månsson 10 juni, 2022 At 09:38

   ”Den kvinna som var representant för UN human rights i Ukraina som ljög om massvåldtäkter av ryska soldater…”

   Nej, hon hade ingenting med UN/FN att göra. Hon var vald av Rada som parlamentets kommissionär för mänskliga rättigheter.

   FN:s information om mänskliga rättigheter av Matilda Bogner, chef för FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina
   https://www.unognewsroom.org/story/en/1271/un-human-rights-briefing-by-matilda-bogner-head-of-the-un-human-rights-monitoring-mission-in-ukraine

   • Lyudmila Denisova uttalande om ryska militärer våldtäkter gjordes i italienska Parlamentet med syfte att driva Italien att ta djärvare steg när det gäller bistånd till Ukraina.
    Några av ombudsmannens kommentarer:
    ”Jag pratade om skrämmande saker för att fatta de beslut som Ukraina behöver.”
    ”Kanske gick jag överbord. Men jag försökte uppnå målet att övertyga världen att tillhandahålla vapen och sätta press på Ryssland.”
    ”När jag talade i det italienska parlamentet vid utskottet för internationella frågor, hörde och såg jag en sådan trötthet om Ukraina, vet du? Jag pratade om hemska saker för att på något sätt driva dem att fatta beslut som Ukraina och det ukrainska folket behöver.”

    Den tidigare ukrainske ombudsmannen hävdade att kvinnor, äldre, barn, små pojkar och män våldtogs av ryska militärer. Denisova beskrev de ohyggliga fallen i detalj men gav inga bevis. När hon kom till punkten att våldta sex månader gamla bebisar och 90-åringar blev hon ombedd att backa upp sin historia. Men Denisova kunde inte göra det.

    USA:s ständiga representant vid FN, Linda Thomas-Greenfield, upprepade också historien och hävdade att ryska soldater våldtog ukrainska civila. Thomas-Greenfield nämnde också att den ryska militärens ständiga våldtäkt på civila filmades på video, men varken den ukrainska eller den amerikanska sidan hade några bilder som stödde dessa påståenden. Det finns inga materiella bevis alls.
    https://southfront.org/one-of-the-main-ukrainian-propagandists-takes-back-her-words/

  • Jimmy Dore är fantastisk! Har mailat DN om deras artiklar som bygger på uppgifter från Luyudmila Denisova och det faktum att jag inte hittat någon rättelse efter det framkommit att mycket av vad hon hävdade blivit motbevisat.

 3. Allt kan skyllas på Ryssland..
  Västerländska sanktioner mot Ryssland har lett till en omfördelning av globala energiflöden.
  Moskva tvingas omorientera oljeförsörjningen till den asiatiska marknaden – till Indien och Kina.
  Samtidigt fortsätter USA och Europa, som formellt har övergett ryska energiresurser, att köpa råvaror från Ryska federationen med hjälp av alla möjliga kryphål och lösningar.
  Så handlare döljer ursprunget till kolväten genom att köpa en ”förbjuden cocktail”.
  Istället för ett embargo: hur väst vill begränsa Rysslands vinster från oljeförsäljning
  Experter tvivlar på genomförbarheten av dessa planer.

  ”Joe Biden meddelade i början av mars att USA införde ett förbud mot olja, gas och andra energiförsörjningar från Ryssland. Men uppgifter från det amerikanska energidepartementets energiinformationsadministration tyder på något annat.
  Oljetillförseln från Ryssland i mars nästan fördubblades jämfört med februari – från 2,325 till 4,218 miljoner fat.
  Ryssland har tagit sig från nionde till sjätte plats i rankingen av de största oljeleverantörerna till USA. Samtidigt tvingade Washington EU-staterna att införa sanktioner mot Ryssland och överge ryska energiresurser. Och han fick sin vilja igenom. Det finns dubbelmoral.

  Låt nu europeiska politiker och tjänstemän förklara varför deras medborgare måste utstå Bidens prisstegring ”, sa Vyacheslav Volodin, talman för statsduman, i sin Telegram-kanal.
  Washington förbjöd import av kolväten i början av våren, men trots detta anlände i maj tankfartyg till hamnarna i New Jersey och New York, som förmodligen innehåller rysk olja.

