Regeringen stödjer kurdiska SDF som deltar i USA:s angrepp på Syrien. Brott mot FN-stadga och folkrätt

0
1027
ISIS är ute och går..

Sveriges Radio rapporterade i morse (utdrag): De hyllas i kampen mot IS men nekas medborgarskap 

”De kurdiska organisationer som spelat en central roll i kampen mot IS i Syrien ses av den svenska regeringen som en allierad i kampen mot terrorn.
Men samtidigt nekas personer, som varit verksamma i dem, regelmässigt svenskt medborgarskap. Eftersom organisationerna, enligt Migrationsverket, begått systematiska övergrepp. et visar Ekots granskning…

Det handlar om personer som har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Orsaken till att de nekas medborgarskap är att de på ett- eller annat sätt varit verksamma i någon av tre kurddominerade organisationer i Syrien, som tillsammans med USA besegrade terrorgruppen IS i inbördeskriget.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen motiverar besluten med att de kurdiska organisationerna har en nära koppling till terroriststämplade PKK och att de ska ha gjort sig skyldiga till systematiska, omfattande och grova övergrepp.
Migrationsverkets beslut omfattar det politiska partiet PYD, dess väpnade gren, YPG, och samarbetsorganisationen, SDF, som domineras av kurdiska styrkorna.

Samtidigt beskrivs de kurdiska organisationerna, av regeringen, som Sveriges allierade i kampen mot IS.

” SDF är en viktig partner till den Globala koalitionen för att bekämpa Daesh, där Sverige ingår. De har varit centrala i vår gemensamma kamp mot Daesh, som ännu inte är över. Vi hyser stor respekt för deras uppoffringar. Över 11 000 miste livet i kampen mot terroristorganisationen”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

För att en organisation ska omfattas av Migrationsverkets beslut ska den ha ägnat sig åt systematiska, omfattade och grova övergrepp.

Ekot har tagit del av rapporterna som Migrationsverket grundar sin bedömning på. Och klart är att det finns belägg för att alla de tre kurddominerade organisationerna gjort sig skyldiga till allvarliga övergrepp, inte minst i fängslandet och behandlingen av misstänkta IS-sympatisörer i fånglägren som de bedriver delvis i samarbete med den USA-ledda koalitionen.

Experter Ekot talat med är tveksamma till att det verkligen rör sig om systematiska övergrepp.

Det stämmer att det finns kopplingar mellan PKK i Turkiet och de kurdiska styrkorna i Syrien. Det finns högt uppsatta medlemmar som har bakgrund inom PKK och organisationerna delar samma ideologiska grund.

Men såväl USA, EU som den svenska regeringen gör en tydlig skillnad på terrorstämplade PKK å ena sidan och den kurdiska milisen och samarbetsorganisationen, SDF, å den andra sidan.
”Vi anser inte att man kan sätta likhetstecken mellan SDF och PKK. PKK är listad som terroristorganisation av EU, och därigenom Sverige. SDF är inte det. Samma sak gäller i USA.” skriver utrikesminister Ann Linde.

När det gäller de kurdiska styrkorna i norra Syrien så har de haft en oerhört viktig betydelse i kampen mot den riktiga terrororganisationen Daesh, som är en brutal och hemsk organisation som ständigt bryter emot mänskliga rättigheter, sa försvarsminister Peter Hultqvist i en intervju från 2019 med Sveriges Radio på en fråga om kopplingen mellan de kurdiska styrkorna och PKK.

Utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist har vid flera tillfällen träffat den politiska- och militära ledningen för kurderna i Syrien.

Hultqvist har också poserat på bild med sin arm om Syrienkurdernas högste representant i Sverige, Shiyar Ali.

– Ja, och det kan jag mycket väl förstå om man är kurd och vill kämpa mot IS att man går med i en sådan organisation. Och du pratar om moral, det är ju inte samma som svensk lagstiftning så att säga. Det är två helt skilda saker, säger Mats Rosenqvist.

Ekot har, utan framgång, sökt utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist för en intervju.” (Slut på utdraget från reportaget på Sveriges Radio).


Kommentar: Kurdiska organisationer i Syrien är – förstås – omhuldade av Sveriges regering. De stödjer ju Syriens angripare USA militärt, med mark till militära baser och hjälper fattiga USA att stjäla olja från rika Syrien i nordöstra Syrien. USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.

