En ”Nej till Nato”-manifestation omvandlad till stöd för USA-stödda Rojava?

11
3468

 

Igår for jag och andra till Norra Bantorget för att demonstrera mot Nato, men hamnade i en manifestation helt dominerad av olika plakat, flaggor, banderoller för stöd till Rojava, PKK och YPG i händerna på främst mycket unga personer. ”Nej till Nato” drunknade i Rojavahavet! Det tyckte också flera som jag talade med. Nato-lobbyn kan bara gnugga händerna.

Uppropet till manifestationen

NEJ TILL NATO – INGEN ALLIANS MED FASCISTER
Alliansen mot Nato bjuder in till demonstration den 21 januari 14.00 med start på Norra Bantorget. Vi gör det till följd av Sveriges ansökan till Nato. Kom med och protestera mot ett svenskt deltagande i krigshetsaralliansen, mot kärnvapen och mot de åtgärder som tvingats på oss av diktatorn och mördaren Erdoğan.
Tillsammans går vi ut på gatorna i Stockholm bakom parollerna:
NEJ TILL NATO
INGEN ALLIANS MED FASCISTER
NEJ TILL UTLÄMNINGAR OCH UTVISNINGAR
NEJ TILL VAPENEXPORT
NEJ TILL KÄRNVAPEN I SVERIGE

Bild i annonsering av evenemanget. Nej till Nato – ingen allians med fascister.

Arrangör: Allians mot Nato – en bred sammanslutning av organisationer som samlas bakom demonstrationens paroller
Demonstrationen börjar på Norra Bantorget.  Därefter kommer vi att börja marschera i långsam takt mot Medborgarplatsen. …Man kan ta sig till Medborgarpaltsen med tunnelbana och pendeltåg. (Beskrivs).
Det kommer finnas personer med första hjälpen på plats. Dessa kommer ha gröna västar med röda kryss på. Om det uppstår något annat behov på plats, eller du behöver hjälp med någonting, säg till någon av demonstrationsvakterna. Vi är där för att se till så att alla ska känna sig trygga!

https://www.facebook.com/events/1269215470294512?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22home%22%7D%2C%7B%22mechanism%22%3A%22your_upcoming_events_unit%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

_______________________________________________________________

Rapport av redaktören:
Ungefär 600-700 personer beräknas ha deltagit i manifestationen.
Jag hade med mig 600 av Nätverkets flygblad från ”Nätverket mot svenskt Natomedlemskap, gav hälften till andra och delade själv ut 300 flygblad. Omkring 90 % tog emot, ofta en av 2-3 i sällskap. Meningsfullt, och kul att se folk stå och läsa flygbladet.
Folket i Bild Kulturfront avdelning i Stockholm hade med sig en stor banderoll med texten ”Sverige behöver inte Nato för fred, Nato behöver Sverige för krig,” som fick uppskattning av flera.Föreningen Clarté hade också en bra en Nej till Nato-banderoll, och det fanns en del Nej till Nato-plakat. Längst fram i demonstrationen fanns en stor NEJ TILL NATO-banderoll framför ett hav av Rojava, PYD och PKK-flaggor & symboler.
Bland ett tiotal parollerna i talkörerna saknades ”USA” helt. Rojava nämndes inte. Däremot nämndes Nato på 2 paroller ”Krig, fascism och stöveltramp. Vägra Nato -Upp till kamp” och ”Inte en soldat inte ett gevär , inte en krona till Natos militär”! (Bra paroll).
Där fanns en osaklig paroll som ”Erdogan-Isis – Samma sak, samma sak”, och en paroll som nog avskräcker majoriteten av dem som är emot Nato ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet”. Några tal hölls, men var mycket svåra att höra.
Bidrog manifestationen till att stärka opinionen mot svenskt Nato-medlemskap? Högst tveksamt! Den bidrog säkert till att splittra opinionen. Opinionsundersökningar talar för att minst 30 %, dvs. omkring 2,5 miljoner vuxna är mot eller tveksamma till svensk Nato-medlemskap. (Totalt uppger 67,8 procent av väljarna att de är ganska eller mycket positivt inställda till Nato, en ökning med 5,3 procentenheter jämfört med mätningen i maj.” SCB i december 2022.)Hur många av dessa trakteras av denna stödmanifestation för Rojava, närmast kamouflerad till en Nej till Natomanifestation?
FIB/K Stockholm anmälde stöd till manifestationen baserad på parollerna ovan. Men initiativtagaren Ung Vänster Stockholm svarar inte på kontaktförsök av oss, och det nämns inte vilka organisationer som ställde sig bakom. Mer eller mindre tveksamma gick vi några aktiva FIB-are dit. Men hade med oss en bra banderoll. Jag annonserade inte manifestationen på Globalpolitics.se.
Bör man inte stödja Rojava-projektet?
Wikipedia: Autonoma administrationen av norra och östra Syrien, ofta kallat Rojava, är en de facto autonom region i nordöstra Syrien. Regionen delar gräns med TurkietIrak och Syrien, samt områden kontrollerade av olika milisgrupper. I etablerade medier och i en del så kallade vänsterkretsar har presenterats en bild av en demokratiskt, feministiskt projekt, och inte ett Rojava som motarbetar användning av arabiska i det område man nu kontroller och som stöds av världens mest krigiska stat, USA, i dess strävan att splittra Syrien.
Kurder i YPG
USA:s och Sveriges regering stödjer Rojava-projektet och utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist har vid flera tillfällen träffat den politiska- och militära ledningen för kurderna i Syrien.
Rojavakommittéerna

