Kurdisk delegation besöker Damaskus när SDF tappar tron ​​på Washington

6
1615
Bild:Shutterstock och Pål Steigan.
SDF:s civila gren säger att de kommer att förhandla med Damaskus efter intervjun med Bashar al-Assad. Bakgrundsbild: Shutterstock

Denna artikel publicerades 17 januari i The Cradle

 

Kurdiska källor nära den USA-stödda milisen har tydligt sagt att deras bästa alternativ är en uppgörelse med den syriska regeringen.

Den libanesiska tidningen Al-Akhbar rapporterade den 17 januari att en kurdisk delegation som representerar de USA-stödda syriska demokratiska styrkorna (SDF) besökte Syriens huvudstad Damaskus för att föra en dialog med den syriska regeringen i ljuset av det potentiella syrisk-turkiska närmandet.

Enligt rapporten ”välkomnade” SDF Damaskus insisterande på att närmandet inte officiellt kommer att börja förrän Turkiet garanterar att det kommer att dra sig tillbaka från Syrien. Chefen för den kurdiska autonoma administrationen för norra och östra Syrien (AANES) utrikeskontor, Badran Jia Kurd, som ledde delegationen, sa att organisationen prioriterar ”att utveckla en syrisk-syrisk dialog som en idealisk väg till en politisk lösning.”

Men samtidigt, i en förlängning av sitt försök att förhindra varje chans till syrisk-turkisk försoning, försöker Washington nu reformera och omstrukturera den kurdiska organisationen för att göra den mer acceptabel för Ankara.

En rapport från den 12 januari publicerad av Al-Akhbar uppgav att USA i ett försök att göra detta har bett SDF att ta avstånd från Turkiets svurna fiende, Kurdistans arbetarparti (PKK), och rensa Raqqa och Deir Ezzor från kurdiska miliser. att de kunde övervakas av ”lokala råd” bestående av araber.

Det är värt att notera att kurderna har uttryckt sin motvilja mot detta amerikanska projekt och har sagt att de trots sin förhandlingsvilja inte kan acceptera att göra så stora eftergifter.

För att fortsätta med denna plan, rekryterar USA för närvarande arabiska krigare som så småningom kommer att införlivas i SDF, och arbetar därmed för att göra det något mer acceptabelt för Turkiet. Dessa arabiska krigare rekryteras till Raqqas revolutionära brigade (Liwa Thuwwar al-Raqqa), den återupplivade versionen av en före detta extremistfraktion som allierade sig med Jabhat al-Nusra 2012, och sedan kämpade mot ISIS tillsammans med SDF från 2015 till 2018 sponsrad av USA tills de splittrades.

Gruppen har varit inaktiv i några år, men Al-Akhbar kunde rapportera den 20 december 2022 att Washington har satt denna grupp i aktion igen, vilket ger den kapacitet att rekrytera krigare och lovar sina medlemmar månadslöner. Senare rapporter hävdade att USA redan har börjat betala Raqqa-brigaden, som man hoppas kan återförenas med SDF någon gång.

Den 17 januari rapporterar Al-Akhbar att Raqqa-brigaden samordnar med Syrian National Alliance (SNA), en New York-baserad oppositionsgrupp bestående av syrier i exil, för att bilda brigadens politiska gren.

Men medan Washington kämpar för att skapa allianser i ett försök att hålla Turkiet och SDF borta från Damaskus och närmare varandra, har kurderna uttryckt skepsis mot dessa drag.

”Vi kan inte se positivt på den här visionen på grund av svårigheten att övertala Turkiet att avsluta fientligheterna mot kurderna i allmänhet… den mest lämpliga lösningen för regionen ligger hos Damaskus”, har kurdiska källor nära SDF sagt.

I andra nyheter har den väpnade oppositionens ledande fraktion, den extremistiska Al-Qaida-anknutna Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fortsatt att uttrycka sitt totala förkastande av Ankaras diplomatiska vändning och mobiliserar för närvarande tunga förstärkningar.

Relaterat

Regeringen stödjer kurdiska SDF som deltar i USA:s angrepp på Syrien. Brott mot FN-stadga och folkrätt.
10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien.
EU utlovar stöd till kurdiska SDF ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför också sanktionerar mot Syriens suveräna regering
Ett hårt slag för USA: Turkiet ansluter sig till Rysslands förslag om ett avtal med Syrien.
Presidentval i Syrien: “Val är en rätt till självbestämmande”? Fake? Vad tycker DN?
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.
Vad tycker Syriens president al-Assad om kurdernas och Turkiets roll? Exklusiv intervju.