  Stå ut med prinsen: Biden ber saudierna att öka oljeproduktionen.
  Varför Mohammed bin Salman kallas den främsta förmånstagaren i denna situation
  Publikationen noterar att för att möta den växande efterfrågan från asiatiska partners ökade Ryssland oljesändningarna från den stora hamnen Kozmino i östra delen av landet med 20%, volymen av pumpad råolja ökade med 70 tusen fat per dag.
  Från hamnen sker export via rörledningen Östra Sibirien-Stillahavsområdet.
  New Delhi köpte rekordmängder olja i februari – cirka 62,6 miljoner fat, vilket är tre gånger mer än till exempel förra året.
  Dessutom har utbudet av petroleumprodukter från Indien till USA och Europa ökat markant på senare tid. Samtidigt köper Indien kolväten från Moskva till 20 % rabatt, vilket tjänar bra på återförsäljning av råvaror.
  Denna situation passar dock i allmänhet inte bara indierna utan även Ryssland.
  För att inte minska produktionen och inte frysa brunnar är det nödvändigt att sälja energiresurser. På grund av rekordnoteringar från bränsleexport ökade dessutom intäkterna en och en halv gånger.

  Många fruktar att tillgången på ”indisk rysk olja” kan vara i fara på grund av att oljeprodukter som andra länder producerar av rysk olja också kan falla under EU:s och USA:s sanktioner. Samtidigt kommer det inte att vara lätt att bevisa ursprunget till rysk olja i denna ”cocktail”.

  Indien har redan förnekat anklagelser från väst om att landet fortsätter att köpa rysk olja. Därmed påminde utrikesminister Subramaniam Jaishanka de europeiska länderna om att de fortsätter att köpa rysk naturgas i stora mängder.

  Europa står inför inflationschock på grund av nya sanktioner
  Avslag på ryska energiresurser kommer att multiplicera ytterligare pristillväxt
  Förresten, rysk olja kommer in i Europa på liknande omvägar.
  Till exempel, i april, lastade tankfartyg över 11,1 miljoner fat olja i Ryssland. Tankfartygen som lämnade Ust-Luga och Primorsk lastade olja på ett fartyg på väg till Rotterdam från Incheon, Sydkorea. Det finns också ”lettisk rysk” och ”turkmensk rysk” olja på marknaden. En indisk blandning har lagts till dem nyligen.

  Analytiker tror att europeiska länder inte snabbt kommer att kunna gå över till att köpa olja från andra källor. Det tar åtminstone några år att bygga om raffinaderiet. Således är Slovakien beroende av rysk olja med 100 %, Finland med 80 %, Polen med 63 %, Ungern med 58 % och Tjeckien med 50 %.

  Mot bakgrund av vad som händer gjordes ett ganska oväntat uttalande av den amerikanske presidenten Joseph Biden. Han medgav att västvärlden skulle köpa rysk olja till ett reducerat pris. Enligt honom skulle Ryssland i det här fallet fortfarande ha möjlighet att exportera olja till ett ”pris som är betydligt lägre än det som nu är etablerat på marknaden.”

  I Moskva förkastades detta förslag omedelbart. ”Ryssland kommer inte att sälja något till sig själv med förlust. Om efterfrågan någonstans minskar, så ökar den någonstans. Det sker en omorientering av flöden”, förklarade Kreml.

