Bra att hänga Erdogan? Påhitt av Rojavakommitteerna, som stöds av USA och delar av ”Vänstern”

15
1883

Den osmakliga ”protesten” med den hängda dockan av Erdogan har arrangerats av

https://www.rojavakommitteerna.com/

De skriver ” Historien visar hur diktatorer ofta slutar, så för allas skull Erdogan:
Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget!”

Rojavakommitteernas inriktning att upprätta ett eget självstyrande område i Syrien stöds av Nato-dominanten USA och många Nato-länder samt av Sverige och delar av ”Vänstern”. Rojavaprojektet har alltså gjort sig beroende av stöd från USA, världens mest aggressiva stat, och militäralliansen SDF med YPG har hjälpt USA att olagligt ockupera del av norra Syrien. I Rojava påstås ske etnisk diskriminering av de som talar arabiska. Vilket förstås inte rättfärdigar Turkiets angrepp, vilket Nato som organisation inte fördömt. https://medyanews.net/nato-gives-green-light-to-genocide-against-kurds/Om kurderna vill ha ökad självständighet i Syrien så bör de rimligen samarbeta med Syriens lagliga regering som ofta visat samarbetsvilja med kurdiska organisationer.

Hängningen av dockan har dock förhoppningsvis försvårat svenskt Nato-medlemskap. Men detta kan tyvärr avskräcka från deltagande i manifestationen mot Nato 21/1 kl 14 på Norra Bantorget

Och Rojavakommitteerna avleder faktiskt uppmärksamheten bort från den dominerande krigs- och imperialiststaten USA och dess stöd.

Utgivarna av Alliansfriheten.se skrev 1 december ”Sveriges utrikesminister Tobias Billström anser inte att Turkiet bryter mot folkrätten, då man intervenerar militärt med flygbombningar i norra Syrien.

Billströms tolkning av folkrätten saknar stöd bland den överväldigande majoriteten av FN:s medlemsstater. Turkiet har inte kunnat visa att Syriens regering stöder de kurdiska väpnade grupperna i norra delen av landet. ,

Folkrätten är tydlig vad gäller frågan om terrorister. En stat gör sig skyldig till aggression om den skickar eller stöder terroristgrupper som utför attacker mot en annan stat i strid mot FN:s Generalförsamlings resolution 3314. Syriens regering har tvärtemot tagit avstånd från de separatistiska kurdiska grupperna i norr.

Däremot stöds kurderna i norra Syrien av USA, som därmed underblåser separatism och medverkar till att försvaga den lagliga syriska regeringen och kränker Syriens territoriella integritet. Med stöd av den kurdiska grupperingen YPG (inom paraplyorganisationen SDF) har USA ockuperat oljefälten i nordöstra Syrien och lagt beslag på oljan.

Inför den alltmer upptrappade hotande situationen i norra Syrien har den syriska regeringen i FN kraftigt vänt sig mot den utländska inblandningen.  Syrien uppmanar FN:s säkerhetsråd att förmå Turkiets regering att upphöra med sin olagliga militära närvaro på Syriens territorium.”…

Vidare ”Enligt uppgifter i media söker nu den USA-sponsrade militärorganisationen SDF, där YPG ingår, kontakt med den syriska regeringen som man sedan 2015 på olika sätt bekämpat och sökt störta.

I denna infekterade och farliga konflikt med stormakter inblandade på olika sidor och i skiftande allianser är också Sverige indraget genom flera år av olaglig inblandning i Syriens inre angelägenheter. Den förra svenska regeringens stöd till den väpnade kurdiska organisationen YPG var både ekonomiskt, politiskt och militärt. När den nuvarande svenska regeringen tar över och skall förhandla med Turkiet om svenskt medlemskap i Nato förmår den inte ta ställning för folkrätten utan förbigår helt att Sverige kränkt Syriens territoriella integritet genom stödet till YPG och vilseleder om rätten till självförsvar enligt FN-stadgan genom att hävda att Turkiet har rätt att militärt ingripa i norra Syrien.