Att kurdiska organisationer i Syrien är omhuldade av Sveriges och USA:s regeringar och EU förvånar inte. De stödjer ju Syriens angripare USA militärt, med skydd av mark till militära baser och hjälper fattiga USA att stjäla olja från rika Syrien i nordöstra Syrien. USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.

Sveriges regering talar positivt om FN och mänskliga rättigheter – men dess stöd till kurdiska SDF och USA, dess olagliga sanktioner har precis motsatt innehåll. Sverige stödjer brott mot FN-stadga och folkrätt. Har Du sett någon kritisk diskussion av Sveriges Syrienpolitik i etablerade massmedia? Tacksam för referens!

Och EU går alltså i samma hjulspår.
EU utlovar stöd till kurdiska SDF ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför också sanktionerar mot Syriens suveräna regering

Visst är Turkiets krigföring i norra Syrien också oacceptabelt och ett brott mot FN-stadga, som Syriens regering protesterat mot.

Hur är det med SDF:s insatser mot terrorister?

Av allt att döma är Syriens arabarmé och Ryssland en huvudstyrka i bekämpandet av IS, och andra (USA-stödda) terroristorganisationer. BBC och sedan bland annat Reuters och Newsweek samt även SVT:s Rapport, i mer kryptiska former, rapporterade för några år sedan att USA och kurdiska SDF i bussar transporterat bort uppemot 3.500 IS-krigarterrorister från Raqqa till kommande strid i Idlib. USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC).

BBC skrev om Raqqas smutsiga hemlighet

Stöd åt Rojava kan kanske bidra till att Turkiet blir mer tveksam till Sveriges Nato-ansökan. Men   den innebär säkert stöd åt Nato:s dominant USA, och ett ställningstagande mot internationell rätt och FN-stadga. Nu finns intressanta rapporter som kan vara ett tecken på omorientering av kurdiska SDF. Kurdisk delegation besöker Damaskus när SDF tappar tron ​​på Washington

Relaterat

Kurdisk delegation besöker Damaskus när SDF tappar tron ​​på Washington
Bra att hänga Erdogan? Påhitt av Rojavakommitteerna, som stöds av USA och delar av ”Vänstern”
Regeringen stödjer kurdiska SDF som deltar i USA:s angrepp på Syrien. Brott mot FN-stadga och folkrätt.
10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien.
EU utlovar stöd till kurdiska SDF ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför också sanktionerar mot Syriens suveräna regering
Ett hårt slag för USA: Turkiet ansluter sig till Rysslands förslag om ett avtal med Syrien.
Presidentval i Syrien: “Val är en rätt till självbestämmande”? Fake? Vad tycker DN?
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.
Vad tycker Syriens president al-Assad om kurdernas och Turkiets roll? Exklusiv intervju.

________________________________________________________________

Föregående artikelKraftigt minskat stöd i USA för hjälp till Kiev, medan USA:s toppgeneral inte tror på seger för Ukraina
Nästa artikelErdogan blev rasande över att Koranen brändes vid Turkiets Sverigeambassad. Blockerar Sveriges Nato-ansökan?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Tack Anders, för en utmärkt redovisning kring demonstrationen, i synnerhet för oss som inte bor i huvudstaden. Jag delar din bedömning av ”Rojava-sympatisörerna” splittrade demonstrationen, och gav fullständigt fan i demonstrationens – för flera organisationer – gemensamma plattform. Kanske kan man tala om att kidnappa en demonstration? Ett eländigt trist fenomen!