  Enligt Nikolai Vavilov, specialist på den strategiska forskningsavdelningen på Total Research, kan norsk, azerbajdzjansk, amerikansk eller olja från Mellanöstern teoretiskt ersätta rysk olja, men det är inte så lätt att göra. — Problemet är att ett stort antal raffinaderier i Europa tekniskt sett bara kan arbeta med rysk olja, så deras modernisering kan ta månader, och det kan i sin tur höja bränslepriserna dramatiskt.
  Faktum är att varje sorts olja skiljer sig i densitet, mängden föroreningar, svavelhalt och många andra indikatorer. Därför kommer Europa med alternativ för rysk olja att bli ”icke-rysk ”, sa experten i en intervju med Izvestia.
  Det finns bara ett svar på oljan: kommer de arabiska monarkierna att stödja OPEC+-avtalet med Ryssland
  Och vad diskuterades mer vid mötet mellan Lavrov och kollegor från Persiska vikens länder
  Shell har redan anklagats för att ha kringgått sanktioner mot Ryssland, säger Artem Deev, chef för analysavdelningen på Amarkets, till Izvestia.
  – Faktum är att i de lettiska hamnarna blandades ryska råvaror med olja från en annan leverantör (i procentuella termer var oljan från Ryska federationen mindre än 50%). Detta gjorde redan råvaror från vårt land ”icke-ryska”. Och företaget transporterade lugnt denna olja till USA tills kongressen uppmanade oljebolagets ledning att stoppa denna praxis.
  Shell lovade att sluta, men volymen oljeleveranser från Ryssland växer fortfarande – köpare hittar sätt att komma runt sanktionerna , förklarade experten.
  Enligt Deev finns det flera sätt att kringgå sanktionsrestriktionerna.
  – Den första är uppkomsten av ett ökande antal blandningar: efter den ”lettiska” dök andra upp, där råvaror från Ryssland fortfarande används.
  Det andra sättet är som följer: medan amerikanska hamnar är stängda för ryska fartyg, transporteras olja från Ryska federationen av andra företag från andra länder. Framför allt har volymen olja som transporteras till både Europa och USA med tankfartyg från Indien växt avsevärt. Och denna olja är rysk, även om den enligt dokumenten kommer från Indien. Så det visar sig att i ord sanktionerna, men i verkligheten företag (även amerikanska och europeiska) hittar sätt att komma runt dem, trots beslut av deras regeringar , – specialisten förklarade.
  Denis Salyakhutdinov, grundare av DS Consulting, ett oberoende finans- och konsultföretag, tillade att rysk olja kommer in i amerikanska hamnar på olika sätt, även om den förvandlas från rysk olja till lettisk eller indisk olja längs vägen.
  Dessutom får de amerikanska hamnarna den så kallade blandningen av olika typer av olja, där rysk olja är mindre än 50%.
  Shell ser inte detta som ett brott mot sanktioner, sa handlare. Således har rysk olja inte försvunnit från marknaden, det är bara att länderna i den så kallade tredje världen, på grund av stigande priser och som en belöning för att inte stödja sanktioner, kan tjäna upp till 30 dollar per fat.

  Ryssland förblir inte heller med förlust, med ökade intäkter från exporten av energiresurser med 1,5 gånger mot bakgrund av rekordnoteringar. Tillräckligt för alla, men väst betalar mer, konstaterar specialisten.
  Sätt ett fat: experter förväntar sig en ökning av oljepriset med 15-30 dollar på grund av EU-embargot.

  Vilka andra konsekvenser är fyllda med ett partiellt förbud mot bränsleimport från Ryska federationen
  Mark Goikhman, chefsekonom vid TeleTrades informations- och analyscenter, tillade i ett samtal med Izvestia att även om förbudet mot oljeleveranser från Ryssland till USA tillkännagavs på kvällen den 8 mars, är det ett svårt datum för starten av förbud var inte klart specificerat.
  Processer kan inte stoppas omedelbart. Det kan antas att amerikanska köpare troligen under en tid fortsatte att ta emot denna råvara från Ryssland.
  Dessutom, om man antog förbudet i förväg, ökade de förmodligen köpen under de första dagarna av mars. När allt kommer omkring förutspådde köparna med rätta att priserna inom några veckor skulle bli mycket högre. Till exempel, om den 9 mars minskade de amerikanska oljelagren med 1,9 miljoner fat jämfört med föregående vecka, så hoppade de den 16 mars med 4,3 miljoner fat. Detta förklarar förmodligen ökningen av inköpen i mars.
  Enligt experten skulle det vara intressant ”för experimentets renhet” att jämföra uppgifterna om inköp i april med januari-februari.
  Dessutom finns det sätt att kringgå sanktioner – köp genom tredjeländer, blandning av oljekvaliteter och så vidare. Under förhållanden med en så hög prishöjning kan man inte utesluta deras partiella användning. Men i alla fall fortsätter leveranserna från Ryssland till USA att minska under de senaste månaderna, även med dessa system. Men den stora frågan är för vem det är ett större slag. När allt kommer omkring var oljeexporten till USA inte en prioritet för Ryssland och upptog inte en betydande andel av exporten.