Det är en skamlig politik av regeringen som går tvärs emot våra nationella intressen som istället måste vara att slå vakt om folkrätten och FN-stadgans principer. Sverige i stormaktspelet i Mellanöstern (Sverige i stormaktspelet i Mellanöstern – om Turkiet, kurder och folkrätt

Nu tar regeringen liksom förre justitieministern Morgan Johansson (s) starkt avstånd från protesten. Statsminister Kristersson menar ”Det är ägnat skulle jag säga, som ett sabotage mot den svenska Natoprocessen. Det är farligt för svensk säkerhet”. Ja detta kan försvåra Natoprocessen – men det är Natomedlemskapet som är farligt för svensk säkerhet. Ökar risken för krig mellan Ryssland och Nato och därmed mot Sverige vid Nato-medlemskap enligt bl.a. ÖB. https://www.dn.se/sverige/ob-om-hotet-om-storkrig-det-ar-hog-tid-att-vakna-upp/

I en bedömning bör man se mer allsidigt på Turkiets politik. Turkiet spelade en positiv roll i förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland som var nära att ingå i en uppgörelse i mars, vilket dock framgångsrikt motarbetades av USA och Storbritannien. Nu närmar sig Turkiet Syriens regering med stöd av Ryssland. Vilket borde få kurdiska organisationer som vill ha ökad självständighet att söka söka samarbete med Syriens regering.

Några sammanfattande punkter
1. Rojavaprojektet är starkt beroende av USA:s folkrättsstridiga stöd, och dess strävan att splittra Syrien.
2. USA:s ockupation och stöld av olja sker med stöd av kurdiska organisationer som YPG, SDF och PYD i norra Syrien. https://www.globalpolitics.se/usa-stodd-kurdisk-milis-stjal-140-000-ton-olja-per-dygn-i-syrien/
3. En antiimperialist eller anhängare av ”Vänstern” kan inte stödja detta.
4. Rojavaprojektet bör söka seriöst samarbete med Syriens regering i stället för med imperialistiska ockupanten USA.
5. De olagliga, dödliga sanktionerna mot Syrien måste bort! https://www.globalpolitics.se/dodliga-sanktioner-kvaver-syrien/
6. Sveriges regering bör tydligt ta avstånd från Rojavaprojektet och upphöra med det folkrättsstridiga stödet till YPG.
7. Turkiets krigföring i norra Syrien måste fördömas som folkrättsstridig. Möjligen sker en ändring genom närmandet till Syrien.
8. Proteströrelser i Sverige måste fjärma sig från Rojavakommitteerna, vars strävan i nuläget sker i samarbete med ledande imperialiststaten USA.

 

 

Rojavakommittéerna

Föregående artikelSöks det någon fred i Ukraina?
Nästa artikelJeffrey Sachs ”Kolossalt bakslag för diplomatin”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Politisk aktivism i sin högsta växel på racerfart om inte annat. Det bör väl ha fått en och annan att sätta sig in i den minst sagt trassliga kurdiska frågan.

  En motfråga är kanske på sin plats: bör man som progressiv och vänstermänniska stödja en reaktionär islamist som sitter vid makten i dagens Turkiet?

  Idag har många svenskar svåra hudskador på händer, fötter och knän, av att ha krälat omkring i ett halvår i ledaren Erdogans turkiska lerpöl till förnedringens gräns.

  Har landet Sverige och den svenska politiken några ens egna politiska principer kvar?

 2. Det är väl punkt 9 som, ur svensk synpunkt, är den viktiga?
  Resten kan man väl ignorera för tillfället, och överlåta åt Putin, Erdogan och Assad att prata sig samman om en lösning för Syrien som på något sätt också innefattar de syriska kurderna?