 2. Men det är ju samma tendens att använda svenska miljöer för Kurdistanprojektet, som,
  tyder på bristande respekt, och politisk omognad, man kapar helt enkelt svensk integritet, för egna syften, vi skall tvingas att backa upp Rojava, medan de trampar på svensk suveränitet, som tack, de för ju sitt förtryck vidare på våra angelägenheter.

  Säkert vad som hänt genom Sveriges invandringsmiljö, under många år, med förnedringsrån, och skjutningar, och brott. Svenskar skall visa ”respekt” för dom, inkommande som tydligen saknar självrespekt. På samma sätt vill USA och Nato göra Sverige till en proxy för sina syften, som de hanterat Ukraina, mot Ryssland, som de hanterade Syrienkurderna YPG, som fick offra sig mot ISIS, som USA skapat.

  Som hela Sverige har tagits över, det är vårt problem, inte Ukraina, ”de kämpar inte för oss”, vi kämpar inte ens för oss själva, så illa är det, vi är gisslan för invandrargängen, ett inbördeskrig som nu slår mot folks vardag, med Kalasjnikovs och handgranater, som. smugglats från Jugoslavien, och Libyen, som vi deltog militärt i att kuva och förstöra.

  USA och Nato, stödjer ju de syriska kurderna, precis som Sverige, men det är Turkiet de är ute efter, givetvis, som beskjuter dem, klart att det ger desperation.

  Vad skall vi med yttrandefrihet till, det finns ju en sådan självcensur, internaliserad i alla media, ingen vågar knysta om Ukraina, Donbass, mot Nato, av uppenbar rädsla, tydligen blir ändå trycket så stort att man stödjer symboliska lynchningar, rondellhundar, koranbränningar, för att liksom visa vad då ? Att den offentliga konformismen i Sverige är så blytung, att det gäller att hitta ett utlopp, för puerila dumheter. Koranbränning påminner om nazisternas bokbål, 1933.

  Sverige kan börja med att införa allmän yttrandefrihet, men det är långt dit, har alltid varit, förr om åren registrerade säpo/IB folks åsikter, för att sabba deras liv, ev. karriärer. Storföre-tagen använde socialdemokratin, och IB, för att kontrollera folks politiska åsikter, det har varit och är en fundamental yttrandefrihetsfråga, som döljs av dagens frihetstrams. Folk inom vänstern ville använda sina klass- livs-. och arbetslivserfarenheter att formulera sig, politiskt, men det passade inte socialdemokratin, och borgerligheten, militären. Idag bryr sig ingen om etablissemangets problem, hoppas att Turkiet aldrig släpper in vare sig Sverige eller Finland i Nato, så slipper svenska värnpliktiga kämpa för Wall Street och Biden.

 3. De va verkligen trist om ett så viktigt budskap inte fick sitt genomslag som avsågs.
  Inte nog att våra stora medier tonar ned en fri debatt om ett nej till Sveriges inträdesansökan i Nato utan nu får jag läsa att några avsides röster försöker lägga in ett annat budskap i denna fredliga demonstration.
  Jag blir verkligen illa berörd och tänker, Vår grundlagsskyddade yttrandefrihet befinner sig onekligen på ett sluttande plan. De små stegens tyranni.
  Vad göra när grupper infiltrerar och saboterar en opinionsyttring vars demonstrationståg har ett tydligt och i förväg annonserat syfte? Mycket illa om det blir ett fortsatt sabotage i allmänhet mot denna mycket viktiga möjlighet till fri åsiktsyttring.

  • ”Riksföreningen Nej till Nato” var inte engagerat i denna manifestation. I maj bildades ”Nätverket mot svenskt Natomedlemskap” av några tiotal organisationer, däribland ”Riksföreningen Nej till Nato” och man framträder återkommande på några ställen i landet. I Stockholm delar man ut flygblad och står med banderoller och håller ibland tal vid manifestationer i olika stadsdelar och förorter i Stor-Stockholm varje vecka. Mottas ofta positivt av många. Lyckat möte i Rinkeby 16/12, med nya intresserade. https://www.globalpolitics.se/ja-till-alliansfrihet-nej-till-nato-kom-till-mote-i-rinkeby-folkets-hus-16-december-kl-18-20-kom/.