Sveriges regering talar positivt om FN och mänskliga rättigheter – men dess stöd till kurdiska SDF och USA, dess olagliga sanktioner har precis motsatt innehåll. Sverige stödjer brott mot FN-stadga och folkrätt. Har Du sett någon kritisk diskussion av Sveriges Syrienpolitik i etablerade massmedia? Tacksam för referens!

Och EU går i samma hjulspår: Stöd åt imperialistisk angripare och dess stödorganisation kurdiska SDF:
EU utlovar stöd till kurdiska SDF ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför också sanktionerar mot Syriens suveräna regering

Hur är det med SDF:s insatser mot terrorister?

Av allt att döma är Syriens arabarmé och Ryssland en huvudstyrka i bekämpandet av IS, och andra (USA-stödda) terroristorganisationer. BBC och sedan bland annat Reuters och Newsweek samt även SVT:s Rapport, i mer kryptiska former, rapporterade i november förra året att USA och kurdiska SDF i bussar transporterat bort uppemot 3.500 IS-krigarterrorister-Akiloviter från Raqqa till kommande strid i Idlib. USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC).

BBC skrev Raqqas smutsiga hemlighet
”BBC har avslöjade detaljer om en hemlig överenskommelse som tillät hundratals IS-fighters och deras familjer att fly från Raqqa, under översyn av den USA-ledda koalitionen och kurdiska styrkor som kontrollerar staden. En konvoj innefattade några av IS: s mest kända medlemmar och – trots försäkringar – dussintals utländska soldater. Några av dem har spridit sig över hela Syrien, till och med gör det så långt som till Turkiet.
Den av kurder ledda SDF rensade Raqqa från media. ISIS flykt från basen skulle inte fotograferas och finnas på TV.

BBC uppger att SDF offentligt sagt att endast ett fåtal dussin lokala IS-krigare hade kunnat fly. Men en lastbilchaufför berättar för BBC att det inte är sant. ”Vi tog ut omkring 4000 personer inklusive kvinnor och barn i våra och deras fordon. När vi kom in i Raqqa trodde vi att det var 200 personer som skulle fraktas bort. Bara i mitt fordon tog jag 112 personer. En annan förare säger att konvojen var 6-7 kilometer lång. Den inkluderade nästan 50 lastbilar, 13 bussar och mer än 100 av den islamiska statens egna fordon. IS-krigare med täckta ansikten satt ovanpå några av fordonen.

Filmer som togs i hemlighet skickade till oss på BBC visar lastbilar med släpvagnar som är fulla av beväpnade män. Trots ett avtal om att endast få ta med egna vapen tog IS-soldater med allt vad de kunde bära. Tio lastbilar lastades med vapen och ammunition. ”

Aftonbladet, men inte DN, SvD eller Expressen skriver ”De har fått grönt ljus att evakuera trupper som slagits mot IS från krigshärjade staden Raqqa. Men USA-stödda koalitionen Syrian Democratic Forces har också forslat hundratals IS-krigare in i IS-kontrollerade områden i Syrien – där de kunnat fortsätta till Turkiet och Europa.
Det avslöjar BBC.”

Aftonbladet
ISIS får hjälp av USA
Sedan BBC avslöjat detta har både USA-koalationen och SDF bekräftat saken. Pål Steigan

5. Business Insider skrev hösten 2015 ”Since 2013, the CIA has been training and equipping various moderate rebel elements in the Syrian civil war in an effort to undermine the regime of Syrian President Bashar al-Assad and force him to the negotiating table. Among the range of munitions and supplies that the CIA has funneled to the various brigades of the Free Syrian Army and other moderate groups through Saudi Arabia, Jordan, and Turkey are TOW anti-tank missiles.”Business Insider

10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien.

Att terroriststödjande USA & Co kallar PKK för terrorister får diskuteras vid annan tillfälle.

Relaterat.
EU utlovar stöd till kurdiska SDF ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför också sanktionerar mot Syriens suveräna regering
Presidentval i Syrien: “Val är en rätt till självbestämmande”? Fake? Vad tycker DN?
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.
Vad tycker Syriens president al-Assad om kurdernas och Turkiets roll? Exklusiv intervju.
Vad tycker Syriens president al-Assad om kurdernas och Turkiets roll? Exklusiv intervju.
Mer högintressant ur den exklusiva intervju med Bashar al-Assad, statsman och president i Syrien.

Föregående artikelMali är bara den senaste i raden: Trupper tränade av USA:s Afrikakommando ligger bakom minst sju kupper på 13 år
Nästa artikelKinas plats i världen. Vart går Kina? Varför? Unikt webbinarium. Lyssna – lär – debattera!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here