 3. Jag tycker detta var en jättebra aktion av ett enda skäl: Den kan i åtminstone viss utsträckning påverka Sveriges NATOanslutning ett tag. Sen är det väl tyvärr inte så troligt att det kan växa fram en folkopinion som kräver omröstning men varje dröjsmål är bra! Den enda aktion jag sett förutom den kommande demonstrationen är Sven Brittons namninsamling mot NATOanslutning (men den är bara för socialdemokrater).

  • Det möjligt positiva kan inte förnekas Marie. Varje vecka är Stockholmsgruppen i Nätverket mot svenskt Natomedlemskap ute i olika förorter och delar ut flygblad. Möts av intresse. Ett problem är att Rojava gjort sig beroende av USA för att söka nå sitt mål.
   Borde inte en grupp kunna bildas på Gotland?

 4. I dag lördag kväll kommer beskedet från Turkiet att Ankara ”inte anser Sverige moget för ett inträde i just Nato”. De svenska regeringarna har helt missuppfattat den strategiska verkligheten och hur den kunna utvecklas. Härommånaden uttryckte Finlands president Niinistö att ”hade man vetat om detta (d.v.s. denna turkiska kalabalik) skulle Finland inte ansökt om Natomedlemskap”.

  Samtidigt kryper ledande amerikanska militära kretsar för att nu (plötsligt) ändra sig om försäljningen av amerikansktillverkade stridsplan av märket F-16 som förvägrats Turkiet tidigare för Turkiets köp av det ryska luftförsvarssystemet S-400 för några år sedan.

  Anar vi en verklig reell geopolitisk kris också på allvar inom Nato? En klassisk ”imperial overstretch” (ung. ”imperialistisk överbelastning”) där i själva verket Turkiet och Washington inte bara har helt olika agendor utan uppfattar varandra som -faktiskt- fiender?

  Behöver i själva verket det kontinentala Europa en egen ”Monroedoktrin” där icke-europeiska länder inte får lägga sig i och aktivt störa den inre europeiska säkerheten och diplomatin?

  Mycket tyder på det. Transatlantismen tycks sakta döende. Transatlantistisk integration verkar vara mer en fras för att rädda ålbeståndet mellan Europa och det legendariska Sargassohavet än att överkomma den oundvikliga imperiala överbelastningen, där Ankara och Washington på sikt, naturligtvis, börjar dra sönder Nato, och medan Europa ännu försvagas och inte får vare sig forma eller förfoga över sin egen säkerhets- och utrikespolitik utan lillebror Amerikas obekvämaste överrock.

 5. Rojava som sätter skräck i övriga grupper i Rojava, vill hänga en som de kallar diktator.
  Vad kallar de sig själva för, eller är de friskrivna som hantlangare till USA behöver de ingen moral eller regler att gå efter.

  Demonstrationerna fortsätter mot de USA-stödda Syrian Democratic Forces (SDF) och USA:s ockupation i Syrien och de växer. Syrien har bett FN om hjälp med att bli av med USA:s styrkor som de inte vill ha i landet.

  Protesterna, som fortfarande pågår den 27 december, kräver utvisning av amerikanska styrkor och deras regionala allierade från Deir Ezzor-provinsen.

  Aktivister som citeras av den syriska nyhetsbyrån rapporterade att invånare i byn Al-Atala blockerade vägar med brinnande däck och skanderade slagord mot SDF.

  Lokalbefolkningen kräver utvisning av styrkorna och vill se att dess befälhavare åtalas för påstådda brott som de har begått i regionen, samt stöld av nationella resurser som olja.

  Den kurdisk majoritet SDF dominerar större delen av den oljerika Al-Jazira-regionen och får vapen, pengar och utbildning från amerikanska ockupationsstyrkor.

  Den 25 december bröt protester ut mot SDF på landsbygden i Deir Ezzor, där man fördömde den påstådda kidnappningen av två flickor som sökte skydd, flickorna påstods ha våldtagits och dödats och kropparna dumpades i en by på den västra landsbygden i Deir Ezzor. .