   ”Nätverket Nej till svenskt Natomedlemskap” i Stockholm beslöt vid möte i mitten av januari att INTE delta i manifestationen 21/1 pga. befarad dominans av Rojava- och kurdfrågan. Och det blev verkligen så. Jag och andra delade ut Nätverkets flygblad 21/1, och det gick lätt. Nu ska vi dela ut vårt flygblad i kväll vid ABF, där man har ett möte om Turkiet, kurder och Nato.

 4. Behöver Sverige ansökan ratificering av varje NATO-medlem?

  ”Ratifikation, eller ratificering, är den process varigenom en stat binder sig rättsligt till en internationell överenskommelse, till exempel ett avtal, ett traktat eller ett fördrag. Själva processen består av att ett ratifikationsinstrument utfärdas som ett formellt bevis på att staten har förbundit sig till överenskommelsen. Detta instrument överlämnas sedan antingen till de andra avtalsslutande parterna eller till den överenskomna depositarien av avtalet. Ratifikationsinstrumentet utfärdas normalt av statschefen eller, i vissa fall, till exempel i Sverige, av regeringen.[1][2]

  Vanligtvis föregås ratifikationsprocessen av ett godkännande i det nationella parlamentet, till exempel i form av en lag som tillåter statschefen eller regeringen att ratificera ett visst avtal. Det är vanligt förekommande att parlamentets beslutsprocess i sig kallas för ratificering, även om ratificeringen sker formellt först i och med att statschefen eller regeringen utfärdar ratifikationsinstrumentet.”
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Ratifikation

  Vad händer i Turkiet:
  ”Devlet Bahceli kontrollerar 48 mandat i det turkiska parlamentet och hans stöd är nödvändigt för att Erdogans regering ska kunna släppa in Sverige i Nato.

  Det turkiska nationalistpartiet MHP, som president Erdogan är beroende av för att kunna få igenom Sveriges Nato-ansökan i parlamentet, säger nu definitivt nej till att ta med det nordiska landet i Nato. Orsaken är den koranbränning som genomfördes vid Turkiets ambassad idag.

  – Sveriges Nato-ansökan kommer inte att kunna godkännas av vår parlamentsgrupp under dessa förhållanden. Det skulle vara ett svek mot vår religion, vårt språk och våra mål för Turkiets utveckling under 2000-talets första sekel, säger han vidare.”
  https://www.friatider.se/turkiskt-maktparti-satter-punkt-nato-ansokan-efter-koranbranningen

  • @M 23 januari, 2023 At 10:27
   Sverige har utvecklat en kultur att man i Sverige ska ha rätt att förolämpa, skända, desinformera, ljuga, förnedra, förfölja, sprida falsk information, dreva, förfalska, och till och med mobba namngivna människor eller nationer och sedan förklara det med att Sverige har ju pressfrihet och yttrandefrihet och vi kallar det ”kritik”.

   Pressfriheten och yttrandefriheten har blivit en motivation för att fritt kunna uppträda som grova tölpar. Man anser inte att respekt för andra behövs. Sverige respekterar inte andras värdighet. Det fungerar inte i den värld som utvecklas nu. Språket är inte längre någon barriär.

   Nu börjar allt fler länder tröttna på Sverige uppträdande.

   Både Business Sweden och Visit Sweden har upptäckt, men ännu inte förstått, att folk som utsatts för dessa trakasserier och förföljelser nu börjar undvika Sverige. Det börjar ge en effekt på Sverige ekonomi, exporten och turismen.

 5. Du talar om sekterism! Vi ska ta vare på ALLA (förutom de fascistiska) tillfälle som kan stoppa Sveriges anslutning till NATO. Turkiet har biljetten om Sverige ska bli medlemmar i NATO. En Erdogan som är ursinnig på den svenska regeringen är det bästa som kunde hända för att förhindra eller skjuta upp en svensk NATO-anslutning. Ju mer vi protesterar mot Erdogan och Turkiet, desto bättre för att hindra Sveriges anslutning till NATO.
  Du och många av er hade säkert inte haft något emot om det hade varit en pro-rysk demonstration.

 6. Jag ser en liten rödaktig bild ovan med ett ansikte likt Rajdjip Erdogan och med texten ”Ingen allians med fascister!”

  Ursäkta en liten fråga, men är Turkiets president Rajdjip Erdogan en fascist?

 7. Med tanke på vad som hänt i området Rojova undrar jag vad Rojova-kommittéerna och den kurdiska rörelsen skulle göra om Nato hade bjudit in den kurdiska politiska rörelsen att delta i?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here