Föregående artikelKlasskrig i Fakta och i Fiktion
Nästa artikelFler kriser och större depression nu än på 100 år
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Det har hållits en demonstration för Ryssland i Syriens huvudstad Damaskus.
  Jag såg en film om det på Youtube.
  Det var ett väldigt pampigt och välordnat arrangemang men jag vet inget om folklig uppslutning. Några bilder på publik visades direkt inte.
  Men de deltagande, många i mitt tycke, verkade väldigt engagerade.
  Det var barn- och ungdomsgrupper, marscher för vuxna, sångkörer, hyllningar m.m.

  Kanalen som visade filmen var från Brasilien. Det kan man läsa i ”om kanalen”.
  Men den uppgiften får man ta med en nypa salt.
  Jag brukar länka här till ryska 1420 som jag vet är från Ryssland men 1420 på Youtube säger sig kanalen vara från USA.
  Det kan vara att den ryske Daniil Orain som har kanalen är globetrotter och kanske lägger ut filmerna på Youtube från något hotellrum i Washington?

  Vad jag förstått har Ryssland ett stort förtroende i Syrien.
  Det är bra att Ryssland skaffar sig vänner. Jag gillar det.
  Det behövs verkligen mot alla de västländer som är direkt fientliga mot Ryssland.
  Som mitt hemland Sverige.
  Jag tycker det blivit svårt att känna mig som svensk.
  Inget jag är stolt över längre.
  Det har flera orsaker och inte bara konflikten i Ukraina samt NATO.
  För något år sedan köpte jag ett par svenska mindre flaggor av tyg på Tradera.
  Sådana man hade i aktern på fritidsbåtar förr i tiden.
  Skulle aldrig göra det idag. Är inte ett dugg intresserad.
  Vet inte vad jag ska göra med flaggorna.
  En liten handduk att torka händerna på kanske?
  Samtidigt som jag tänker på vår regerings gratis vapenleveranser till Ukraina för våra skattepengar som egentligen ska gå till vår välfärd men som numera förslösas på allt annat utom där pengarna var tänkt att gå till.
  Jag håller med den där näringslivsmannen Leif Östling.
  Vad får jag för pengarna?

  • Du har förstått helt rätt, syrier som inte stödjer al-Qaida grupperna i Idlib, har ett stort förtroende för Ryssland. Den syriska ledningen lyssnar väldigt mycket på vad Ryssland säger.
   Syriska folket har haft många demonstrationer för Ryssland, även då Ryssland gick in militärt i Ukraina, så var det tusentals människor på gatorna med ryska flaggor för att visa sitt stöd för Ryssland. De vet också att det är IS-krigare från Syrien som USA har tagit upp till Ukraina för att slåss mot de pro-ryska militärerna.

   För någon vecka sedan såg jag en video med lastbilskonvojer som körde med hjälpsändningar till barnhem i Syrien, så Ryssland fortsätter att stödja Syrien trots egen svår situation.
   Detta har även Max Blumenthal berättat i en video, när han förstod vad Ryssland betydde för Syrien.
   Lyssnade på Max Blumenthal som berättade att när han verkligen blev medveten om hur viktigt det var att Ryssland, Iran och Hizbollah kom in i kriget i Syrien, var då han läste en artikel i The New York Times Magazine av Robert F. Worth (journalist och tidigare chef för New York Times Beirut byrå) 24 maj 2017. Han skrev att tack vare Ryssland så hindrades ett sektarian massmord i Latakia och total förstörelse av staden.

   Max Blumenthal reste själv ned till Syrien och reste runt i landet och talade med minoritetsgrupper i Syrien, och alla var tacksamma för att Ryssland, Iran och Hizbollah kom in och räddade dem från folkmord.
   När de extrema sunniislamisterna som EU och USA stödde gick in i Idlib år 2015, så började ett folkmord. De kristna fördrevs ut ur Idlib, judar och alawiter dödades. De judar som accepterade att konvertera till islam fick leva.
   Max Blumenthal tycker att Robert F. Worth använder ett för snällt ord då han skriver sektarian massmord då han anser att det borde stå folkmord.

   Dags att också påminna om att de flesta i Syrien är sunnimuslimer och de stöder Assad, så detta är inte sunni mot alawiter, utan detta är människor som vill ha ett Syrien där alla oavsett religion skall leva sida vid sida, de vill absolut inte ha ett litet Saudiarabien.

   Eva Bartlett som rest runt i Syrien och intervjuat många människor, hon säger att syrier inte anser att Assad är problemet, men att det finns problem i systemet som de vill komma till rätta med som alla extremister, korruption m.m.

 2. Dags för svenska politiker att visa civilkurage och stoppa sanktionerna mot Syrien.
  Om det nu är sant att det räcker med att ett enda EU land säger Nej, så kan man stoppa sanktionerna från EU mot Syrien.