  Samtidigt, enligt en rapport publicerad av libanesiska Al-Akhbar , försöker USA för närvarande att återuppbygga Liwa Thuwwar al-Raqqa (Raqqas revolutionära brigade) – en före detta islamistisk milis som är motståndare till regeringen i Damaskus.

  Rapporten säger att USA:s ansträngningar syftar till att blidka Turkiye genom att underlätta tillbakadragandet av de syriska demokratiska styrkorna ( SDF ) från gränsen – som Ankara har begärt – och ersätta den med en återupplivad version av den tidigare oppositionsgruppen för att fungera som en buffertzon vid den syrisk-turkiska gränsen.

  Vid ett möte nyligen sa amerikanska officerare till gruppens ledare att konsolidera en formidabel styrka på 3 000 soldater och försäkrade honom att Washington skulle säkra deras månatliga lönecheckar.

  Washingtons plan för att återuppliva gruppen kommer när USA ständigt försöker stärka fotfästet för sin ockupation i Syrien , särskilt i Raqqa , där de har planerat att bygga en ny militärbas .

  Vapen som skickats från EU till Ukraina finns i irakiska kurdistan. Även i Idlib, kan inte tänka mig att någon annan än USA fört dit dessa vapen. det är i deras intresse och de har möjlighet.

  CIA är väldigt aktiva i Iran just nu, och USA:s otäcka krigshetsare Bolton sa nyligen att nu har oppositionen i Iran fått vapen.
  Iransk underrättelsetjänst vet att vapnen kommer från Kurdistan.
  USA ger månadslön till de kurdiska peshmerga krigarna för att de skall bilda en stor arme. De samlar förmodligen kurder från turkiet, Iran och Syrien skulle gissa att USA vill använda dessa mot Iran.

  Kurder i Syrien som gjorde attacken i Turkiet skall ha varit beställd av USA, som straff för att Turkiet hjälper Ryssland undkomma sanktioner.
  Irakiska kurder uppviglar kurder i Iran till uppror, som en arbetsorder från CIA/USA.
  Iran har börjat skjuta missiler mot kurder i Erbil som straff aktion. Kurder i Irak hjälper även Israel för att bomba Syrien.
  Kurder i Rojava hjälper USA med sina kriminella gärningar, medan araber i området attackerar amerikanska konvojer.

  Tänk på!! EU skulle ge massa miljoner av våra skattemedel till Ukraina för att barnen skulle kunna gå i skolan, till skolbussar. Såg en video med massor av ukrainska soldater i de nya bussarna.

  EU bryr sig inte om ifall syriska barn inte kan gå i skolan. Inte om de får mat att äta. Inte om de får medicin för att bota sina sjukdomar. EU bryr sig helt enkelt inte om hur många syriska barn som dör.

  Något positivt har i alla fall de turkiska bombplanen gjort, nämligen bombat USA:s högkvarter för USA trupper i Hasaka. Hasaka använts för att träna PKK:s milis som är terroristklassade både i USA och Europa. Nu har dessutom Sverige lovat Turkiet att de skall börja jaga PKK personer i Sverige.
  Iran har även skjutit missiler mot Erbil i Kurdistan, där iranska oppositionen får vapen och förmodligen instruktioner av USA, som har sin näst största bas i Irak alldeles intill Erbil.

  Kevork Almassian
  Students in #Syria can’t go to school because the United States occupies the country’s oil fields and sanctions any third-country company that exports fuel to the Syrians. LET THAT SINK IN!
  Kevork almassian
  A school in Syria sent SMS to the students telling them the school is closed today because the buses can’t pick them up due to the shortage of fuel.
  This crisis is caused due to the US occupation of Syria’s oil fields and the illegal sanctions on the energy sector.

