Upphäv Sveriges olagliga sanktioner mot Syrien!

2
1289

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Eftersom de olagliga sanktionerna finns kvar.

Vid Syriensolidaritets offentliga möte 25 november 2018 beslöt de närvarande att uppdra åt styrelsen för Syriensolidaritet, där jag ingår, att göra ett uttalande i linje med föreningens program och mötets innehåll. Vad händer i Syrien? Möte 25/11 kl 14. Två färska resor och möte med president al-Assad

Uttalandet har publicerats i Sydöstran. Sydöstran: Upphäv sanktionerna mot Syrien


UTTALANDET

USA har meddelat att landet nu lämnar Syrien. Det är inget frivilligt åtagande utan ett beslut betingat av nödvändigheten. En del av Syrien kontrolleras fortfarande av olika terrororganisationer och ockupationstrupper, men det är en tidsfråga innan hela landet är befriat.

Återuppbyggnaden av landet har redan inletts. I stora delar av Syrien är infrastrukturen förstörd efter snart åtta års krig. Sveriges radio har i flera reportage rapporterat från återuppbyggnadsarbetet, bland annat från Aleppo, som före angreppskriget mot Syrien var landets folkrikaste stad. Där råder nu fred men skadorna är stora på både vägar, elnät och på vattennät. Skadorna på vattennätet leder till att miljontals människor tvingas leva med undermålig och till och med hälsofarlig vattentillgång. En av orsakerna till att reparationerna av Aleppos vattenverk inte kan återställas till ursprungligt skick är brist på reservdelar som inte får levereras på grund av ekonomiska sanktioner.

Det är därför hårresande och skamligt att Sveriges stöder dessa sanktioner.

Enligt en 40-sidig rapport från FN hösten 2016 (Humanitarian Impact of Syria-Related Unilateral Restrictive measures) har sanktionerna mot Syrien orsakat stor skada. Sanktionerna och krisen i Syrien har destabiliserat varje sektor av syriska ekonomin. Till följd av sanktionerna har det blivit svårt att få tag på utrustning, läkemedel, medicinsk utrustning, mat, bränsle, vattenpumpar, reservdelar till kraftverk med mera. USA:s och EU:s sanktioner vara ”några av de mest komplicerade och långtgående sanktioner som något land någonsin ålagts”. Den beskriver ett komplext system med ”oförutsägbara och tidskrävande” finansiella restriktioner och licenskrav. Rapporten uppger att USA:s sanktioner mot syriska banker har gjort överföringen av medel till landet nästan omöjlig.

Vi menar att Sverige och övriga länder genast ska upphöra med de nuvarande sanktionerna. De är olagliga och står i strid med folkrätten, eftersom de ej baseras på beslut i FN:s säkerhetsråd.

Sverige bör genast upphäva de inhumana och olagliga sanktionerna mot Syrien!

Föregående artikelHur ”rentvättade” nazistsympatisörer från Ukraina gör Hongkong
Nästa artikelRapport från den stora kontinentala antiimperialistiska solidaritetskonferensen.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Man väntar på en vink från USA. Först därefter kan regeringen häva sanktionerna mot Syrien. Sverige liknar ett TV-skärm som styrs via fjärrkontrollen från USA. Därför sitter Sverige i FNs säkerhets rådet och säkrar att folkrätten respekteras. Det är kontentan av den feministiska utrikespolitiken som går på att behaga ”världsherren” USA.
    —-
    Topp för nyhetsåret 2018 är självklart detta (men tro inte att det kommer att uppmärksammas av bankirmedia media – den valde Soros)

    https://www.globalresearch.ca/biggest-stories-of-2018-israel-announced-apartheid-shot-thousands-of-civilians/5664263

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here