  Kevork Almassian skriver, att i media kan vi läsa att Idlib är den sista ställningen för demokrati.
  Sanningen är att en pojke dömdes till 50 piskrapp för att han satt bredvid en flicka som inte var hans fru.
  I Syrien får pojkar sitta bredvid vem de vill oavsett om det är deras fruar eller inte.
  Svenska politiker ville vara med och krossa Syrien och släppa fram extremisterna och al-Qaida grupperna.
  I nedan twitter finns videor som visar vilka som Sverige har tyckt bättre förtjänar makten i Syrien, och som vi offrat miljoner svenska skattekronor för att hjälpa dem ta över makten i Syrien.
  Som fått stöd av Vita Hjälmarna som Sveriges politiker tagit emot som hjältar i Sverige.

  Tänk på att hjälpsändningarna till Syrien går enbart till Idlib, för att man är så ivrig att stödja de illegala och kriminella sanktionerna som USA och EU har mot Syrien.
  Titta på videorna de är inbäddade i den första videon som Kevork lagt ut.

  https://twitter.com/KevorkAlmassian/status/1433320839508811776

  • https://www.buymeacoffee.com/NinaByzantina/did-joseph-stalin-speak-english

   Kunde Stalin engelska ? Vår gemensamma vän, Vivianne, är syriern Kevork Almassian. Han intervjuade igår en rysk historiker av den yngre generationen, Nina Byzantina. Samtalet varade i en timme och handlade mest om Ukraina men även om Syrien. Länken ovan går inte till deras samtal som du kan finna på YouTube men jag kunde inte låta bli att länka till ett inslag från Nina Byzantinas egen hemsida där hon undrar över frågan om Stalin kunde engelska.

   Stalin kunde förstå tyska, franska och engelska även om han inte kunde konversera på dessa språk. Förutom georgiska kunde han tala ryska och ett antal språk från Georgiens omgivning. Han hade högsta betyg i klassisk grekiska. Han gjorde intryck på sina västliga partners som gillade honom även om de senare skulle motarbeta honom i politiken i linje med sina länders maktanspråk. T.o.m Truman som kom sent in i händelserna sade om Stalin att han var ”likable, honest but smart as hell”, sympatisk, hederlig och intelligent. Detta är mer eller mindre i samklang med vad J.K. Paasikivi ansåg om honom, Paasikivi som blev president 1944 men som om han varit det 1939 troligen hade kunnat avvärja krigen med Sovjet om han hade fått folkopinionen bakom sig, fast det hade han kanske inte.

   Nina Buzina är en fräsch fläkt i debatten, kunnig och med gott omdöme, hennes hemsida är dock bakom betalvägg, hon behöver stöd för sitt arbete. Men ett namn att lägga på minnet.

   • Nina Byzantina har jag inte sett vara engagerad i Syrien, däremot har hon skrivit mycket och visat videor från år 2014 då USA gjorde kuppen i Ukraina.
    Hon har haft lite udda videor som jag inte sett någon annanstans.

    Bland annat stora demonstrationer för Ryssland efter år 2014, sedan dess har indoktrinering varit i full gång i Ukraina, med olika metoder, för att påverka.
    Samma metoder som jag sett hos människor som varit utsatta för olika sekter, och gått på terapi för avprogrammering.

    Fast ännu värre då dessa metoder i Ukraina också inneburit tortyr, så människor fortfarande i dag är skräckslagna för att hamna i dessa tortyrkammare, och därför upprepar vad som anses politiskt korrekt att säga för den ukrainska regimen.

    Även flyktingar som kommer till Sverige säger inte vad de egentligen tycker, även om de inte blir utsatta för tortyr, utan de säger vad de tror att man skall säga för att bli accepterad av svenska folket och speciellt svenska politiker så man får beviljat sitt uppehållstillstånd och sedan bli accepterade i det svenska samhället.

    Efter att gjort djupintervjuer med minst 6000 flyktingar under mitt arbetsliv, och de vet att jag arbetat under sträng sekretess, och kan bli dömd om jag bryter den, så har många vågat tala med mig. De har ett behov av att få säga sin sanning till någon de kan lita på.

    Detta är en video som Nina Byzantina lagt ut, och som visar medicinska studerande, hur de gör en formation, för att visa deras stöd för Ryssland om man befinner sig högt upp i luften. Med sina kroppar skriver de ”För alltid Ryssland”

    https://twitter.com/NinaByzantina/status/1575684351370502145

 3. […] Stöd åt Rojava kan kanske bidra till att Turkiet blir mer tveksam till Sveriges Nato-ansökan. Men   den innebär säkert stöd åt Nato:s dominant USA, och ett ställningstagande mot internationell rätt och FN-stadga. Nu finns intressanta rapporter som kan vara ett tecken på omorientering av kurdiska SDF. Kurdisk delegation besöker Damaskus när SDF tappar tron ​​på Washington […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here