  Vanessa Beeley berättar för RT, om USA och EU:s hyckleri när det gäller mänskliga rättigheter

  https://www.youtube.com/watch?v=xfQVjtoHGto

 6. Gerillaromantik, finns kanske fortfarande i vänstern, sedan ”Che” Guevara, men att mejsla ut ett Kurdistan av Irak/Turkiet/Syrien/Iran, är nog en omöjlig uppgift. Särskilt efter Ukraina-konflikten, skulle Kurdistan bli en proxy för Israel och USA, med okända följder. Socialdemo-kratin som dissar svenska vänsterpartiet, har ju välvilligt släppt fram kurderna, och Amine Kakabahve, på ett tvivelaktigt sätt, politiskt, och Amine blev ett även problem i vänster-partiet och utesluten,men vissa visar kurdflaggor, som blivit vänsterkurdpartiet.

  Varför behandlar kurderna oss så, Sverige så, samma övergrepp de för vidare, i sin praxis, en lynchmentalitet, att vara ”värre än sina fiender”, det är typisk Per Ahlmarksk, ”folkparti-stalinism”, det fungerar inte. Att välja lagen och värdens regler fungerar bättre, i längden, inte PKKs lönnmord, bildprojiceringar och hängdockor vid Stockholms stadshus.

  Kurderna har tagit över östra Syrien och pumpar upp olja för USA, och spannmål. Lämnar man såna spår efter sig tar sig folk i akt. Att hänga upp ” hängda ” dockor som ju är prob-lematisk ”radikalisering”, som inte brukar uppskattas av regeringen annars, kommer det sen i vägen för Nato-prospect, som inte ens svenskar får protestera mot, utan konsekvenser.

  Att flyktingdiasporor använder Sverige som scen för sina strävande, och tar över den officiella politiken, kan inte heller fungera, inte ens när riksdagen tillåter ukrainska representanter, att hålla videotal. Eller som på Folk- och Försvarsjuntans hallelujamöten,och mobiliseringar, regeringen skall hålla landet enigt,och inte användas gör kortsiktiga politiska syften, inte falla in i ”Finlandsaktivism”, med utgångspunkt i juridiken. Regeringen gör ju som kurderna, tillägnar sig makt att påverka, usurperar, därför blir det kraftlöst.

  Sverige vill förstås få kriget att utkämpas i Finland, som vill dra in Sverige, precis som 1939/ 1941, inget att stå efter, men vi vill inte ”blanda bark i brödet”, för andras krig. Det är ingen som ”kämpar för oss”, frågan är om ”vi kämpar för oss”, det verkar inte så. Börja där.

  Inte ens FIFA ville släppa från Zelensky, på video, och det gjorde FIFA rätt i, men den svenska regeringen/riksdagen påminner om fotbollshuliganer, fostrade i hårdrocksgalor, de saknar stil, lägger beslag på offentligheten för egna syften, ta bara salig B52-överflygningen dagarna före valet, 2022,”Samhället som teater ” militären och Nato, har redan kuppat Sverige som Trump, och Brasilia, vanligt folk har dåligt ” kuppförsvar”. Regeringen och militären har redan kuppat, mot folket, och använder Sverige för sina egna syften och karriärer. Det krävs en verkligt folklig mobilisering mot detta. Och vad kom förundersökningen om Nordstream-sprängningen fram till ? Östersjön har blivit en teaterscen för Nato, CIA, MI6 och fan vet, ända sedan 1981.

  Att både flyktingar och regeringen på var sin kant, slarvar med sina förtroenden, det är inte seriöst.

