Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.

4
3384
Bild från syriska nyhetsbyrån SANA 11 juni.

På Rapport igår kl 19.30 rapporterades om höjda priser och matpris samt snabbt ökande inflation i Syrien. Bilder av människor som protesterade mot detta visades.

Någon bakomliggande orsak, som andra länders medvetena politik, angavs inte heller. SvT: Protester mot stigande matpriser i Syrien.

Rapporter finns bl.a på Southfront och på Voltaire Network. Då USA och deras terrorister inte kunnat kunnat vinna kriget militärt intensifieras den ekonomiska krigföringen. FN har för flera år sedan rapporterat att de hårda sanktionerna drabbat det krigshärjade landet hårt.

Syrien FN-rapport om sanktioner.

Medan FN-chefen alltsedan Coronapandemins start uppmanat till att länder ska upphöra med sanktioner för att man bättre ska kunna bekämpa coronan. Men USA, Sverige och EU fortsätter med sin dödliga, inhumana politik. Jag har skrivit till utrikesminister Ann Linde, fått osakligt svar av en medarbetare. Ann Linde fortsätter sin anti-feministiska politik i Syrien, vilken inte minsr drabbar kvinnor och barn.

Rapporten nedan bygger främst på rapport på Southfront.


Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.

Priserna på mat, medicin och andra grunder växer utom räckhåll på syriska marknader när den lokala valutan kollapsar i värde, strax innan nya ensidiga amerikanska sanktioner träder i kraft. Nedgången har påskyndats sedan mitten av oktober förra året då finanskrisen i grannlandet Libanon kvävde en huvudsaklig källa till inflöden av utländsk valuta.

nternationella sanktioner mot Syrien, skador på landets industri från striderna och en utförsel av pengar av syrier i panik hade pressat valutan kraftigt lägre . Värdet på det syriska pundet på den informella marknaden har sjunkit från cirka 940 till den amerikanska dollarn i januari till en kurs i dag på c:a 3 000. Och nedgången har accelererat: den har mer än halverats i värde sedan början av maj och sjunkit ännu snabbare under den senaste veckan. Olika åtgärder har varit resultatlösa hittills. Den officiella kursen är 704.

Lokala medier och syriska diaspora rapporter säger att butiker och apotek håller sina dörrar stängda eftersom värdet på valutan tappar för snabbt för handlare att kunna sätta priser. Prisuppgångar på nödvändigheter inklusive matlagningsgas, bröd och socker – i kombination med allt värdelösa löner – leder till protester. När Syrien går in i sitt tionde år med krig, behöver mer än 11 miljoner människor i landet humanitärt bistånd, varav ungefär hälften inte kan bo i sina vanliga hem.

Prishöjningar driver fler människor till fattigdom och livsmedelsosäkerheten ökar, även i delar av landet relativt påverkad av de senaste årens instabilitet. Före den senaste kraschen fick ungefär en tredjedel av befolkningen inte tillräckligt med att äta, och 87% hade inga besparingar, enligt en WFP-undersökning i april. Den nuvarande ekonomiska krisen har flera orsaker: det långa kriget har uttömt alla reserver som Syrien kan ha haft; den ekonomiska och politiska oron i Libanon har lett till att dollarn använts.

Produktion av olja och gas fungerar knappt i områden som kontrolleras av Syriens regering. Ryssland och Iran har begränsad kapacitet att kompensera effekterna av sanktionerna.Analytiker bestrider huruvida de amerikanska sanktionerna, som ska införas enligt den så kallade ”Caesar Syria Civilian Law Law”, är den främsta orsaken till den nuvarande kraschen. Sanktionerna har redan bidragit till allvarliga socioekonomiska effekter på civilbefolkningen, trots att de presenterades som mycket målinriktade. Den senaste omgången av sanktioner är också utformad för att avskräcka alla utländska engagemang i rekonstruktion av infrastruktur som skadats i kriget, inklusive civila platser.Sanktionerna straffar de flesta transaktioner med den syriska staten och det påstådda målet med sanktionerna är att begränsa dess militära, byggprojekt och olje- och gasindustrin.

