USA och/eller Turkiet förstör vetefält i Syrien, som hindras att bekämpa COVID-19 pga. USA:s & EU:s hårda sanktioner.

16
2307

Det rapporteras nu här att USA nyligen har bombat och satt eld på syriska vetefält i Hasakah-regeringen. Återger ett utdrag från den artikeln. Senare har jag tagit del av en annan version av händelsen från den syriska nyhetsbyrån SANA: Wheat fields burned down by fire erupted near Turkish occupation point, northwestern Hasaka, vilket läggs till i artikeln omkring kl 20.35.

Jag anser att vi saknar tillräckligt säker kunskap då rapporterna är motstridiga. Sannolikt är rapporten


Bombar USA vetefält i Syrien?

Trump-regimen utförde dubbelt krigsbrott – satte eld på jordbruksmark och bombade olagligt ett annat land – under den kristna sabbaten. 5 Mosebok 20:19 förbjuder förstörelse av det som ger mat, även under krigstider. USA har inte förklarat krig mot Syrien. Trump har engagerat sig i en krigsförbrytelse och spottat på ett bibliskt påbud.

USA fällde flera brandbomber på veteodlingar på landsbygden i Shaddadi, söder om Hasakah och förstörde mer än 50 tunnland vetegrödor, berättade lokala källor för reporter från den syriska nyhetsbyrån SANA. En amerikansk Apache-helikopter fällde från nära håll flera termiska ballongballonger på vetefälten.

Tillägg: Den syriska nyhetsbyrån SANA rapporterar att stora områden med vete- och kornfält på Hasaka-landsbygden förstördes i en brand som bröt ut nära en turkisk ockupationsplats på landsbygden i Ras Al-Ayn berättar lokala källor. Därefter utbröt flera bränder i stora områden med vete och kornfält i byarna al-Manajir, al-Ahras, al-Amariya, Tal Atash och Arat Abu Bakr anslutna till Ras al-Ayn i den nordvästra landsbygden i Hasaka. Källorna tilllade att de turkiska ockupationsstyrkorna avsiktligt satte eld som en del av sin terroristpraxis för att pressa folket att lämna sina områden genom att sabotera deras egendom och jordbruksgrödor. Den 16 maj brändes områden planterade med vete och korn på Hasaka-landsbygden i en eld som orsakades av de turkiskt stödda terroristerna.


Syrien hindras att bekämpa COVID-19 pga. USA:s & EU:s hårda sanktioner.

 

Syrien FN-rapport om sanktioner.

Och inte bara det. USA och EU bedriver sedan åratal hårda olagliga sanktioner som dödar kvinnor och barn i Syrien, vilket jag upprepat flera gånger. Och EU beslöt nyligen att förlänga dessa sanktioner.
Man struntade i FN-chefens uppmaning om att upphöra med alla sanktioner i Corona-tider.

Varför säger feministiska” utrikesministern Ann Linde Ja till fortsatta dödliga sanktioner för kvinnor och barn i Syrien i coronatider?

USA och EU har förbjudit Syrien att importera olja, vilket slår hårt mot hela samhället. Men också mediciner, utrustning och reservdelar som inte står på någon sanktionslista är svåra att importera. Hoten om bestraffning av företag och banker som bryter mot sanktionerna gör att få vågar handla med Syrien. Varför trasiga respiratorer varken kan lagas eller ersättas.

Den 15 maj ska EU:s utrikesministrar diskutera läget i Mellanöstern och Syrien. På mötet har Sveriges utrikesminister Ann Linde en unik möjlighet.

Sanktionsbeslut inom EU måste tas enhälligt. Det räcker att ett land säger nej till en förlängning, för att sanktionerna ska hävas.

Att häva sanktionerna ligger linje med FN:s generalsekreterare António Guterres budskap när han den 25 mars framhöll nödvändigheten av att häva de sanktioner som försämrar länders vårdmöjligheter.

När Ann Linde lade fram Utrikesdeklarationen 2020 sa hon: ”Min övertygelse är att vi behöver möta en orolig omvärld med mer samarbete och solidaritet.” (Slut på utdraget ur artikeln i Aftonbladet).

Ann Linde Foto Kristian Pohl Regeringskansliet.

Men utrikesminister Ann Linde sa uppenbarligen JA till fortsatta sanktioner. En kvinna värd förakt som hycklare, eller hur? Har någon invändningar?


Relaterat
Stöd petition till FN från civilsamhället i Syrien för att få bort de olagliga sanktionerna i coronatider
Lämna Syrien i fred! Upphäv sanktionerna i Coronatiderna!
Upphäv Sveriges olagliga sanktioner mot Syrien!
EU förlänger hårda sanktioner mot Syrien, som leder kamp mot terrorismen. IS-terrorister gläds.

Föregående artikelVårt ekonomiska system främjar pandemier
Nästa artikelUSA och propaganda intensifierar handelskriget med Kina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

16 KOMMENTARER

 1. SVT har, vad jag vet, inte rapporterat om förlängningen av sanktionerna eller Sveriges beslut. Vilket i och för sig inte förvånar.

 2. När västmedier har human-interest reportage från Syrien kommer de alla från Idlib. För Väst är Idlib och Syrien ett. Det övriga Syrien där den överväldigande majoriteten syrier bor, existerar för dem inte. Idlib återigen, och det har vi från säkra källor i Washington, är det värsta terroristnästet på planeten.

  Samtidigt kan den som vill på YouTube se videon från Damaskus och Aleppo där livet alltmer börjat övergå till en normal vardag, där man inte längre behöver ängslas för terroristernas granatattacker. Även i dessa coronatider är Damaskus souks fyllda av glada människor som är ute och flanerar. Men otvivelaktigt är det fortsatt knappt eftersom återuppbyggnaden först bara har påbörjats och saboteras av Sverige och det övriga EU, helt i linje med deras fina värderingar.

 3. Här är det inte en utan flera helikoptrar som sas vara i farten i söndags:

  https://madhousenews.com/2020/05/the-us-is-using-wheat-as-a-weapon-of-war-in-syria
  The US Is Using Wheat as a Weapon of War in Syria –
  by Steven Sahiounie Republished May 20, 2020

  This article was originally published on Mideast Discourse.
  https://www.mideastdiscourse.com/2020/05/19/the-us-is-using-wheat-as-a-weapon-of-war-in-syria
  by Steven Sahiounie, journalist and political commentator May 19, 2020

  Steven Sahiounie is an award-winning journalist.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here