 7. Tycker att det var en mycket bra aktion!
  Allt som kan stoppa eller försena den hemska NATO-anslutningen är välkommet.
  Kurdfrågan verkar vara mycket komplicerad så den har jag ingen bestämd åsikt om.
  Brinner huset bryr jag mig inte om ifall brandsläckaren är tillverkad på ockuperad palestinsk mark så länge den fungerar. Det får jag fundera över när branden är släckt och jag skall köpa en ny.
  För övrigt var avvecklingen av det svenska försvaret en del av planen för att ansluta Sverige till NATO. I vanlig ordning har allt varit politisk teater där alla huvudaktörerna haft samma mål.
  Lite grand som när ägaren till ett K-märkt hus inte får riva och bygga nytt.
  Låt skiten förfalla och se till att det blir oreparerbara skador så bara rivning återstår.
  Sedan är det bara att bygga det man vill – varför inte en NATO-bas?
  Vem skrev manus till denna politiska teaterpjäs? Kan det vara Wallenberg?

  • Andersson du skrev: Allt som kan stoppa eller försena den hemska NATO-anslutningen är välkommet.
   Kolla riksdagsbesluten, det finns nog kvar utbetalningar till YPG som Amineh K. begärt, som ännu inte är utbetalade. Ta kopior på dem och skicka till Turkiska ambassaden.
   Leta rätt på alla handlingar där Sverige stöder YPG och skicka med dem.

   Sedan kan du leta reda på videon på nätet, där Zelensky gör narr av Erdogan och säger att han är en kackerlacka utan mustasch och skicka med den, så kanske Erdogan slutar att hjälpa Ukraina som de gör i dag med vapen.

   Så får du hålla tummarna för att Ryssland går segrande ut ur denna konflikt, och lyckats sänka NATO ländernas kapacitet, och man inser att det är bättre att ha Ryssland som vän i stället för att gå med i NATO. Vänskap med Ryssland garanterar neutralitet och fred.

 8. Men kurderna verkar bilda egna stater, i Syrien, Irak, och inom Sverige även, eller i partier som Amineh K., bara att staka ut ägorna, och rättsskipning mot Erdogan utövas utanför stadshuset. Det kanske är kurdisk karaktär att göra så, men det anknyter till de förorter som styrs av klaner av immigranter, utom statens kontroll.

  Det knyter an till de kroatiska terroristernas mord på Jugoslaviens ambassadör, Rolovic, 1971, som sen slutade i fängelsefritagning och flygkapning. Varför skall Sverige förstöras för tokiga nationalister, det förebådade även Jugoslaviens upplösningskrig, som bevarade Nato intakt, med 38.000 bombraider, tyvärr, 1999, men upplöste Jugoslavien, det blev värre och värre, med krig och bombningar. Inte kan väl svenskar hålla på så utomlands det är bara här som det tillåts, en flathet. Vi har fått gangstermord och sprängningar, varje, vecka, värst i Europa. Svenskar böjer sig inför andras grandiosa anspråk, och blir statister. All brottslighet som givit oss en högerregering.

  Att det sen stör Sveriges och etablissemangets Natoansökan, där regeringen kommit i kläm, är väl orsaken, men Sverige bryter ju glatt mot Syriens suveränitet, samtidigt som vi skall sälja vapen till Turkiet, och bli dess Natokollega, som bombar kurder i Syrien, och ockuperar syriskt territorium, krypa för vår egen suveränitet, så alla dessa aktörer, det visar ju på ett systemfel, och bristande realism. Men egentligen är det ”the rulebased international order ” i sin prydno, ödets ironi, den fungerar så, lite svårt att förstå.

 9. Paludan gjorde sitt bidrag till Rojova-kommittéernas aktion. Dessa eurocentriska handlingar bidrar bara till Erdogans popularitet. Det finns ingen anledning att leta efter någon annan för att lägga skulden på Sveriges Nato-ansökan. Det är USA-imperialisterna och deras allianser i Sverige.

  Den svenska vänstern, som inte kan motsätta sig USA-imperialismen, fokuserar på diktatorn Erdoğan. Det är USA-imperialismen som tvingat Sverige att gå med i Nato, inte Erdogan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here