Åtgärderna, som infördes som svar på påstådd förtryck och kränkningar av mänskliga rättigheter enligt amerikanska tjänstemän, kommer att inledas den 17 juni. Sanktioner från Förenta staterna och EU har emellertid haft en kumulativ effekt på humanitära operationer, och att säkerställa undantag för att möjliggöra stödrelaterad import och banköverföringar kan vara svårt: Samtidigt drabbas Syriens huvudleverantör av bränsle och gas – Iran av strängare amerikanska sanktioner mot sjöfart vilket också begränsar importen.” (Slut rapporten)

Relaterat.
USA och/eller Turkiet förstör vetefält i Syrien, som hindras att bekämpa COVID-19 pga. USA:s & EU:s hårda sanktioner.
Stöd petition till FN från civilsamhället i Syrien för att få bort de olagliga sanktionerna i coronatider
Lämna Syrien i fred! Upphäv sanktionerna i Coronatiderna!
Upphäv Sveriges olagliga sanktioner mot Syrien!
EU förlänger hårda sanktioner mot Syrien, som leder kamp mot terrorismen. IS-terrorister gläds.

Föregående artikelProtest mot den svenska Coronastrategin på Medborgarplatsen idag kl 18
Nästa artikelEU och Global omstart för fred, miljö och välfärd 14 juni
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Jag hörde också när journalisten på SVT informerade om demonstrationerna i Syrien, utan förklaring om vad sanktionerna mot Syrien har för verkan mot befolkningen. Utan den förklaringen kan det tolkas som om att nu förstår befolkningen i Syrien att de måste göra sig av med Assad, annars går de ovillkorligen mot svält och undergång. Sanktioner är ett mer effektivt sätt att tvinga ett folk till underkastelse än krig, om landet redan är sargat svårt av ett krig.
  Fick mig att tänka på Kurt Weills och Bertholt Brechts verk ”Staden Mahagonnys uppgång ovh fall” , där man sjunger ”först måste man äta och sedan kommer moralen”.
  Weills och Brechts lämnade Tyskland 1933 och deras verk förbjöds.
  När man ser sina barn svälta och omvärlden säger att lösningen är att Assad skall bort, så går man ut på gatorna och demonstrerar. Vilka konsekvenser det kommer att få är inte att tänka på när man svälter.

 2. ”Bilder av människor som protesterade mot detta visades.” Vi vet inte frö säkert om dessa bilder kommer från Syrien och om de alldeles färska i sp fall. Det kan vara bilder från Libyen, Irak eller Indien för den delen. Vi vet att MSM drar sig inte frö att använda sig av falska bilder – BBC är mästare på det.

  Det sionistiska kriget mot Syriens folk, land och regering via terrorist ombud finansierade av halshugga regimen Saudi och stöttat av USA och EU ett av de värsta krigsbrotten i den samtida historien. Att även Sverige är en medbrottsling i detta är ett av de sorgligaste kapitlen i landets historia.

  Terrorkrig, invasioner, sanktioner och andra lömska handlingar har inte lyckats underkuva Syrien. Tvärtom den antisionistiska alliansen och motståndskampen har vuxit sig starkt. Det är kris i USA och landet badar mer eller mindre i sin egen dynga. Det är kris i EU. Det är nya vindar som blåser på historien flaggskepp och varken israel, USA eller EU finns med på passagerarlistan! Vad har framtiden då i sitt sköte? Ja, för det första kommer USA att smaka på sin egen regime change medicin – vi ser det redan i Seattle. Inbördeskrig är och lurar runt hörnet. Kalifornien, Texas och Florida bryter sig löss från Unionen. Därefter blir det kaboom – hejdå exceptional shitty nation of USA! EU då? Den går väl vassalens öde tillmötes, d v s underkasta sig den nya världsordning och börja snacka på Mandarin. Marktjuvens framtid då? Det säger sig självt – åk tillbaka till de hålar du far ifrån! Spännande framtid …

 3. Inget annat land slår sig om bröstet mot förbrytelser (påhittade och verkliga, undantaget israels brott mot Palestinier påpekas måste dock) som USA. Sanningen är att USA är värst när det gäller brott mot mänskliga rättigheter, undantaget apartheid israel. USA måste sluta med dess teater om att den är fri- och rättigheter bästa vän. USA har ingen rätt att uttala sig om mänskliga rättigheter.

  Vill USA bli betrodd av omvärlden när det gäller att försvara mänskliga rättigheter så ska USA börja med att sanktionera sig självt först!

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/06/16/why-us-is-major-human-rights-violator/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here