  Men för USA sköt nedgången i inköp från Washington och EU dessutom upp energipriserna så mycket att det otroligt höjde bränslekostnaderna, den allmänna inflationen och drabbade vanliga konsumenter hårt, är specialisten säker på.
  https://iz.ru/1347507/kseniia-loginova/gremuchii-kokteil-ssha-i-es-prodolzhaiut-zakupat-rossiiskuiu-neft

 4. Ryssland har även, som alternativ, föreslagit landtransport av spannmål via alla Ukrainas grannländer.

  • Dessutom har man känt sedan december 2021 i Ukraina att allt matvete från Ukraina exporterats före 20.12.21.
   Det som är kvar: foder vete, mais, solrosfrön mm. och dessa tänker inte korrupta ukrainska oligarker export era till Afrika.
   Det skall fraktas till EU…
   Hyckleri på toppen!

 5. I Ryssland kallar man sånt som ”ukrainisering”. Dvs – Att skyllas på Ryssland hur mycket som helst.
  ”Ukrainisering” kommer från Ukraina försås då man anklagade först Ryssland och sedan Putin i alla sina egna problem.
  Det syndes så klart påhittat att man i Ryssland började skämta typ:
  ”кошка бросила котят – это Путин виноват” – ”katten överger kattungar – måste vara Putins blunder”
  ”за окошком дождь и град – это Путин виноват” – ”regn och hagel utanför – Putin är anklagat för”
  Jag ber läsarna att förlåta mina patetiska försök att gestalta svensk poesi. Vilken svensk som helst kommer förstås på en bättre ramsa. Jag ville bara snabbt visa själva idén med dessa skämt.
  Sedan liknande försök kom så småningom från europeiska funktionärer så började man prata om Europas ukrainisering.
  Nu när vi nästan varje dag hör ifrån USAs president Biden ”Putins si och Putins så” förstår vi att Global ukrainisering är på G.
  Så vad är nest? Kommer Holliwood med något åt det hållet så ska vi prata om ”ukrainisering av Universe”?
  Vad ska man önska?
  Låt dig inte ukrainiseras, kära läsare!
  MVH …

 6. Våra – och andra – politiker och sk ”journalister” måste fråga sig vad händer med dess öde när Ryssland vinner i Ukraina.

 7. Tappar Putin maktposition?

  Västerländska ”eliter” blir alt mer fräcka.
  Den största världens ondska och alla problem och kriser haft sitt ursprung i Putins personlighet är vi vana nu.
  Vi hör regelbundet att #Putin är skyldig till den snart kommande svälten.
  Plötsligt överför västvärlden rollen som den främsta ondskan och ansvar för världens hunger till Indiens premiärminister Narendra Modi!
  Modi köper för mycket rysk olja och vill inte lyssna på väst. Formellt anklagas han för att ha förbjudit export av spannmål från Indien mitt i försämrade prognoser för den framtida skörden. Han funderar på hur han ska föda sin befolkning och öppnade inte sina ladorna…
  Fräckhet och cynism tänker man speciellt när
  EU har tiotals miljoner hektar åkermark under raps och majs för bioetanol och biodiesel, istället för att ha dessa för vete för att lösa problematiken.
  Är det inte så problemet med världens hunger börde lösas?Vill man verkligen lösa det?
  Sovjetunionen biståd de ”fattiga länder” med teknologier och resurser, skapade ett utbildningssystem och hjälpte med humanitära insatser.
  EU kan enkelt överföra teknologier till de fattigaste länderna och skapa moderna ”kyckling produktion” mm , istället för produktion av biobränsle för bilar.
  Väst världen tänker i helt anat demention: bättre att köpa upp korrupta lokala eliter och fortsätta med kolonial exploatering av länderna och sponsra civila kring enligt Sharps metodik.

 8. Stor dag för LPR, det första tåget med spannmål åkte till Ryssland. 650 ton spannmål, skickades från Starobeisk av ledaren för republiken.
  Viktigt att påpeka att Ryssland hjälper enbart LPR att sälja spannmål, inkomsten från försäljningen går inte till Ryssland.
  Nu kanske de slipper svält i republikerna, Ryssland har under 8 års tid haft nödsändningar av mat till Donbass, då människor svalt ihjäl bl.a pensionärer som vägrades sin inarbetade pension för att de bodde i Donbass. Många hade arbetat i 40 år i Ukraina, och vägrades få sin pension.

  Säga vad man vill om Viktor Orbán, så tycker jag ändå att det är bra att åtminstone någon kan våga stå upp mot EU:s diktator fasoner.
  Han säger: ”Hungary isn´t sending weapons, because in our view that isn´t a step towards peace, but a step away from it. Furthermore, we believe that whoever sends weapons is bringing trouble down on their own heads.”

  Viktor Orbáns svar till Zelensky: ” I don´t care about the States and Ukraine. I am a Hungarian by nationality, and I do not want to lose my country because of an idiot who made a massacre in the center of Europe, and with whom, with Russia.”

  Man kan undra om Ukraina skickade med flyktingarna en hel teaterensemblen, som Zelensky tillhört, alla dessa provokativa uppträdanden som de utför i hela Europa.

  I Warzawa utanför ungerska ambassaden, uppträder en hop barn med blodiga kläder (röd färg antar jag) och skriker slagord mot ambassaden.

  I svenska hamnar vägrar hamnarbetare att lossa frakt från Ryssland, för att pro-ukrainare skriker åt dem ”De dödar oss och våldtar oss”

  I Lettland blir en pro-ukrainare som stör människor och provocerar tagen av lettisk polis, och viftar med den blå-gula flaggan, som jag knappt orkar se längre. Är så trött på den och hur den används i alla sammanhang.

  I kollektivtrafiken har pro-ukrainare skrivit nazistiska slagord på säten och ryggstöd, förstörelse och skapar otrevnad.

  På ett bröllop i Grekland, attackeras en flaggbärare i bröllopståget han bär den serbiska flaggan och han blir slagen av pro-ukrainare.

  En rysk ambassadör vill lägg blommor vid minnesmonumentet på Victory Day, blir attackerad får rödfärg på sig och dessutom kraftiga slag från flera pro-ukrainare.

  Listan kan göras lång, men jag slutar här.
  En del säger att det är oligarkernas släktingar som kommit hit, och att många köper hus i Schweiz. Det är många män som är i 40-50 års åldern som är här, och det är märkligt med tanke på att de borde vara i militärtjänst i Ukraina,
  Är de släktingar till oligarkerna, så kan de säkert ta sig fram överallt.
  En man som är i Sverige med sin familj, påstår att han inte behöver gå i strid då han har barn under 10 år, säger han till sina välgörare. Låter underligt tycker jag, då skulle det bli svårt att få folk att tjänstgöra, måste finnas många med barn under 10 år

 9. Alexander Alexanyan, rysk dokumentärfilmare, visar i denna film varför Ryssland måste gå in i Ukraina i februari 2022, och hur USA och England smidit planer sedan andra världskriget om att förgöra Ryssland. Hur han som ryss känner sig trängd och hotad, och om hur hatet man skapar mot ryssar i sin tur skapar krig.
  Han tar även upp vandalismen som ukrainska flyktingar begår i hela Europa, nu senast har de dödat en lastbilschaufför för att han var rysk.

  När jag tänker efter så är de värsta propagandisterna mot Ryssland på min gata, personer som haft en personlig kontakt med ukrainska flyktingar. Det får mig att fundera om de är medvetet utskickade för att vara just propagandister och skrika ut så mycket lögner som de kan.

  Nästan dagligen ser jag information om olika myndighetspersoner åker från USA och England för att tala med ukrainska myndigheter i Kiev.
  De måste känna sig väldigt trygga med att Ryssland inte skall bomba Kiev, hur kan de annars åka i skytteltrafik för att uträtta vardagspolitik.
  När det var krig i Syrien, vågade inte ens läkare utan gränser åka in i krigszonen.
  Västra Ukraina som är gigantiskt stort är det inget krig, Sverige brukade skicka ut flyktingar från Somalia till de områden där det var lugnt som i norra Somalia, men inte när det gäller Ukraina.
  .
  Jag fick det bekräftat av Jordbruksverket, att politiker i Sverige gjort ett undantag för ukrainska hundar som kan sprida rabies i Sverige, att de kan få vara i hem karantän, vilket betyder att de kan sprida sjukdomen i samhället. Handläggaren på Jordbruksverket sa att det är med stränga restriktioner, som att de skall inte gå där många hundar promenerar och inte låta sina hundar möta andra hundar. Rabies kan smitta om jag har ett litet sår på handen och hundens slickar mig. Dessutom måste ägaren till hunden hela tiden ta hand om den, ingen annan person får ta ansvar för hunden.
  Vi har redan mött en sådan hund, där ägaren totalt nonchalerat reglerna, så nu kommer vi inte gå där på några veckor. Då kommer hunden med ägare åka till England, dit den inte får åka innan den varit i karantän i Sverige.

  https://www.youtube.com/watch?v=3taV2GC-udA

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here